JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. október 02.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.

Hírek

Oláh Kálmán Jr. Quintet a Budapest Jazz Clubban

Az Oláh család tagjainak fellépése, játéka – bármilyen formációban, bármilyen programmal – egyféle előzetes garanciája annak, hogy minőségi jazzt fogunk hallani, emlékezetes koncertben fog részesülni a közönség. Szeptember utolsó szombatján a legfiatalabb családtag, Oláh Kálmán Jr. lépett fel quintetjével a Budapest Jazz Clubban.

Gondolataim - 2023 (VIII. évfolyam - 10. rész)

Nyolcadik évfolyamába lépett a sorozat - folytatódik a “Gondolataim a jazz-ről, a “GONDOLATAIM”, majd az “Újabb gondolataim” című írás.
Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó aktuális gondolatai. (Nem részletes életrajzok, bemutatások - viszont egy-két érdekesség, köszöntés, vagy esetleg személyes élmények, lemezajánlatok.)
Nyolcadik évfolyam - tizedik rész.

Baratta, Richard: Off the Charts

Richard Baratta - Off the Charts (Savant Records)

Megjelent 2023.08.25.
A névSHOWR:
Richard Barratta, Jerry Bergonzi, David Kikoski, John Patitucci, Paul Rossman.
Ha nagyon akarnám, ennyivel el lehetne intézni a lemez anyagát, de erről szó sem lehet!!!
Sőt, engedje meg a kedves Olvasó, hogy egy viszonylag rendhagyó kritikával ajándékozzam meg. Jelen lemezelemzésem egyben a számlista és az egyes dalok általam fellelt forrásaival bővülnek most. ...

Kedvenc énekeseim – 9. rész: Diana Krall (Szőke Nikoletta sorozata)

Kedvenc énekeseim sorozatom 9. részének egy olyan előadónő a főszereplője, aki egyszerre testesíti meg számomra a hűvös eleganciát és a forró érzékiséget. A Nat King Cole-féle ének-zongoratrió felállás és játékmód hiteles képviselője, nemcsak csodásan énekel, hanem zongorázik is. Nagyon meglepődtem a születési dátumát látva, hogy egyrészt november 16-án született - Milán fiam november 15-én -, másrészt idén lesz 59 éves. Előttem mindig egy örök fiatal nő képe van, amikor rá gondolok. Ebből már talán ki is találtátok, kedves JazzMa.hu Olvasók, hogy kiről lesz ma szó: a kortárs jazz egyik legnagyobb sztárjáról, Diana Krall-ról.

FREE JAZZ ALBUMS 2023 - 63. rész

Ez az írás - ahogyan a FIVE STARS ALBUMS című sorozat esetében is történt - a free jazz honlapján ismertetett alkotások közül mutat be hetente egyet.
Hatvanharmadik rész: MATTHEW SHIPP - THE INTRINSIC NATURE OF SHIPP.

Magyar Jazz ABC – 392. rész: Flór Gábor

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
150 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Flór Gábornál tartunk.
12 év és 6 hónap alatt eddig 392 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Argue, Darcy James: Dynamic Maximum Tension

Darcy James Argue’s Secret Society - Dynamic Maximum Tension (Nonesuch Records/Magneoton, 2023)

1. kép
Darcy James Argue 48 esztendős kanadai zeneszerző, zenekarvezető, karmester. 18 tagú zenekara a Secret Society, amelyet 2005-ben hozott létre. ...

Újbuda Jazz Fesztivál - 2023-09-22 (Fonó Budai Zeneház)

A Fonó Budai Zeneház nagyszínpadán három fantasztikus formáció lépett fel a Újbuda Jazz Fesztivál második napján. Egy, a nemzetközi kortárs és jazz színtéren megérdemelt sikereket arató világszínvonalú duó, és két új, 2023-ban bemutatkozó formáció búcsúztatta a meteorológiai nyarat annak utolsó estéjén.

Grzanna, Suzanne: The Cat's Meow Anniversary Album

Suzanne Grzanna - The Cat's Meow Anniversary Album (Diva Records)

Megjelent 2023 szeptember 08.
Fényes, tiszta, fiatalos, ragyogó.
Ezekkel a jelzőkkel tudnám érzékeltetni a benyomást, amit az ember a lemez hallgatásakor megtapasztal akár az énekhang, akár a szaxofon hangzás vonatkozásában.
Plusz: a sajátoméval egyező keresztnév kötelez. ...

Polémia a magyar jazzéletről – Bényei Tamás írása

A Kossuth-díjas Hot Jazz Band vezetője, Bényei Tamás megkért, hogy a bevezetőben közöljem, a www.jazzma.hu-n megjelenő írása másodközlés, hisz eredetileg Zelinka Tamás szakújságában, a Parlando-ban jelent meg!
Mivel Tamás értekezése a dixieland zenészek véleményét tükrözi, ezért megkérem munkatársaimat, olvasóinkat és a „so callad modern jazz muzsikusokat”, tekintsék ezt a cikket vitaindítónak, és írják meg véleményüket! Hozzászólásukat a www.olvaso.jazzma.hu e-mail címre küldjék! – A szerk.

Laufey (Laufey Lín Jónsdóttir): Bewitched

Laufey - Bewitched (AWAL)

Megjelent: 2023. szeptember 8.
Ennek a tündérkislánynak második stúdióalbuma ma reggeltől vezeti a New York-i lemezlistát!
Egy elbűvölően kristálytiszta hangú izlandi-kínai dalszerző-énekesnő légiesen kedves dalai kerültek erre a lemezre.
Laufey Lín Jónsdóttir 1999. április 23-án született Reykjavikban. Apja izlandi, anyja kínai. Családjának anyai ága Kantonból származik. ...

London Brew: London Brew

London Brew – London Brew (Concord/Universal Hungary)

Martin Terefe és Bruce Lampcov producerek fejéből pattant ki az ötlet, hogy milyen jó lenne megünnepelni Miles Davis korszakalkotó klasszikusának, a „Bitches Brew” megjelenésének az 50. évfordulóját. Össze is trombitáltak gyorsan egy tucat brit muzsikust az első vonalból, és elkezdték szervezni az európai turnét. Ám jött a COVID, ami mindent felülírt, de a teljes lezárás után, 2020. ...

Palágyi Ildikó: Körbeér

Palágyi Ildikó – Körbeér (Szerzői kiadás)

Megjelent 2023. március 24.
Kétségkívül az egyik legmegrendítőbb album, amit hallottam.
Miért tartom annak?
Mert lelkem legszűkebb vidékeit tárta fel, olyan helyekre vitt, amelyeket már régen elfelejtettem, vagyis inkább el akartam felejteni. És mert ugyanakkor feloldozást kaptam az élet nehéz helyzetei alól.
Hallgatásakor semmit nem tudtam a számok eredetéről. ...

Younger, Brandee: Brand New Life

Brandee Younger - Brand New Life (Impulse! Records – Universal Hungary, 2023)

Majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt volt szerencsém “kritizálni” az amerikai hárfás Brandee Younger első Impulse! CD-jét (Somewhere Different) - és most itt van a második „Brand New Life” címmel.
Az új lemez egy részének - öt darabnak - Dorothy Ashby (1932-1986) néhai jazz hárfás a szerzője-társszerzője - az ő emléke előtt tiszteleg BY. ...

Lemezek a hatvanas-hetvenes évekből - 12. rész

Ez a sorozat kéthetente keddenként mutat be (röviden) egy-egy albumot az 1960-70-es évekből. Ismert, vagy elfelejtett - népszerű, vagy alig elfogadott - neves, vagy kevésbé sztárolt muzsikusok alkotásairól olvashatnak. (A válogatás - természetesen - szubjektív.)
Tizenkettedik rész: ELLA FITZGERALD & JOE PASS - TAKE LOVE EASY.

A jazzdobolás kiemelkedő alakjai – 21. rész: Peter Erskine (Berdisz Tamás sorozata)

Kedves olvasó!
Dobosokat bemutató, lassan 2 éve futó sorozatom vége felé közeledik. Még négy rész van hátra, és a számomra valamiért kedves-kedvenc dobosaimból persze még sokkal több lenne, de most már arra a négy emberre fogok fókuszálni, akik azt hiszem sokunk számára megkerülhetetlen alakjai a dobos társadalomnak, akik rengeteg meghatározó dolgot tettek a mai modern jazz dobolásért. A választás természetesen szubjektív, kinek ki épp a kedvenc meghatározó dobos-példaképe. Vannak, akik a dobos lenyűgöző technikáját, és vannak, akik a muzikalitását tartják a legfontosabb dolognak. A magam részéről (és ezt a kurzusaimon is el szoktam mondani) azokat a dobosokat szeretem igazán, akiknek elegendő és megfelelő technika áll a rendelkezésére ahhoz, hogy a benne szunnyadó kifejezésre váró zene, muzikalitás megszólalhasson, felszínre kerülhessen a dobos kezein keresztül. Technika és muzikalitás kéz a kézben, talán ez lenne a legideálisabb dolog egy dobos életében.
Nem volt könnyű a választás, ki kerüljön bele ebbe a négy fejezetbe, és kit kell, kihagyjak kényszerűségből…

A free jazz kiemelkedő alakjai - 45. rész: VINNY GOLIA

1960. december 21-e, New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a FREE JAZZ - A COLLECTIVE IMPROVISATION című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében.
A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Negyvenötödik rész: Vinny Golia.