JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Szeretetáramlás és sztendingovésön – Varga János 60

Felejthetetlen ajándékot nyújtott át Varga János az East együttes alapító gitárosa 60. születésnapja alkalmából közönségének. "Szívvel, lélekkel" címmel több, mint három órán keresztül varázsolta el a nézőket, hallgatókat bemutatva sokszínű életművének fontosabb formációival.

A Mediterrán Combo latin zenéje, a Zig-Zag Company blues-rock triója és a Varga János Project progresszív rockja után a műsor második részét nyitó akusztikus trió robbantotta az első vastapsot. John McLaughlin-t vallja mesterének Varga János, az akusztikus gitár–hegedű–cselló trió kompozíciói meg is idézték a "mestert", de a dallamvilág hamisítatlan vargajanós volt. Az elektronika nélkül előadott blokk volt a koncert legintimebb, legszólisztikusabb része, mindhárom zenész megmutatta rendkívüli tudását és emberi nagyságát is. Kézdy Luca, aki saját triójával (Santa Diver) júniusban Amerikába készül, nem ismeretelen a JazzMa.hu olvasói között, hiszen több cikk és főszerkesztői interjú is bemutatja a szerény, de következetes és nagyon nagy tudású hegedűst. (Milyen jó, hogy szelíd (…) erőszakkal rábeszéltem 2006-ban Lucát, hogy induljon a Radics Gábor Jazz Hegedű Tehetségkutatón… - A szerk.) Sturcz András csellista szintén a komolyzenei szcénából érkezett a progresszív jazz, jazz-rock világába, ahol a Varga János Projecten kívül quartettjével turnézott és felvételeket készített Ian Anderson-nal és a Jethro Tull-lal, valamint Al Di Meola-val is. A Varga János Project folytatta a músort most már tényleg folyamatos vastapsokat kiváltva a közönségből. A Mahavishnu Orchestra emlékezetes hegedű-gitár párbajait megidéző pillanatokban szinte nem lehetett eldönteni, hogy mikor szólózik a hegedű és mikor a gitár, annyira "egyhúron pendült" (vagy tízen) a két szólista. Az „Elixír” címû VJP lemez legszebb kompozíciói után a megjelenésre váró IV. albumról játszottak Jánosék. Böszörményi Gergely a VJP lemezeit kiadó és forgalmazó Periferic Records vezetôje, köszöntőjében beszámolt a nézőtérrôl Janó irányába áradó "brutális" szeretetről. Azt hiszem, aki Varga Jánost ismeri, ezen nem csodálkozik:). A ráadások közben már állva tapsolt a nagyszámú közönség az East együttes tagjaival (Móczán Péter, Takáts Tamás, Pálvölgyi Géza... és Szurcsik József képzômûvész) együtt.

A koncert végén János gyerekei adtak át egy hatalmas csokigitárt az ünnepeltnek. Szeretném felsorolni a részvevő zenészeket, mert tényleg mindenki szívvel, lélekkel tette emlékezetessé az estét:

Varga János - gitárok, Kézdy Luca - hegedű, Sturcz András - cselló és a Sturcz Quartet, Király István - dob, Nagy Zsolt - billentyûs hangszerek, Tsoukalas Hristos és Mády Kálmán - ütőhangszerek, ifj. Varga János - ritmusgitár,  Zik-Zak Company:  Radovics "Kyru" László - ének, basszusgitár; Tisza Miklós – dob.


-dsc0007.jpg


-dsc0086.jpg


-dsc0124.jpg


-dsc0135.jpg


-dsc0162.jpg


-dsc0174.jpg


-dsc0185.jpg


-dsc0187.jpg


-dsc0188.jpg


-dsc0189.jpg


-dsc0221.jpg


-dsc0237.jpg


-dsc0279.jpg


-dsc0311.jpg


-dsc0328.jpg


-dsc0340.jpg


-dsc0341.jpg


-dsc0346.jpg


-dsc0366.jpg


-dsc0380.jpg


-dsc0387.jpg


-dsc0460.jpg


-dsc0555.jpg


-dsc0566.jpg


-dsc0576.jpg

Vissza a hírekhez