JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.
Sunday Hangover2024. április 28.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Jan Garbarek a Szegedi Sportcsarnokban

1984. november 10-én Szegeden a Sportcsarnokban került sor Jan Garbarek és együttesének második magyarországi fellépésére.

Az 1983 júliusi első fellépésről a Debreceni Jazzfesztiválokról szóló visszaemlékezések között korábban olvashattunk. Ez a koncert is, - mint a debreceni is, - Garbarek gitáros korszakába tartozott. A zenész életpályáját áttekintve Garbarek skandináv, ill. Jarrett-tel közös akusztikus quartet-jei után következtek Garbarek gitáros quartet-jei: időben egymás után Bill Connors-szal, Bill Friesell-lel, Ross Traut-tal, David Torn-nal. (Más felállásban Ralph Towner és John Abercrombie is a gitáros zenésztársak közé tartozott.) Debrecenben Ross Traut, Szegeden és majd 1986-ban Budapesten David Torn volt a közreműködő a zenekarban. A gitáros korszak után következtek a billentyűssel játszó quartet-ek, de itt már nagyon röviden meg lehet adni a névsort: Rainer Brüninghaus. Vele még a 2010 decemberi budapesti koncerten is találkozhattunk.

garbarek-plakat.JPG

Néhány emlék a koncertről és a zenéről. A Sportcsarnok természetesen tele volt, hiszen Garbarek a nyolcvanas évek meghatározó európai jazz-zenésze volt. Rengeteg lemezt adtak ki játékával, amelyeket "rongyosra" hallgattunk, négy-öt magyarországi koncertjén is jelen voltam az idők során. Ezt csak azért írom le, mert a Garbarekkel kapcsolatos rengeteg hatást, emléket nehéz szétválogatni, leszűkíteni egyetlen alkalomra. Két benyomás viszont elég élesen megmaradt bennem. Az egyik a gitárosok játékában jelentkező különbség. Meg kell vallanom, hogy sem Traut, sem Torn zenészkarrierjét nem követtem figyelemmel a Garbarek együtteséből történő távozásuk után. Ross Traut inkább jazz-rock beállítottságú gitáros volt, David Torn esetében az elektronikus gitárhangzás, a gitár szintetizátor effektusai voltak a meghatározóak. Ez a különbség természetesen a zenekar különböző hangzását eredményezte a debreceni és a szegedi koncerten. A másik, ami bennem megmaradt: a tempó, a dinamika (ez nem értékitélet, hanem benyomás). Debrecenben valahogy tempósabb, húzósabb számok voltak műsoron, de lehet, hogy Garbarek zenei elképzelése változott az időben.

garbarek-lemez.JPG

Decemberben került felvételre az ECM-nél ugyanebben a felállásban az "It's OK to listen to the gray voice" című lemez. Ezt tudnám ajánlani azoknak, akik a szegedi koncertet szeretnék feleleveníteni maguknak, anélkül persze, hogy jelen lettek volna. Kérem a lemezhallgatásnál figyelembe venni, hogy Garbarek esetében is a stúdió felvétel és a koncerthangzás között jelentős különbségek vannak.

Az 1984 őszén egyébként számos jazzkoncertet élvezhettek a műfaj kedvelői Szegeden. JoAnne Brackeen budapesti koncertjéről szóló beszámolóban már említésre került, hogy október 6-án Szegeden is felléptek. Október 15-én az Oregon koncertezett a városban, majd ezután következett a sorban a Garbarek Quartet koncertje. Nem tudom lesz-e visszaemlékezés a "Világsztárok Magyarországon" sorozatban az Oregon koncertről, mindenesetre csatolom az esemény plakátját.

oregon-84.JPG

Vissza az összes cikkhez