JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.

Hírek

Rövid beszámoló az idei Nemzetközi Jazznap debreceni eseményéről ...a debreceni Jazzbarátok Köre és a Sikk klub közös szervezésében...

Turi Gábor jazzkritikus gondolataival indult a szerda esti program, aki kiemelte: "...A jazz az előadók zenéje; nincs még egy kifejezési forma, amelyben a muzsikus egyénisége ilyen kitüntetett szerepet játszana. Louis Armstrong trombitája egy hang alapján felismerhető, Duke Ellington szerzeményei néhány akkord után megnevezhetők, és nem sokkal több időt kíván Dresch Mihály zenéjének azonosítása sem. A jazzmuzsikus azonos hangszerével; személyisége tónusa, játékmódja révén, a kifejezés szabadságában bontakozik ki igazán. Voltak korok, amikor a szabadságot korlátozó hatalmi rendszerek karanténba zárták a jazzt is. Ma már nincsenek ilyesféle hangelnyelő falak, csak növekvő légüres tér: a tömegkultúra uralma, a fogyasztás kényszere, a kikapcsolódás kultusza, ami elszívja a levegőt a művészi igénnyel fellépő megnyilatkozások elől. De lett egy nap, április 30-a, amelyen a jazz muzsikusainak hangja felerősödik, és a szokottnál messzebbre hallatszik. Legyen bár célja a könnyed szórakoztatás vagy a zenei korlátokat feszegető kreatív önkifejezés, ez a hang embertől származik, és emberhez kíván szólni..."

turi-gabor-jazznap-debrecen.jpg

Ezt követően röviden idézett Irina Bokova, az UNESCO főtitkárának jazznapi üzenetéből: "...A jazz több mint zene, a jazz egy életstílus, a társadalmi változás és párbeszéd eszköze. A jazz egy erő, amely különbözőségeinkkel együtt közelebb hoz minket egymáshoz, egy erő a befogadáshoz és kölcsönös tisztelethez..."

Majd Grégász Miklós a jazzbarátkör egyik szervezője osztotta meg a népes egybegyűltekkel egy nagyvonalú és örömteli felajánlás hírét, miszerint dr. Varga Attila, a hajdani legendás debreceni Jazzklub egykori oszlopos tagja, aki ma az USA-ban él és dolgozik, jelentős pénzösszeget ajánlott fel ama nemes cél érdekében, hogy a Jazzbarátok Köre bejegyzett és ezáltal a jövőben a remények szerint még hatékonyabban működő civil szervezetté válhasson.


artezis-trio-jazznap-debrecen-1.jpg


Első fellépő a nyíregyházi Artézis Trio volt, akik már nem először örvendeztették meg egyedi, lendületes muzsikájukkal a debreceni Jazzbarátok Köre hallgatóságát. Babosi László billentyűs szerzeményeiben ötvözi a jazzt, a bluest, a rockot a kelet-európai népzene dallam és harmóniavilágával, de a trió muzsikájától a kortárs zene elemei sem idegenek. Marssó Péter, az érzékeny játékú dobos kötötte össze a számokat humort sem nélkülöző konferálással, Danku Tibor basszusgitáros elmélyült játékával és különleges torzításokat alkalmazó szólóival tett hozzá sokat az együttes sikeréhez.


artezis-trio-jazznap-debrecen1.jpg


artezis-trio-jazznap-debrecen3.jpg


artezis-trio-jazznap-debrecen4.jpg


A rövid átszerelési szünetet kihasználva a szervezők felhívták a közönség figyelmét a klub legközelebbi programjára, a Balázs Elemér Group lemezbemutató koncertjére és korlátozott számban kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget kínáltak a jazznap szerencsés résztvevőinek.


jazz-five-jazznap-debrecen1.jpg


Második fellépő a debreceni Jazz Five együttes volt, melynek repertoárja igen széleskörű, a tradicionális jazz muzsikától, a latin és magyar örökzöldeken, filmzenéken át, egészen a modern hangvételű funky zenéig terjed.


jazz-five-jazznap-debrecen2.jpg


A zenekar motorja, vezetője és hangszerelője Domokos János Antal trombitaművész-tanár, karmester, zeneszerző, aki blogján osztotta meg gondolatait a jazznap kapcsán a világgal. Innen egy kis idézet: "...A jazz zene megújítása az egyszerűsítéssel kezdődik és az emberek szívébe és lelkébe való visszajutással végződik. Aki ma aktívan és hatékonyan szeretne szerepet vállalni a művészetek – így a jazzkultúra - népszerűsítésének érdekében indított végeláthatatlan kampányban, ezeket a szempontokat szem előtt kell, hogy tartsa. A jazz tiszta forrását felkutatva koncepcionális szinten kell, hogy újraértelmezzük, hogy mi is a célunk a zenéléssel és a jazz zene üzenete mit és kinek közvetítsen? Amennyiben ezekre a kérdésekre egy előadó, vagy egy zenekar kollektíven megtalálja a választ, biztosíthatja szakmai fejlődését és jövőjét. A jövő jazz zenéje, a jazz jövőjének – a múlt és jelen értékei felnövekvő generációk felé való közvetítésének, megőrzésének - biztosításával alakulhat ki, így minden emberhez kell szólnia, a világon mindenhol a tolerancia, integráció és egyenjogúság eszméjével megfűszerezve. Talán ez lehet a nemzetközi jazz nap legfőbb üzenete mindenki számára..."


jazz-five-jazznap-debrecen3.jpg


jazz-five-jazznap-debrecen4.jpg


jazz-five-jazznap-debrecen6.jpg


A Jazz Five együttes sokszínű, hangulatos muzsikája után még két fiatal debreceni mutatta meg tehetségét a jó hangulatban beszélgető, iszogató közönség még maradó tagjainak.


jam-jazznap-debrecen.jpg


jamm-jazznap-debrecen.jpg


Összességében: egy remek kezdeményezés a jazznap, rajtunk nem múlik a folytatás:)  Éljen a JAZZ!!!

Vissza a hírekhez