JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Emma2024. április 19.
Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Fonó - Ami belefér – Jazz előszilveszter – Road Six Sax, East Gipsy Band, Ninagram, a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei, Barabás Lőrinc Trió

Karácsonytól Szilveszterig „áll a bál” a Fonóban. A két ünnep között hagyományosan minifesztivált rendezünk a házban, és szabadon válogatunk az év legjobbjaiból. Ma a december 30-i fellépőkkel ismerkedhetnek meg.

Road Six Sax

A Road Six Sax (Tóth Viktor – altszaxofon, Haaz Imre – tenorszaxofon, Solymosi Milán – tenorszaxofon, Weisz Gábor – baritonszaxofon) egy 20 éve működő csapat. A tagok együtt, egy városban nőttek fel (Paks). Együtt keresték útjukat... Zenéjükben a pillanat szabadsága és teremtő ereje táncol a kaland vágyával. A jazz, a bolgár népzene, a kortárs zene, vagy akár a funk, a pillanatba oldódik, s vágyik stílusokon felüli, egyszerű: a szívnek kedves zenévé lenni.


road-six-sax-2014.jpg


East Gipsy Band

Az East Gipsy Band (Balázs József – zongora, Oláh Vilmos – cimbalom, Balogh Gusztáv – ének, Sárközi Lajos - gitár, hegedű, Pecek Lakatos Krisztián – bőgő, Bolla Gábor – tenorszaxofon, Balázs Elemér – dob) egyesíti a hazai jazzélet közép- és fiatal generációját a roma népzene csillagaival. Muzsikája a bizonyíték, hogy létezik a legendás Django Reinhardt által kitaposott úttól eltérő, de azzal teljesen egyenrangú, újszerű és izgalmas fúziója a roma zenei hagyománynak és a jazznek.


east-gipsy-band-2014.jpg


Ninagram

A Ninagram zenekar (Horváth Sára Nina – ének, Piller Balázs – zongora, Miskolczi Márk – bőgő, Szabó Dániel Ferenc – dob, Sampo Hiukkanen – szaxofon) másfél éve alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi vagy már végzett diákjaiból. Horváth Sára Nina, a zenekar alapítója népzenei alapokon nevelkedett, de hamar beszippantotta magába a jazz világa, amikor találkozott Nina Simone művészetével. Ennek hatására saját projektjét is Ninajazz, később Ninagram névre keresztelte. A Ninagram nevében rejlő szójáték Nina Simone zenei örökségére és színpadi szuggeszciójára reflektál, a szóvégi -gram pedig a Pentagram kifejezésből ered. A Pentagram az ötágú csillag évezredes szimbóluma. Számos ősi vallásban és filózófiai áramlatban lézetik, és bár a különböző vallások más-más értelemmel ruházták fel (pl.: öt őselem, öt érzék, Vénusz istennő jele) egy olyan teljességet kifejező mágikus jelkép, ami a Ninagram zenekar esetében a zenei teljességre való törekvést hivatott kifejezni. A zenekar ROUND című első lemezét tervezi, aminek előkészítésén dolgoznak. A zenekar célja a saját hangzás és a zenekarra jellemző zenei jegyek kialakítása, egy olyan komplex és élő „szövet” létrehozása, amelyet összefognak az együttes tagjai által megtalált közös pontok és gondolatok, és amelyet elevenné tesz az egyéniségek különbözősége. A formáció a jazz dinamikus oldalát domborítja ki, a különböző árnyalatok széles skáláját használva.


ninagram-2014.jpg


Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékeinek koncertje

A felsőörsi központ – Snétberger Ferenc (1957) roma származású, Liszt-díjas gitárművész szakmai irányításával – 2011-től évente 60 tehetséges 12 és 20 év közötti roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetségük kibontakoztatására.

"Missziónk egy erős, hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert, modellértékű iskolát teremteni, melyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségeket világszínvonalú képzés és mentorálás révén hozzásegítjük zenei karrierjük elindításához."


sztk-novendekei.jpg


Barabás Lőrinc Trió

A három zenész (Barabás Lőrinc – trombita, Cséry Zoltán – billentyűs hangszerek, Mihalik Ábel – dob) külön-külön már számos formációban megmutatkozott. Ebben a felállásban most először játszanak együtt. A műsorban a régi Random Szerdák hangulatát idéző improvizatív zenei kalandozások mellett saját szerzemények és jazz standardek átdolgozásai szerepelnek.


barabas-lorinc-2014.jpg

Vissza a hírekhez