JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Pozsár Eszterrel

Pozsár Eszterrel immár 16 éve tart „közös utunk”, hisz 1998. január 23-án léptettem fel először a Jazz a Márványteremben sorozatomban, mikor is az „In memoriam Ablakos Lakatos Dezső” emlékesten olyan altszaxofonos kollégákkal tisztelgett az akkor 1 éve elhunyt Ablakos emléke előtt, mint Borbély Mihály, Grencsó István, Bacsó Kristóf, Kollmann Gábor és Zsemlye Sándor „Zsömi”.

flashback-photo-vaczi-kristof-1.jpg


1) Kb. 1 éve léptél fel utoljára Révész Ricsivel a BJC-ben "Találkozás" című duó CD-tek bemutatóján. Azóta mi van Veled? A szokásos idegenvezetés + egyedül neveled kislányodat, Védát?

A fent említett két project állandó, de azért mindig van mellette más is. A “lantot” természetesen nem tettem le. Alkalmi produkciókban vettem részt, illetve a smooth jazz triómmal (Horányi Sándor – gitár, Hudák Zsófi – bőgő és jómagam) szerepeltünk zártkörű rendezvényeken. A másik állandó elfoglaltságom a tanítás, ami szintén sok energiát visz el. Volt országos zeneiskolai szaxofonverseny, írtam egy módszertani anyagot, illetve elkezdtem dolgozni zeneterapeutaként is, ami egy új és nagyon izgalmas része az életemnek. Egyszóval nem unatkoztam.


2) De most azt csiripelik a jazzverebek, hogy nagy visszatérésre készülsz...

Nahát, azok a verebek… érdekes módon nem találtam “jazz-verebet” az állattani határozóban… Köszönöm a “nagy” jelzőt. Nekem valóban nagy, mert fontos az, hogy saját zenét játsszak a saját zenekarommal. A Trans-formation öt éve alatt úgy érzem, hogy megtaláltam a “saját hangomat” és bevallom hiányzott a zenekar. A körülmények viszont nem engedték, hogy megfelelő formában folytassuk a munkát. Most láttam elérkezettnek az időt arra, hogy újra elkezdjünk dolgozni és koncertezni.


3) Az eredeti tagokkal állt újra össze a Trans-formation?

Szerettem volna, hogy ez így legyen, viszont idő közben Mogyoró Kornél (ütőhangszerek) végérvényesen elkelt. Olyan sok folyamatos munkája van, hogy egyszerűen lehetetlen volt egyeztetni. Így szomorúan, de közös megegyezéssel Kornél helyét Pusztai Csaba vette át, Kornél pedig helyettes státuszba került. Eichinger Tibor (gitár) és Frey György (basszusgitár) továbbra is tagok.


4) Írtál új kompozíciókat? Vagy a régi "slágereiteket" hangszerelted át?

Lesznek régi és új dalaim is. Nemcsak én komponálok. A program jelentős részét még mindig Eichinger Tibi kompozíciói alkotják, és vannak Frey György szerzemények is. Van, amin változtattunk, hiszen új alkotótárs került a csapatba, aki hozta saját egyéniségét, és mi is változtunk az elmúlt idő során, zeneileg is újragondoltunk dolgokat, illetve születtek új darabok is.


5) Lehet, hogy új lemezt is tervezel?

Terv az van, viszont jelenleg nincs lemezszerződésünk. Amint összeáll egy új lemezre való anyag, biztosan stúdióba megyünk.


6) Lesz országos turné?

Mindig is optimista voltam, ezért így mondom – még – nincs tele a naptárunk… Ami az elmúlt évek egyik nagy tanulsága volt számomra az az, hogy segítség – szervező, vagy ha úgy tetszik menedzser - nélkül a zenekar nem tud tartósan működni. Keresem ezt az embert, tárgyalásokban vagyok és bizakodom. Úgy érzem a Trans-formation - most is és még mindig - érdemes a figyelemre, akár a nemzetközi porondon is van “mondanivalónk”.


7) Hol mutatkozik be a régi-új Trans-formation?

A legközelebbi időpontok február 6. Opus Jazz Club 21 óra, illetve február 25. Szimpla Kert 20 óra.


flashback-foto-2-vaczi-kristof.jpg

(Fotó: Váczi Kristóf)

Vissza a hírekhez