JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Exkluzív interjú Balogh Rolanddal a Wes Montgomery jazz-gitárversenyről

Ma hajnali 0 óra 51 perckor az alábbi levelet kaptam Balogh Rolandtól: „Kedves Robi bácsi, Kicsit sok dolgom volt mostanában, de elkészültem a riporttal.” Köszi Roli!

1) Hallom, már haza is ért New Yorkból... Most éppen miért is volt kint?

-Igen már itthon is vagyok csak pár napra mentem, ahová elkísért ikertestvérem, Zoli is. Pénteken hajnalban utaztunk, és már hétfőre meg is jöttünk. Wes Montgomery tiszteletére megrendezett jazz-gitárverenyen voltam kint, mivel a világ minden tájáról nevezett 243 jazzgitáros közül bejutottam a világ legjobb 5 jazzgitárosa közé.

2) Egy ilyen nagy presztizsű versenyre, mint a Wes Montgomery, hogyan lehet bekerülni? Magyarul ez egy meghívásos verseny?

- Akkor kezdjük az elején: Még márciusban, amikor a Finucci Bros Quartet erdélyi turnéján volt, kaptam egy hívást Los Angeles-ből. Felvettem és maga George Klabin volt a vonalban, aki a Resonance Records tulajdonosa. George-ról annyit, hogy olyan előadók lemezeit adta már ki, mint például Marian Petrescu, Andreas Öberg, Bill Evans vagy Wes Montgomery. Tehát George felhívott, hogy hallott rólam Jermaine Landsbergertől (Jazz-zongora, Hammond), aki jelenleg Birèli Lagréne-nel játszik együtt, és megnézte néhány videómat a Youtube-on. Mesélt róla, hogy októberben lesz egy nemzetközi gitárverseny, amit Wes Montgomery tiszteletére rendeznek meg. Mivel George nagyon szerette Wes-t, és fiávál Robert Montgomery-vel jelenleg is nagyon jó barátságban vannak, így eltökélték, hogy megrendezik ezt a versenyt. Elmondta, hogy meghallgatta néhány felvételemet, köztük azt is, ahol Jermaine Landsberger-rel játszom együtt a neves berlini A-Trane Jazz Club-ban, és nagyon szeretné, ha beneveznék erre a versenyre, mert nagy esélyem van rá, hogy megnyerjem. Én szóhoz sem jutottam az örömtől, hogy a hírnevem így eljutott Amerikába és természetesen igent mondtam.

Július 15-től indult a nevezés. Egy weboldalra fel kellett tölteni 3 dalt. Egy uptempo-s swinget, egy balladát és egy Wes Montgomery szerzeményt, plusz egy videót. Ezek a dalok alapján választották ki a világ minden tájáról nevező 243 emberből az 5 legjobbat. Szeptemberben jött az email, hogy én benne vagyok az 5-ben Európából egyedül. Két New York-i, egy Pennsylvania-i és egy Toronto-i jazzgitáros jutott be még rajtam kívül.

3) Szólóban kellett játszani, vagy volt helybeli ritmusszekció?

-Ritmusszekcióval kellett játszani, nem is akármilyennel. A ritmusszekciót Pat Martino zenekara alkotta. Carmen Intorre dobolt, Pat Bianchi pedig Hammondozott és a basszust is ő játszotta, tehát nem volt külön bőgős. Pat Martino is bőgős nélkül játszik. Azt hittem először, hogy furcsa lesz így játszani, de különös módon nem volt hiányérzetem, nagyon jól esett velük muzsikálni.

4) Mit játszott? Volt kötelező és szabadon választott darab is?

-Kötelező darab nem volt, inkább a kötelező tempókat adták meg. Kérték, hogy játszunk uptempót, balladát és egy középtempós dalt is.

5) Ki volt a zsűri elnöke?

-A zsűri elnöke Pat Martino volt. Pat Martino egy végtelenül kedves ember, aki 71 éves kora ellenére még mindig fiatalokat megszégyenítő módon gitározik. Egy rövid vicces kis történet, hogy amikor a Merkin Concert Hall-ba értünk egyszercsak megérkezett Pat Martino is a backstage-be feleségével, a japán származású Ayako-val. Elmosolyodtunk, amikor láttuk, hogy jön Pat Martino öltönyben és mellette felesége Pat Martino gitárjával a vállán :)

A zsűri tagjai között volt még Robert Montgomery (Wes fia), George Klabin a Jazz Rising Stars alapítója, Bill Milkowski New York egyik leghíresebb “jazz újságírója” (DownBeat), ha mondhatom ezzel a kifejezéssel. Ezenkívül Gary Walker a WGBO, az egyik leghíresebb New York-i jazz rádióműsor műsorvezetője, aki az év jazz rádió műsorvezetője díjat elnyerte. Todd Barkan, aki meglepő módon úgy fogadott és beszélgetett velem és ikertestvéremmel, mintha évek óta ismerne minket. Todd Barkan-ről annyit, hogy a leghíresebb San Francisco-i jazz klub, a “Keystone Korner” tuladjonosa. Mesélte, hogy hallotta a felvételeimet, sőt még ikertestvérem felvételeit is hallgatta. Gratulált és oda adta a névjegyét.

6) Kikkel találkozott kint? Már úgy értem, milyen híres amerikai jazzmuzsikusok látogattak el a döntőre? Mikor és hol is történt mindez?

-Ugye maga Pat Martino volt a zsűri elnöke. Ezenkívül ott volt még Mark Whitfield, híres amerikai jazzgitáros és Howard Paul, aki a Benedetto jazzgitárokat gyártó cég vezérigazgatója. Másról nem tudok, habár Amerikában semmi sem lehetetlen, sőt a világsztárok csak úgy lejárnak jam-elni a fiatal generáció zenészeihez, úgyhogy bárki ott lehetett még. A koncertet a Kaufman Centerben tartották, azonbelül pedig a Merkin Concert Hall-ban. Ez egy nívós koncertterem, ahol rengeteg jazzkoncert van. Ezenkívül egy zeneiskola is. Érdekesség, hogy Nigel Kennedy is itt tanít. :)

7) Mit kap egy ilyen versenyen a II. helyezett? Már úgy értem, hogy esetleg lemezfelvétel, vagy amerikai turné?

-A második helyezés nyereménye 1.500$ volt, egy D’Angelico New York jazzgitár, egy Tascam 8 sávos stúdiófelvevő, és D’Addario húrkészletek. Egyébként egy rövid kis történetet hagy meséljek még. Senki ne értsen félre, nem a magam védelme érdekében írom, a következő sorokat, de a helyezések kihírdetése után George Klabin odajött hozzám és azt mondta, hogy holnap reggelizzünk együtt és elmondja miért nem én nyertem meg, miért lettem második. Másnap reggel egy 5 csillagos hotel éttermében a 35 emeletre kaptunk meghívást, ahol szinte egész New York-ot és a Central Park-ot láthattuk a hatalmas üvegablakokon keresztül. Gyönyörű volt! Tehát George elmondta, hogy az első dalon belül történt technikai baki miatt nem én nyertem meg. Mivel én játszottam utolsóként, ezért szinte mindenki elállította az erősítőt értelemszerűen, és az előző srác vékonytestű jazzgitárja jobban szólt sok basszussal. Én meg mivel 12 percünk volt csak játszani, és stopper-el mérték, hogy nehogy meghaladja bárki is ezt az időintervallumot, így egy rövidke kis állítgatás után el is kezdtem az első darabot játszani. Csak nem gondoltam volna, hogy a basszus 4-esig feltekerve gerjedni fog a gitárom. Emiatt sajnos az első dal kicsit idegesre sikerült, mivel azzal küszködtem, hogy lefogjam a húrokat játék közben, hogy ne gerjedjen a gitár.  Emiatt kicsit lepontoztak és így kerültem a második helyre. Aztán természetesen állítottam az erősítőn, és a második és harmadik dal nagyon jól sikerült.

Viszont hálát adok Istennek ezért a helyezésért is, mert úgy gondolom ez is egy hatalmas dolog, és nem vagyok csalódott, csak kicsit bennem van, hogy akár meg is nyerhettem volna, mint 2009-ben Montreux-ben, mert az első helyezés egy csodálatos érzés…. De így is boldog vagyok!

8) New York-i magyarok is megkeresték magát?

-Egyetlen egy magyar hölggyel találkoztunk. :) Ő is pincérnő volt a Bar Next Door Jazz Club-ban, ahol együtt vacsoráztunk Pat MArtino-val és Robert Montgomery-vel. Pizza rendelés közben egyszer csak megszólalt, amikor nem tudtuk, hogy 12 incses vagy kisebb pizzát rendeljünk, hogy "Ti is Magyarok vagytok?” Kicsit meg is lepődtünk, mivel nem számítottunk rá, de  nagyon jól esett hallani az anyanyelvünket több ezer kilométerre Magyarországtól. Aztán már magyarul rendeltünk mindent. Élveztük. Itt volt egy kis jam is, de Pat MArtino nem játszott aznap este.

9) Most jut eszembe, hogy az elején elfelejtettem gratulálni Roli... Pedig maga tudja, hogy én nagyon kedvelem magukat, Finuccikat és a feleségeiket is... Nagyon örülök a sikerének!

-Nagyon szépen köszönöm! Mint Robi bácsi is tudja, gyermekkorunk óta nagyon szeretjük magát, és tiszta szívből kívánjuk, hogy Isten tartsa meg Robi bácsit erőben, egészségben még nagyon sokáig.

10) És befejezésül még azt is árulja el, hol és mikor lép fel legközelebb, ahol megünnepelhetjük magát?

A legközelebbi jazzkoncertünk december 2-án lesz 20 órától a Budapest Jazz Club-ban. Újra indul a Finucci Bros Quartet „Jazz Legendák” című műsora, ami egy jazztörténeti előadás. A jazz fejlődését mutatjuk be egészen a kezdetektől napjainkig különböző világsztárok stílusaival, zenéivel karöltve. Az első előadás, mely természetesen koncert is egyben, a Legendás Jazzhegedűsökről fog szólni. Vendégünk az ugyancsak Junior Príma Díjas Sárközi Lajos lesz. Várunk mindenkit nagy szeretettel.


12087710-1054752181204274-1979379547119205348-o.jpg


12095263-1054752231204269-8250345769155975395-o.jpg


img-0663.jpg


img-0707.jpg


img-0709.JPG


dsc-0059.jpg


dsc-0064.jpg


img-0705.jpg


img-0706.jpg

Vissza a hírekhez