JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Talentométer 2015 – Jazz(kísérleti) elődöntő

Három napja nem alszom nyugodtan. Kozlov Sanyi (A38) kérésére számtalan fiatal jazzelőadót rábeszéltem, hogy jelentkezzenek. Meg is dőlt az évek óta egyre emelkedő csúcs (2012 – 21, 2013 – 25, 2014 – 29, 2015 – 39). Most meg ég a pofámról a bőr, hogy olyan kiemelkedő tehetségeket nem szavazott be az elődöntőbe az előzsűri (elnök: Premecz Mátyás, tagok: Kozlov Sándor, Pándi Balázs), mint Várallyay Petra, Bille Gergő, Gányi Miki vagy Jónás Rezsőke! Hey men, what the fuck up you’ve been doin’. Viszont bejuttattak 4 (négy!) rockzenekart (what?) és egy szoba laptopos fiút…

Vasárnap délután 1.50-kor Kaszás Feri barátommal sikerült egy asztalt és két széket szereznünk, oszt leültünk és reménykedtünk… Ámbár a fentiek alapján túl sok jóra nem számítottam… Rosszul mondom, mikor jöttünk be az A38 koncerttermébe, nagy meglepetésemre az első ember, akibe belebotlottunk, Neltz János volt a Petőfi Rádió képviseletében. Mivel a Petőfi Rádión 2002-ben profiltisztítás volt (és az én orrélem sokaknak nem tetszett…), így attól kezdve vajmi kevés jazz volt a Petőfin, majd az is szép csendesen kimúlt. Akkor vajh most mire ez a nagy felbuzdulás? Zsűritag delegálás…

Majd kettő után pár perccel jött egy 30 körüli fiatalember mikrofonnal a kezében (a nevére már nem emlékszem…), oszt TV-s kamerák kereszttüzében felkonferálta azt a Rafael Máriót, aki csak hosszas győzködésem után adta be anyagát a versenyre.


talentometer15-004.jpg


Márió az idén 25 éves, akit annak idején Plutó Horváth József (király!) 16 évesen mutatott be nekem, mint kimagasló fiatal roma zongorista tehetséget. Fel is léptettem több alkalommal is a Jazz a Márványteremben sorozatomban, nyugdíjba vonulásom előtt. Aztán 2011-ben az általam szervezett Balogh „Csibe” Jenő Jazz Zongora Tehetségkutatón II. helyezést ért el. Később 1 évet élt Kanadában, majd hazajött. Gondolom, kalandvágyból. Az ilyen típusokra szokták mondani: „Isten áldotta tehetség”! Ráadásul jó érzékkel hozzá hasonló korú partnereket vett maga mellé, akik korosztályuk kiemelkedő képviselői: Varga Gergely szaxofon, Bartók Vince basszusgitár, Hidász Tamás dob. Aztán mintha a zsűri mást hallott volna… Az indoklásokból már lehetett gyanítani, hogy ők nem fognak labdába rúgni a végelszámolásnál. Ezért odamentem a színpadhoz és mondtam Máriónak: „Nyugi fiúk! Nálam maguk győztek!”. Meg is hívtam őket a jövő évi Debreceni Jazz Napokra!


talentometer15-007.jpg


Aztán jött a laptopos fiú, született Isle of Man. Hű a nemjóját! A srác kb. három akkordot tud a gitáron, amit laptopos-visszhangos zagyvalékká vegyít. Viszont konkrétan egyetlen jazz hang nem hangzott el 20 perc alatt… Ráadásul a zsűri is jól megejnyebejnyézte! (Hát ki szavazta be őt?)


talentometer15-012.jpg


Aztán következett egy rock (!) zenekar Debrecenből (Medium Soup). Hát nem tudom, mi vezérelte őket arra, hogy a jazz kategóriába jelentkezzenek, hacsak az nem, hogy Urbán Marci zenekarvezető apukája nagyerdei körökben köztudottan nemcsak jókezű sebész, hanem jófülű jazzrajongó is. Egy 1915-ös némafilmre „improvizáltak”. Természetesen jazzhang nuku! Majd a zsűri kételkedett abban, hogy jó helyre jelentkeztek-e… Meghogy egyáltalán nem reagáltak hangszeresen a filmre… (Hát ki juttatta be őket a jazz kategória elődöntőjébe?)


talentometer15-015.jpg


Ez még semmi, az előző zenekarhoz csatlakozott egy újabb gitáros, plusz Marci feltett egy kalapot a fejére, oszt mindjárt más lett a nevük: Gidnim’Rém. A konferanszié mondta is, a nevüknek semmi értelme (nono fiú, olvasd el visszafelé: „Mér’mindig”), szerintem meg a zenéjüknek… Megint semmi jazz hang! Itt már a zsűri is kiborult… (Hé, emberek! Ki szavazta be őket?)


talentometer15-019.jpg


A szünet előtt jött Kozlov Sanyi kedvence a The Best Bad Trip (Kaszás Ferinek is ők tetszettek leginkább) a váci Pikéthy konzi egykori tanítványai. Ugyan a szóvivő a szaxofonos-zeneszerző Kapusi Viktor volt, mégis szerintem a legjazzesebb fiú a gitáros Velsz Kristóf. 2013 tavaszán a II. Ablakos Lakatos Dezső Országos Konzi Tehetségkutatón, ha jól emlékszem I. helyezett lett szóló kategóriában és triójával a II. helyig jutott Csepelen. Gratuláltam neki, mondván: „Maga az egész mezőnyből a legjobb ballada játékos!”. A zsűri feldicsérte őket. (Ekkor már éreztem valamit a végeredményből…) Sanyi mondta Kristófnak, ne legyen ennyire visszafogott, jobban bontsa ki a témákat.

Több mint egyórás szünet után következett a második öt. (Szerintem a Sanyi azért húzta fent az étteremben az időt, mert tudta, hogy este 8-kor kezdődik a Sevilla-Real Madrid meccs, és hogy nehogy mán hazaérjek, mikor ő meg Atletico Madrid drukker… De tulajdonképpen jót tett velem, mert amikor a meccs 79. percében otthon bekapcsoltam a TV-t, a Sevilla már 3:1-re vezetett… Biztos agyvérzést kaptam volna, ha az egészet végig nézem… A végén azért hámeszrodrigez csak lőtt egy gólt, hogy legalább 3:2 legyen!)


talentometer15-023.jpg


Elsőként a D.A.S. Trio, D, mint Donka (a 15 éves dobos), A, mint Ábel (a 18 éves billentyűs) és S, mint Samu (a 17 éves basszusgitáros). Tehát nem dasz, mint a konferanszié mondta, inkább dás! Jazz zenészek kiemelkedően tehetséges gyermekei. Tavaly az AlbaRegiaFeszt tehetségkutató versenyén majdnem nem kaptak semmit. Ez annyira felháborított, hogy bejelentettem, a Debreceni Jazz Napok művészeti embereként meghívom őket! Oszt mivel én szavatartó ember vagyok, így aztán az idén augusztusban fel is léphettek a JazzMa.hu színpadon, ahol nagy sikert arattak. Mindhárman kiváló szólisták, egyben csapatjátékosok is. De amit Kéri Samu művelt a basszusgitárjával, az elképesztő. Konkrétan felfalta/szétjátszotta! A zsűri ezúttal nem zengett dicshimnuszokat… Pedig ez jazz fusion volt a javából!


talentometer15-030.jpg


Utánuk következett a Vár Be Q (várbekjú). Biztos szeretnek kerti partykon pecsenyét sütögetni. Szóval ők a Bartók konzi növendékei, már az évvégi tanszaki vizsgán felfigyeltem rájuk. A kilenc, zsűri által delegált együttes mellett ők lettek a Közönség-díjasak. Magasan a legtöbb szavazattal jutottak az elődöntőbe.  A gitáros-zenekarvezető Várallyay Bence (Várallyay Petra –akit a szőrös szívű, akarom mondani szőrös fülű zsűri nem szavazott be, mert biztos a KGB jelentette nekik, hogy az egyik kiemelt kedvencem…- öccséről van szó) szerzeményeit adták elő. Most is nagyon sok rajongójuk jött el, végig ujjongták a műsorukat, percekig tapsoltak a számaik végén is. Van egy kedvencem a csapatból, a basszusgitáros Pál Gábor, aki majd csak decemberben lesz 16 éves! Én csak a „kis erdélyi Jaco”-nak nevezem. Szóval Sanyi kiemelte, hogy ő már a koncert előtt felfigyelt a hatalmas rajongó táborra a szavazatokból, és itt most füllel is érzékelhető volt a jelenlétük!


talentometer15-033.jpg


Aztán egy újabb engedd el a hajamat rock (punk?) banda következett Szegedről, a Johnny in the Jungle. Biztos a sok lián miatt tévedt ez a trió a jazz erdőbe… (Ejnyebejnye zsűri!) Természetesen jazzhang nuku! Az értékelésnél a zsűri elnöke, Premecz Mátyás (a legjobb Hammond orgonista kishazánkban!), aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének zongora szakán szerezte diplomáját, azt találta mondani: „Végre egy zenekar, amely mert hangosan játszani!” (What?)


talentometer15-041.jpg


Utolsóelőttiként a Song-Óra Csoport, vagyis a szaxofonos lány Fatime Songoro alkalmi formációja (a 15-ből hat ért rá vasárnap este, vagy mi…) lépett színpadra. Ők is Sanyi kedvencei, de ezúttal a zsűri nem nagyon volt kíméletes velük.


talentometer15-044.jpg


És végül bekövetkezett az, aminek már tényleg nem kellett volna. Jött a Toul Syes rock banda Budapestről, ami minden addigi hangossági rekordot megdöntött, viszont jazzhang nuku!

Utánuk odafutottam Kozlov Sanyihoz, hogy gyorsan döntsenek, mert kezdek eléhezni. Azt mondta: „Semmi gáz Robikám, 10 perc alatt döntünk!” S lőn csoda, a zsűri 12 perc múlva visszajött és eredményt hirdetett. Egyhangú pontozással győzött és egyeneságon a december 13-i döntőbe jutott a váci The Best Bad Trip! Óriási ujjongás és tapsvihar, felmentek a színpadra és átvették az ajándékcsomagot: 4 napszemüveg és 4 póló! (Tiszta gáz!) Ráadásul ők öten vannak…

Itt látható Dörge Best Bad Trip videója:

https://www.youtube.com/watch?v=PpPXHl3J-Iw


Aztán Kozlov Sanyi barátom kihirdette, hogy a legtöbb szavazatot a Vár Be Q kapta. Konkrétan felrobbant a terem! Sikítozás a lányok részéről, üdvrivalgás a fiúktól!

Itt látható Dörge Vár Be Q videója:

https://www.youtube.com/watch?v=5lu9apytH7k


Egyből meghívtam őket a jövő évi Debreceni Jazz Napokra!

Vissza a hírekhez