JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

V. Paloznaki Jazz Piknik, 2016. augusztus 4-6. - St Germain, Incognito, Mario Biondi és még sokan mások

2016. augusztus 4-5-6-án Paloznak lesz a jazz balatoni fővárosa: a Paloznaki Jazz Piknik ismét világsztárokkal teli fesztiválprogrammal készül!

jazzpiknik3-foto-melczerzsolt.jpg


A Paloznaki Jazz Piknik a jubileumi ötödik évére három naposra bővült. A fesztivált a nulladik napon a francia Ludovic Navarre house és nu jazz formációja, a világhírű St Germain nyitja. Pénteken és szombaton izgalmas nemzetközi és hazai előadókkal készülnek, fellép a brit acid jazz csapat, az Incognito, a soul, a blues és a jazz határterületein egyensúlyozó olasz énekes, Mario Biondi, a Váczi Eszter Quartet, Harcsa Veronika és a Bin-Jip, Csemer Boggie, a Pankastic!, Marge, a Belau, a Kéknyúl Hammond Band, a Szőke Nikoletta Quartet, a Juhász Gábor trió, valamint Jász András és Barátai. A Sáfránkert melletti színpadon pedig fiatal tehetségek zenélnek majd egy vagy kétszemélyes formációkban.


NAGYSZÍNPAD


jazzpiknik-stgermain.jpg


St Germain augusztus 4., csütörtök 21:30 – 23:00

A többszörös platinalemezes Ludovic Navarre, alias St Germain világkörüli turnéja és többszörös platinalemeze után végre visszatér a stúdióba. Ő az elmúlt két évtized elektronikus zenéjének elismert alakja, a "French  Touch" úttörője és az intelligens, érzéki és eredeti deep house alkotója.

Tökéletesen és finoman keveri az autentikus gyökereket a modern hatásokkal. Zenéje egy komplex keverék, amely tükrözi a blues, a jazz és a fekete zene iránti szeretetét, ugyanakkor a hipnotikus elektronikus hurkok harmonikusan összefonódnak az ének mintákkal. Ki tudja elfelejteni a híres "Alabama Blues"-t, vagy a "Rose Rouge"-t, a világ minden részen játszott slágert...


jazzpiknik2-foto-melczerzsolt.jpg


Kéknyúl Hammond Band augusztus 5., péntek 19:30 – 21:00

A hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező, urbánus tánczenét játszó Kéknyúl egyedülálló színfoltja a hazai klub- és fesztivál-körforgásnak. Bár a csapat korábbi hangzása Premecz Mátyás zenekarvezető-billentyűs - védjegyének számító - Hammond orgonája köré épült, az új lemez anyaga új koncepcióra épül: nyolc egyenrangú muzsikus sző izgalmas zeneszövetet telivér fúvósszólamokkal, vagány gitárokkal, sok vokállal és Andy Hefler szenvedélyes, karakteres, óceánon túli énekével.


jazzpiknik-incognito.jpg


Incognito augusztus 5., péntek 21:30 – 23:00

A hetvenes évek brit fúziós jazz-funk világából kinőtt Incognito két kitűnő zenész, Paul Williams és Jean-Paul Maunick (azaz Tubbs és Bluey) stúdióprojektjének indult. Már a nyolcvanas években is sikeres zenekarnak számított, de az igazi robbanás akkor következett be, amikor 1990-ben Gilles Peterson kiadójához, a Talkin' Loud-hoz szerződött. Az Incognito a kilencvenes évek táncos-funkos acid jazz hangzásának legfontosabb együttese lett, Tubbs és Bluey ontották a klubslágereket, és nyugodtan mondhatjuk: egész Európa az Incognito-ra táncolt.

Az időről-időre újjáalakuló Incognito (fennállása alatt közel 150 muzsikus zenélt az együttesben!) kulcsfigurája továbbra is Bluey, és legutóbbi lemeze alapján bizton állíthatjuk: mit sem veszítet régi fényéből. Táncos, laza, és mégis vibráló, lüktető muzsika, nagyszerű koncertprodukció - az acid-jazz legfontosabb zenekara ismét Magyarországon!


Bin-Jip augusztus 6., szombat 19:30 – 21:00

A 2010 óta aktívan koncertező Bin-Jip három fiatal zenészt takar. Alternatív elektronikus zenét játszanak trip-hoppal, technóval, rockkal fűszerezve.

Az énekes és dalszövegíró Harcsa Veronika, a gitáros Gyémánt Bálint és a zenei producerük Andrew J közösen írják a dalokat. Andrew a felelős a hangzások megalkotásáért, a groove-okért, illetve a dalszerkezetek, a hangszínek és effektek kialakításáért. A koncerteken a zenei alapokat, a hangminták többségét élőben keveri, így a változó instrumentális dj alap elég nagy szabadságot ad Veronikának és Bálintnak, akik improvizációval és jazz elemekkel teszik egyedivé a megszólalást.


jazzpiknik-mariobiondi.jpg


Mario Biondi augusztus 6., szombat 21:30 – 23:00

A varázslatos hangú, szicíliai születésű olasz énekes a jazz és a soul egyik legnevesebb európai előadója, aki a kontinens zenei élvonalába „This Is What You Are” című slágerével robbant be 2006-ban. Ma már többszörös platinalemezes sztár, az Incognito, Chaka Khan és Al Jarreau zenei partnere.



TÁJHÁZ SZÍNPAD


Csemer Boggie augusztus 5., péntek 20:15 – 21:45

Csemer Boglárka 'BOGGIE" énekes, dalszerző már évek óta a hazai zenei élet szereplője. Kisgyerek kora óta tudatosan készült a zenei pályára, folyamatosan képezte magát. A népzenétől, a klasszikus zenén, a jazzen és a popon keresztül sok mindenbe belekóstolt. Boggie néhány hét leforgása alatt az internet sztárja lett, azóta több mint 30 millióan látták a videoklipjét szerte a világban. 2015 februárjában megnyerte a DAL 2015 című televíziós műsort "Wars for Nothing" című dalával, mellyel a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte Magyarországot tavaly májusban. Produkciója tovább jutott a döntőbe és végül 20. helyezett lett.

Váczi Eszter Quartet augusztus 5., péntek 22:30 – 00:00

Melankólikus, szomorú, fátyolos, merengő. Súlyos jelzők! Mégis mindig ezt kapják, amikor jellemezni kívánják őket. „A zene legyen olyan, amilyen mi magunk vagyunk. Akkor biztosan megérinti a hallgatót.” – írta a CD borítóra Eszter. A „Vissza hozzád” című album a Tom Tom Records gondozásában jelent meg, és 2010-re arany-, illetve platinalemez lett. Ez jazz zenekarokkal ritkán fordul elő. 2016-ig még két teljes lemezanyagot rögzítettünk.

2015-ben létrehoztak egy különleges produkciót, mely mind a három lemezüket bemutatja, és ahol egy vonósnégyessel kiegészülve játsszák el, hogy hogyan élik meg a mindennapjaikat.


Szőke Nikoletta Quartet augusztus 6., szombat 21:30 – 21:45

Szőke Nikoletta, akit a Jazzma.hu olvasói a 2014-es év énekesnőjének választottak, minden kétséget kizáróan a nemzetközi jazz színtér legkeresettebb magyar énekesnője. Saját két csapata, a Szőke Nikoletta Quartet és a Szőke Nikoletta ‘B Verzió’ Projekt mellett a kitűnő Balázs Elemér Groupnak is ő az énekesnője.

A Szőke Nikoletta Quartet lemezei már 2010 óta japán kiadónál jelennek meg, s világszerte tekintélyes példányszámban keltek el. Öt lemezre szóló szerződésük lejártával tavaly új japán kiadónál, a jónevű Gats Production-nél jelent meg legújabb albumuk.


Pankastic! agusztus 6., szombat 22:30 – 00:00

A Pankastic! zenéje különleges, egyedi, mégis majd’ mindenki számára kellemes. A vájt fülűek elvárásainak a tagok lebilincselő és virtuóz játéka, míg az örömzene kedvelőinek a könnyed szövegek és fülbemászó dallamok lehetnek egyaránt kedvesek.

A Pankastic! létrejöttekor a zenekar szeme előtt egy igényes és új stílus megalkotása lebegett: régi standard-ek és örökzöldek átültetése akusztikus hangszerekkel a francia “manouche swing” világába, megfűszerezve mindezt a cimbalom egyedi hangszínével. A sajátos, új műfaj neve: django-pop.

Vissza a hírekhez