JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Dr. Tímár Péterrel, a Lamantin Jazz Fesztivál főszervezőjével

Az elmúlt években már többször is elmeséltem, hogyan barátkoztam össze Péterrel. Így most érjék be annyival, továbbra is becsülöm a végvári (jazz) vitézek heroikus munkáját!

timar-peter.jpg


1) Minden évben eljátszom, mintha nem tudnám (...) hányadik Lamantin kezdődik rövidesen?

Idei lesz a jubileumi 15. fesztivál! De nem emiatt lesz az egyik legszínvonalasabb az eddigiek közül!


2) Ja, elfelejtettem megkérdezni, és hogy áll a Lamantin tábor? Volt elég jelentkező?

Szerencsére idén is megtelt a tábor, 1-2 hangszernél, még túljelentkezés is van. Összesen több mint 120 diákunk lesz.


3) Akkor térjünk vissza a fesztiválhoz! Melyik nap indul, és mikor fejeződik be?

Június 22-én a tábor tanári karának koncertjével kezdődik, és 28-án, szombaton a blues nappal fejeződik majd be!


4) Hány magyar lép fel? Mi alapján választottad ki őket?

9 magyar zenekart és 4, a tábor hallgatóiból álló elő-zenekart hallhat idén a közönség a „nagy” fesztivál napokon. Ezen felül lesz hallható a fesztivál klubjában a tanárok, tanársegédek kb. 8 formációja, és a táborzáró koncerten kb. 20-25 diákokból álló zenekar.

A program összeállításában első szempont természetesen a minőség, de fontos szempont a műfaji változatosság, és azt is szem előtt kell tartani, hogy az egymást követő évben lehetőleg mindig más zenekarokat hallhasson a nagyérdemű.


5) Hány külföldi muzsikus koncertezik Szombathelyen? Ki az idei húzó név? Vagy fogalmazhatok úgy is, kik az idei sztárok?


monty-alexander.jpg


4 külföldi csapat jön idén városunkba. Talán a legismertebb idei fellépő a jamaicai zongorista Monty Alexander lesz, de ugyancsak jól csengő név a világ jazzéletében az olasz trombitás Enrico Rava neve is, akinek quintetjében egy igen figyelemre méltó harsonás, Gianluca Petrella lesz a szólista vendég. A blues napra végre sikerült becserkésznem az angol blues egyik nagyágyúját: Matt Schofield–ot, de szintén príma koncertnek ígérkezik a brazíliai kötődésű Mereneu Project nevű nonet formáció is.


6) A betegeid hogyan tolerálják jazz szenvedélybetegséged?

Szerencsére ők is tudják, hogy az orvos is csak egy esendő ember… De a viccet félretéve, természetesen szabadságra megyek a fesztivál alatt!


7) Legutóbbi személyes találkozásunkkor februárban a Magyar Jazz Szövetség éves közgyűlésén még fekete volt a hajad. Azóta nem jött be egy-két ősz hajszál? A szokásos utolsó pillanatig tartó szponzorkeresésnek köszönhető ez, vagy a zenészek szívóztak Veled?

Valóban a fesztivál előtti 1-2 hónap a legdinamikusabb a fesztiválszervező életében, de az a maradék hajmennyiség, ami még a fejemen megtalálható, fekete színű…


Sok sikert, jó hangulatot, és ahogy annak idején 1995 őszén Wynton Marsalis mondta nekem a „phoner” végén: keep swingin'!

Vissza a hírekhez