JazzMa

Friss Hírek

Pszichedelikus ragyogás2024. május 27.

Hírek

A Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató döntőjébe (2011. május 8.) jutott versenyzők: Rafael Márió

Rafael Márió (Budapest – 1990. július 11.) (Jelenleg is szülővárosában él.)

rafael-mario.jpg


MR: Volt-e zenész a családjában?
RM: Igen a nagyapám, Horváth János jazz dobos volt.
MR: Melyik iskolában kezdte a tanulmányait és ki volt a tanára?
RM: A Molnár Antal Zeneiskolában Dr. Dömötör Ivánné (Pötyi néni) volt a tanárnőm.
MR: Melyik konziba járt és ott még mindig komolyzenei tanulmányokat folytatott, vagy már rögtön jazz-zel kezdte? A konziban ki volt a zongoratanára? Mikor és hogy fordult az érdeklődése a jazzmuzsika irányába?
RM: Nem jártam konziba, általános zeneiskolában tanultam klasszikust és vele párhuzamosan tanultam Lakatos Szoszo Sándortól jazz zenét és a konzi helyett csak Binder Károlytól tanultam. Szóval én már gyerek  korom óta vonzódom a jazzhez és tanulom a jazz zenét.  4-5 éves koromban, mikor a nagyapám zenekarral próbált, nekem az nagyon tetszett. Teljesen elbűvölt ez a hangzás.
MR: A Zeneakadémián ki a tanára?
RM: Mivel én nem jártam konziba, ezért Binder Károly tanítása után felvételiztem a Liszt Ferenc Zeneakadémiára. Ahol most 1 évfolyamos vagyok és Binder Károly  a zongoratanárom.
ME: Van-e már önálló együttese és annak kik a tagjai?
RM: Igen, van együttesem a Rafael Mário Quintet, amelynek tagjai nagyobb részt az osztálytársaim. Dob - Tálas Áron, basszusgitár - Horváth Plutó József, zongora - Rafael Mário, gitár – Ifj. Tóth István,  ének – Munkácsy Eszter.
MR: A mostani tehetségkutató előtt egyáltalán hallott már Balogh Csibe Jenőről? Csak igazat szabad mondani!
RM: Igen, hallottam róla és nagyon lenyűgöz a zeneisége és a virtuozitása. 
MR: Mennyire inspirálja, hogy bejutott a döntőbe?
RM: Engem inspirál, hogy bejutottam, mert ez is arra késztet, gyakoroljak minél többet, mert mint mindenki hallotta, mindegyik versenyző nagyszerű zongorista. Nekem nagy öröm, hogy bejutottam hála istennek.
MR: Milyen érzés volt az elődöntőben játszani Plútóval és Pecek Andrissal?
RM: Számomra zenei felüdülés volt Horváth Pluto Józseffel és Pecek Lakatos Andrással játszani, mert profi zenészek és nagyon sokat lehet tanulni tőlük. Jó az együtt játék velük, és ami nagyon fontos, hogy segítőkészek. Én nagyon élveztem az együtt zenélést.
MR: Tudja-e már, hogy a döntőben kötelező Csibe szám (Salute to Oscar) mellett mi lesz a szabadon választott darabja?
RM: Több lehetőséget is állítottam magamnak. Lehet, hogy megint egy saját szerzeménnyel indulok, mivel mondta a zsűri is, hogy azt nézi, hogy ki milyen mély gondolatokat, érzéseket tud átadni és ezt szerintem jobban nem lehet, mint egy saját darabban megmutatni.

Vissza a hírekhez