JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

KEEP SWINGING – Kármán Sándor a Ceglédi Dobmúzeum történetéről írt könyvének bemutatója a Budapest Music Center Zenei könyvtárában, november 15-én

A Kármán Sándor által több, mint negyven éve alapított és huszonkét éve hivatalosan is megnyitott Ceglédi Dobmúzeum az 1900-as évtől napjainkig tartalmaz megszámlálhatatlan, ma már kincseket érő ütőhangszereket a könnyűzene, a jazz és a klasszikus zene területéről Ezeknek a történetét dolgozta fel Kármán Sándor a „Keep Swinging” című könyvében.

dscf0001.JPG


dscf0002.JPG


A Budapest Music Center előcsarnokában már sokan várakoztak. Amikor felmentünk a könyvtárba kiderült, hogy pótszéksort kell beállítani, hogy mindenki elférjen, annyi volt az érdeklődő.


dscf0005.JPG


A teremben balra a Sárik Péter trió hangszerei, középen két szék asztallal, mögöttük három dobos híresség nagy színes portréja (Billie Cobham, Peter Erskine és Jojo Mayer), jobbra pedig egy kivetítő fogadta a látogatókat.


dscf0004.JPG


dscf0003.JPG


dscf0006.JPG


Először Gőz László, a ház igazgatója üdvözölte a megjelenteket és a beszélgetést vezető Dr. Bendzsel Miklóst, valamint a könyv szerzőjét, Kármán Sándort. Elmondta, hogy örömmel adott helyet ennek a könyvbemutatónak, mert nem is mehetett volna jobb helyre, mint a húszezer kötetes, hétezer jazz lemezzel rendelkező nyilvános zenei könyvtárba. Megnyitotta a könyvbemutatót és átadta a teret a Sárik Péter Triónak. (Sárik Péter elektromos billentyűk, Fonay Tibor elektromos bőgő és Gálfi Attila dob) Három számot játszottak a „Jazz Kívánságműsor” című lemezükről, megalapozva a kellemes hangulatot.


dscf0009.JPG


Dr. Bendzsel Miklós vette át a szót, elmondta, hogy negyven éves barátság fűzi Kármán Sándorhoz. Beszélt az áldozatos, fáradhatatlan munkáról, ami a több mint száz dobfelszerelést, háromszázötven lábgépet és egyéb relikviákat, tízezer dob katalógust, tartalmazó gyűjteményt jelent ma már. Ezeket negyven évvel ezelőtt csak a saját garázsába tudta bemutatni, de huszonkét éve hivatalosan is megnyílt egy kényelmesen berendezett kiállítás. Kezdetektől több mint húszezer látogatója volt, huszonnégy országból. A 2008 óta működő honlapjukon pedig eddig kilencszázezer virtuális látogató volt. Ezek a rendkívüli számok is igazolják azt a rengeteg kutató, restaurátori, monográfiai, történetírói munkát, amit a kincset érő hangszerek gyűjtésébe és a könyv megírásába belefektetett a szerző.


dscf0011.JPG


dscf0012.JPG


A beszélgetés során több nagyszerű találkozást, élményt felidéztek világ nagyságú dobosokkal, hangszerkészítőkkel.  A könyv címének eredete például onnan adódott, hogy egy alkalommal, mikor Armand Zildjian a hírneves török cintányér gyártó dinasztia ma élő képviselője a múzeumban járt, a vendégkönyvbe írt köszönő szavai végére ezt írta: „Keep Swinging”. De sok más nagy találkozás is szóba került.


dscf0014.JPG


Többek között Peter Erskine látogatásakor, a külső hasonlóságukon túl, szoros barátság szövődött közöttük. De a hazai dobos nemzedékek is gyakran látogattak Ceglédre, a szintén Kármán Sándor által évente szervezett Dobos Gálákra. Egy bejátszást is láthattunk, a Duna TV műsorán szereplő film rövid részletét, amelyben Kőszegi Imre és Szigeti Péter leutazott a Dob Múzeumba, azzal a céllal, hogy meglátogassa azokat a régi pályatársakat, barátokat, akik már nincsenek köztünk, de a fennmaradt hagyatékokon, relikviákon keresztül velük lehettek. A sok kedves történet, anekdota után egy újabb bejátszás következett. Banai Szilárd dobművész készített, a Mezzoforte dobosával és annak feleségével egy megragadó zenés klipet, egy hárfázó művésznővel és egy basszusgitárossal, nagyon szép tájakat és szépséges zenei fordulatokat bemutatva a közönségnek. Tovább folytak a beszélgetés fonalai. Szó esett a szintén Kármán Sándor által alapított arany dobverő díjról is, amit a szakma nagy becsben tart és minden évben odaítélnek a legrátermettebb ütős kollégának. Végül a beszélgető társ Dr. Bendzsel Miklós a könnyed stílusban megírt könyv tartalmára hívta fel a figyelmet (például ilyen szóleleményre is talált: „pedál katarzis”, és hasonlók), amiben bővebben meg lehet ismerkedni a különféle nevezetes hangszerek,  és az emlékezetes találkozások történetével is.


dscf0016.JPG


A nagyon szép kiállítású könyv borítóján Weisz Api „Leedy” dobfelszerelése látható. A közel kétszáz oldalas, igényes papírra nyomott könyvben számtalan gyönyörű fotó mutatja a kincset érő darabjait a gyűjteménynek, és a portréit a már eltávozott és a még közöttünk lévő művészeknek. A nagyon élvezetes beszélgetés közel két órát tartott, de egy pillanatra sem lankadhatott a figyelem, a két igen érdekes és szakavatott beszélgető társnak köszönhetően. Befejezésül még a Sárik Péter duó zenélt (a dobosnak más elkötelezettsége miatt időközben távoznia kellett…) néhány üdítő számot a meginduló magánbeszélgetések és a sokak által megvásárolt könyv dedikálása közben. Minden zenét kedvelőnek csak ajánlani tudom ezt a szép kötetet, akár karácsonyi ajándékként is!


dscf0015.JPG

Vissza a hírekhez