JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. október 20.
Ferenc Németh is calling2019. október 19.
JAZZTESZT A BULINEGYEDBEN2019. október 17.
Coltrane, John: Blue World2019. október 16.
GELEM GELEM2019. október 15.
Jazzeste a Fonóban2019. október 14.
Harcsa Veronika is calling2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
SZEZONNYITÓ HAZAI PÁLYÁN2019. október 08.
Memphis... Budapest2019. október 08.
Temesi Berci: III2019. október 08.
Játék – 2019 október2019. október 06.
Elek István Quartet in BJC2019. október 06.
REMÉNY2019. október 04.
Keserédes2019. október 02.
BARÁTOK KÖZÖTT2019. szeptember 28.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Hírek

Kis hírek – friss hírek

Mai cikkeink:
MAGYAROK A BJC „VILÁGSZTÁROK” SOROZATÁBAN (Somogyvári Péter);
Tóth Viktor Lengyelországban koncertezik (Kiss Timea);
Világsztárok Magyarországon – A Wayne Shorter Quartet 2002. július 13-án a Debreceni Jazz Napokon;
Ezen a napon – október 20.;
Ferenc Németh is calling (Németh Ferenc);
Exkluzív interjú Éles Gáborral;
Lemezpolc: Michael Janisch - Worlds Collide (Dr. Nagy Sándor);
A Beatles dalok jazz feldolgozásai – All My Loving (1963-1970);
Katarzis minden ellenére (Per Mathisen–Gary Novak Project feat. Nagy Jancsa János & Mike Gotthard & Mogyoró Kornél - BJC) – CAFe Budapest 2019 (Barcsik Géza-Jánki Éva);
Groupensax, avagy a legvidámabb DzsesSzerda Tatabányán Muck Ferivel és tanítványaival (Fazekas Sándor-Pohner László);
JAZZTESZT A BULINEGYEDBEN (Somogyvári Péter);
Lemezpolc: James Carter - Live from Newport Jazz (Gáspár Károly);
Geometro – Jazz Kocsma (2019. október 15.) (Simády Béla);
MAO plays Kornél Fekete-Kovács „Dedications” - Lemezbemutató koncert (Szegő Hanna);
Lemezpolc: John Coltrane - Blue World (Dr. Nagy Sándor);
Gelem Gelem (Somogyvári Péter);
Jazzeste a Fonóban (Barcsik Géza);
Jazz a Márványteremben – Aquarell Quartet (Gyula) (1997. november 7.) - Sokszáz/107.rész;
Jaco Pastorius est a BJC-ben (Dr. Sümeghy László);
Jazz-rekreáció a hatfalú Meseházban (Such Tamás);
Vidéki jazzarcok – Barkóczi Attila (Veresegyház);
Lemezpolc: Crosscurrents Trio - Good Hope (Simády Béla);
Harcsa Veronika is calling;
JazzUp: Kovács Tamás;
Exkluzív interjú Almási Attilával;
Magyar Jazz ABC (BJC Big Band);
Mi lett velük? – Mágedli Maja (Berlin);
Memphis... Budapest (Dr. Nagy Sándor);
SZEZONNYITÓ HAZAI PÁLYÁN (Somogyvári Péter);
Játék – 2019 október;
Vidéki jazzarcok – Szakáll Norbert (Balatonfüred);
Az az egyetlen ütés - Exkluzív interjú a 65 éves Horváth Kornéllal - II. rész (Dr. Nagy Sándor);
GONDOLATAIM - 2019 szeptember (IV/10.) (Dr. Nagy Sándor);
Mi lett velük? – Hervoly Renáta (Essen, Németország);
Beszippantott engem az ütőhangszer! - Exkluzív interjú a 65 éves Horváth Kornéllal – I.rész (Dr. Nagy Sándor);
VERSENYFELHÍVÁS - Jazz Combo Verseny (Edelényi Szilvia).

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 102 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és most a BJC Big Band-nél tartunk. 8 és fél év alatt 191 előadót és együttest mutattunk be Önöknek! Őket Lexikon rovatunkból visszakereshetik! És ha ráklikkelnek a Kis hírek - friss hírekre, akkor olvashatják mostani címszavunkat is!

MAGYAROK A BJC „VILÁGSZTÁROK” SOROZATÁBAN

Szerdán a „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” sorozat legutóbbi állomása rendhagyónak számított. Egyrészt a CAFe Budapest 2019 eseménye volt, másrészt a „Per Bass Viking Mathisen & Gary Novak Project” nem két egymást követő koncertet adott, hanem egy este nyolckor kezdődött kétrészest. Harmadszor pedig hosszú idő után újra magyar zenészek is kerülhettek a sorozat szereplői közé ebben a formációban. A három virtuóz magyar zenész, a billentyűs Nagy „Yancha” János, a gitáros Mike Gotthard, azaz Gotthárd Misi és az ütőhangszeres Mogyoró Kornél kivívta a project főnökeinek elismerését.

Tóth Viktor Lengyelországban koncertezik

2019 októberében újra Lengyelországban koncertezik Tóth Viktor. A többszörösen is az Év altszaxofonosának és az Év jazz zeneszerzőjének választott szaxofonművész Road Six Sax nevű formációjával fog játszani.

Ferenc Németh is calling

A New York-ban élő magyar jazzdobos az alábbi levelet juttatta el hozzám ma hajnalban.

Exkluzív interjú Éles Gáborral

Gábort lassan 20 éve ismerem. 2000 tavaszán az általam szervezett Zoller Attila Jazz Gitár Tehetségkutató Verseny elődöntőjébe jutott.

Janisch, Michael: Worlds Collide

Michael Janisch - Worlds Collide (Whirlwind Recordings) Szeptember 6-án jelent meg a negyven esztendős amerikai bőgős-basszusgitáros új lemeze az általa 2010-ben alapított kiadónál. Quintet felállás, kicsit fűszerezve - hét saját (MJ) szerzeménnyel. ...

Katarzis minden ellenére (Per Mathisen–Gary Novak Project feat. Nagy Jancsa János & Mike Gotthard & Mogyoró Kornél - BJC) – CAFe Budapest 2019

Október 16-án nagyszerű teltházas koncert volt a Budapest Jazz lubban. Per Mathisen a viking Jaco Pastorius és a zseniális dobos Gary Novak projektjében a magyar jazzélet három kiválósága bizonyíthatta világszínvonalú tudását. Per Mathisen egy hete töltötte be 50. évét, ahogy Gary Novak is 1969-ben született. Mindketten világsztárok és a legnagyobb nevekkel játszottak és játszanak. Az amerikai, de magyar felmenőkkel is rendelkező Gary Novak Chick Corea Elektric Band-jében robbant be a köztudatba. Sok dobos példaképe. Elegáns, rendkívül sokszínű, virtuóz, gazdag hangfüggönyt létrehozni képes technikája és szimpatikus egyénisége miatt. Mathisen Norvégiában született nagymúltú értelmiségi családba és testvéreivel együtt rendkívül képzett muzsikusok. A Berklee-t is megjárta tanulmányai során, és elsősorban Jaco Pastorius zenei világát folytatja nagyon magas színvonalon. Jelenleg is futó trió formációjában Gary Husband és Ulf Wakenius a partnerei. Bőgőn is sokat játszik, de védjegye a bund nélküli, fretless basszugitár, ami képes a bőgő lágyságát és hajlékony hangjait megidézni. Ketten valóban egy rettenetes tempót diktálni képes ritmusszekciót alkottak.

JAZZTESZT A BULINEGYEDBEN

Kétségkívül a bulinegyed főutcájának tekinthető Kazinczy utca Wesselényi és Dohány utca közötti szakaszán a legnagyobb az egy főre eső vendéglátóhelyek száma a fővárosban. Az öt szám alatt található Yellow Zebra főnöke gondolt egy merészet, és kedden a konyha specialitásai és a gazdag italválaszték mellett élő jazz zenét is kínált a betérőknek. Este kilenctől Juhász Gábor és Egri János játszott.

Carter, James: Live from Newport Jazz

James Carter - Live from Newport Jazz (Blue Note/Universal Hungary)

„Az örök Django!”
Idén januárban ünnepelte 50. születésnapját a jazz világának egyik legismertebb egyénisége, James Carter. A nagyszerű amerikai szaxofonos -többek között- olyan sztárokkal játszott együtt, és készített lemezt, mint Dee Dee Bridgewater, Benny Golson, Herbie Hancock, vagy Wynton Marsalis. ...

Geometro – Jazz Kocsma (2019. október 15.)

Tegnap este a 2014-ben Szegeden alakult, saját bevallásuk szerint organikus városi zenét játszó Geometro tartotta majdnem 5 éves születésnapi koncertjét.

Coltrane, John: Blue World

John Coltrane - Blue World (Impulse!/Universal Hungary) Egy francia nyelvű kanadai művészfilmben, a "Macska a bőröndben" ("Le chat dans le sac" - "The Cat in the Bag") című 1964-es alkotásban hangzanak el az ugyanabban az évben, június 24-én rögzített darabok a klasszikus Coltrane Quartet előadásában. Ismert, csodálatos kompozíciók - egyedül a címadó szám nem található a korszakalkotó szaxofonos más lemezén. ...

GELEM GELEM

A mind gyakrabban idelátogató világsztárok koncertjein tapasztalható teltház fogadta az East Gipsy Band pénteki fellépését. Az egymásmellé szorosan rakott székek pillanatok alatt gazdára találtak, akik picit hosszabban élvezték a Budapest Jazz Club aulájának barátságos légkörét, reménytelenül pásztázták a dugig megtelt nézőteret. Az álldogálók örömére a raktárból gyorsan előkerültek a pótszékek, mindenki leülhetett, és kezdődött is a koncert, amelyet egy tévés, és egy filmes stáb is rögzített. A legrangosabb amerikai klubokat megjárt zenekarban ezúttal ismét az alapító tagnak számító Pecek Lakatos Krisztián bőgőzött az őt váltó, és oszlopos taggá vált Orbán György helyén, de több változás nem volt az összeállításban, így a zenekarvezető Balázs József zongorázott, bátyja, Balázs Elemér dobolt, Sárközi Lajos hegedűn és gitáron játszott, Oláh Vilmos cimbalmozott, és Balogh Guszti énekelt.

Jazzeste a Fonóban

2019. október 11-én dupla koncerttel kínálta meg a Fonó Budai Zeneház az érdeklődőket a Horváth Tojás Gábor Trió és a Gyémánt Bálint Trió fellépésével. A Fonó már indulásakor is elkötelezte magát a népzene mellett a jazz magyar és nemzetközi előadóinak bemutatására. Ezt a hagyományt folytatva a 2019-es őszi idény erős kezdéssel indult Dresch Mihály vonós projektje és a világzenét játszó új formáció, a Chalga koncertjével. Október első csütörtökén pedig a Mörk zenekar rendkívül tehetséges billentyűse, ifjabb Novai Gábor Novan nyitotta meg ingyenes klubját Kamaracsütörtök Novan Experiment néven. A havi rendszerességgel jelentkező program Novan – mint házigazda – mellett két vendég részvételével izgalmas improvizatív kalandozásra hívja a közönséget. Sajnos, az első alkalmat elszalasztottam pedig izgalmas lehetett a Santa Diver trió dobosának Szegő Dávidnak és a fiatal trombitás, Kiss Árpádnak a fellépése.

Jaco Pastorius Est a BJC-ben

Az 1951-ben született, majd 1987-ben tragikus körülmények között elhunyt Jaco Pastorius alapjaiban változtatta meg az addig kísérőhangszerként ismert basszusgitár játék jellegét, és bravúros előadásmódjával a többi hangszerrel egyenrangúvá tette.

Jazz-rekreáció a hatfalú Meseházban

Ugyanis októberre, nagy sajnálatomra, bár nem foghatom meg a Nap égitest fedőnevű intézmény szárnyait, de elmúlt a nyár, és hamarost a nyakunkon az indiánnyár, a többiről már szót sem merek ejteni… Tehát végleg beköltözött a Muzsikáló Udvar a Meseház négy fala, plusz a plafon és padló, tehát hat fala közé – R-GO: téli üzemmódba kapcsolt a hely. Ez annyira nem jó, mert megszűnt a gyep-show (alá Bágyi Balázs), de azért annyira jó, hogy egy klubesten szinte fél méterről az arcunkba tolják a zenészek az Iskolát. Csütörtök este a Rieger Rhodes Quartet muzsikált a békéscsabai, Békési úti intézményben. (A Kotróval szemben.)

Crosscurrents Trio: Good Hope

Crosscurrents Trio  - Good Hope (Edition Records - 2019. október 11.)

A Crosscurrents jó néhány évvel ezelőtt Dave Holland bőgős és Zakir Hussain tabla virtuóz vezetésével alakult. A zenekar további tagjai Chris Potter (szaxofon), Sanjay Divecha (gitár), Louiz Banks (zongora), Gino Banks (dob), és Shankar Mahadevan énekes voltak. ...

JazzUp – Kovács Tamás

Tamásra a 2010-es évek második felében figyeltem fel a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazztanszékének egyik félévi koncertjén.

JazzUp – Kovács Tamás

Tamásra a 2010-es évek második felében figyeltem fel a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazztanszékének egyik félévi koncertjén.

Exkluzív interjú Almási Attilával

Almási Attilát legalább 25 éve, jazztanszakos kora óta ismerem. Aztán jöttek a BJO-s évek. Közben felléptettem családi együttesével a Jazz a Márványteremben sorozatomban. 2007-ben beválasztottam a Bartók Rádió jazz harsona versenyének zsűrijébe is.

SZEZONNYITÓ HAZAI PÁLYÁN

A BJC Big Band szeptemberben, a New Orleans Swingfesztiválon kezdte az őszi-tavaszi idényt, ahol Gunhild Carling énekesnővel hatalmas sikert aratott „The Queen of Swing” című estjével a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Múlt héten a Harmónia Jazz Műhely rendhagyóan péntekről csütörtökre tevődött rendezvénynapján, hazai pályán, a Hollán Ernő utcában léptek színpadra, és ahogy a két éve alakult zenekar utóbbi koncertjein megszokhattuk, most is hoztak magukkal vendégszólistát, ezúttal két harsonást. Alister White és Trevor Mires mindketten igazolták jó hírüket.

Mi lett velük? – Mágedli Maja (Berlin)

Maját 2013 tavaszán az Egressy Béni konziban megrendezett II. Ablakos Lakatos Dezső Országos Jazzversenyen hallottam énekelni. Amint lejött a színpadról gratuláltam neki, és bátorítottam édesanyját, hogy továbbra is támogassa lányát, mert szerintem nagyon tehetséges.

Memphis... Budapest

Éppen két éve, 2017 szeptemberében jelent meg az amerikai énekesnő Dee Dee Bridgewater "Memphis... Yes, I'm Ready" (Sony/OKeh) című albuma. Szülővárosa tiszteletére készült a lemez - de egy interjúban elmondta: "I did this album for me."
És most elhozta nekünk.

Temesi Berci: III

Temesi Berci - III (Music Fashion)

Mindig örömmel teszem, ha a hazai élvonal lemezeiről számolhatok be a Jazzma.hu olvasóinak. Ezúttal a basszusgitáros-producer Temesi Berci harmadik szólólemezét mutatom be. A sokoldalú művész egyébként nem rég (október 4.) ünnepelte 39. születésnapját. ...

Játék – 2019 október

Pontosan 3 éve, 2016 októberben indította –a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező- játéksorozatát a Seattle-ből a svájci Friburg-ba költözött Dr. Szabó Csaba!

Elek István Quartet in BJC

Elek István együttese a lassan ötéves fennállása alatt viszonylag gyakori fellépője a Budapest Jazz Club-nak. A quartet-nek ebben az évben jelent meg az első lemeze „JazzElek” címmel, amelyen egyik számban Gyárfás István gitáros is közreműködik.

Sequence Quartet: The First Journey

Sequence Quartet – The First Journey (NarRator Records)

Kritikát, ajánlót írni egy albumról nem mindig egyszerű feladat. A dolognak az egyik szépsége azonban, hogy általában egy olyan anyagot kap kézhez a cikkszerző, ami még nem jelent meg, vagy nagyon új. Egy fiatal zenekar debütáló lemeze vár rám a lejátszóban, mely „The First Journey” névre lett elkeresztelve a Sequence Quartet által. ...

REMÉNY

Kevin Hayes és Lionel Loueke „Hope” című közös albumát a New York-Párizs székhelyű Newvelle Records 2017-ben kizárólag vinyl lemezen adta ki. Ez év augusztusában az Edition gondozásában három új számmal bővülve CD-n is megjelent, és az új életre kelt album anyagával a szerzőpáros szeptember végén európai turnéra indult, melynek negyedik állomása 29-én, vasárnap a Budapest Jazz Club volt.

Vidéki jazzarcok – Szakáll Norbert (Balatonfüred)

Mindig örülök, mikor egy vidéki helyszínen valami jazzkezdeményezés történik. Ezért is voltam boldog, hogy Balatonfüredről jelentkezett egy jazzgitáros, hogy jazzklubot indított!

GONDOLATAIM - 2019 szeptember (IV/10.)

A sorozat előző részei "Gondolataim a jazz-ről" címmel jelentek meg három évig. A havi napló folytatódik (természetesen a jazz-ről): évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek röviden - vagy egy kicsit részletesebben -, ahogy egy jazzrajongó látja.
Negyedik évfolyam - tizedik rész.

Keserédes

Zenei csemegét ígért a 15. Újbuda Jazz Fesztivál záró programja 2019. szeptember 29-én este a MU Színházban, amelyet nagyjából megtöltöttek az érdeklődők.

Mi lett velük? – Hervoly Renáta (Essen, Németország)

Renit biztosan láttam kislány korában futkározni a Magyar Rádió folyosóin, de akkoriban még nem figyeltem fel rá. 2013 márciusában a csepeli Egressy Béniben megrendezett zeneiskolai jazzversenyen hallottam először énekelni.

15. Újbuda Jazz Fesztivál - MU Színház - 2. nap

A zárónapon a svéd szaxofonos Mats Gustafsson volt a főszereplő. Van-e olyan a free jazz-ben, napjaink rögtönzött kamarazenéjében, hogy európai világsztár? Nem hiszem, hogy ezt nekem kellene eldöntenem. Évekkel ezelőtt, Nickelsdorf-ban, egy kis jazz klubban (is) volt szerencsém látni és hallani Gustafsson-t elképesztő energiával, szívvel-lélekkel játszani (a csapossal együtt) 13 ember előtt. Akkor a szívembe zártam, aztán többször "találkoztunk".
És 2019. szeptember 29-én mi a helyzet?

15. Újbuda Jazz Fesztivál - MU Színház - 1. nap

Ha szeptember vége, akkor itt az improvizatív, kortárs kamara jazz képviselőinek koncertsorozata: az Újbuda Jazz Fesztivál, immár tizenötödik alkalommal.
Nyitány: 2019. szeptember 27-én este összesen öt muzsikussal, két felvonásban, szokatlan összeállításokkal, a Kőrösy József utca 17. színháztermében.

BARÁTOK KÖZÖTT

Az East Gipsy Band koncertjei mindig lenyűgöztek, de szerencsére ezzel az érzéssel nem maradtam egyedül. Zenéjük nyitott fülekre talált az Egyesült Királyságban, és az Egyesült Államokban is, nem véletlenül ők játszhattak a magyar zenekarok közül a legtöbb világhíres klubban, meghódítva a londoni 606, a New York-i Blue Note, Jazz Standard, Smalls, a Pennsylvaniában található Deer Head Inn, a bostoni Regattabar Jazz Club világsztárokkal kényeztetett közönségét, és kaptak meghívót a Detroit Jazz Fesztiválra is. Ahhoz, hogy ezek a kapuk előttük is megnyíljanak, kellett a zenekar „hetedik tagja”, Tim Ries közreműködése, aki megalakulása óta pártfogásába vette a zenekart. Tim a legtöbbször hazánkba látogató amerikai sztár, jócskán megelőzve még az ugyancsak sokszor visszatérő Chris Potter-t is. Szeptemberben is átrepülte az óceánt, és Budapesten először múlt hét szerdán Szakcsi Lakatos Bélával és Pecek Lakatos Krisztiánnal, majd hétfőn az East Gipsy Band vendégeként lépett fel a Ráday utcai iF Caféban. Lemaradva a múlt szerdai koncertről, a főváros hétfői jazzkínálatából természetesen Balázs Józsiékat választottam. A kisfiát is magával hozó zenekarvezető-zongorista mellett testvére, Balázs Elemér dobolt, Sárközi Lajos hegedült és gitározott, Orbán György bőgőzött, és Balogh Gusztáv énekelt, a cimbalmos Oláh Vilmost ágynak döntötte egy vírus, Tim Ries pedig most hatodik tagként előlépve is tenor- és szoprán szaxofonon játszott.

A Gyémánt Bálint New Trio a BJC-ben

Egy ideje már vártam arra, hogy hallhassam végre új triójával élőben Gyémánt Bálintot. Így aztán azonnal éltem a lehetőséggel, amikor láttam, hogy koncertjük lesz a Budapest Jazz Clubban. Ez pedig párhuzamosan azt is magával hozta, hogy beszámolóval jelentkezem az estéről.

VERSENYFELHÍVÁS - Jazz Combo Verseny

A Magyar Jazz Szövetség újra megrendezi Jazz Combo Versenyét. A versenyre zenekari tag által komponált jazz-darabbal jelentkezhetnek a zenekarok, melyet saját maguk adnak elő. A verseny célja, hogy a magyar combo jazz-ben új művek és hangszerelések szülessenek, valamint ezek előadása professzionális módon valósuljon meg.

Jaco Pastorius Est a BJC-ben

Az 1951-ben született, majd 1987-ben tragikus körülmények között elhunyt Jaco Pastorius alapjaiban változtatta meg az addig kísérőhangszerként ismert basszusgitár játék jellegét, és bravúros előadásmódjával a többi hangszerrel egyenrangúvá tette.