JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Syrius Legacy a MediaWave-en

A Mediawave 2015. évi forgataga Hartyándi Jenő főparancsnok vezénylete alatt a komáromi Monostori Erőd komor K.U.K. hangulatot sugárzó kulisszáit varázsolta át az alternatív kultúra színeivel.

cimg5408.JPG


A teret keleti és nyugati szektorra osztó „Berlini Fal” kissé megnehezítette a közlekedést a színpad – a lángosos és a sörcsap között, továbbá a kazamatákban megbúvó kiállítások, vetítőtermek és koncerthelyszínek között, de nagyobb baj nélkül jutottunk át minden alkalommal a „Checkpoint Charlie-n”.

A kései órán kezdődő Syrius Legacy koncert méltó felvezetése volt a délutáni közönségtalálkozó és beszélgetés Ráduly Mihállyal, melyen egy maroknyi elszánt Syrius rajongó, valamint Maloschik Robi és Wahorn András vett részt, felidézve a mesebeli múltat.


cimg5409.JPG


A cikkíró az FMH (Fővárosi Művelődési Ház) Fehérvári úti magnósklubjában ismerkedett meg Veszelinov Andrással. Ide Terta és Tesla magnóinkat cipelve jártunk hétről-hétre progresszív rock felvételeinket csereberélni. Feljártunk András Karinthy Frigyes úti lakásába. Itt újságolta egy alkalommal, hogy az Atlantis évek után egy bámulatos új zenekar alakul, amiben dobolni fog. Kissé kétkedve fogadtuk a hírt tekintve az Atlantisos múltat, de megígértük neki, hogy elmegyünk az első koncertre.

A Csanádi utcai pinceklubban még az aljára sem értünk a rengeteg lépcsőnek, a varázslat és a szerelem egycsapásra bekövetkezett. Kedvenceink: Stevie Winwood, David Clayton Thomas és Robert Fripp muzsikája ötvöződött egy bámulatos fúzióvá. Ettől kezdve a Syrius egészen az E épület-beli utolsó koncertekig életünk meghatározójává vált.


cimg5427.JPG


Az esti koncertet megelőző percekben Ráduly Mihály átvehette a Mediawave Párhuzamos Kultúráért Díját. „Legenda és nyugdíjas pincér”, ahogy Misi aposztrofálja magát. Ezzel egy nagyon exkluzív család választotta tagjává, ki-ki eldöntheti, hogy melyik minősége alapján.


cimg5440.JPG


cimg5447.JPG


Majd felcsendült végre az „Ördög Álarcosbálja” anyag a Syrius Legacy tolmácsolásában a teltházas koncertteremben és a régi varázslat ismét bekövetkezett. A csapat: Tempfli Erik – billentyűk, Fonay Tibor - basszusgitár, Benkó Ákos – dob, ének, Ludányi Tamás – alt- és szopránszaxofon, valamint Vidákovich Izsák – tenorszaxofon, fuvola,  a saját felfogásban hangszerelt és előadott darabokat nagyszerűen keltik életre. Benkó Ákos kemény, feszes, könyörtelen tempót diktál a többieknek. A keyboard Patakit idézi, a két fúvós játéka elbűvölő. Az öreg, kritikus, Syriuson felnőtt fülek  számára az élmény tökéletes, de ez tükröződik a közönség  zömmel fiatal tagjaiban is, igazolva, hogy a Syrius muzsikája az eltelt 45 év alatt mit sem veszített frissességéből.


klubcedula.jpg


Az öreg Syrius rajongó reggelig hallgatta volna a régi feldolgozásokat: I’m a Man, Strawberry Fields Forever, Feeling Good, Maniac Depression, XXI. Century Schizoid Man, Clown, etc. De a zenekar játéka a „Devil’s Masquarade” anyagára korlátozódott. Így hajnali fél ötre már hazaérhettünk.


Koraesti képek:

cimg5416.JPG


cimg5420.JPG


cimg5422.JPG


cimg5423.JPG


cimg5425.JPG


cimg5426.JPG

Vissza a hírekhez