JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

11. Újbuda Jazz Fesztivál - 2015. szeptember 1-6. - A38 Hajó, MU Színház

Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a MU Színház idén tizenegyedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált - ami annyit jelent, hogy idén éppen tíz éves a fesztivál. Az elmúlt tíz évben igazi nemzetközi jazzfesztivál lett e hagyományosan szeptember eleji - nyárzáró és évadkezdő - programsorozatból. Olyan komoly fellépőgárdával, ami bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét. Súlyos avantgárdtól hagyományos swingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma. És így, tíz év után nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazzfesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.

11-ujbuda-jazz-fesztival-logo.jpg


2015. szeptember 1., kedd 20:00

A38 Hajó Tetőterasz

Random Trip

random-trip-delov-javor.jpg

A Random Trip egy műfaji határokon (pop, rock, jazz, hip-hop, blues, elektro stb.) átívelő improvizációs koncertsorozat, amelyben a hazai könnyűzene huszon-harmincéves generációjának legnagyobb nevei fordulnak meg minden kedden a budapesti A38 Hajón. A 2008-2009 fordulóján budapesti klubokból induló, heti rendszerességgel megtartott klubest ma már „kinőtte“ saját kereteit: fesztiválokon és a legjobb vidéki klubokban is szívesen látott vendég, a fellépők sorát pedig rendszeresen színesítik nemzetközi sztár-muzsikusok.


2015. szeptember 2., szerda 19:00

A38 Hajó Kiállítótér

Geröly Tamás Trió feat. Gombai Tamás

ARGO +1 (SRB/GR/H)

The Best Bad Trip


Geröly Tamás 2010 óta zenél együtt fiatal barátaival, akikkel szinte véletlenül találkozott. Az első beszélgetés olyan zenei szellemi egyetértésben zajlott, hogy Gerölyből kibuggyant a kérdés: miért nem muzsikálnak együtt? Másnap már próbáltak. E trió alapvetően szabadzenei társulás, ez azonban nem zárja ki a kompozíciós lehetőségeket. A zenészek szeretik és tisztelik a népzene, a kortárs zene és a jazz értékeit és eredményeit. Olyannyira, hogy a trió újraértelmezte a hajdani, legendás Air Trio (Henry Threadgill, Fred Hopkins, Steve McCall) 1976-os „Air Lore” lemezét, amit annak idején Scott Joplin tiszteletére rögzítettek. Nagyrészt erre épülő koncertre meghívták vendégnek a kiváló prímást, Gombai Tamást is.

geroly-trio.jpg

Fellépők

Geröly Tamás: dob

Kováts Gergő: szaxofon

Ajtai Péter: bőgő

+

Gombai Tamás: hegedű


Az ARGO nemrég alakult Budapesten. A rebetiko alapú repertoárjukat szabad improvizatív zenével ötvözik. Egy csipetnyi punk, rebellis szellem, a transz sodrása, a rock drámája, improvizáció és némi urbánus folk. Huszadikszázad-eleji kisázsiai és rebetiko-klasszikusok mellett néhány szerb, horvát és bosnyák tradicionálist is játszanak, amelyek illeszkednek az együttes stílusához: mikrotonalitásukban, keleti dallamdíszítményeikben, és ritmikai struktúrájukban. Sajátos kifejezésmódjára leltek az egymást kiegészítő rebetikónak és improvizatív zenének, amelyeket mintha csak egymásnak teremtettek volna.

argopress1.jpg

Fellépők

Tijana Stanković: ének, hegedű

Nikos Sahpazis: oud

Márkos Albert: cselló

Ajtai Péter: bőgő

Porteleki Áron: dob


A Best Bad Trip tagjai húsz év körüli fiatalok, akiknek a komolyzene komplexitása nem képvisel se több se kevesebb értéket, mint a punk egyszerű nyersessége. Ugyanolyan szívesen építenek be zenéjükbe egy groove-os funkytémát, mint az irányított improvizációt vagy egyéb kortárszenei stratégiát. Zenéjükben egymást szorosan követik a kemény és lágy, az egyszerű és bonyolult, a rendezett és kaotikus, a keleti és nyugati hangzások. Mivel a Best Bad Trip tagjai főként jazzt tanulnak, annak hagyományát felhasználva nagy szerepet kap az improvizáció. Ugyanakkor zenéjükre jellemző a sokszor bonyolult és igen összetett kompozíciós szerkezet.

best-bad-trip.jpg

Fellépők

Velsz Kristóf: gitár
Hegedüs Benedek: trombita
Kapusi Viktor: szaxofon, billentyűsök
Csernovszky Márton: basszusgitár
Gasner Márk: dob


2015. szeptember 4., péntek 20:00

MU Színház

BAUER 4 (D)

Rezervátum Orchestra

Dukay Barnabás-Gadó Gábor Duó


A BAUER 4 a szó szoros értelmében vett családi ügy. Conny, Johannes és Matthias Bauer, valamint Louis Rastig, Conny Bauer fia - a német zenei élet négy különböző generációjából való, az improvizációs zene, a kortárs jazz, az újzene és a kortárs rock területén működő művész. Nagyon sajátos hátterükkel - két harsonával, bőgővel és zongorával - különleges, kollektív hangzást hoznak létre. 2007-ben adták ki első, „Family Affairs” című albumukat. Számos fesztiválszereplés és klubkoncert után végre Budapesten is hallhatjuk őket.

bauer-4.jpg

Fellépők

Konrad Bauer: harsona

Johannes Bauer: harsona

Matthias Bauer: bőgő

Louis Rastig: zongora


A Rezervátum Orchestra a legelszántabb magyar improvizatőr zenészek olvasztótégelye. A név jelképes: a szabadságot paradox módon már csak zárt közegekben, rezervátumokban lehetséges megélni, ahol ősi törvények uralkodnak. Nincs ártatlan hang, csak alázat és energia. A zenekarban több létező formáció működik egyszerre (Grencsó Kollektíva, A.M.P., KAMP stb.). Ezúttal zömében Miklós Szilveszter szerzeményei fognak elhangzani, kiegészülve Grencsó István kompozícióival.

rezervatum-orchestra.jpg

Fellépők

Grencsó István: szaxofon
Kováts Gergő: szaxofon
Meggyes Ádám: trombita
Fazekas Ábel: klarinét
Pozsár Máté: zongora
Ajtai Péter: bőgő
Benkő Róbert: bőgő
Miklós Szilveszter: dob


Kortárs szabadzene zongorára és gitárra. Dukay Barnabás zeneszerző, zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanára. Gadó Gábor Franciaországban élő zeneszerző, jazzgitáros.

dukay-gado.jpg

Fellépők

Dukay Barnabás: zongora

Gadó Gábor: gitár


2015. szeptember 4., péntek 23:00

A38 Hajó Koncertterem

Max The Sax (A)


Max The Sax, Parov Stelar korábbi állandó szaxofonosa már többször megfordult az A38 Hajón. A táncos-jazzes elektroszving virtuóza ezúttal önálló klubfellépésre érkezik az A38 Hajóra. Egy Max The Sax-koncert egyszerre felszabadult parti, laza örömkoncert és elszállós improvizáció, időutazás a harmincas évek swing- és a hetvenes évek funky-korszakába... Max The Sax visszaviszi a jazzt oda, ahonnan elindult: a táncparkettek világába.

max-the-sax.jpg

Fellépők

Marcus Ecklmayr: szaxofon

Florian Kasper: dob


2015. szeptember 5., szombat 20:00

A38 Hajó Kiállítótér

Gorilla Mask (D)

Araraton Trió (H/AR)


A berlini Gorilla Mask, a kanadai expat szaxofonos, Peter Van Huffel agyszüleménye az egyik leginkább energikus produkció a kontinens jazzéletében. A trió, a skandináv avantgárdokhoz hasonlóan azt próbálja bizonyítani, hogy a punk és a jazz egy tőről fakad, és hogy a zenében csak egyvalami számít: a végtelen energia. A végtelen energia végtelen szabadságot ad, és a Gorilla Mask ezt a lendületet mutatja meg minden egyes, sodró erejű koncertjén. Zsigeri és elképesztően erőteljes muzsikája, a tagok kompromisszummentes elkötelezettsége felejthetetlen produkcióvá avatják a triót.

gorilla-mask-promo-200512-07.jpg

Fellépők

Peter Van Huffel: altszaxofon

Roland Fidezius: basszusgitár

Rudi Fischerlehner: dob


Az örmény-magyar Araraton Trió zenéje valahol félúton található a szabad improvizáció, a pszichedelikus jazz és a kaukázusi népzene hagyományai között. Kompromisszumokat messzire kerülő, finom arányérzékkel hangszerelt és áradó hangszeres muzsikája határozottan feszíti szét a műfaji korlátokat. A trió az örmény gitáros, Karen Arutjunjan és a magyar szaxofonos, Grencsó István tíz évvel ezelőtti jereváni találkozásából született, hozzájuk csatlakozott később Sárvári Kovács Zsolt dobos. A zenekar neve önmagában megtestesíti zenei célkitűzéseit és forrásait: az örmény folklórt (az Ararát) és az egykori kelet-európai lemezkiadók (Jugoton, Hungaroton) retróhangzású neveit gyúrja össze. Az Araraton épp így játssza az európai free jazz és a keleti hatások egyedi keverékét.

araraton.jpg

Fellépők

Karen Arutjunjan: gitár

Grencsó István: szaxofon

Sárvári Kovács Zsolt: dob


2015. szeptember 5., szombat 23:00

A38 Hajó Koncertterem

Beardyman (UK)

beadyman.jpg

A modern beatbox egyik legnagyobb egyénisége, Beardyman egészen különleges, improvizatív fellépéseiről híresült el. Saját hangját fantasztikus technikával elektronikusan manipulálva, loopolva, effektezve hoz létre egyedülálló hangképeket, és barkácsol ezekből a parti, a live set, a varieté, a musical határmezsgyéjén egyensúlyozó élő show-kat. A kétszeres brit beatbox bajnokot ezúttal igazi közegében, egy forró hangulatú klubfellépésen üdvözölhetjük az A38 Hajón.


2015. szeptember 6., vasárnap 20:00

MU Színház

Olbrzym i Kurdupel (PL)

Tóth Viktor & Masim Badavi Players (H/SL/B/D)


Az Olbrzym i Kurdupel (magyarul: Óriás és Törpe) 2007-ben alakult gdański duó, akik a közös zenélésben az egyszerű, korlátoktól és gátlásoktól mentes szabad improvizációban teljesednek ki művészileg. Érzelmekkel telített játékuk nagyon különböző zenei stílusjegyeket mutat, koncertjeik mindig erősen különböznek egymástól, sokszor meglepve még magukat az előadókat is. A zeneszerzés folyamata náluk mindig megegyezik a zeneszám bemutatójával és egyszeri előadásával. A zenészek a kezdetektől kombinálják a zenét a képpel, koncertjeiken a testükre vetített mozgóképeknek is alapvető szerepük van. Ez alkalommal VJ Pannaula (Urszula Kozak), a londoni születésű, Európa-szerte ismert audio-vizuális művész lesz a vendégük.

Fellépők

Tomek Gadecki: tenor- és baritonszaxofon

Marcin Bożek: basszusgitár

VJ Pannaula:  látvány


​A Tóth Viktor & Masim Badavi ​Players ​zenéje, Simple One történet mesélésével utazásra kalauzolja a hallgatót a free ​jazz, a funk és az orientális zenék mentén, soha nem volt tájakra, ahová csak egyszer juthatunk el - a látvány víziója a pillanatban gyökerezik, megismételhetetlen és emlékszerű.

Fellépők

Tóth Viktor: altszaxofon

Hodek Dávid: dob

Bart Maris: trombita

Szandai Mátyás: bőgő

Simple One: spoken word, rap

Vissza a hírekhez