JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Exkluzív interjú Rafael Márióval, Az év fiatal jazz-zenésze 2017 verseny győztesével

Máriót 2008-ban Plútó ajánlotta figyelmembe. És még abban az évben október 24-én fellépett a Jazz a Márványteremben sorozatomban. Akkor 18 éves, 3 hónapos és 13 napos volt!

rafael-mario-2017.jpg


1) Először is hadd gratuláljak szombati győzelméhez!

Köszönöm szépen, nagyon meglepődtem a végeredményen, mert írtóan jó muzsikusokkal versenyeztem. Nagyon örülök a helyezésnek.


2) Volt a családban valami előzménye a zenélésnek?

Igen volt és van is. Anyai nagyapám jazz dobos volt. Tőle kaptam kedvet a zenéléshez, hiszen minden zenekari próbáján ott lehettem. Anyám testvére is jazz dobos, így mindig zene közelben lehettem/lehetek.


3) Milyen zeneiskolákba járt? Kik voltak a tanárai?

Általános klasszikus zenei tanulmányaimat a Molnár Antal Zeneiskolában végeztem Dr. Dömötör Ivánné Erzsike néninél. Klasszikus tanulmányaimmal párhuzamosan tanultam jazz zongorát Lakatos Soso Sándortól, a szaxofonos Szoszóka apukájától. Gimnáziumi éveim alatt Binder Károlytól tanulhattam, majd felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára, hol Binder Károly növendékeként végeztem el a művész diplomát. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongoratanár master szakán tanulok Oláh Kálmántól.


4) Mikor érezte először, hogy érdekli a jazz? Ki volt a vétkes? I mean, valaki mutatott magának Chick Corea lemezeket?

5 éves korom óta érdekel a jazz zene. Nagyapám zenekari próbái voltak rám nagy hatással, illetve mindig mutatott Oscar Peterson felvételeket, amik egyből elkápráztattak a gyors futamok miatt. Utána magától jött az érdeklődés, elég hamar a jazz hatása alá estem.


5) Miért pont épp a zongora mellett kötött ki?

Első hangszeren a dob volt. 5 éves koromtól kezdve 1 évig tanultam dobolni, és ahol tanultam dobolni egyszer egy teremben megláttam egy hatalmas versenyzongorát. Szép fekete lakk volt, csillogott-villogott, elkezdtem ütögetni és egyből beleszerettem. Én akkor elhatároztam, hogy zongorista leszek.


6) Indult már máskor is jazzversenyeken? És ott milyen helyezéseket ért el?

Igen indultam, 2011-ben a Balogh Csibe Jenő jazz zongoraverseny II. helyezettje lettem. 2014-ben bekerültem a Nottingham International Jazz Piano Competition döntőjébe: 12 döntős volt a világ minden tájáról. Még abban az évben első helyezett lettem Litvániában egy Nemzetközi Jazz zongoraversenyen, Vilnius városban.


7) Mikor alakította első önálló zenekarát? Mi volt formáció neve, és kik voltak a tagjai?

Első zenekarom 14-15 éves koromban alapítottam. A név mindig egyszerű volt Rafael Mário Trió, amikor csatlakozott hozzánk fúvós kolléga, akkor R.M. Quartet lett a neve Jelenleg már lassan a 3. évbe lépünk a zenekarunkkal, kinek tagjai Bartók Vince basszusgitár, Hidász Tamás dob, és amikor csak lehet, csatlakozik hozzánk Varga Gergely szaxofonon. Jelenleg dolgozunk egy új projecten, de erről majd később számolnék be. Annyit elárulok előjáróban, hogy modern és lüktető zene lesz.


8) Jelenleg kik a példaképei?

Jelenleg nagyon sok gospel zenét hallgatok. Két oka is van, az első az, hogy  nagyon tetszik az egésznek a lelkülete/hangulata, érezni az isteni erőt benne. A másik pedig, hogy nagyon tetszenek a gospel akkord felrakások és ritmusok.

Példaképeim: Herbie Hancock, Chick Corea, Robert Glasper, Cory Henry, kinek munkássága nagyon megfog. Tetszik, hogy sokoldalú, ha gospelről, jazzről, funkyról van szó.


9) Mivel jár ez a mostani győzelem?

A mostani győzelmemmel kaptam  fellépési lehetőségeket a Budapest Jazz Clubban, az iF Cafeba, a  Magyar Jazz Ünnepén való fellépést, valamint és a Debreceni Jazz Fesztiválon, plusz média megjelenést. A Magyar Jazz Szövetség 1 éven át mentorálni fog. Remélem, hogy ez kis előre jutást is jelent a zenekaromnak, illetve nekem.


10) És arról még nem is hallott, hogy 2017. augusztus 6-án a Magyar Jazz Szövetség zenekarával (JazzFed Group) kell fellépnie a Debreceni Jazz Napokon?

De tudtam a fellépési lehetőségről, igaz a pontos dátumról nem tudtam. Most már tudom...


11) Hol és mikor fog fellépni legközelebb?

Következő fellépésünk az iF Cafeban lesz január 31-én a saját zenekarommal. Hidász Tamás dob, Bartók Vince basszusgitár, Varga Gergely szaxofon.

Izgalmas koncert lesz, mindenkit szeretettel várunk.

Vissza a hírekhez