JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Jászberényig legördülő kő

Tim Ries szaxofonos, New Yorkból (from nu jaaa ’k), hosszú ideje a Rolling Stones turnézenekarának tagja. Muzsikus-névjegykártyáján nem is lenne szükséges egyebet feltüntetni, pedig messzire nyúlik azoknak a jazz- és rocksztároknak a sora, akikkel együtt dolgozott. A jazz egyetemi tanára és egyetemes mestere. (Na, nem úgy, mint Mekk Elek, az ezermester, akinek nem volt zenész cégére, de ha lett volna, biztosan leveri egy felbőszült koncertszervező.)

tim-ries-140417-76.jpg


Tim Ries szerény, szimpatikus ember, egy csendes amerikai. Magnificent musician ő is, épp úgy, mint az a három magyar kollégája, akiket így mutatott be a Lehel-Film Színház nagytermében, április 17-én este. Nincs ellenvetésünk: Balázs Elemér (dob), Balázs József (zongora) és a Budapestről indult, New Yorkban élő Norbert Marius (bőgő) nagyszerű muzsikusok. A Balázs fivérek, nem egészen egy év leforgása alatt, már a harmadik formációval szerepeltek Jászberényben.

Tim Ries a tervezettnél korábban érkezett Magyarországra, váratlan szabadságot kapott a Stones-tól, akiknek az idei turnéja néhány hete – Mick Jagger barátnőjének öngyilkossága miatt – leállt, de folytatni fogják, bennünket sajnos elkerülve.

Mr. Ries januárban fellépett a Balázs József alapította East Gipsy Band észak-amerikai koncertjein, amelyeknek a létrejöttéhez is segítséget nyújtott. A jazz és a cigányzene fúziójával sikereket arató, és Balázs Elemért is a tagjai között tudó banda nyáron a detroiti jazzfesztiválra megy, Tim Ries-zel kiegészülve.

A felújított berényi mozi – „a nice theatre”, mondta „Rolling” Ries – színpadára álló kvartett nyolcvan perces repertoárja klasszikus művekre épült, nagyjából Miles Davis „Prince of Darkness”-szétől a Gördülő Kövek „Honky Tonk Woman”-jéig.


tim-ries-140417-75.jpg


Kényelmes székbe süppedni, lehunyt szemmel, piszok jó kezű emberektől bárholavilágonazonnalcsettintenénekrá–jazzt hallgatni, s közben olyasmire gondolni, hogy most akkor befelé csavarja, vagy kifelé csavarja, és nem számít neki, hogy valószínűleg aprópénzért fújja a lelkét szoprán- és tenorszaxofonjába – ez az, amit nem cserélnék el egy wellness-hétvégére. Rám férne pedig.

A pulóverem alá rejtett Rolling Stones-pólómat nem mutattam meg Tim Ries-nek, de egy autogramot kértem tőle a koncert után, a büfépultnál. Mögöttem állt a sorban.


tim-ries-140417-75-2.jpg


tim-ries-140417-76-2.jpg

Vissza a hírekhez