JazzMa

Friss Hírek

Monday Monday2024. május 20.
Névnaposok – Felicia2024. május 20.
AMP – 20242024. május 12.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Újra Jazzklub Nagykanizsán

Anno Nagykanizsa és a nagykanizsai Jazzklub bizony országos hírű volt a műfaj térképén, sokan emlékeznek rá, hogy a Jazzfesztivál környékén található füves téren anno mennyi sátor volt ezen jeles alkalmakkor. Sajnos azóta kicsit más idők járnak a jazzre, de néhányan (Domján Attila, Baráth Zoltán) úgy döntöttek (s milyen helyesen!), hogy megpróbálják a hajdani kanizsai Jazzklubot újraéleszteni. Ebből oroszlánrészt vállalt magára Baráth Zoltán Artisjus-díjas zenetanár, aki elvállalta az első előadás lezongorázását (nemcsak képletesen).

barath-zoltan.jpg

bz-es-egy-holgy-zongorazik.jpg

Megnyitójában a Jazzklubnak anno is helyt adó intézmény jelenlegi vezetője, Halmos Ildikó üdvözölte a megjelenteket és emlékeztette őket, hogy 52 évvel ezelőtt pontosan ugyanez a terem volt a jazzklub helyisége, ahol az összejöveteleket tartották. Így kérdés sem lehetett, hogy Domján Attila ötletére a helyiség és a lehetőség a Honvéd Kaszinó jóvoltából újra adott lett, melyhez sikerült megnyerni Baráth Zoltánt is.

bz-eloadasa.jpg

bz-eloadasa-2.jpg

A mai program az improvizáció és a harmónia fogalmak köré csoportosult. Első részében némi elméleti fogalommagyarázat után gyakorlati lehetőség volt zongorán bekapcsolódni harmóniát játszva a fő dallamra, melyhez nem volt szükség semmilyen előképzettségre.

kisfiu-zongorazik.jpg

kislany-zongorazik.jpg

bz-nagyfiu-zongorazik.jpg

zongora-gitar.jpg

Itt kanyarodtunk át a XXI. Század Mozartjára, a negatív harmóniákra építő zsenire, Jacob Collierre, akinek zenei érzéke egyszerűen fenomenális. Baráth Zoltán boldogan idézte fel a koncertélményeit ezzel kapcsolatosan, be-bejátszva az alig 29 éves ifjú néhány zenei videóját a hallgatóság őszinte meglepetésére.

zenekar.jpg

fuvosok.jpg

Ezt a ZNS zenekar nyílt próbája folytatta, ahol a közönség interaktívan közreműködött, ütemes tapssal helyettesítve a taktust adó ütősszekciót. A bátrabbak (és tapasztaltabbak) zongorás négykezesre és más hangszerek improvizatív csatlakozására is vállalkoztak, így remek hangulat alakult ki a jamelés során.

Azt gondolom, remek útmutatást kapott mindenki, hogy milyen világot képzelnek el a jazzklubosok a jövőbeli alkalmakra.

Az interaktív összejövetelek nem kötöttek, bármikor be és ki lehet csatlakozni. A Jazzklubba szeretettel várnak minden nyitott gondolkodású, az improvizatív zenét kedvelő érdeklődőt, korosztálytól függetlenül. Helyszín a Honvéd Kaszinó emeleti terme, a következő összejövetel pedig május 22-én (szerdán) lesz 18:30 perckor.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez