JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A Balogh Tamas Quartet erdélyi-romániai turné után Debrecenben járt

Vasárnap későn este az alábbi levelet kaptam debreceni tudósítónktól, Grégász Miklóstól: „Kedves Robi! Küldök egy interjút Balogh Tamással és pár képet a remekül sikerült pénteki debreceni koncertről. Friss, lendületes jazzt hallhatott a Sikk Klub közönsége, akik vastapssal kértek ráadást a koncert végén. Sokan mentek oda gratulálni a fiataloknak. Igazán ígéretes banda! Kiváló, invenciózus muzsikusok, és mint egy szám erejéig kiderült, dobosuk remek énekes is! A koncert utáni pakolászás közben még egy kis jam-elésre is jutott idő Dankó Iván helybéli kiváló billentyűs közreműködésével. Üdv, Miki.”

btq01.jpg


Balogh Tamás interjú:

Hogyan, minek köszönhetően jött létre a turné?

- Az egész abból indult ki, hogy tavaly megnyertük a Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazzversenyt, ahol az a szokás, hogy koncert formájában meghívják az előző évi nyertest zenélni, idén ezek voltunk mi. A meghívás után megszületett az ötlet is, hogyha kimegyünk, lenne lehetőség több helyen is játszani, majd elindult a szervezés.


Mik voltak az állomások?

- Az első állomás a már említett Marosvásárhely volt, ahol hétfőn játszottunk és kedden pedig hármunknak a négyből volt egy pihenőnap, mert az esti koncerten dobosunk, Hidász Tamás a László Attila Quartet-tel játszott az este. Ezután szerdán Bukarestben álltunk színpadra, csütörtökön Kézdivásárhelyen, és végül most, pénteken Debrecenben zenélhettünk.


Marosvásárhelyi koncert?

- Remek hangulatban indultunk Pestről viszonylag későn, hiszen a reptéren vettük fel trombitásunkat, Bille Gergőt, aki éppen megérkezett egy másik jazz fesztiválról. Ebből kifolyólag sajnos elég későn értünk oda a Jazz & Blues Club-ba. Beálltunk, egy fél órás pihenő… majd rá is zendítettünk. Két szett után még vissza is tapsoltak minket. Nagyon jó érzés volt ilyen lelkes közönségnek muzsikálni.


Bukarestben?

- Az oda vezető gyönyörű erdélyi utak után végül megérkeztünk a Bukaresti Magyar Intézetbe. Nagyon kedvesen fogadtak minket, és habár hosszú volt az út, maradt időnk egy kis lazításra. Jól sikerült a koncert itt is, lelkesedett a zenénkért a közönség, ami nagyon inspiráló volt.


Kézdivásárhelyen?

- Visszafelé a hegyekben hatalmas vihar kapott el minket, sajnos az egyik falut valóságos folyóvá változtatta, de kiérve belőle kisütött a Nap és egy pár kilométer múlva száraz utakon folytattuk az autózást. Minden várakozásunkat felülmúlta a kézdivásárhelyi esténk. (Köszönet a gyors szervezésért Hegedűs Ferencnek.) A marosvásárhelyi létesítmény és ez a klub is a Jazz Café olyan ötletes és színvonalas, hogy öröm volt itt fellépni. Nagyon jó volt a hangosítás is. Koncert közben is eleredt a félig nyitott udvaron az eső, de a közönség lelkes volt és úgy láttuk, hogy velünk együtt élvezi végig a koncertet.


Debrecenben?

- Ismét egy rendkívül hosszú út várt ránk. Reggel kilenckor indultunk majd este hatra érkeztünk. Hosszabb beállás után, amivel csak az utolsó pillanatban készültünk el (köszönet Lutz Gábornak a gyors utolsó pillanatos intézkedésekért), ismét egy lelkes közönség várt ránk. Eljöttek itteni ismerőseink is, ami külön jóleső volt. Itt is nagyon jó hangosítás mellett, talán a fesztivál végére felhalmozódott lelkesedés miatt, különösen nagy ,,étvággyal” zenéltünk. Felemelő érzés volt, és legnagyobb örömünkre akadt, akiről megtudtuk, hogy követi a zenénket, és örült, hogy végre Debrecenben is játszottunk.


Hogyan épült föl a műsor; mik a zenéd-zenekarod sajátos tulajdonságai?

- Saját számokkal, valamint néhány feldolgozással készültünk. Zenénkben több stílus, hatás ötvöződik, mint például a modern jazz, hip-hop, kortárs zene, pop stb.. Törekszünk a modern hangzásra, és sok ötletünket valósítjuk meg. Minden koncert után visszatapsoltak minket, ami egy nagyon jól eső visszajelzés volt nekünk.


Közeli és távolabbi programok, tervek?

- Mindenféleképpen szeretnénk egyszer visszajutni ezekre a fantasztikus helyekre, addig azonban sok minden vár ránk. Diplomakoncert, pesti fellépések, Sziget fesztivál, ősszel cseh turnéval egybekötött Prágai Nemzetközi Jazzfesztivál, és további projektek, például lemezfelvétel meglepetés előadókkal.


Köszönöm az interjút! Gratulálok a szuper debreceni koncerthez és további sok sikert kívánok!

- Köszönjük.


btq00.jpg


btq03.jpg


btq04.jpg


btq05.jpg


btq10.jpg


btq11.jpg


btq13.jpg

Vissza a hírekhez