JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Exkluzív interjú Balogh Tamással

Balogh Tomit 17 és fél évesen 2011 tavaszán ismertem meg. A régi Budapest Jazz Clubban (VIII., Múzeum u. 7.) rendezett Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató Verseny kapcsán. Azóta kétszer is megnyerte a Marosvásárhelyi Jazz Versenyt, 2013-ban Közönség-díjas lett az A38 Talentométer-én, majd elnyerte a Vukán György alapította ösztöndíjat. A múlt szombaton pedig Prágában diadalmaskodott. Erről elsőként nekünk nyilatkozott!

balogh-tamas-quartet-2015-reduta.jpg


1) Tomi, hogyan és mikor tudta meg, hogy lesz ez a "so called" Czech Jazz Contest a legendás prágai jazzklubban, az 1958 óta működő Reduta-ban?
Bacsó Kristóf Tanár Úr küldött egy e-mailt a verseny honlapjával valamikor decemberben talán.

2) Mikor küldte be a demót és mikor szerzett arról tudomást, hogy bejutottak az elődöntőbe?
Szokás szerint a jelentkezési határidő utolsó napján január 31-én este. Már február másodikán visszajeleztek, megköszönték a jelentkezést és írták, hogy amilyen gyorsan csak lehet, felveszik a kapcsolatot velünk. (I will contact you ASAP). Azt, hogy az elődöntőbe jutottunk február 16-án tudtuk meg.

3) Azt nem kifogásolták a csehek, hogy addigra a Quartetben csak az alaptrió (Balogh Tamás - zongora, Bartók Vincze - basszusgitár, Hidász Tamás - dob) maradt meg? Ti. időközben a szaxofonos Vidákovich Izsákot lecserélték a trombitás-szárnykürtös Bille Gergőre...
Nem. Hanganyagot küldtünk ki három különböző stílusban, egy kikötés volt, hogy legyen egy blues vagy standard is. Mindhárom szám saját szerzemény volt, standard helyett egy saját bluest küldtem. Ezenkívül személyi igazolvány másolatot, e-mail címet és mobiltelefonos elérhetőséget kellett küldeni, mivel a verseny harminc év alatti zenészeknek lett kiírva.

4) Mikor volt az elődöntő, és ott hány zenekarral kellett vetélkedniük?
Mi az elődöntők második körébe kerültünk, ez március 3-a és 4-e volt. Március 3-án este játszottunk 40 percet. Az est második részében a lengyel Weezdob Collective zenélt. Másnap este két német zenekar lépett fel a Bodosapiens és a Der Weise Panda.

5) A helyszínen kihirdették, hogy melyik négy formáció jut be a döntőbe, ami a múlt hétvégén zajlott?
Mi március 6-án tudtuk meg egy e-mailból, hogy a második elődöntő négy formációjából a lengyel csapatot juttatta tovább a zsűri, de a szervezők kérték, hogy hagyjuk a naptárunkban üresen a döntő időpontját.

6) Mint írta nekem, négy lengyel csapat jutott a döntőbe. Akkor maguk hogyan kerültek be ötödikként?
A "Wild Card" birtokosaként. Miután a négy elődöntő lezajlott a zsűri a produkciók alapján a 16 elődöntősből választott egy ötödik bejutót, ezek lettünk mi.

7) Mikor utaztak ki és hány órakor kezdődött a verseny?
Március 28-án reggel indultunk útnak sofőrünkkel és egyben "menedzserünkkel", édesapámmal. 16 órára kellett kiérnünk a beállások miatt és este nyolckor kezdődött a döntő.

8) Volt előtte sorsolás, hogy milyen sorrendben játsszanak?
Volt sorsolás, ami előtt a fiúk megkértek, hogy az 1-es, vagy az 5-ös számot próbáljam kihúzni.

9) Maguk hányadikként léptek színpadra és milyen darabokat játszottak?
Harmadikként léptünk fel és saját számokat játszottunk egy kivétellel: Derrick Hodge, „Message of Hope” című darabját is előadtuk, amit azóta ugyan egy másik helyen felvett változatban (Müpa), de Derrick Hodge maga is megosztott saját weblapján.

10) Mikor tudták meg, hogy maguk nyertek?
Az ötödik fellépő programja után a zsűri visszavonult döntést hozni és éjjel 1 óra után kihirdették a végeredményt. Volt legjobb szerzemény, legjobb szólista 3. és 2. hely. és The Winner iiiiiis.

11) Jár ez valami különdíjjal? Mondjuk, visszahívják magukat a Reduta-ba egy egész estés koncertre?
A fődíj része, hogy játszhatunk az ősszel megrendezésre kerülő 37. Prágai Nemzetközi Jazz Fesztiválon, ezenkívül a szervezők szeretnének egy csehországi turnét is biztosítani számunkra.

12) Gondolom, a Budapest Jazz Club és az Opus már kardoznak egymással, hogy kinél lépjenek fel előbb?
Reméljük, már élesítik a kardjaikat, de hál' Istennek az idén már mindkét helyen jártunk, köszönet érte Lászlónak és Kristófnak.

13) Mik a közeljövő tervei?
Májusban visszatérünk "régi" szép emlékeink színhelyére, Marosvásárhelyre. Mint tavalyi nyertesek a Studjazzfest keretében adunk koncertet, de meghívásunk van Bukarestbe is, ahol a Bukaresti Magyar Intézetben fogunk fellépni. Nyáron felléphetünk a Szigeten a Szimpla Lemming programja jóvoltából, és van néhány meglepetés még a tarsolyunkban...


balogh-tamas-quartet-2015-praga.jpg

Vissza a hírekhez