JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 22.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Ne mondd ki a medve nevét

A szerdai napon „csak” egy egyszereplős hangversenyre került sor a Lamantin Fesztiválon: a Weöres Színház klubjában, 21 órától lépett fel a Szabó Dániel Quintet. Mint a zongorista-zeneszerző együttesvezetőtől megtudtuk, a formáció az idei nyár koncertjeiért jött létre, nem egy állandóan működő zenekar. A tagok a világ különböző pontjain élnek-alkotnak, viszont közös mondanivalójukkal szerettek volna közönség elé állni, együtt muzsikálni, ehhez találtak alkalmakat az elmúlt és elkövetkező hetekben.

A számok címei erősen hangulatfestőek (Útkereszteződések, Tengerpart, Lebegés, Közös alapok), és a zene is egy-egy gondolatot jár körbe. A kompozíciók témái is terjedelmesebbek és a szólók is nagyobb lélegzetűek, mindenki szabadon bemutathatta ötleteit. A két szaxofonos, Bacsó Kristóf és Zana Zoltán, valamint Szabó Dániel mellett Szandai Mátyás bőgős, és Juhász Márton dobos is kivette részét az egyéni körökből. Az est folyamán két tétel erejéig kisebb parti játszott csak: az izgalmas című „Eastinato”-ban a szaxofonok nélküli trió mutatta be a keleti népzene ihlette témát, illetve ráadásként az összesen öt csemetével büszkélkedő Bacsó-Szabó duó adta elő a „Gyermektánc”-ot. Az est szereplői mind igen virtuóz hangszeresek, fantáziadús improvizatőrök és nagyszerű zenészek – méltán jegyzett nevek a nemzetközi jazzéletben is. Köszönjük a Lamantinnak, hogy a szombathelyi közönség és a táborlakók is megismerhették ebben a formációban játékukat. (A múlt héten előbb Nagykanizsán, majd a Budapest Jazz Clubban adtak teltházas koncertet!)


img-0397-2.JPG

MC Szabó Dani


img-0412.JPG

Daniel Szabo Quintet - Szabó Dániel (Los Angeles) - zongora, Szandai Mátyás (Párizs) - bőgő, Juhász Márton (Bécs) - dob,

Zana Zoltán (Budapest) és Bacsó Kristóf (Budapest) - szaxofon


img-0416-2.JPG

Szandai-Bacsó


img-0417-2.JPG

Juhász Marci


És csakazértsem mesélek a medvéről (Csak nem a magyar válogatottra gondolsz, Márta? – A szerk.), aki miatt később kezdődött a koncert, de akinek az eredményére, és teljesítményére azért nagyon-nagyon büszkék vagyunk!

Vissza a hírekhez