JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

UNESCO NEMZETKÖZI JAZZNAP 2024

A hazai kezdeményezésű Jazznap.hu, az UNESCO Nemzetközi Jazznap megünneplésére rendezett koncertfolyam idén újra számos helyen látogatható!
Herbie Hancock az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jószolgálati nagyköveteként 2011-ben indította útjára az International Jazz Day nevű kezdeményezést. Azóta világszerte április 30-án ünneplik a műfajt, tavaly már 155 ország csatlakozott hivatalosan saját rendezvényeivel, a mindig máshol rendezett központi gálán pedig Hancock és világhírű zenésztársai szerepelnek élő közvetítésben.

„Kedvenc énekeseim” – 23. rész: Nagy-Babos Rebeka

Ebben a csütörtökönként jelentkező sorozatban az itthon és külföldön élő magyar jazz énekesnőket kérem, meséljék el, eddig mely énekesek voltak rájuk a legnagyobb hatással! – A szerk.

Kis hírek – friss hírek

Magyarország egyetlen naponta többször is frissülő jazz lapja, a JazzMa.hu aktuális cikkeinek tartalomjegyzéke.

Rain Every Thursaday

Csütörtökön ezzel a dallal köszöntöm a www.jazzma.hu olvasóit!

Magyar Jazz ABC – 421. rész: Garai Attila

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
157 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Garai Attilánál tartunk.
13 év és 1 hónap alatt eddig 421 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

A vibrafon ifjú mestere az Opus Jazz Clubban

Mi a közös Lionel Hampton, Milt Jackson és Gary Burton esetében? Erre a válasz nem okozna nehézséget egy kvíz műsorban a jazzben kissé is jártas személyeknek. Gary Burton visszavonulása óta talán Stefon Harris, Joel Ross és Warren Wolf lettek a vibrafon legismertebb, legnépszerűbb megszólaltatói. A Down Beat kritikusi listáján az utóbbi három évben Joel Ross végzett az élen, aki a közönségszavazáson tavaly Warren Wolf mögött a második lett.

Pacsirtasirató a Muflonban

Tóth Viktor Skylark Metropolitan Plus, 2024. 04. 12., péntek - Muflon Itató, Nagykovácsi.

KunaTones: Rhythms of Passion

KunaTones - Rhythms of Passion (Szerzői kiadás)Megjelent 2023. december 31-én.
Hűűűha!
Nemrég jelent meg az idén 30 éves zenei múlttal rendelkező Kuna testvérek lemeze.
Miért a "hűűűha"?
Egy, mert elképesztően jó zene ez!
Öt: mert ennyi dal szerepel az albumon.
Hét, mert ez bizony mester szám.
Kilenc, mert kilencen játszanak.
Tizenegy, mert a fenti számsor nagyon is tökéletesen tükrözi a zene, a hallás és a matematika szoros rokonságát. ...

Shorty Rogers trombitás, zeneszerző, hangszerelő emlékezete

Egy újabb megemlékezés színhelye volt a BJC péntek este a jazz nagyjainak 100 évvel ezelőtt született nemzedéke előtt. A megidézett művész Shorty Rogers trombitás, zeneszerző, hangszerelő, a west coast stílus alapítóinak egyike. Mellesleg ezen a néven ne keressék hivatalos iratokban, hiszen a valódi neve Milton Michael Rajonsky (1924. április 14.–1994. november 7.). A művész nevében a Shorty rész a testmagasságára utal, vagyis alacsony termetű volt.

Lloyd, Charles: The Sky Will Still Be There Tomorrow

Charles Lloyd - The Sky Will Still Be There Tomorrow (Blue Note / Universal Hungary, 2024. március 15.)

Lloyd Mester 85. születésnapja alkalmából tavaly tavasszal stúdióba vonult a Sky Quartet - amelyben Jason Moran zongorázik, Larry Grenadier bőgőzik és Brian Blade dobol -, hogy rögzítsék a Blue Note Records gondozásában a The Sky Will Still Be There Tomorrow című dupla albumot. A mű a szaxofonos-fuvolista 86. ...

Vasilis Xenopoulos-Paul Edis Quartet: Feels like Home

Vasilis Xenopoulos-Paul Edis Quartet - Feels like Home (Ubuntu)

A londoni illetőségű Ubuntu kiadó most a hatvanas-hetvenes évek hard-bop világát kedvelő jazzrajongókat örvendezteti meg aktuális kiadványával.
Megjelent ugyanis Vasilis Xenopoulos szaxofonos és Paul Edis zongorista „Feels like Home” című lemeze, amely stílushűen idézi a jazz jeles korszakát. ...

Kubai ritmusok, latinos lüktetés a 95. tatabányai DzsesSzerdán a Révész Richárd Quintettel

Legutóbb azt írtam, hogy a jazz különböző ágai, irányzatai közül válogatnak a szervezők, most viszont némileg el is tértek a jazztől, hiszen főként kubai klasszikusokat, illetve a szélvészgyors, virtuóz zenekarvezető zongorista Révész Richárd néhány latinos szerzeményét hallhattuk egy örömzenébe és „táncmulatságba” torkolló, „standing ovation”-nel végződő koncerten, ahol Molnár Mátyás dobolt, Tar Gergely játszott ütőhangszereken, a több stílusban otthonosan mozgó és számos együttesben biztos hátteret nyújtó Fonay Tibor bőgőzött, valamint a kubai Yulaysi Miranda énekelt és táncolt.

FREE JAZZ ALBUMS 2024 - 77. rész

Ez az írás - ahogyan a FIVE STARS ALBUMS című sorozat esetében is történt - a free jazz honlapján ismertetett alkotások közül mutat be kéthetente egyet.
Hetvenhetedik rész: MATTHEW SHIPP TRIO - NEW CONCEPTS IN PIANO TRIO JAZZ.

Dés András Quartet: Unimportant Things – BMC Records lemezbemutató - Pillanatok alatt átlényegülő zene

A Bécsben élő Dés András (1978) második otthonának tartja a BMC-t. Szentélyhez és játszótérhez hasonlította. Az Opusban március 6-i koncert előtti napon Bécsben mutatták be az „Unimportant Things”-t. A lemez azt dolgozza fel, hogy pillanatok alatt megváltozik, hogy mi fontos valakinek. A stúdiófelvételen Fenyvesi Márton gitározik, míg a turnéfelállásban Kenji Herbert hallható.

A free jazz kiemelkedő alakjai - 52. rész: JEB BISHOP

1960. december 21-e, New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a FREE JAZZ - A COLLECTIVE IMPROVISATION című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében.
A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Ötvenkettedik rész: Jeb Bishop.

Exkluzív interjú Rafael Márioval

Máriot 2008. október 24-én léptettem fel először Bartók Rádiós Jazz a Márványteremben sorozatomban. Akkor még csak 18 éves volt. Azóta is figyelemmel kísérem pályafutását!

Rafael Mário: Out of Zone

Rafael Mário Trio - Out of Zone (Szerzői kiadás)

Rafael Mário (1990) triójának ez a negyedik lemeze, ami 2024. február 16-án jelent meg.
Az élet szeretetének szerzeményei.
Kedvenc főszerkesztőm a lehető legjobbkor küldte számomra a lemez hanganyagát.
„Majd, amikor letérek a 8-asról és ráfordulok a 77-es útra, majd akkor meghallgatom." - gondoltam, amikor útnak indultam.
A lehető legjobb helyen és legjobb időben kapcsolódtunk a zene és az út - no meg én. ...

Guitar Madness: Guitar Madness

Gyárfás-Rieger-Szalay - Guitar Madness – Hommage a Szabó Gábor (STS)

Guitar Madness – a szókapcsolatra keresve sok-sok találatot kapunk a neten. Ha Gyárfás István nevét is mellétesszük, még mindig többtízezres az eredmény: ez jelzi, hogy a zenészek jó pár éve éltetik már ezt a nagyszerű formációt. 2024 március végén megjelent albumuk címe pedig mi más is lehetne, mint. ...

Gondolataim - 2024 (IX. évfolyam - 4. rész)

A kilencedik évfolyammal folytatódik a Gondolataim-sorozat. (Ez a századik rész!)
Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, köszöntések, személyes élmények, lemezajánlatok - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai.
Kilencedik évfolyam - negyedik rész.