JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A XIV. LOUIS ARMSTRONG JAZZ FESZTIVÁL BÁNKON (ÉS VERESEGYHÁZON) JÚNIUS 30-A ÉS JÚLIUS 2-A KÖZÖTT

A hagyományokhoz híven az idei fesztivál is két helyszínen zajlik majd: az első két napon (pénteken és szombaton este) a Bánki tó partján lévő víziszínpadon, vasárnap délután pedig a veresegyházi katolikus templomban rendezett gospel-koncerttel zárul a rendezvénysorozat.

louis-armstrong-jazzfestival-poster-masolata.jpg


A fesztivál komoly hagyományokkal bír, ezt jól jelzi, hogy immáron tizennegyedik alkalommal rendezik meg. A magyar jazz-elit számos képviselője lépett már pódiumra, nem is említve olyan világsztárok vendégjátékát, mint Scott Hamilton, Ken Peplowski, vagy Joey DeFrancesco.. Joe Murányi, a névadó Satchmo utolsó klarinétosa, szinte a fesztivál „házizenészének” számított, olyan sokszor volt jelen. Nem véletlen hát, hogy a névadó szobrának felavatása után pár évvel már ő is szobrot kapott a tóparton, és a tavaly felavatott Oscar Peterson emlékművel együtt Montreux-t leszámítva, aligha van még egy ilyen „jazz szoborpark” Európában.


gusztavcsik.jpg


A házizenekar státuszát az utóbbi években Csík Gusztáv triója tölti be: a neves zongorista mellett a bőgőnél Reggie Johnson, a doboknál Alvin Queen szerepelt. (Johnson visszavonulása után mostantól Dezron Douglas, ugyancsak amerikai basszista lett a trió tagja). A minden évben június utolsó hétvégéjén sorra kerülő fesztivál záróeseménye mindig egy különleges élmény: gospel koncert valamelyik közelebbi, vagy távolabbi település templomában. Tavaly pl. ezt a váci székesegyházban rendezték négy fekete énekesnő előadásában (Csík Guszti és Reggie Johnson kíséretével), és olyan hatalmas tömeg részvételével, amelyet még aligha látott a patinás épület – és még sokan nem is tudtak bejutni!


joanfaulkner.jpg


Azok számára, akik még nem ismerik a fesztivál körülményeit, elmondom, hogy ha van festői környezet, akkor a Bánki-tó az. Már egy kis séta a tó körül is élményszámba megy, hiszen érdemes a Wellness Hoteltől indulva (ahol a kertben Armstrong szobra látható) elsétálni a tó felét megkerülve a Peterson- és Murányi-emlékek mellett, majd pedig a kulináris élvezeteket ígérő sátraknál a jobbnál-jobb ételek és italok arzenáljából válogatva felkészülni a várható zenei élményekre.

Mindig három programra kerül sor a víziszínpadon, amelyek este 7-től, akár éjfélig is eltartanak. Bárki, bármikor elugorhat újabb ételek, vagy italok beszerzésére.

Magam is többször jelen voltam már a fesztiválon, volt olyan év, amikor minden eseményen ott voltam. (A két legutóbbi fesztiválról már mi is tudósítottunk honlapunkon.) Nem nehéz eljutni a fővárostól csak 50 km-re fekvő nógrádi településre, de tömegközlekedéssel a hazajutás éjjel már lehetetlen, ezért ajánlatos baráti közösségek gépkocsival történő utazása. (Azért egy jogsival is rendelkező személy csak gyümölcslevet igyon!)

Számomra felejthetetlenek azok a beszélgetések is, amelyeket folytathattam Bánkon pl. Joe Murányival 2008-ban, vagy Scott Hamilton-nal és Ken Peplowski-val 2015-ben.

Ahogyan a tavalyi fesztivál (már csak a Peterson-emlékmű felavatása okán is) az „In memoriam Oscar Peterson” címet viselte, úgy az idén a 100 éve született Ella Fitzgerald emlékének szentelik a XIV. Louis Armstrong Jazz Fesztivált. Remekül sikerült az esemény plakátja is, hiszen a fotón a két nagy jazz ikonnak – egy szenzációsan elkapott közös képe – szerepel. De a program is méltó megemlékezés lesz a jazz „First Lady”-jére.


lisa-simone-at-stockholm-jazz-fest-2009.jpg


Az első napon a híres amerikai zongorista-énekesnő, Nina Simone leánya, a nem kevésbé híres Lisa Simone fog tisztelegni Ella emléke előtt, a második estén pedig az ugyancsak amerikai énekesnő, Joan Faulkner, a Csík trió kíséretével, de ne feledkezzünk meg Pocsai Krisztáról sem, aki Bágyi Balázsék kíséretével kifejezetten „Ella 100” projekttel járja az országot mostanában. Minden bizonnyal az esténként sorra kerülő további két-két projekt keretében is „szóba kerül” a jazz nagyasszonya.

A két estén további három világsztár hangszeres játékát is élvezhetjük: James Morrison-ét Ausztráliából, valamint Harry Allen és John Allred művészetét Amerikából.

letoltes.jpg


john-allred850-01.jpg


Ők ketten a swinges mainstream modern jazz képviselői (mint Scott Hamilton, vagy Ken Peplowski) és ily módon szervesen illeszkednek a fesztivál profiljába.

James Morrison-ról csak annyit, hogy igazi multi-instrumentalista, aki már többször volt hazánk vendége. Legutóbb – tavaly november 28-án – a Modern Art Orchestra vendégeként élvezhettük trombita- és harsonajátékát a BMC nagytermében. (Lásd beszámolónkat archívumunkban.) Most viszont a másik legjobb magyar nagyzenekar – a Budapest Jazz Orchestra – vendége lesz.

Lisa Simone-ról érdekes információ, hogy ő persze „echte” amerikai, annak, hogy neve mögött (FR) van feltüntetve, az az oka, hogy mint annyi más fekete-amerikai művész, ő is Franciaországban telepedett le. (Már a mamája is nagyon szerette Európát.) De felfedezése sem mindennapi történet. Bármennyire is híres jazzsztár gyermekeként született (vagy talán éppen ezért) meglehetősen hányatott gyermekkora azzal folytatódott, hogy 11 évet „húzott le” az amerikai légierőnél, majd Németországban ki volt, aki felfigyelt rá: Joan Faulkner, Csík Guszti felesége. Leszerelése után profi énekesnő lett, aki Broadway szerepekben is nagy sikereket könyvelhetett el, nem is beszélve arról, hogy anyjának gazdag zenei örökségét is gondjaiba vehette.


A végleges program tehát:


június 30. péntek

19.00  Budapest Jazz Orchestra + James Morrison & Multiplicity (AUS)  és  Harry Allen (US)

20.30  Lisa Simone  (FR)

22.00  Dutch Swing College Band (NL) Vendégek:  John Allred - pozán (US), Harry Allen -  tenorszaxofon (US)


július 1. szombat

15.00  Ingyenes koncert a Tó Wellness Hotel kertjében az Armstrong szobornál:

Bágyi Balázs New Quartet + Pocsai Kriszta

19.00  Csík Gusztáv Trió  (Csík Gusztáv - zongora, Dezron Douglas - bőgő, Alvin Queen - dob)

Joan Faulkner - ének

vendégszólisták:  John Allred - pozán  (US)   Harry Allen - tenorszaxofon  (US)

20.30   Swinging Violins  Illényi Katica és Deseő Csaba - hegedű, Gyárfás István - gitár, Cseke Gábor - zongora, Oláh Péter - bőgő, Jeszenszky György - dob

22.00   International All Stars  Guillaume Nonaux  (FR), Sebastien Girardot  (FR),  David

Blenkhorn  (AUS),  Malo Mazurié  (FR),  David Lukács  (NL),  Korb Attila  (HU)

vendégszólista:  Harry Allen - tenorszaxofon (US)



július 2. vasárnap

15.00  Gospel koncert a veresegyházi Szentlélek római katolikus templomban

Joan Faulkner, Harriet Lewis, Joanne Bell - ének  (US)

Csík Gusztáv - zongora, Dezron Douglas - bőgő

Vissza a hírekhez