JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Sztárinterjú

Sztárinterjú – Finucci Bros (Balogh Roland és Balogh Zoltán)

A Balogh-ikreket –ha jól emlékszem- 2005 őszén láttam először a Jávori Sound Machine-ban játszani a Márványteremben Jávori Vili 60. születésnapi koncertjén.

img-0225.JPG


Roli maga 2009-ben megnyerte a Montreuxi Jazz Fesztivál gitárversenyét, Zoli maga meg 2010-ben ugyanott harmadik lett a zongoraversenyen. Azóta két CD-je is megjelent a Finucci Bros-nak. Nem csodálkoztak, mikor unszoltam magukat, hogy jelentkezzenek a VI. Jazzy Dalversenyre? Ezt csak azért kérdezem, mert magukat a szakma már befutott zenészként tartja számon. Tehát ilyen esetben tiszta égés, ha nem nyerik meg a versenyt... Nem féltek ettől? Hisz olyan nagy nevek jelentkeztek még, mint Plutó (aki a Finucciban is tag!), Emilio, Kozma Orsi, a Gátos-fivérek, Mókus és Nagy Jancsi...

Nem csodálkoztunk, sőt nagyon örültünk neki, hogy Robi bácsi jelezte nekünk, hogy idén is lesz Jazzy Dalverseny és örülne neki, ha beneveznénk. Úgy gondoltuk, itt egy újabb lehetőség, hogy megmérettessük magunkat. Én (Roland) kifejezetten szeretem a versenyeket. Szeretem a versenyre való felkészülést, mert ez idő alatt ezerszer is lejátszódik bennem a "nagy nap”, amikor azt, amit akár hónapokig is gyakorlok, megmutathatom a zsűri és a közönség előtt. Aztán ott van a legizgalmasabb pillanat, az eredményhírdetés. Amikor azért
imádkozom, hogy az én nevem mondják ki utoljára, mivel, mint tudjuk mindig az utolsó helyezettel kezdik a díjazottakat felsorolni.
Attól, hogy leégünk, egyáltalan nem tartottunk. Lehet, hogy ez nagyképűen hangzik, de biztosak voltunk benne, hogy legrosszabb esetben is dobogósak leszünk. Mivel odafent van egy "Személy", aki egyengeti az útjainkat, ezért én (Roland) a verseny napján már éreztem, hogy mi nyerjük meg a versenyt, nem nyerhet más, mert ezt most nekünk tartogatja az Isten, hogy végre erről az oldalunkról is megmutathassuk magunkat. Egy régi vágyunk válik valóra majd, amikor elkészül a új lemezünk, ami abban a stílusban fog megjelenni, amilyen a győztes dalunk is, a "Szerelemre ébredt hajnalok".


Akkor most lépjünk vissza időben. 2007-ben nálunk a Zsámbék Jazz Open-en még a Plutó Fusion Collective tagjaiként léptek fel. Aztán 2009 őszén (Roli montreuxi győzelme után) már Funicci Bros-ként szerepelt ugyanaz a négy zenész saját kompozíciókkal. Hogy érlelődött meg a gondolat, hogy saját zenekart indítanak és miért pont ezt a nevet választották?

A zenekart már régóta szerettük volna megalapítani, mivel ekkorra már elég sok dalt komponáltunk közösen a testvéremmel, de valahogy vártunk még valamire. Aztán úgy gondoltuk Roland Montreux-i győzelme, egy elég nagy "tolóerő" ahhoz, hogy végre úgy döntsünk, itt az ideje, hogy megalapítsuk a Finucci Bros Quartet-et.
A zenekari nevünk egy elég vicces történet, de akkor most elmeséljük, hogy a kedves olvasóknak ne kelljen találgatnia: egy téli hideg napon, miután felvételt nyertünk a Kőbányai Zenei Stúdióba, a bejárati kapuban álltunk hosszú fekete bőrkabátban. A tanulók mind meg voltak rémülve, mivel tekintetünk álmosságunk miatt kicsit morcos volt, így azt hitték, hogy valamiféle maffiózók lehetünk és biztos behajtani jöttünk vagy valami ilyesmi:) Aztán bementünk zenekari gyakorlatra és látták, hogy mi is tanulók vagyunk és kiderült az is, mennyire humorosak, barátságosak vagyunk. Így a szünetben nagyon sokan odajöttek hozzánk, hogy elmondják, azt hitték, hogy maffiák vagyunk, de megnyugodtak, mert szerencsére a látszat csalt. Ugyanez történt Sylvester Stallone „Oscar” című filmjében, ahol a Finucci ikrekről azt hitték, hogy maffiák, hidegvérű bérgyilkosok és közben csak két szabó volt, akik öltönyt készítettek Stallone-nak:) Így lettünk mi a Finucci testvérek.

Hogyan alakult eddig a pályafutásuk és mi várható ezen győzelem után?

Eddigi pályafutásunk, karrierünk szépen ível felfelé, ha csak megemlítjük a Montreux-ben elért sikereket, a Völklingenben elért 1. helyezést (Roland), 2010-ben a Junior Príma díjat (Roland) vagy a 2012 májusában Floridában elért 3. helyezést (Zoli). És egy újabb siker, a
Jazzy Dalverseny. Úgyhogy nem panaszkodhatunk.
Most, hogy megnyertük a versenyt, nagy erőkkel elkezdjük új albumunkat, de nem a megszokott fusion/jazz-rock stílusé lesz a főszerep, hanem most a populárisabb oldaláról fogja megmutatni magát a Finucci Bros Quartet. Azt viszont garantáljuk, hogy nem egy megszokott smooth jazz, pop album fog születni, hanem egy olyan lemez, amiben benne lesznek az általunk képviselt "Finucci-s" elemek, de érthetőbb, populárisabb dallamokkal, énekkel komponálva.

Akkor beszéljünk kicsit a családról is…

Roland
A feleségem, Novák Évi klasszikus hegedű szakon végzett a Liszt Ferenc Egyetemen. Szoktunk együtt zenélgetni otthon, mivel ő is nagyon kedveli a jazz zenét és néhányszor léptünk is már fel, ének-gitár formációban. Ő sajnos nem tudott ott lenni az eredményhírdetésen, mert éppen egy szimfonikus zenekarral van turnén, de nagyon boldog volt, amikor telefonban elmeséltem neki a "nagy hírt", hogy megnyertük a versenyt!

Zoli
Természetesen a feleségemmel, Rontó Kittyvel mi is szoktunk duóban fellépni, többek között 1-2 éve a Jazztergom jazzfesztiválra is kaptunk egy felkéréset, ahol duóban játszottunk.Valamint a Finucci Bros zenekarral is szokott énekelni a Kitty... a „Hangok a jövőnek” című lemezünkön ő énekli a dalokat.
Nem csak "Beyoncé-s" dalokat énekel, sőt komoly standard repertoárja van, valamint musical-eket és operettet is fantasztikusan énekel.


a-balogh-ikrek-gyozelem-utan.jpg


Egyáltalán hány óra kell egy CD-felvételhez? Mert gondolom a Tom-Tom által felajánlott 40 óra kevés. Ámbár ha abba belegondolok, hogy a Bartók Rádió tehetségkutató versenyeinek győztesei mindössze 8 órát kaptak a három stúdiófelvételre és másnap 8 órát a keverésre...

Úgy gondoljuk, hogy a Tom-Tom Stúdió által felajánlott 40 óra elég lesz nekünk a lemez elkészítéséhez. Nálunk az a szokás, hogy mielőtt bemegyünk a stúdióba, előtte egy nagy próbaidőszak veszi kezdetét, hogy ha bemegyünk rögzíteni, akkor csak induljon a piros gomb és mintha koncerten lennénk már játszunk is, aminek hibátlannak kell lennie. Így azt tervezzük, hogy egy nap alatt legalább két dalt fel fogunk tudni venni. Így 5 nap alatt meg lesz a tervezett 10 dal, és még marad időnk az utómunkálatokra, keverés stb. Reméljük, be fognak jönni a számításaink!


Van-e a közeljövőben fellépésük, ahol a Finnuci Bros régi rajongói és a vasárnap szerzett hívek is megnézhetik/hallgathatják magukat?

Jelenleg nem tudunk koncertidőpontokkal szolgálni és egy ideig nem is nagyon fogunk tudni, mert a napokban elkezdjük a "nagy próbaidőszakot", hogy minél hamarabb el tudjunk készülni a dalokkal és felvehessük őket. De hozzáteszem, hogy ha kapunk felkérést, azt természetesen nem fogjuk visszautasítani! Azt viszont ígérem, hogy 2013 első negyedévében fog rólunk hallani a közönség és itt a JazzMa.hu oldalán is fellelhető lesz minden információ a koncertjeinkkel kapcsolatban.


jazzy-dalverseny2.jpg


jazzy-dalverseny-3.jpg

Vissza az összes interjúhoz