JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

16. SAMBOSI-TÖRLEY JAZZFESZTIVÁL 2013 (Törley Pezsgőpincészet – Budafok, Anna utca)

A fesztivált önálló rendezvényként a SAMBOSI Bt rendezi. A zenei műfajok sokszínűségét szeretnénk bemutatni. A fesztiválon, most is, mint mindig a magyar jazz és klasszikus zene elismert, élvonalbeli művészei lépnek fel.

16sambosijazz-promo.jpg


1. nap: 2013. július 26. (péntek)

I. rész: 19 óra

FRANKIE LÁTÓ - hegedű  KÉRI GÁBOR - gitár  DUÓ

Frankie Látó és Kéry Gábor hegedű és gitár kooperációja hozza létre a különleges hangzású és dinamikájú, egyedien interpretált saját kompozíciókból álló műsort.


II. rész: 20 óra

HársCsekeDésA Trio

LEMEZBEMUTATÓ KONCERT „RELAX”


Dés András - ütőhangszerek

1978. március 19-én született Budapesten Dés László szaxofonos, zeneszerző és Vásárhelyi Mária szociológus fiaként. Iskolás korba érve kezdett zenélni a kerületi zeneiskolában, klasszikus-ütőhangszer szakon, ahová öt éven keresztül járt. Később a Lauder Javne iskola zenekara, a szefárd-zsidó zenét játszó Hey Band tagja lett, az egyik zenekarból adódott a másik, hamarosan több világzenét játszó együttesbe is meghívták. Gábos Barna triója volt az első, de ekkor ismerkedett meg David Yengibarian-nal is, a mára már nagy hírű örmény harmonikással. Jazz-pályafutása a Bosambo zenekarral kezdődött, 18 évesen. Azóta olyan előadókkal dolgozott és dolgozik együtt, mint a Jazz+Az, Kaltenecker Zsolt, Balázs Elemér, Balázs József, Winand Gábor, Charlie Mariano, Nuria Rial, Fekete-Kovács Kornél, Randy Brecker, Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, Jack DeJohnette, Gerard Presencer, Ron McClure, Lukács Miklós, Palya Bea, Szalóki Ági. Saját formációja, a Dés András Trió 2007 ősze óta létezik, 2008 szeptemberében vették fel az „Unquiet Stillness“ című debütáló albumukat. A trió másik két tagja a gitáros Oláh Szabolcs és a bőgős Szandai Mátyás.


Cseke Gábor – szintetizátor

A pécsi születésű zongorista, zeneszerző többek között a MAO tagja, de Sramkó János és Kozma Orsi zenekaraiban is szerepel. Mindemellett tanít a Kőbányai Zeneiskolában és állandó zongorakísérője volt a Magyar Rádió jazzversenyeinek.


Hárs Viktor - baritongitár

1966. augusztus 22-én született Budapesten. 15 évesen kezdett nagybőgőzni, valamint basszusgitározni. 1985 és 1988 között elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazz- és Klasszikus bőgő tanszakait. 1989 és 1992 között luxushajókon és szállodákban játszott saját zenekarával, több mint 30 országban. 1993 óta az egyik legfoglalkoztatottabb bőgős, basszusgitáros Magyarországon. Játszott szinte valamennyi ismert magyar jazz-zenésszel, valamint számos külföldivel. A teljesség igénye nélkül: Ernie Wilkins, Tony Scott, Ed Thigpen, Fred Hersch, Carl Fontana, Herbie Mann, Dean Brown, Didier Lockwood, Al Jarreau, David Liebman, Peter Erskine, Al Di Meola, Trilok Gurtu, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Jasper van 't Hof és Wallace Roney. Hazai fesztiválok mellett számos külföldi városban is fellépett már, mint például Nürnberg, Bécs, Varsó, Tallinn, Helsinki, Luzern, Marseille, Bangkok, Eilat, Montreux. 1997-ben készítette első önálló szerzői anyagát műsoros kazetta formájában „Yellow” címmel. 1998-ban jelent meg a PCD Multimédia kiadónál első CD-je, a „Contacts and Conflicts [1]”. A jazz-produkciók mellett 1987 óta néhány évig tagja volt a Katona Klári zenekarnak, mellyel 2002-ben koncertlemezt készített, valamit 1998-tól 10 évig tagja volt a Hobo Blues Band-nek, melynek egyik zeneszerzője is volt. Nevéhez is fűződik Hobo József Attila-, Faludy György, valamint Villon-estjének zenéje és több Hobo Blues Band lemez. 1999 óta a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. 2003-ban Artisjus-díjat kapott. Jelenleg a Kozma Orsi Quartet, a Summer Jazz Trio, a HársHegyBand tagja. A Budapest Jazz Orchestra számára írta első big band darabját 2004-ben „Szögesdrót gyermek” címmel, melyből 2005-ben lemez készült. 2003 decemberében alakult saját zenekara. A zenekar első lemeze 2006-ban jelent meg. Ez a zenekar 2008-ban, a HBB feloszlásakor átalakult, belépett Nagy Szabolcs, ezzel a volt Hobo Blues Band tagjai tovább folytatják együttműködésüket, HHB (HársHegyBand) néven, kiegészülve Kozma Orsival. 2006-ban írta „Cloudsound” című 6 tételes kantátáját, melyet a Magyar Rádió mutatott be. Legújabb projektje a Tilia vonósnégyessel alkotott együttes.


2. nap: 2013. július 27. (szombat)

20 óra-21,30 óra

LÁSZLÓ ATTILA-OLÁH KÁLMÁN QUARTET

László Attila – gitár, Oláh Kálmán – zongora, Lattmann Béla – basszusgitár, Balázs Elemér – dob


László Attila és Oláh Kálmán 24 éve tartó zenei együttműködésének legújabb állomása ez a quartet.  Programjukban a két zeneszerző eredeti hangzású kompozícióin kívül jazz standardek is szerepelnek. Nagyszerű zenész társak közreműködésével szólaltatják meg a darabokat ezen az estén. Lattmann Béla és Balázs Elemér személyében a hazai jazz olyan élvonalbeli muzsikusai kísérik őket, akikhez több évtizedes zenei kapcsolat köti őket a zenei frissesség és az összeszokott muzsikálás élményét adva.

László Attila jazzgitáros, zeneszerzõ (1953 – Kaposvár)

A 7 éven át működő Things együttes után, melyet Tony Lakatossal alapított, 1992-ben megalakította saját együttesét, a László Attila Bandet, mely 15 évig működött. Utána a László Attila Quintet-tel hallhattuk eredeti szerzeményeit. Mostani, Oláh Kálmánnal közös formációjával pedig néhány éve játszanak rendszeresen.

Pályafutása során olyan világhírű jazz zenészekkel muzsikált együtt, mint Randy Brecker, Anthony Jackson, James Moody, Tommy Campbell, David Friedman, Gary Willis, Hiram Bullock, Billy Cobham, Miroslav Vitous, Bob Mintzer, IlaiyaRaaja, Russell Ferrante, Jimmy Haslip.

1987 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének tanára, big bandjének vezetője. Eddig öt szerzői lemeze jelent meg.

2013 júniusában lemezfelvételt készített és két koncertet adott Los Angelesben Németh Ferenccel, Russell Ferrante-vel és Jimmy Haslip-pel. A lemez címe „Bridges of Souls”, amely a jövő év elején fog megjelenni.

Díjak: Liszt díj, Érdemes Művész díj, Szabó Gábor díj, Weiner Leo Zenepedagógiai díj, Gramofon Jazz díj


Oláh Kálmán jazz zongorista, zeneszerző (1970 – Budapest)

Oláh Kálmán 1990-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán. 2000-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanít. Szólistaként és saját triójával, a Trio Midnight nevű, 1990-ben alakult formációval jelentős sikereket aratott itthon és külföldön egyaránt. Első egész estés művét, a „Concerto for Jazz Orchestra” címűt 2001 februárjában mutatta be a Magyar Rádió a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével. A „Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band” című darabját az Oláh Kálmán Quintet és a Miskolci Szimfonikus Zenekar adta elő elsőször 2004-ben, nagy sikerrel. A 2006-ban Liszt-díjjal elismert Oláh Kálmán ugyanabban az évben megnyerte a legrangosabb amerikai jazz zeneszerzői verseny, a Thelonious Monk Jazz Composers Competition fődíjat, amelyet 2006 szeptemberében vett át a Washington, D.C.-i Kennedy Centerben rendezett gálán. A zsűri a több száz mű közül Oláh Kálmán „Always” című kompozícióját találta a legjobbnak. 2007-ben megjelent az első saját CD-je is a tengerentúlon. Az „Always” című lemezen két világhírű zenésszel hallható: Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.


Balázs Elemér jazzdobos, zeneszerző (1966 – Ózd)

Dobosként és zeneszerzőként - immár két és fél évtizede meghatározó alakja a magyar jazzéletnek, s 1995 óta zenekarvezetőként is működik. Játszott a No-Spa zenekarban, oszlopos tagja a Trio Midnight-nak, és állandó dobosa a Creative Art Ensemble-nek. Részt vett számos nemzetközi jazzfesztiválon, egyebek közt Perugia-ban, Marciac-ban, Nürnbergben, Zürichben, Münchenben, Koppenhágában, Tallinban; dolgozott Anette Lowman-nel, Stepko Gut-tal, Zbigniew Namyslowski-val, Jukka Perkp-val, Paolo Fresu-val, Stephane Belmondo-val, Steve Houben-nel, Lee Konitz-cal, Art Farmer-rel, Pat Metheny-vel, Rick Margitza-val, Charlie Mariano-val, Randy Brecker-rel és Al Jarreau-val. Balázs Elemér szólókarrierje két főbb szakaszra osztható: triójával, illetve kvintettjével három lemezt készített, 1995-ben a „Fly Bird”-öt, 1997-ben a „My New Way”-t, majd 2000-ben a BMC gondozásában elsőként megjelenő „Always That Moment”-et (az - Év Magyar Jazzlemeze - a Gramofon magazin szavazása alapján); 2002 óta pedig a Balázs Elemér Groupot vezeti, mely ugyanabban az évben az „Around the World” című albummal debütált. 2004-ben készítették el Balázs Józseffel közösen Salamon András „Getnó” című fimzenéjüket, amelyen a Balázs Elemér Group működött közre. 2005-ben a „Refracting Sounds” címmel megjelenő lemezük a Mahasz Gramofon díját kapta, valamint az év jazzlemeze lett.

2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Ezüst Keresztje kitüntetést kapta.


Lattmann Béla jazz basszusgitár (1960 – Dorog)
A budapesti konzervatórium jazz tanszakát nagybőgő szakon végezte el. A klasszikus Kaszakő együttes tagja volt.
A neves művész azon túl, hogy két helyen is oktatja a jövő basszusgitárosait (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Kőbányai Zenei Stúdió), több formáció tagjaként (Lattmann Quartet, László Attila Band, Charlie, Zorán, Orosz Zoltán, stb…) rendszeresen és aktívan koncertezik és stúdiózik.
A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakának tanszékvezető basszusgitár tanáraként 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.


3. nap: 2013. augusztus 2. (péntek)

20 óra-21,30 óra

SZŐKE NIKOLETTA QUARTET

Winand Gábor tanítványaként a híres Montreux Jazz Festival által meghirdetett, többfordulós Shure Montreux Jazz Voice Competition első díját és a közönségdíjat hozta el 2005-ben. Ennek köszönhetően első magyar énekesként meghívást kapott New York-ba a 33. IAJE Konferenciára. Itt két sikeres koncertet adott a Hilton New York, valamint a Wynton Marsalis vezette Lincoln Center klubjában, a Dizzy's Coca Cola Clubban.

2006-ban Lakatos Ablakos Dezső jazzművészeti ösztöndíjat kapott, 2008 októberében megjelent debütáló lemeze „Golden Earrings” címmel a Gramy Records gondozásában. 2009 januárjától pedig már a japán Atelier Sawano művésze, mely kiadó gondozásában 2009. január 17-én Japánban jelent meg második lemeze „A Song for You” címmel. 2009. március 20-án Japánban is kiadták „Golden Earrings” CD-jét. 2010-ben kiadója öt lemezre szóló szerződést kötött vele, mely szerződés értelmében még az év február 26-án Japánban megjelent a sorozat első lemeze, a „My Song”. Ezzel egy időben meghívást kapott zenekarával, a Szőke Nikoletta Quartet-tel Tokyo legpatinásabb klubjától, a Cotton Clubtól lemezbemutató turnéra, ahol hat nagy sikerű koncertet adtak.

2010 augusztusában a tízszeres Grammy-díjas világsztárral, Bobby McFerrin-nel énekelt duettet a művész budapesti koncertjén. 1 héttel később a Kossuth-díjas Dés László dalestjén meghívott vendégként a szerző műveit adta elő. 2011 februárjában megjelent negyedik lemeze, a „Shape of My Heart”.

2012-ben megkapta a Junior Prima Primissima díjat.


4. nap:  2013. augusztus 3. (szombat)

20 óra-21,30 óra

CSORDÁS KLÁRA–CSÍK LAURA-SZAKCSI LAKATOS BÉLA, Jr. TRIÓ (zongora)

Jazz és klasszikus zene találkozása!
A koncert programja Szakcsi Jr., Csík Laura zongoraművész és Csordás Klára énekművész repertoárjából tevődik össze. A klasszikus darabok (zongoraművek, dalok és operaáriák) ihletik a feldolgozások improvizációit, ahol az énekes is részt vesz a klasszikus anyag jazzesítésében. Ezen kívül chansonok és jazz standard-ek is elhangzanak még a vokális részben.
A koncerten Chopin, Rachmaninoff, Bizet, Granados, Strauss, Fauré valamint Bill Evans, Richard Rodgers, Joseph Kosma, Szakcsi Jr., Kurt Weill, George Gershwin darabok szólalnak meg.  A program egyaránt vonzza a jazz és klasszikus zenét szerető közönséget és rávilágít a két műfaj közötti mesterségesen felállított határvonalak feleslegességére.

A PROGRAM:

1. My Romance

2. Autumn Leaves

3. Psalms

4. Strauss: Morgen (Laura)

5. Strauss: Morgen jazz

6. Faure: Pavane (Laura)

7. Faure: Pavane jazz

8. Bizet: Carmen (Laura)

9. Gershwin: Summertime

10.Weill: Mackie Messer

CSORDÁS KLÁRA - mezzoszoprán operaénekes

A Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után Bécsben kezdte el operaénekesi pályafutását. Azóta Európa és Amerika számos országában lépett fel opera színpadon és koncerteken: Frankfurt (Alte Oper), Mannheim (Nationaltheater), Stuttgart (Radio), Stockholm (Operan), London (Wigmor Hall), Lissabon (Gulbenkian), Párizs (Opera Bastille, Chatelet), Buenos Aires (Teatro Colon) etc. Főbb szerepei: Eboli, Brangäne, Kundry, Carmen, Judit, Jocaste etc. Jelenleg Párizsban él.


CSIK LAURA - zongoraművész

Zenészcsaládban született, ötévesen kezdett zongorázni. A Zeneakadémián Kocsis Zoltán és Zempléni Kornél tanítványa volt. Különböző hazai és nemzetközi versenyeken számos díjat nyert. 1983-ban első díjat kapott a Magyar Televízió Ifjúsági Versenyén. 1988-ban bejutott a Montreali Nemzetközi Zongoraverseny döntőjébe, majd 1989-ben elnyerte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Dohnányi Zongoraversenyének első díját. Külföldön Svájcban, Spanyolországban, Németországban, Kubában, Kanadában és az Egyesült Államokban koncertezett.


SZAKCSI LAKATOS BÉLA, Jr. - zongoraművész

Érdeklődése korán a jazz felé fordult, így az 1990-es években az egyik legjelentősebb zongoristává vált a hazai jazz színtéren. Azóta együtt játszott számos külföldi és magyar zenésszel, mint Lakatos "Ablakos" Dezső, Tony Lakatos, Rick Margitza, Jack DeJohnette, John Patitucci, Ravi Coltrane, Palle Danielsson, Ed Thigpen. Időközben folyamatosan tanult olyan már híres magyar művészektől, mint Tomsits Rudolf, Kőszegi Imre, Pecek Lakatos Géza.

Vissza a hírekhez