JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. szeptember 30.
Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 30.
Lakatos Ágnes 60!2022. szeptember 30.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Évadnyitó a Jazzpresszóban2022. szeptember 24.
UnStandard message!2022. szeptember 20.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Hírek

Gyakornokokat keresünk

Magyarország leglátogatottabb jazzfelülete, a JazzMa.hu 20-30 év közötti agilis, nagy munkabírású, esetleg még angolul is tudó…, jazzkedvelő (!!!) gyakornokokat keres.

Lakatos Ágnes 60!

Ágit –elég későn- az 1990-es években ismertem meg.

Fournier, Alex: Six-ish Plateaus

Alex Fournier Triio - Six​-​ish Plateaus (Szerzői kiadás)A Toronto-i nagybőgős, Alex Fournier és hattagú triója elkészítette az év egyik legborzongatóbb horror-free lemezét, melynek címe „Six​-​ish Plateaus”. ...

Olasz-spanyol együttműködés, avagy a Fresu-Domínguez Duo koncertje

Egy fantasztikus koncertnek lehettem részese – néhány száz hallgatóval együtt – kedd este az Olasz Kulturális Intézet Bródy Sándor utcai Verdi névre hallgató dísztermében. Bár a rendezvénynek az olasz fél adott otthont – gondolom a tágas és kiváló akusztikájú terem okán –, a zenészek fellépése az Olasz Kulturális Intézet és a spanyol Cervantes Intézet közös támogatásával jött létre.

FREE JAZZ ALBUMS 2022 – 11. rész

Ez az írás - és még a következők is - egyenes folytatása(i) a FIVE STARS ALBUMS című, 18 részt megért sorozatnak. Ahogyan az említett lemezek esetében - ezúttal is a free jazz honlapján bemutatott albumok közül válogatok hetente.
Mivel három hónapja nem értékelik a lemezeket (nem adnak csillagokat) - ezért a saját véleményem alapján döntök.
Tizenegyedik rész: THE BAD PLUS - THE BAD PLUS

Emberpróbálás Badenben – Tim Berne Trio, Stanzerei, Baden (2022. szeptember 27.)

Tim Berne New York-i szaxofonos, az avantgard jazz („Downtown” irányzat) egyik prominens figurája. Aki csak a zenekarai nevét ismeri (Big Satan, Bloodcount...) egyből kitalálhatja, hogy Tim zenéje kemény, megalkuvás nélküli, új utakat kereső – röviden, Simády Béla kollégánk szavajárását idézve, „embert próbáló”. (Feleségem szerint csak „hallgathatatlan”...)

Magyar Jazz ABC – 340. rész: Erdei Kálmán

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 137 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és most Erdei Kálmánnál tartunk. 11 év és 6 hónap alatt eddig 340 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Kay, Helena: Golden Sands

Helena Kay's KIM Trio - Golden Sands (Sulis Records, 2022) Nem szerepelt még újságunkban a skót szaxofonos hölgy Helena Kay (1994), hagyományos quartet-jének tagjai - akik honfitársai - is kevésbé ismertek. A bemutatkozó albumot ("Moon Palace", 2018) követően idén október elején jelenik meg az új kiadvány, amely a KIM Trio után Peter Johnstone zongoristával bővül négyessé. ...

Lemezajánló (2022.09.26.-10.02.)

Íme, egy szemezgetés a következő napok jazz újdonságaiból.
A letöltéssel megvásárolható Hi-Res formátum, a vinyl, vagy a CD megjelenési dátuma azonos előadó esetén is eltéréseket mutathat, nem feltétlenül megegyező napra esik.

A jazz szaxofonozás nagy alakjai – 9. rész: Bob Mintzer

Újfent egy olyan művész lesz a középpontban, aki napjainkban is ír, hangszerel, koncertezik, egy igazi világsztár a jazz műfajában, én pedig vagyok annyira szerencsés, hogy játszhattam vele egy remek koncerten sok évvel ezelőtt.

Good Luck és egyebek a László Attila Quintet előadásában

László Attila gitáros a Kaszakő együttesben történt feltűnése óta a magyar zenei élet fontos szereplőjévé vált, sokoldalúságát bizonyítandó számos zenei project fűződik nevéhez mind a múltban, mind a jelenben. A múlt felsorolásába nem mélyednék el, ebben az évben viszont személyesen láttam-hallottam a Jazz Tanszék Big Bandjének vezetőjeként, a Charlie Band gitárosaként, a Magyar Zene Házában a László Attila Fusion Circus együttesével. Csütörtök este a Budapest Jazz Clubban quintet-jével lépett fel és hamarosan újabb fellépése lesz majd a három gitáros alkotta Gitármágia elnevezésű formációval is.

Évadnyitó a Jazzpresszóban

Újfent a jazzkedvelő közönség vette birtokba a 17. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Központ auláját szeptember 11-én, vasárnap este 7 órakor. A nagy népszerűségnek örvendő Jazzpresszó programsorozat 2022-es őszi/téli évadnyitó estéjén a Szendőfi Fusio Group lépett színpadra.

Trombone Shorty (Troy Andrews): Lifted

Trombone Shorty – Lifted (Blue Note/Universal Hungary)

A New Orleans-i harsonás, multiinstrumentalista új, „Lifted” című albumát tavaly elhunyt édesanyjának dedikálta. A másik meghatározó gondolatmenet a lemezzel kapcsolatban, hogy Shorty szerette volna az élő koncertjeiken izzó energiát a stúdióba is átmenteni. ...

KILENC ORSZÁG ZENÉSZEI A BJC ŐSZI JAZZ-FORGATAGÁBAN

A Budapest Jazz Club világsztár sorozatában már megszokott világklasszis amerikai zenészek mellett, ősszel a BJC színpadán izgalmas, nemzetközileg jegyzett európai zenekarok is helyet kapnak.

UnStandard message!

Az alábbi levelet kaptam Németh Ferikétől New York-ból! Angolul tudók előnyben… - A szerk.

A jazzdobolás kiemelkedő alakjai – 9. rész: Will Kennedy

Kedves olvasó! Pályám meghatározó dobosait bemutató sorozatom 9. fejezetében Will Kennedy amerikai születésű, elsősorban “elektromos” fúziós jazzt játszó dobost szeretném néhány sorban bemutatni önöknek-nektek.

Játék - 2022 szeptember – Megfejtés és nyertes

Lassan 6 éve, 2016 októberben indította el –a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező- játéksorozatát a Seattle-ből a svájci Friburg-ba költözött Dr. Szabó Csaba!

Jasna Jovićević rádiós koncertje

Be kell vallanom, hogy Jasna Jovićević szerb szaxofonosról csak annyit tudtam, amennyit a jazzma.hu Zsámbék Jazz Open-ről szóló visszaemlékezéseiben szerepel, azaz hogy 2005-ben a Jasna i Balkaneska – elég vegyes hangszer összeállítású zenekarral – fellépett a rendezvényen.

Justyna, Wojtek: Thrice

Wojtek Justyna Treeoh! - Thrice (Szerzői kiadás 2022)

Wojeek Justyna a hangzásáról, sokoldalúságáról és kreativitásáról ismert lengyel származású gitáros. Rock and blues zenén nőtt fel, 14 évesen kezdett el klasszikus gitáron játszani. 9 évig tanult klasszikus zenét. Az AB Sound Band nevű iskolai bigbandben játszott, ekkor kezdett érdeklődni a jazz iránt. 2000-ben a katowicei Karol Szymanowski Zeneakadémia Jazz Tanszékén kezdte tanulmányait. ...

Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint „Out of Sight” - Minden apró tett fontos a környezet védelmében

Klímaszorongás, szolidaritás, az összefogás szükségessége. A Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet szeptember végén „About Time” címmel megjelenő albuma a társadalmi felelősségvállalásra és a kiállás fontosságára is buzdít. Az „Out of Sight” című dalhoz az egykori gánti bánya holdbéli táján forgattak klipet. Egy bokrot ültetnek el egyetlen zöld foltként a száraz, kietlen tájban. Ezzel is szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy minden apró tett fontos környezetünk védelmében.

Janoska Ensemble: The Big B’s

Janoska Ensemble - The Big B’s (Deutsche Grammophon/Universal Hungary)

„B’s & J’s”
A Janoska Ensemble új albuma, a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent „The Big B’s” pörög lejátszómban. ...

A free jazz kiemelkedő alakjai - 33. rész: HENRY THREADGILL

1960. december 21-e (több, mint hatvan évvel ezelőtt történt), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a "Free Jazz - A Collective Improvisation" című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene több évtizedre visszatekintő történelmében. A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Harmincharmadik rész: Henry Threadgill.

A jazz harsonázás nagyjai 9/12 - Wycliffe Gordon

A harsona igazán sokszínű hangszer. Ravel „Bolero” című művének magabiztos, de nem harsány témája ugyanúgy sajátja, mint Mozart „Requiem”-jének intim „Tuba Mirum” tétele, Wagner hajat lobogtató futamai, Dorsey krémessége, vagy Watrous huhogós virtuozitása.

Újabb gondolataim (VII. évfolyam - 9. rész)

Hetedik éve olvashatják a "Gondolataim a jazz-ről" - majd a "GONDOLATAIM" - és most az "Újabb gondolataim" című sorozat részeit. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - havonta megjelenő írás. Újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai.
Hetedik évfolyam - kilencedik rész.