JazzMa

Friss Hírek

First of May2024. május 01.
Wednesday Night Drink2024. május 01.
Névnaposok – Fülöp2024. május 01.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Weimarból jöttünk

A Csuhaj Barna Tibor-Lakatos Ágnes házaspár (a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének két adjunktusa) az elmúlt hetet Németországban töltötte. S alig értek haza, Tibi az élmények hatása alatt az alábbi beszámolót küldte nekem –illetve a JazzMa.hu olvasóinak- vasárnap este. – A szerk.

A weimari Franz Liszt Music Hoshschule jazz tanszakának workshop hetére érkeztünk Ágival (Lakatos Ágnes - jazzének tanárnő) és a jazztanszék 4 növendékével (Kanizsa Gina - ének, Vikukel Dániel - zongora, Miskolczi Márk - bőgő, Hidász Tamás - dob), valamint a népzene tanszék 2 növendékével (Csernok Klára - hegedű, ének és Dragony Gábor - harmonika, citera, brácsa). A mieink a kinti diákok lakásaiban szálltak meg, így az egymásra hangolódás még könnyebbé vált.

A hét első felében a Donny McCaslin Quartet tartott órákat és zenekari workshop-ot, a hét másodikban felében pedig mi. Kitűnő csapat volt a New York-i, a zongorista Jason Lindner Avishai Cohen 3 lemezén, Kurt Rosenwinkel albumain is játszott, Donny szaxofon játéka a legnagyobbakat idézte, a dobos Jordan Perlson Mark Giuliana-t váltotta a quartetben (és legalább olyan jó), a basszgitáros Toronto-i Rich Brown-nal 5 perc után találtunk közös ismerőst, Botos Ferit, akinél néhány napja vendégeskedett.

Amellett, hogy Ágival egyéni órákat tartottunk az ottani énekeseknek és bőgősöknek, és a magyar kontingens bemutatta saját muzsikáját, a project fő célja az együtt zenélés, közös munkafolyamatban összecsiszolt darabok bemutatása volt. Vendégként mi vittük a matériát, jelesül néhány kelet-európai ízekkel átitatott saját kompozícióm adta az apropót a munkához, a magyar népzenészek pedig sokat segítettek a megvalósításban.

A német tanítványok (ill. kolumbiai, litván, orosz stb.) nagyon élvezték a nagyrészben páratlan metrumokra épülő darabokat. Az itteni hangszigetelt (de nagy szó!) termek felszereltsége -  az erősítők, dobok, PA rendszerek, komputerek (melyek MINDEN teremben megtalálhatók!) - számunkra döbbenetes volt.

Két koncertet adott a társaság, az elsőt egy kis jazz klubban, itt inkább a bemutatkozás, és jam session volt a fő cél. A kurzus végén, pénteken pedig a hétközben összerakott darabokat adtuk elő a zenészek és hallgatóik legnagyobb örömére. Remélhetőleg ez a kooperáció folytatódhat a két, Liszt Ferenc nevét viselő intézmény között, és a következő állomás Budapest lesz, jövő év őszén.


a-weimari-jazz-tanszek-epulete.JPG

A weimari jazztanszék épülete


a-bemutatkozo-session.JPG

A bemutatkozó session


a-vonos-trio.JPG

A vonós trió


proba-kozben-1.JPG

Próba közben 1


proba-kozben-2.JPG

Próba közben 2


sokat-szomorkodtunk.JPG

Sokat szomorkodtunk...


a-helyi-uditoket-is-megkostoltuk.jpg

A helyi üdítőket is megkóstoltuk...


klara-es-gabor.JPG

Klára és Gábor


kanizsa-gina-quartet-vendeg-gitarossal.JPG

A Kanizsa Gina Quartet vendég gitárossal


a-weimari-jazz-voices.JPG

A weimari Jazz Voices


clap-dance.JPG

Clap Dance


summertime.JPG

Summertime


a-project.JPG

A Project

Vissza a hírekhez