JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 15.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Hírek

Pátkai Rozina az Opusban

A latin jazz és a bossa nova talán legtehetségesebb magyar interpretálója, Pátkai Rozina mutatta be „Vocé e eu” című friss lemezét az Opus Jazz Clubban, szeptember 15-én, nagyszerű kvintettje közreműködésével.

Két dologgal nem találkozhatott az ember, ha az Opus Jazz Clubbot választotta ezen a koraőszi szombat estén: üres asztalokkal és közömbös arcokkal. A felcsendülő muzsika – hála Rozina szerethető személyiségének és magával ragadó előadásának – láthatóan mindenkiben megpendítettek egy személyes belső húrt. A bossa nova ugyanis éppen ugyanannyira szól a szívnek, mint a fülnek, ha nem jobban. A jazz komplexitása és a dal profánabb kifejezőkészsége ebben a műfajban olvad össze talán a legexpresszívebben: azért nehéz jól csinálni, mert nem elég hozzá zenésznek lenni, hanem át kell élni, bele kell tenni azt a bizonyos „pluszt”.

Ez pedig Rozinának remekül sikerült. A fiatal énekesnő nem páváskodta el a dalokat, hanem őszintén, alázattal és rendkívül szerényen, adta elő őket. Mégsem volt visszafogott és egy pillanatra sem volt unalmas, vagy idegesítően bájos. Rozina nemcsak jó énekesnő, de rendelkezik a latin muzsikához szükséges kisugárzással, átérzéssel is. A közönség értette, hogy miről szólnak a nóták, pedig nagy részük valószínűleg nem beszélt portugálul.

Ebben azért a zenekarnak is elég nagy szerepe volt: a bossa nova alaphangszerét, a gitárt Tóth Mátyás kezelte, Pecze Balázs trombitált, Soós Márton bőgőzött, Cseh Balázs dobolt. Feltűnőek voltak az érdekes hangszerelési fordulatok, melyek modernebb ízeket adtak a régi témáknak. Tálas Áron is beugrott a Fender Rhodes mögé pár nóta erejéig, mint „special guest”. Antonio Carlos Jobim neve dominált a nótaválasztásban („Desafinado”, „Chenga de Saudade”, „Augas de Marco”, „Cahminos Cruzados”), de voltak swingesebb standard-ek („You Took Advantage of Me”, „Smile”) is. Természetesen felcsendült a „Vocé e Eu”, amivel Rozina az idén elnyerte az Independent Music Awards közönségdíját.

A finom, érzelemdús, érzéki, de „okosan” megfogalmazott jazz szerelmesei tehát egy nagyszerű lemezbemutató koncert fültanúi lehettek, amit valószínűleg Rozina sem fog egyhamar elfelejteni.


07.jpg


08.jpg


09.jpg


12.jpg


06.jpg


25.jpg


29.jpg


18.jpg


21.jpg


22.jpg


01.jpg


24.jpg

Vissza a hírekhez