JazzMa

Friss Hírek

Jazzlista - január 19.2019. január 19.
BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.

Hírek

Jazzlista - január 19.

Ezen a héten egy új lemez ért az első tízbe, a Green Book filmzenéje. A díjnyertes film egy afrikai-amerikai zongoristáról szól. Két album is visszatért ezen a héten, az egyik egy karácsonyi CD, Arturo Sandoval "Christmas At Notre Dame", a másik pedig a nyáron volt az első tízben: Miles Davis & John Coltrane "The Final Tour: Copenhagen, March 24, 1960". Wayne Shorter " Emanon" című három CD-s albuma már a 11. helyre ért.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének félévi vizsgakoncertjei – 3. nap

Ahogy írtam kedden, igen erősen kezdtek az egyetemisták az első nap. Ezt még tovább fokozták ma. Borbély Mihály vezette szaxofon együttes meghozta a jó hangulatot, a második szám után Magda Zsolt szaxofonos átült dobolni, Cseke Dániel pedig alt szaxofonját baritonra cserélte. Őket követte villámgyorsan – Dóczi Bencének köszönhetően - Lakatos Ágnes tanárnő vezette a capella csapat. Idén két Csuhaj-Barna Tibor szerzemény hangzott el, majd egy standard. Nagyon jól szóltak együtt, idén egy doboson és egy basszusgitároson kívül, Cseh Péter gitáros csatlakozott az énekesekhez, mindenkinek jutott egy kis szóló, tisztán énekelték a számokat.

BJC 11!

Szombaton ünnepelte tizenegyedik születésnapját a Budapest Jazz Club. A BJC mozaikszó három betűje fogalommá vált, több mint egy évtizednyi működése alatt a főváros kulturális életének fontos része lett, és egyre nagyobb nemzetközi hírnévnek örvend. A legrangosabb amerikai jazzmagazin, a DownBeat, a világ legjobb jazzklubjait ajánló kiadványában évek óta szereplő BJC a valaha volt leghosszabb ideje aktív, és a jelenleg fennálló klubok között, a legrégebbi jazzklub Budapesten. Ezek a hagyományokhoz hűen január második hétvégéin tartott évfordulók az évek során piros betűs ünneppé váltak minden zenésznek és jazzrajongónak. Idén is fergeteges bulit rendeztek, közösen ünnepeltük a klub eddigi tizenegy évét, és az általunk szeretett műfajt is.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének félévi vizsgakoncertjei – 1. nap

Kedden kezdődtek az egyetemisták vizsgakoncertjei, melynek a Budapest Jazz Club ad otthont ebben az évben is. Mindenkinek ajánlom, akinek napközben van egy kis szabad ideje, mert klassz koncertek követik egymást, volt akiket az elmúlt félévben már többször hallottam a BJC-ben. Az első nap igen magasra tették a diákok a mércét. Több kiemelkedő szereplést is láthattunk, jó szólókkal, csoda scattelésekkel. A standardek közé majdnem minden zenekar rakott egy-egy saját szerzeményt is, volt ahol ezek sokkal erősebb produkciók voltak, mint egy jól ismert szám. A ritmusszekciók is szépen megoldották a feladatot, nem terjedtek általában túl a kíséret adta lehetőségeken.

HARMÓNIA JAZZMŰHELY 10 @BJC

Tíz esztendeje tűnt fel a Harmónia Jazzműhely neve a Budapest Jazz Club műsorfüzetében. Tíz éven át szervezik péntekenként a hazai jazz legkiválóbb formációinak és fiatal tehetségeinek fellépéseit a klub színpadára, az utóbbi években már nemzetközi, brit-magyar találkozókkal vegyítve. A pénteki nap fogalommá vált az évek során, garanciát jelentett a jó zenére, ez pedig többnyire teltházas koncerteket hozott. Volt mit ünnepelni, és volt mire visszatekinteni a születésnapon a Harmónia Jazzműhely alapítóinak, Pallai Péternek és Kerekes Györgynek.

Shorter, Wayne: Emanon

Wayne Shorter - Emanon (Blue Note Records, 2018)

A tavaly szeptemberben megjelent tripla CD csak most került be a New York-i listán az első húszba - nem véletlenül. Viszont Grammy-díjra jelölték a legjobb jazz instrumentális albumok kategóriájában. (A díjátadó ünnepség február 10-én lesz. A kiadvány érdekessége: a zene mellett egy 74 oldalas képregény - sőt a Deluxe Edition-ben még három bakelit is található. ...

Vidéki jazzarcok – Irk Réka (Érd)

Irk Rékáról 4 évvel ezelőtt, a második Érdi Jazz Fesztivál előtt hallottam először. Gáspár Karcsi mesélte, hogy van egy fiatal, csinos hölgy Érden, aki nagyon szereti a jazzt! Aztán egyszer csak a Budapest Jazz Klubban odajött hozzám, és bemutatkozott. Azóta írt pár koncertbeszámolót lapunknak, majd tavaly év elejétől ő az arculattervezőnk. Június elsejétől pedig megbízott szerkesztőként még fontosabb láncszeme lett a JazzMa.hu-nak!

Dezső Tóni, Szabó Enikő, Gary Lucas: Pearly Clouds

Dezső Tóni, Szabó Enikő, Gary Lucas – Pearly Clouds (Fonó, 2018)
Pearly Clouds címmel jelent meg Dezső Tóni, Szabó Enikő és Gary Lucas lemeze, amelyben a magyar népzene kap főszerepet egészen különleges megközelítésben. A trió tagjai három teljesen különböző világot képviselnek, az Enikő által hozott tiszta forrásban Lucas az alter country, rock, amcsi folk, blues ízeket, míg Tóni a jazzesebb dolgokat meríti bele. ...

A Budapest Voices énekegyüttes koncertje a Marczin

Félig-meddig búcsúkoncert zajlott a zsúfolt Marczibányi téri Művelődési Házban 2019. január 4-5-én, két egymás utáni estén, ugyanis akkora volt az érdeklődés irántuk.
Kész rajongótábora van a tavaly ötödik születésnapját ünneplő énekegyüttesnek, és sokan mindkét napon jelen voltak. (Onnan tudni, hogy megkérdezte az egyik tag, ki van ott másodszor.)

Dr. Hulin Istvánra emlékezik Orbán György (Szekszárd)

Pénteken jött egy e-mail Szekszárdról, a helyi színész Orbán Györgytől, - aki többször is fellépett a Szekszárd Jazz Quartet-tel,- melyben Dr. Hulin Istvánra emlékezik. Ezt olvashatják alább! - A szerk.!

Borbély-Gyárfás duó az iFben (ilyen még sosem volt, eddig)

Csütörtökön az iFben a kétheti rendszerességgel műsorra kerülő Gyafi csütörtökön újra megjelent az a JazzMa utazó stábja (Hoffmann György (hofi) (szöveg) és Kalocsai Ricsi (fotó)). Nem csoda, hogy idevetődtek, egyrészt ez a munkahelyük, másrészt ugyan sok különlegesen érdekes jazz esemény van az iFben, de a Borbély Mihály (szaxofon) - Gyárfás István (gitár) duó ezek közül is kiemelkedik.

Berklee Alumnis – Kéri Samu

A 20 éves Kéri Samu alig, hogy befejezte tanulmányait a Bartók konzi jazztagozatán, egyből a Berklee-re került! Karácsonyi szünetre jött haza, így gondoltam, jól kikérdezem kinti tapasztalatairól.

Fusio Group lemezbemutató koncert

Van egy zenekar, amely csaknem 25 évvel ezelőtt (egész pontosan 1995-ben) adta ki első lemezét, „Life Rhythm” címmel, és bár azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok változást megéltek, zenészek jöttek-mentek, de a mai napig zenélnek, és immáron a hetedik lemezüket jelentették meg. Szendőfi Péter neve többünknek ismerősen csenghet, akik otthonosan mozognak a hazai jazz szcénában. Dobosként több különböző formációban feltűnt, a Fusio Group pedig a saját zenekara, amelyet 2 és fél évtizede működtet. Ezúttal két fiatal zenész is csatlakozott, így az ötösfogat az alábbiak szerint alakult: Szendőfi Péter (dobok, zenekarvezető, zeneszerző) – Elek István (szaxofonok + a közönség szórakoztatása) – Kormos János (gitár) – Tálas Áron (billentyűk) – Szuna Péter (basszusgitár).

Berklee Alumnis – Balogh Tamás

A 25 éves Balogh Tomi miután az összes létező lépcsőfokot bejárta itthon a jazzmuzsikusi képzésben, gondolt egy merészet, és Amerika felé vette az irányt!

JUHÁSZ MÁRTON HAZAI PÁLYÁN

Szombaton, az utóbbi időben többnyire Svájcban munkálkodó Juhász Márton kvartettjével lépett fel a Budapest Jazz Clubban. Az Európa több országa között otthonosan ingázó dobosunk hazalátogatásai mindig élményszámba mentek, koncertjein szerteágazó zenei érdeklődésének újabb állomásait mutatta be, a fővonaltól az avantgárdig. A múlt évben többször is nemzetközi formációkban láthattuk, most viszont régebbi, e honi zenésztársaiból verbuvált zenekarával lepte meg a közönséget. Gitáron Gotthárd Mihály, billentyűs hangszereken Tálas Áron, basszusgitáron ifj. Tóth István játszott, a zenekarvezető dobos, Juhász Mártonnal.

Játék – 2019. január

Több mint 2 éve, 2016 októberében indította – a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező - játéksorozatát a Seattle-ből a svájci Friburg-ba költözött Dr. Szabó Csaba! Íme az e havi kérdés!

Mitchell, Matthew: The Intercontinental

Matthew Mitchell – The Intercontinental (Szerzői kiadás, 2018)

Remek albummal jelentkezett a tavalyi év végén Matthew G. Mitchell, az instrumentális improvizatív zene (és jazz) legaktívabb szegedi képviselője, aki már korábban bemutatkozott a Jazzma.hu olvasóinak. Rendszeresen lép fel Sárvári Kovács Zsolt dobossal duóban vagy a zongorista Blahó Attilával közösen vezetett zenekarában, illetve a Trionic hármasában Balázs Elemérrel és Pecek Lakatos Krisztiánnal. ...

A JazzUp és a Voice Drops koncertje a BJC-ben

Január 2-án nagyon jól érezhette magát az a közönség, aki az otthoni punnyadás helyett a koncertet választotta.
(Én is mindig úgy vagyok, hogy csak elmenni nehéz, de aztán ott már nagyon jó.)
Jól esik ez a szép muzsika karácsony és szilveszter után.

JazzMa.hu Olvasói Szavazólista 2018 összesítés

Somogyvári Péter ötletéből már 2013 decemberében lehetett beküldeni olvasóinknak szavazatokat! Igaz, első alkalommal még JazzMa.hu Readers’ Poll-nak neveztük az eseményt! A mostani tehát már a hatodik Olvasói Szavazólista! Meg kell jegyeznem, az elmúlt évek többezres szavazata után az idei 72 (hetvenkettő!) elég szerénynek tűnik…

JazzMa.hu Muzsikusi Szavazólista 2018

Nagy valószínűsséggel ez volt az utolsó Muzsikusi Szavazólistánk! Ti. olyan kevesen küldték vissza a listát (konkrétan 16-an!), hogy úgy döntöttem 2019 november végén nem fogom ezzel fárasztani magam. (Csak zárójelben jegyzem meg, az idén 539 magyar jazzmuzsikusnak küldtem ki a listát!)
Nézzük tehát azok szavazatait, akik válaszra méltattak.

JazzMa.hu Szerkesztőségi Szavazólista 2018

Somogyvári Péter 2013-ban állt elő azzal az ötlettel, hogy az amerikai DownBeat magazinhoz hasonlóan nekünk (www.jazzma.hu) is meg kellene szavaztatnunk olvasóinkat. Nos, már az első alkalom után megbántam, mert rengeteg szavazat érkezett, és azokat megszámolni, majd a végén összesíteni is kell, ami jelentős időt vesz el az életemből. De mint tudják, életem a jazz! Sőt, az is kiderült rólam, mazochista vagyok, hisz mindezek ellenére 2014-ben már Szerkesztőségi Szavazólistát is közzétettem. A mostani már a jubileumi ötödik!

Gone but Not Forgotten 2018

Az elmúlt évben az alábbi magyar és külföldi előadók távoztak a jazz égimezőkre.

A JAZZ ESSZENCIÁJA

Csütörtökön a megalakulása óta változatlan összeállítású Szakcsi Jr. Trio lépett fel a Budapest Jazz Clubban. Ahogy tizenegy éve, ezen az estén is bőgőn Pecek Lakatos Krisztián, dobokon Balázs Elemér játszott az idén az ötvenesek klubjába lépett Bécivel, és ez a jazzben tekintélyes kornak számító időszakot megélt trió, most is hatalmas sikert aratott.