JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.

Hírek

A VI. Jazzy Dalverseny Díjkiosztó- és Gálaestje a Fesztivál Színházban

Tegnap este ünnepélyes keretek között lezajlott a Jazzy Rádió által immár hatodszor meghirdetett Dalverseny díjkiosztója, amin fellépett a tavalyi győztes Cornelio Tutu Band, majd a ceremónia lezajlása után Micheller Myrtill Swingistique együttese (Myrtill – ének, melodika, Pintér Tibor, Pintér László – akusztikus gitár, Sárkány Sándor – bőgő, Gálfi Attila – dob) adott nagysikerű (két ráadásos!) koncertet.

Szóval az est főszervezője Suri Imre (1989-ben én indítottam rádiós pályafutását…) és a Jazzy „Happy Hours” című programjának műsorvezetőnője (sajnos, a nevét nem bírtam megjegyezni…) a szokásos „előjátékot” vezette elő: „Hű de happyk vagyunk, meg egyebek…”, majd jött a 20 döntőbe jutott dal szpotja (évek óta nem jó helyen bekeverve, s a végén brutálisan lekeverve…), majd egy újabb szpot a támogatókról. Ez utóbbi DVD kétszer egymás után elindult (mondtam is az előttem ülő Dorozsmai Péternek, ebben az ő keze lehet benne). Majd váratlanul (előbb kellett menni, hogy Suri Imre elmagyarázza a „megszeppent” zsűritagoknak, hogyan is lesz névsor szerint a kiszólítás - már ott kiderült, hogy Zsoldos Béla elfoglaltsága okán Csepregi Gyulát küldte maga helyett) Dorozsmai Pétert (a Tom-Tom Stúdió vezetőjét, a verseny főszponzorát) hívta először a színpadra. Majd következett László Attila Liszt-díjas zeneszerző a Liszt Egyetem (…) adjunktusa. Aztán a névsor szerint én következtem, erre amíg a hatodik sorból lebotorkáltam (bezzeg jazzkoncertek alkalmával zavaróan fényes teremvilágítás van…), hallom ám, hogy Imi szeretetteljes hangon mondja: Maloschik Róbert, a magyar jazz Robi bácsija, a verseny társadalmi zsűrijének elnöke, Pernye András-díjas és nem mellesleg a MaJazz főszerkesztője (tényleg az voltam, 1995-96-ban…), erre kikaptam a kezéből a mikrofont és azt mondtam: „Azért az Imi sem tudhat mindent. Természetesen a JazzMa.hu főszerkesztője vagyok.”. (Jóízű kacagás és taps a nézőtérről.) Aztán jött Márkus Tibor a Magyar Jazz Szövetség elnöke és egy újabb szpot a MJSZ-ről. Ezután pedig Imi Zsoldos Bélát szólította a színpadra, aki helyett természetesen Csepregi Gyula a MJSZ alelnöke jött…

Majd díjeső (remélem jól emlékszem…): elsőként Temesi Berci basszusgitáros kapta meg jól megérdemelt (piros papírba csomagolt…) virágcsokrát, oklevelét és a szokásos Jazzy CD-t, el nem tudom képzelni, hogy milyen kategóriában. (Mint Szirmai Kriszti ma telefonon elárulta, a Magyar Jazz Szövetség különdíjaként meghívást kapott a 2013-as Magyar Jazz Ünnepe rendezvényre.)


temesi-berci-a-lepcson.jpg


Aztán jött „A legjobb dalszöveg” (ez biztos, mert ezt én adtam át), amit a Nuclear Family feat. Koszika (magyarul a Váczi Eszter és a Quartet, Váczi Eszter nélkül) kapott. Itt derült ki számomra, hogy Gátos Iván együttesének Lombos Marci dalszövegíró a partnere. (Amíg jöttek a színpad felé, arra gondoltam, hogy ismét kikapom Imi kezéből a mikrofont és azt mondom: „Igaz, hogy a legjobb dalszöveget Lombos Marci írta, de a legjobb szövegem nekem van.”. Aztán elvetettem ezt a kósza, pillanatnyi ideát.)

Tavalyhoz hasonlóan idén is Plutó lett „A legjobb szólista”.

És a külön díjak ezzel még nem fejeződtek be. Előbb jött „A legjobb hangszerelés” (Tárkány Művek), majd a „Közönség-díj” (Smile Rock Circus).

Itt már a tetőfokára emelkedett az izgalom, mert végre az első három helyezett következett, akik az addigi csomagra rátétként még egy mikrofont is kaptak. Imi szerint a legjobbat. Én még soha sem hallottam erről a márkáról, igaz, nem is vagyok énekes.

Persze, Plutó sem az, aki a Jazzy Dalverseny III. helyezettje lett „Late Love” című szerzeményével. Neki én adtam át a díjat. (Plutó 2003-ban nálam nyerte meg a basszusgitár versenyt és a Márványteremben John Patitucci adta át neki a róla elnevezett hathúros Yamaha modellt. Plutót nem csak azért becsülöm, mert magasan ő a legjobb basszusgitáros hazánkban, hanem azért is, mert nem adta el a nyereményét és lassan 10 éve azon játszik.)

A második helyezett Emilio lett „Just for You Tina” című dalával.


emilio-a-lepcson-1.jpg


És a versenyt a Finucci Bros nyerte meg „Szerelemre ébredt hajnalok” című dalával. Nekem személy szerint nagyon jól esett, hogy miután átvették a díjat, a Balogh-ikrek, Roland és Zoli odajöttek hozzám, megpusziltak és megköszönték, hogy rábeszéltem őket, hogy adjanak be egy dalt. (Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy Emilio-t és Plutót is én beszéltem rá, hogy induljanak… Azt viszont nagyon sajnálom, hogy Vörös Janka és Feuerstein Réka nem nevezett, mert simán bejöttek volna a Top 10-be!)


finucciek-es-en-a-lepcson-1.jpg


És mivel az első húsz rangsorát eddig senki sem tette közzé, viszont az előtérben több csapat is kérdezte tőlem, íme a zsűri pontszámai alapján kialakult végső sorrend:

1. Finucci Bros                                   99 pont

2. Emilio                                             95 pont

3. Plutó                                               86 pont

4. Nuclear Family feat. Koszika        75 pont

5. Mókus és a Nagy János Trió          68 pont

6. Temesi Berci                                  67 pont

7. Kiss Attila                                      65 pont

8. Artman, Szitkó László                   55 pont

9. Smile Rock Cirkusz                       54 pont

10. Pátkai Rozina                                51 pont

11. Moondance Jazz Band                  47 pont

12. Kiss Tibor                                     45 pont

13. Vermes Gábor                              42 pont

14. Tárkány Művek                            41 pont

15-16. Hárs Viktor-Kozma Orsi         40 pont

15-16. Windwalkers                            40 pont

17. All About Band                             37 pont

18. Schneider Peti                               33 pont

19. Sara Helene (Bori Viktor lánya!)  26 pont

20. Sári Szabolcs                                 23 pont


Közben e-mailen megkaptam Szirmai Kriszta PR igazgatónőtől a verseny díjazottjainak névsorát:

I.helyezett: Finucci Bros – Szerelemre ébredt hajnalok

II.helyezett: Emilio – Just for you Tina

III.helyezett: Horváth Plutó József- Late Love

Magyar Jazz Szövetség különdíjasa: Temesi Berci – Get the answer

Legjobb szöveg: Nuklear Family feat Koszika- Hangold rám

Legjobb szólista: Horváth Plutó József – Late Love

Legjobb hangszerelés: Tárkány Művek – Itt a nyár

Jazzy Rádió közönségdíjasa: Smile Rock Circus: Őrangyal

Vissza a hírekhez