JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Jazzmesék! - avagy a Gyárfás István Trió lemezbemutató koncertje az iF-ben

A hazai jazz élet meghatározó alakja: Gyárfás István, (aki a JazzMa.hu szavazatai alapján, három kategóriában is elnyerte az „év gitárosa” címet) kollégáival egy igazán különleges albumot hozott létre, melyen a magyar 70-es, 80-as évek mesefilmjeinek zenéit hallhatjuk újragondolva. A Cartoon Jazz címet viselő lemezen Gyárfás István (gitár) mellett, Oláh Zoltán (bőgő), és Cseh Balázs (dob) szerepel.

A lemezbemutató koncertet nagy érdeklődés övezte, az iF kávézó zsúfolásig megtelt barátokkal, kollégákkal, családtagokkal. Ezáltal az atmoszféra igen bensőségessé és zártkörűre sikerült. A sajtótájékoztatót követő koncerten, Gyárfás István (becenevén Gyafi) a CD megszületésének körülményeiről mesélt a közönségnek. Megtudtuk, hogy először szalagra lett rögzítve a hanganyag, majd ezt követően került a CD-re. A lemezborító grafikáját Cseh Balázs, – a trió dobosának testvére - Cseh Lili álmodta meg, valamint az album belsejében található fotó, a szintén zenész (gitáros) Reiger Attila felvétele.
Az esti repertoárt, a lemez sorrendje szolgálta, némi változtatással, hogy azért maradjon még csemege azoknak, akik az albumot megvásárolták.
A „Gusztáv” című rajzfilm zenéjével indított a zenekar, ami Pethő Zsolt szerzeménye. Ezt a „Frakk” követte, ami szintén az ő munkásságát jelzi.
Itt már felsejlenek gyermekéveim felhőtlen pillanatai, kedves emlékeim. Kedvenc mesém volt a vizsla kutya (Frakk) története a két megátalkodott, fondorlatos macskával! A nagyszerű „Mirr- Murr kandúr kalandjai” jól ismert dallamát véltem ezek után felismerni, Gyárfás István gitárjátékban.
Ezek után sorra jöttek a „Kukori és Kotkoda”, a „ Vizipók-csodapók” rajzfilmek főcímdalai, amelyek a  jazz elemeivel megfűszerezve, új, izgalmas hangzást kaptak. Gyafinak minden számhoz volt valami személyes története, amit nagyon viccesen mesélt el, ezzel is növelve az amúgy is jó hangulatú estét.
A magyar mesék mellet egy kis kitérő is belefért: a „Flintstones család” zenéje is felcsendült. Amit akkoriban a fantasztikus magyar színészek szinkronja miatt is szerettünk olyan nagyon.
A szünet után még elhangzott a „Vuk” - Wolf Péter szerzeménye, a Hófehér című rajzfilmben szereplő betétdal, amit a kiváló jazz énekesnő, Bontovics Kati énekelt fel anno, és Deák Tamás a zeneszerző.
Majd hallhattuk a Macskafogóból is részletet,  és úgymond még egy ráadást is kaptunk a végére: a „Frakk” zenéjét újból eljátszották a zenészek. Szerintük ez elsőre nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Nekem azonban elsőre is remek volt, azt a pici eltérést csak a vájtfülűek hallhatták meg.
Újra hallgatva ezeket a gyerekkoromat meghatározó mesefilmek dalait, rá kellett jöjjek, hogy milyen fantasztikus zenék! A három jazz zenész pedig  olyan finom ízléssel nyúlt hozzájuk, ami az ő kiválóságukat  bizonyítja. Ezáltal egy igen nívós és letisztult előadásmódot tapasztalhattam meg. Köszönöm az élményt!
Mivel a koncerten rengetegen gyűltünk össze, ezért képeket csak elvétve tudtam készíteni. De segítségemre sietett az iF kávézó tulajdonosa: Hoffmann György és Kalocsai Richárd fotógráfus.  Az ő képeit láthatják, amit ezúttal is nagyon köszönök!


-8k-5768.jpg


-8k-5778.jpg


-8k-5790.jpg


-8k-5818.jpg


-8k-5826.jpg


-8k-5835.jpg


-8k-5846.jpg


-8k-5857.jpg


-8k-5870.jpg


-8k-5875.jpg


-8k-5885.jpg


-8k-5889.jpg


-8k-5927.jpg


-8k-5975.jpg

Vissza a hírekhez