JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál 2015. november 6-7.

Helyszín: Nagykanizsa, Hevesi Sándor Művelődési Központ.

A hagyományos nagykanizsai jazzfesztivál immár 42 éve Zala megye egyik legjelentősebb nemzetközi kulturális rendezvénye, amelynek közönsége nem csupán a dunántúli településekről verbuválódik, hanem a szomszédos Ausztriából, Szlovéniából és Horvátországból is számos jazz-kedvelő érkezik az eseményre.

A rendezők hangsúlyt fektetnek arra, hogy a műfaj hazai reprezentánsai mellett lehetőséget adjanak fiatal, tehetséges muzsikusok bemutatkozására is. A különböző tehetségkutató versenyeken sikeresen szereplő ifjú művészek mindig szívesen lépnek fel Nagykanizsán. Ugyanakkor a helyi zenészek számára is teret ad a rendezvény annak érdekében, hogy megismerje őket a jazz-kedvelő közönség.

A fesztivál fő attrakciója minden évben egy világhírű tengerentúli együttes vagy szólista. Nagykanizsa vendége volt már például Cecyl Taylor, Ray Brown, Don Cherry, Art Farmer, John Pattitucci, David Liebman, Archie Shepp, az Oregon, John Abercrombie, Ravi Coltrane, Rashied Ali, stb.

A zenei esemény szerves része – a vizuális kultúra népszerűsítéseként – egy fotó- vagy képzőművészeti kiállítás, amely stílusában illeszkedik a jazz-muzsikához.

Ezt idén a 34. „Életünk” Országos Fotópályázat zsűrizett alkotásaiból készülő kiállítás képviseli, amelynek megnyitója a fesztivál egyik ünnepi eseménye lesz. E fotópályázat altémája a jazz.

2009-től a fesztivál kínálatában a jazz világzenei elemekkel gazdagodott  –  a megváltozott zenei igényekhez igazodva.

Az idei Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál november 6-7-én, pénteken és szombaton várja a műfaj iránt érdeklődőket. A kétnapos fesztivál első napján koncertet ad a Kanizsa Big Band – vendég:  László Attila – , majd a  Szőke Nikoletta Quartet.

Ezt követően lép színpadra a fesztivál sztárvendége, a világhírű amerikai jazzénekes KURT ELLING zenekara, ezúttal quintet formációban. A zenekar Magyarországon kizárólag a Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztiválon szerepel! (Jegyek vásárolhatók: www.jegymester.hu.)

November 7-én először az 1705 (Kaltenecker-Piri-Dés), utána a népszerű Trio Squelini (Szőke Szabolcs vezérletével) lép színpadra két olasz muzsikus vendégszereplésével, David Boato-val és Ares Tavolazzi-val, akik egyben a kétnapos jazz-fiestát zárják.

A hagyomány és a minőség kötelez: Nagykanizsa Megyei Jogú Város kiemelt támogatásával a Kanizsai Kulturális Központ munkatársai gondoskodnak arról, hogy az idei Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál a műfaj kétnapos ünnepe legyen Nagykanizsán.


jazz2015szoro.jpg


Vissza a hírekhez