JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Dresch és Grencsó újra együtt

Öntörvényűek, szabad utakat járók, megújítók és örökség őrzők. A zenei világ meghatározó alakjai. Összefűzi őket a múltjuk. Mélységes mélybe nyúlnak a gyökereik. Most ismét találkoznak.

Újra indítjuk a tavaly első szériát megélt nagymarosi Adyton estjeinket. 2016-ban márciustól tartottuk előadásainkat egészen májusig a Sigil Galéria és Kávézóban. Együttműködésünk az idén lép a harmadik esztendejébe. Szinte észre sem vettük és időközben kialakult egy ránk jellemző, sajátos szellemi és kulturális (mű)hely. Így télvíz idején, a jó öreg cserépkályhával ékeskedő, otthon melegét adó Sigilben kiváló, ínycsiklandó kávé várja a szellemi felfrissülésre vágyókat.

Az idén, február 04-én, szombaton lesz az első koncert. Dresch Mihály és Grencsó István duóban fog muzsikálni.


sigil-dre-gre-01.jpg


Zenei berkekben jól ismert, hogy egykoron mindkettőjük Szabados György új és meghatározó zenéket teremtő alkotóműhelyének tagja volt.

Később a Dresch Quartetben járták közös útjukat. Az emlékezetes Sóhajkeserű, és a megrázóan, felelősséggel megszólaló Gondolatok a régiekről című albumuk egy-egy mérföldkő az együttes és a hazai, akkor új utakat kereső, jazz életében.
Ám ahogy kell, útjaik elváltak. Az elválás szükségszerűségét a mindkettőjükre jellemző sajátos zenei világ, a karakteres megszólalás és a mondandók súlyossága indokolta. Mégsem távolodtak el végleg és főleg nem messzire. Dresch és Grencsó [egy] „magról” fakad. Itt most ezt a Szabados Györgytől kölcsönvett megfogalmazást kell használnom. Nincs ennél jobb és tisztább. Van, ami magról fakad, és így önmagában hordozza kezdetektől fogva a minőséget. Azt a rejtett igaz szólást, ami már nem pusztán az emberből jön, hanem azon jóval túllépve, a Teremtés felől.
Ketten fognak zenélni. Igen szoros dolog lesz ez. Megérett valami bennük, ami régóta készülődött már. Ki tudja milyen régen?
Szeretettel várjuk február 04-én, szombaton, az idelátogatókat.
Nagymaros, Sigil Galéria és Kávézó.
A Visegrád-Nagymaros vonatállomástól 2 percnyi, a komptól 1 percnyi sétára.
Hogy a következő, márciusi estünket is megtarthassuk, adománnyal segíthetnek nekünk a helyszínen.

Vissza a hírekhez