JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Lamatin Fesztivál 2014 – Harmadik nap

A Lamantin Fesztivál harmadik napján a Mereneu Project, a Gadó Gábor-Fenyvesi Márton–Barcza Horváth József-Balázs Elemér Kvartett és a Monty Alexander Trió koncertjeit hallhattuk a szombathelyi Bartók-teremben. Még mindig azon morfondírozom, hogyan fér bele ennyiféle élmény egyetlen estébe.

Az első fellépő a Grazi Zeneakadémia Jazztanszékének növendékeiből alakított  Mereneu Project volt. (Marko Solman, Dominik Bessel - trombita, szárnykürt; Patrick Dunst, Mike Yevtushenko, Nicolo Raveni - fafúvósok; Ladányi Ádám - harsona;  Max Ranzinger - basszusgitár; Luis Andre - dob; és a zeneszerző-gitáros Emiliano Sampaio-t helyettesítő Marc Antonio de Costa) A formáció egy igazi multikulturális összefogás: a nonett tagjai között megtalálhatóak brazil, olasz, osztrák, ukrán, horvát és magyar muzsikusok egyaránt. A Mereneu Project zenei világa ennek megfelelően többféle gyökérből táplálkozik: a brazil ritmusok, a tradicionális jazz, a klezmer, a balkán zene és a klasszikus zene hatását egyaránt felfedezhettük a számokban. A produkció erős, a koncert lendületes és sokszínű volt.

A második koncerten Gadó Gábor, Fenyvesi Márton, Barcza Horváth József és Balázs Elemér kvartettje játszott. A formáció létrehozását Barcza Horváth József és Balázs Elemér kezdeményezte, akik mindkét gitárossal kapcsolatban álltak (Gadó Gábor felfedezettjeiként, és Fenyvesi Márton elsők közti felfedezőiként), és szerették volna egy produkcióban összehozni őket. A gyakran fő fókuszban lévő gitárosok, és egyáltalán a négy zenész találkozása egy vibráló, intenzív, nagyon színes és koncentrált free zene megszületésének biztosított alkalmat. A hangzásvilágban az úszós-visszhangos hatások, akusztikus és elektronikus effektek voltak meghatározók. Rendkívül széles érzelmi amplitúdót bejáró és megismételhetetlen zenei pillanatokban bővelkedő koncertélménynek lehettünk részesei.

Harmadikként az idén 70 éves világhírű zongorista, Monty Alexander és triója lépett a színpadra. A Lamantin tábor résztvevőinek abban az élményben lehetett részük, hogy hétfőn a pianista mesterkurzusát hallgatták meg. A kurzuson egy nagyon nyitott és érdeklődő, közvetlen embert ismerhettünk meg, aki elmondta, hogy számára a jazz olyan, mint egy baráti beszélgetés, és hogy ő azt tartja fontosnak, hogy a zene a zenésznek és hallgatóságának örömet szerezzen. Ezt a koncerten volt alkalmunk megtapasztalni: a műsor a kirobbanó életvidámság jegyében telt.

Monty Alexander játéka briliáns és kreatív, a trió három tagja között kitűnő volt az összhang, a bőgős Hassan Shakur és a dobos Carmen Intorre akár rezdülésnyi jelzések alapján követték a zongorista bármilyen hirtelen ötletét. Humoros pillanatoknak lehettünk tanúi, mikor Alexander és Shakur versengni kezdett a klasszikus- és könnyűzenei idézetek és poénok halmozásában. Jamaikai gyökerei és zenei élményei rendkívül fontosak Monty Alexander számára, most is játszott több latin szám között Bob Marley-t is. Elhangzottak saját szerzeményei is, illetve több blues, amit a másik meghatározó hatásként említett a mesterkurzuson.

A ráadásban mindenki meglepetésére egy ifjú zongoristát hívott föl a színpadra: a tizennégy éves Slezák Csabát, aki a hétfői kurzus után játszott neki egy boogie-woogie-t. Most is azt játszott, egy darabig egyedül, de aztán bekapcsolódott Shakur és Intorre, majd végül Monty Alexander is, fergeteges együttmuzsikálás kerekedett a ráadásból. A közönség nem hagyta még egy újrázás nélkül elmenni Alexander-t, aki ismét szülőhazájának zenéjéből játszott-ezúttal melodikán.

A három koncert egymásutánja minden előzetes félelmem ellenére nagyon jól tudott működni bennem, mint hallgatóban. A ritmikus és erőteljes fúvós-bázisú zene, a kísérletező free koncert és a show-elemekkel tűzdelt trió-műsor egyaránt magával tudott ragadni. Olyan élményekkel mentem ki a Bartók-teremből, amik sokáig foglalkoztatni fognak.


Timár Gergely fotói:


-mg-6326-puskas-tivadar-polgarmester.jpg

Ezek szerint Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar is szereti a jazzt


-mg-6343jpg10.jpg

A kép tulsó szélén Márkus Tibor a Magyar Jazz Szövetség volt elnöke, a Lamantin Jazztábor egy főembere


-mg-6290-mereneu-project.jpg

Mereneu Project (Graz)


-mg-6381jpg10.jpg

Gadó Gábor


-mg-6358-gado-fenyvesi-barcza-balazs-quartet-.jpg

Gadó Gábor és Barcza Horváth József


-mg-6395jpg10.jpg

Balról jobbra: Gadó Gábor, Balázs Elemér, Barcza Horváth József, Fenyvesi Márton


-mg-6409-monty-alexander-trio-hassan-shakur-bass-carmen-intorre-drums.jpg

A Monty Alexander Trio


-mg-6436-slezak-csaba.jpg

Jam Selák Csabával

Vissza a hírekhez