JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon - A Paul Bley-Borbély Mihály Duó a Fesztivál Színházban (2005. szeptember 18.)

MOL Jazz Fesztivál Budapest, 2005. szeptember 14-18-ig, több helyszínen. 18-án, vasárnap, Szabados György szólózongora koncertje után, a zárónapon, az (akkor 72 esztendős) amerikai Paul Bley következett a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.


Világsztárok Magyarországon - Kurt Rosenwinkel és a Szabó Dániel Trió a Közraktár Sátorban (2005. szeptember 16.)

MOL Jazz Fesztivál Budapest, 2005. szeptember 14-18-ig, több helyszínen. 16-án, pénteken, a Csík Gusztáv Trió és a Kaltenecker Trió műsora után, este 9-kor következett volna a Szabó Dániel Trió Bob Brookmeyer-rel. A világhírű amerikai muzsikus betegsége miatt nem tudott Európába jönni, helyette a (szintén amerikai) gitáros Kurt Rosenwinkel ugrott be, aki akkor Berlinben élt és tanított.


Világsztárok Magyarországon – Jack DeJohnette és John Patitucci a Szakcsi Genaration Band-del a Közraktár Sátorban (2005. szeptember 15.)

Jack DeJohnette 2002 tavaszán, John Patitucci pedig egy évvel később volt a Bartók Rádióban általam szervezett dob, bőgő és basszusgitár tehetségkutató zsűrijének amerikai díszelnöke. 2003-ban Jack és John a gálakoncert után nem utazott vissza, hanem lemezt vett fel a 3 Szakcsival (apával és két fiával), valamint unokatestvérükkel, Oláh Kálmánnal.


Világsztárok Magyarországon – Jason Moran először Budapesten (2005. szeptember 14. – Müpa)

Az akkor még csak 30 éves afro-amerikai zongorista évek óta a DownBeat Rising Star kategóriájában aratott. Ő volt a legjobb zongorista, együttese a Jason Moran & The Bandwagon a legjobb combo, CD-i pedig az év lemeze lettek. 2005-ben például a „Same Mother” jelent meg a Blue Note-nál. A Bartók Rádióban ezeket a CD-ket le is játszottam!
Me and my lovely wife Gabriella természetesen ott voltunk a koncerten. Elképesztő volt, szavakba nem önthető élményt okozott mindkettőnknek!
Ezek után a magyar zongorista, Kinczel Dávid így írt erről egy 2005. október 4-én megjelent cikkben. – A szerk.


Világsztárok Magyarországon – Patricia Barber a Debreceni Jazz Napokon (2005. szeptember 10.)

Ezekben az években a Debreceni Jazz Napok jelentősége abban állt, hogy minden évben egy-egy amerikai nagyváros mutatkozott be, mely az európai fesztiválok gyakorlatában egyedülálló kezdeményezés volt. 2003-ban St. Louis, 2004-ben New Orleans, és 2005-ben Chicago zenéje és kultúrája állt a középpontban.


Világsztárok Magyarországon – Az Avishai Cohen Trio a Zsámbék Jazz Openen (2005. július 15.)

Számtalan olyan világsztár van, akit „me and my lovely wife Gabriella” hoztunk először Magyarországra. Ezt senki sem veheti el tőlünk. Még, ha ez sokaknak „ba…a is a csőrét”!


Világsztárok Magyarországon – Chico Freeman és a Dresch Quartet (Millenáris – 2005. július 9.)

Chico Freeman 2 nappal előbb, egy nappal előtte pedig Zsámbékon lépett fel Dreschékkel. Mivel már a tavasszal megegyeztem Kirchkeszner Ágnessel –aki akkor a Millenárison dolgozott-, így szombaton Budára ment az amerikai szaxofonos a négy magyarral játszani.


Világsztárok Magyarországon – Billy Cobham Szombathelyen (2005. július 2.)

2005-ös év az egyik legkiemelkedőbb volt a Lamantin Jazz Fesztiválok történetében. Ebben az évben ugyanis sikerült jelentős összeget összekalapoznom, így igen gazdag programot tudtam összeállítani. (Mily ritkán tudunk ilyet leírni a jazz világában…) Nemcsak a magyar jazz legjobbjai közül hallgathatott meg számosat a nagyérdemű, de több európai, sőt világsztár muzsikáját is élőben élvezhettük! Ízelítőként pár illusztris név: Billy Cobham Spectrum Band (USA), Chico Freeman (USA), Dresch Quartet, Spányi Emil, Ian Siegal (UK), Mighty Sam McClain (USA), Berki Tamás, Bernard Maseli (PL), Borbély Mihály, Binder Károly, Szalóki Béla.


Világsztárok Magyarországon – Herbie Hancock és a „Gershwin’s World” a BKK-ban (2005. május 25.)

Az egész 2004 őszén kezdődött, mikor is e-mailt kaptam Herbie Hancock menedzsmentjétől, hogy 2005 májusában szeretne egy turnét lebonyolítani, amelyben európai közszolgálati rádiók szimfonikus zenekaraival adná elő a „Gershwin’s World” című 1998-os lemezének anyagát. Érdekel-e, mert csak öt koncert lesz, s Budapesten mindenképpen szeretne fellépni a világsztár amerikai zongorista.


Világsztárok Magyarországon – A Herbie Hancock Quartet és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közös koncertje, Kaszás Ferenc szemével (2005. május 25.)

Kaszás Feri 2000 és 2005 között felkérésünkre (me and my lovely wife Gabriella, you know!) az általunk idehozott amerikai világsztárokat gardírozta. Ez történt 2005 májusában is, mikor Herbie Hancock különleges produkcióját léptettük fel a Budapest Kongresszusi Központban. Az alábbi cikk terjedelmesebb változata 2013. március 3-án jelent meg először a JazzMa.hu-n! – A szerk.


Világsztárok Magyarországon – A Pat Metheny Group a Margitszigeten 2005. május 24-én

Serfőző Melinda –régi ismerősünk!- írása már másnap megjelent! – A szerk.


Világsztárok Magyarországon - Az Erik Truffaz Ladyland Quartet az A38 Hajón (2005. április 9.)

Több, mint tizenöt évvel ezelőtt a hajó koncerttermében lépett fel zenekarával a svájci-francia trombitás Erik Truffaz, aki pár nappal azelőtt lett 45 esztendős (1960. április 3-án született). A teltházon és a dedikáláson kívül - bevallom - kevés emlékem maradt. De a megelőző és a 2006-ban megjelent albumokat újra meghallgattam, és az A38 honlapján az archív rovatban is érdekes dolgokat találtam.


Világsztárok Magyarországon - Bobby McFerrin a Budapest Kongresszusi Központban (2005. február 20.)

Amikor előző évi, magyarországi fellépése után búcsúzkodott McFerrin, mielőtt beszállt volna a Linda Goldstein-t és őt Bécsbe szállító autóba, azt kérte Gabitól és tőlem, jövőre ismét hívjuk meg, de ezúttal csak szólóban.


Világsztárok Magyarországon - Jan Garbarek 2004. november 13-án Szegeden

2004 novemberében új fejezet kezdődött (és még ma is tart) a Szeged Jazz Days történetében. Visszatért szervezőként Drienyovszky András, aki korábban több alkalommal szervezett nagy sikerű fellépéseket a világ minden részéről érkezett élvonalbeli jazz zenekaroknak.


Világsztárok Magyarországon – A John Abrecrombie Organ Trio 2004. október 9-én Nagykanizsán

A Hevesi Sándor Művelődési Központ egy New York-i menedzserrel tart fenn kapcsolatot: Andreas Scherrer-nek hívják, és a Company Of Heaven NYC cég képviselője. Minden év őszén és tavaszán küld nekünk műsorajánlatot azokkal az amerikai művészekkel, akik abban az időszakban Európában turnéznak.
Így került a látókörünkbe annak idején (2003 telén) John Abercrombie triója is - még számos más formációval egyetemben.


Világsztárok Magyarországon – Az Irvin Mayfield Quintet a debreceni Nagyerdőben (2004. szeptember 11.)

A 33. Debreceni Jazz Napok 2004-ben került megrendezésre.


Világsztárok Magyarországon – Jimmy Smith a Millenárison (2004. július 16.)

Munkatársunk 16 évvel ezelőtt a Millenárisra ment csalódni! Én az orgona mágus első magyarországi fellépésén voltam ott az Erkel Színházban. Olyanok játszottak zenekarában, mint Clark Terry, Art Farmer, James Moody, Illinois Jacquet, Kenny Burrell, és Roy Haynes. A mester még nem volt 47 éves, és bomba formában volt! – A szerk.


Világsztárok Magyarországon - Joe Muranyi Zsámbékon (2004. július 2.)

Louis Armstrong utolsó klarinétosa a rendszerváltás után többször is járt Magyarországon, és olyan hazai együttesekkel lépett fel 2004 előtt, mint a Benkó Dixieland Band, a Hot Jazz Band, az Orient Dixieland Jazz Band (Csányi Attila zenekarával CD-t is készített!), a Bohém Ragtime Band, és a Jazz Steps.


Világsztárok Magyarországon - Bobby McFerrin 2004. május 24-én este 8-kor az Erkel Színházban

Az egyedülálló amerikai énekes Bobby McFerrin első budapesti koncertje előtt az utcai plakátokon már látható volt: ezúttal karmesterként is bemutatkozik a magyar közönségnek. A "Don't Worry, Be Happy" című világsláger szerzője és előadója egyetlen napon kétszer lépett fel az Erkel Színházban - nekem a második jutott.


Világsztárok Magyarországon – Bobby McFerrin először Budapesten (2004. május 24.)

2003-ban Bartók Rádiós főnököm, Dr. Alföldy-Boruss István –a komolyzenei szerkesztők nyomására- úgy döntött, hogy „Elég volt a Maloschik diadalmenetből” (…), és beszüntette az 1998-tól rendezett nagysikerű jazztehetségkutatóimat.
A MATÁV-osok elárulták, támogatnák, ha amerikai világsztárokat hoznék ide, hogy fellépjenek az ő szimfonikus zenekarukkal. Összedugtuk fejünket Gabival, és az ő javaslatára egyik kedvence, Bobby McFerrin lett a kedvezményezett. Ő jöhetett először!


Korábbi bejegyzések