JazzMa

Friss Hírek

Sweet Thursday2024. május 02.
Névnaposok – Zsigmond2024. május 02.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Jim Hall (1930-2013)

Aki kezdettől fogva (2011. március 1.!) olvassa a „Magyarország egyetlen jazz napilapja” szlogenű JazzMa.hu-t, az tudja, hogy jazz témakörben mi vagyunk a leg”up-zo-date”-ebbek. S mivel csak jazz-zel foglalkozunk, így természetesen mi voltunk az elsők, akik Jim Hall halálhírét közzétettük hazánkban. (Lásd: Egy újabb jazz legenda című december 11-i cikkünket Sánta István Csabától!) Hogy most 1 héttel a szomorú esemény után még is „megengedem” Hetessy Csabának, hogy ő is emlékezzen, az csakis annak tudható be, hogy ő nem a Trafóban látta 2010. április 8-án a bőgős Scott Colley és a dobos Joey Baron társaságában, hanem New Yorkban 14 és fél évvel előtte! – A szerk.

2013. december 10-én 83 éves korában New Yorkban elhunyt az amerikai jazz egyik kimagasló egyénisége - James Stanley Hall - Jim Hall (1930-2013) jazz-gitáros, zeneszerző, hangszerelő. A Buffallo-i (New York állam) származású Jim Hall még 1955-ben mutatkozott be Chico Hamilton kvintettjében – melynek később 1961-től Szabó Gábor (gitár) is tagja lett -  sikerrel. A zenei szakma és a közönség figyelme ezekben az években kezdett Hall felé irányulni.

A Cleveland Institute of Music hallgatójaként a klasszikus gitár mellett nagybőgő, jazz-zongora és elmélettel is foglalkozott, megalapozva széles zenei látókörét. A jazz területén a gitáros Charlie Christian és Barney Kessel zenei stílusa mentén, ösvényein elindulva talált rá egyéni gitárhangjára, játékmódjára. A későbbi évtizedekben hangszeres játéka hatott a későbbi jazz-gitáros generációra. Hangszeres játékának elemei fellelhetők Bill Frisell, Mike Stern vagy John Scofield gitárjátékában. Ben Webster-től Ella Fitzgerald-ig sokan választották őt közreműködőként turnéikhoz, lemezfelvételekhez. Saját diszkográfiája igazi metszetét adja zenei munkáinak. Ron Carter, Chet Baker, Paul Desmond, Art Farmer, Wayne Shorter, Pat Metheny és másokkal közösen készített számtalan felvételt.

1997-ben megkapta a New York Jazz Critics Award for Best Jazz Composer/Arranger, legjobb jazz zeneszerző, hangszerelő díját. Hall egy másik zenei oldalát, pedagógiai munkásságát is ki kell emelnünk. Világhírű gitárosok kerültek ki a kezei alól. Tanított, oktatott, számos kurzust tartott világszerte. Hall a jazz improvizáció terén, a duó és trió játék fejlesztése, megújítása terén is kimagaslik. Pat Metheny a modern jazz-gitár atyjának nevezte Jim Hall-t, aki elementáris megújító erővel, új megoldásokkal, egyéni zenei játékával írta be magát a jazz történetébe.

1995-ben New Yorkban, Manhattan egyik lemezboltjában megnézhettem az újonnan megjelent „Dialogues” CD albumának bemutatóját. A lemezen Scott Colley (nagybőgő), Andy Watson (dob) mellett Bill Frisell (gitár), Mike Stern (gitár), Joe Lovano (tenorszaxofon) és mások működtek közre. Élmény volt vele a lemezbemutatót követően néhány szót váltani, s dedikáció közben Jim - amint megtudta, hogy magyarként érkeztünk oda - meleg szavakkal Szabó Gábor gitárosról kezdett visszaemlékezni. Ebből a lemezből egy dedikált példány őrzi számomra a New Yorkban a napokban elhunyt Jim Hall emlékét.

Az angyalok csak örülhetnek odafenn, Jim Hall!


jim-hall-keziras-kep-041-1-a.jpg

Vissza a hírekhez