JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Songoro Song-óra szokás szerint szerda előtt egy nappal

A Ráday utca után a Dob utca felé vettem az irányt, hogy újabb olyan hellyel ismertessem meg a Jazzma.hu olvasóit, ahol rendszeresen otthont adnak a jazznek. Itt található ugyanis a Lámpás nevű pince, ahová érdemes ellátogatnia a jazz szerelmeseinek. Egyéb kultúrprogramok mellett hétről hétre változatos jazz koncertek várják a betérőket. A Delalamm (Lamm Dávid együttese) és az Oláh Dezső Trió szerepel többek között a januári étlapon. A Jedermann után a Lámpást is érdemes felkeresni az élő zenére vágyóknak. Minden páros hét keddjén azonban egy különleges, rendhagyó koncertnek lehetünk részesei.

j-1.JPG


Anat Cohen (klarinét), Nicole Mitchell (fuvola), Esperanza Spalding (bőgő, basszusgitár), Tia Fuller (altszaxofon) neve ott szerepel a Down Beat éves listáján, hangszereik elismert virtuózai. Megtörtént tehát a jazz birodalmában a nők előretörése, meg kell szoknunk, hogy a hölgyekkel nem kizárólag énekesként találkozhatunk.


dsc-0993.JPG


Nálunk Songoro Fatime altszaxofonon képviseli az amerikai trendet. A tanzániai apától és magyar anyától 1989-ben született lány hat éves korában kezdett hegedülni. Tizennégy évesen lobbant fel szerelme a szaxofon iránt, mely a mai napig tart. Hogy miért pont a szaxofon, arra Fatime nem tudja a választ, de a szerelem már csak ilyen. Zana Zoltán, Csejtey Ákos és Kollmann Gábor tanította. Egy éve indította útjára a Song-órát, ezzel a csapattal varázsolja el közönségét. Tizenkét zenész alkotja a törzsgárdát, közülük csak, aki ráér, lép fel az aktuális koncerten.


dsc-0991.JPG

A "háziasszony" a bejárat előtt várja a vendégeket és azon töri a fejét, ma vajh ki ér rá a 12 közül...


Laza formáció tehát, sokkal inkább közösség, mint együttes. Nem szokványos a zene sem, nem a megszokott standard-ek követik egymást egy-két saját számmal vegyítve. A Song-óra vendégeként mindig más művészeti ágakból hívnak meg egy-egy alkotót és mutatják be a koncert közben. Írót, költőt, festőt ismerhet meg a közönség, aki a zene alakításának is sokszor részese lehet.


dsc-0992.JPG


dsc-0998.JPG


dsc-0995.JPG


Rendhagyó, de Fatime által jól szerkesztett órák ezek, a beszélgetéseket jó érzékkel vegyíti a zenével. Nem szájbarágós kultúrmisszió ez, nem mocorgunk kényszeredetten a büfé felé sandítva, várva, hogy vége legyen. A közönség együtt lélegzik az előadással, olykor a sorok közül beszáll valaki énekelni, a zenekar máris követi, felbukkan egy trombitás, helyet cserélnek a zongoránál, tovább hömpölyög a zene.


dsc-1007.JPG

Esperenza lookalike


Fatime a sokszor elkalandozó dallamokat ügyesen tereli vissza a jazz medrébe. A koncert végén a közönség átszellemülten ígérte meg, hogy nem fog hiányozni a következő Song-óráról sem, én meg azon morfondíroztam, hogy két hét múlva kedden Hoffmann Rózsát is magammal kéne hoznom.


dsc-1005.JPG


A Lámpás koncerthelyszínként megállta a helyét, kocsmaként is jól teljesített, barátságos árai mellett nem csak kultúrszomjunkat olthattuk.


dsc-1003.JPG

A kultúrszomj oltó


A koncertekre a belépés ingyenes, és hogy Pallai Pétert idézzem, fogyasztási kényszer nincs!

Vissza a hírekhez