JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

ADYTON Együttlét – 4. nap

A nagymarosi Szabados György szellemiségében fogant „tábor” első napjáról az egyik főszervező, Molnár Csaba küldött imént rövid beszámolót, amit Ekési Orsolya fotóival ékesítek! – A szerk.

Csütörtök

Azt is mondhatnám, hogy Maloschik Robival egyszerűen időátlapolódásba  keveredtünk. Csakis ez lehetett az oka, hogy miközben én helyszíni on-line tudósítóként gépelem ezeket a sorokat, az ő beszámolója ugyanerről a napról már rég (múlt péntek óta!) fent van a Jazzma hírei között. Hogy az efféle időutazás valóban lehetséges, csak meg kell nézni a fotókat.


01-a-maloschik-kommando-01.jpg


Vitathatatlanul Robi, Csányi Attila és Ráduly Misi hallgatja érdeklődve a Regölés próbáját az Adyton Zene Műhelyben. Sőt mi több, legott meg is vitatták a hallottakat.


02-a-maloschik-kommando-02.jpg


Reggel szikrázó napra ébredtünk. A 9 órási reggeli előtt Grencsó Pistivel megejtettük szokásos folyónézésünket. Jó az szemnek, léleknek és hangokkal csordultig telt füleknek egyaránt.

Pozsár Máté elszántan futotta kora reggeli penzumait a sétányon.


07-relax-kisgyorgy-ilka-es-lukacs-peter-grencsoi-vigyazo-szemek.jpg

Relax - Lukács Péter és Kisgyörgy Ilka + Grencsói vigyázó szemek


Mielőtt a Maloschik kommandó elgyönyörködhetett volna a Bogi vezette össznépi testedzésben, én kimentem eléjük a vasútállomásra. Épp beérkezett a szerelvény, 9 óra 58 percet jelzett Stirlitz órája. Megálltam a felüljáró alatti téren, hogy illőn fogadhassam vendégeinket. Csupán két lejárat van, ám hiába vártam őket az előre megbeszélt időben, egyiken sem jöttek le. Nyargaltam tovább bokros teendőim után.


03-ufonautak-beszelgetnek-bognar-ferivel.jpg

Ufonauták beszélgetnek


Később nagy meglepetésemre ott ültek a Sigil udvarán és kedélyesen beszélgettek Bognár Ferivel, mint akik kezdetektől fogva ott voltak. Már itt kezdett gyanús lenni, hogy valami baj lehet az idővel vagy mégis csak ufók ők.


04-robi-benko-robi-grencso-ordog-gabi-makkai-laci.jpg

Robi, Makkai Laci, Ördög Gabi, Grencsó Pisti, Benkő Robi


Ebéd után felelevenítettük a Syrius dicső múltját, és Kimmel "Apó"-t, aki kenyérkeresetként londínerkedett, miközben Szabados György új utakat törő zenekarában játszott. Majd a gőzerővel készülő Szabados György honlapról tájékoztattuk az érdeklődő hallgatóságot.


06-bognar-feri-es-raduly-misi.jpg


A honlapkészítők egyik jeles tagja Bognár Feri, aki hihetetlen szívóssággal nyomozza ki és sorakoztatja időrendbe a sok-sok hangfelvételt. A másik jeles tag maga Ráduly Mihály, aki azon igyekszik, hogy egy díszdobozos összeállítással lepje meg a világot, a tengernyi felvétel között válogatva és kutakodva. Jómagam a digitalizálással és az egyéb hangi, számítástechnikai teendőkkel bajmolódom. Megemlítettük Polai György nevét is, aki óriási írott dokumentumot gyűjtött össze és rendszerezett az évtizedek során. Mire elmeséltük a lényegi pontokat, már kezdődött is a délutáni műhelymunka.


05-szabados-honlap-tajekoztato.jpg


08-segercz-ferenc-es-illes-benjamin.jpg

Ségercz Ferenc és Illés Benjámin


Estére maradt a kellemes langymeleg idő. Bogi mosolygós lénye visszautazott Bécsbe. A koncerten már határozottan érződött a hétfő óta tartó munka. Egyre több fölösleges hangtól szabadultak meg a muzsikálók. Viszont a játékban megszólaló hangok egyre inkább megteltek erővel, mondanivalóval. Ilka már saját verseiből is megmutatott egyet. Amolyan kisgyörgyilkásan énekbe öntve.

A szerdán még hajnal fél négyig tartó beszélgetés, ma már "csak" éjfél után két óráig tartott.

Apropó szerda!

Szerdán tartottuk az irodalmi szellőzködést, ahol is elbeszélgettem Ördög Gábor költővel, a Beatvacsora című kötetéről. Titokban azt remélve, hogy talán megérinti a zenészek lelkét a dolog, és egy-két nap múlva hozzányúlnak a maguk módján. És úgy is lett, két nap múlva.

Vissza a hírekhez