JazzMa

Friss Hírek

A Mester2022. május 18.
Nagy Emma: Synced2022. május 14.
Makovics Dénes 60!2022. május 12.
XV. BODAJKI JAZZ TÁBOR2022. március 22.

Hírek

Modern Art Orchestra Plays Mingus – Opus Jazz Club, Budapest

Én is azok közé az őrültek közé tartozom, akik úgy gondolták, hogy kedden este John Scofield helyett (aki a Budapest Jazz Clubban lépett fel), inkább Fekete-Kovács Kornél Modern Art Orchestra-ja (MAO) combo formációját kellene inkább megnézni.

Kis hírek – friss hírek

Happy birthday: Faragó Miklós (Jazz Consort) 69, Kertész Erika 41, Kovács Zsófi 44, Tóth Viktor 45;
Mai cikkeink: 12. évfolyam 80. nap;
A www.jazzma.hu-n eddig megjelent írások összegzése – 2022 május;
FIVE STARS ALBUMS - 10. rész (Dr. Nagy Sándor);
Modern Art Orchestra Plays Mingus – Opus Jazz Club, Budapest (Dr. Szabó Csaba);
A mai napon meghalt magyar jazzmuzsikusok – 139. rész;
Ezen a napon – május 19.;
A Mester (Salvai Ádám-Minda Boglárka);
Magyar Jazz ABC: Csikvári Tamás (Csányi Attila);
Újabb különleges interaktív kiállítótérrel gazdagodik a Magyar Zene Háza - A hangokkal játszhatnak a látogatók a Magyar Zene Háza új kiállításában, a Kreatív Hangtérben (Herczeg Dóra);
Gőzerővel zajlik a miXit! jelentkezési szakasza - Keresik a legjobb fiatal hangmérnököt - Így gondolkodnak a zsűritagok (Hatos Niki);
50 éve történt… Jazz-rock albumok 1972-ből - Good God „Good God”;
A Yellowjackets 42 éve bigband-re hangszerelve (Dr. Sümeghy László);
Berni Nemzetközi Jazzfesztivál 2022 (Dr. Szabó Csaba);
Lemezpolc: John Scofield - John Scofield (Dr. Nagy Sándor);
Játék – 2022 május – Megfejtés és nyertes: Pippo Matino + Kocsi Árpád;
Lemezajánló (2022.05.16-22.) (Simády Béla);
A jazzdobolás kiemelkedő alakjai – 5. rész: Nate Smith (Berdisz Tamás sorozata);
Gyémánt Jazz Klub Pilisszentiván - Évadzáró jazz klub jam sessionnel (Dr. Peller György);
Jazz a Márványteremben – Garai Attila Jazz Ének Tehetségkutató Verseny - I. elődöntő (2001. január 19.) - Sokszáz/242.rész;
„A Baló István egy hipnózis” - Meglepetés beszámoló a tegnap esti Jedermann koncert második részéről (Kis Sára Eszter);
Gyárfás István „Gyafi” 60!;
Gyárfás István Trio: In Memoriam Szabó Gábor (Dr. Sümeghy László);
Ilyen az élet, Szeláví! Fesztivál lesz májusban jazzel fűszerezve (Kis Sára Eszter);
A Beatles dalok jazz feldolgozásai – Julia;
Lemezpolc: Nagy Emma Quintet – Synced (Bereczki Bálint);
Fesztiválmustra – 3. rész: B52 Jazzfesztivál (Madaras Zoltán - Pilisborosjenő);
Megjelent a Coltrane Legacy „NAIROBI” című CD-je (Hegedűs Anna);
Egyszer volt… Zsámbék Jazz Open – 98. rész: The Songbirds and Oláh Szabolcs Trio (2009. július 17.);
Makovics Dénes 60!;
83. DzsesSzerda Tatabányán – Symbiosis 5 koncert (Nagy Lajos-Nagyné Ági);
Pillangók repülése: Tim Ries, Oláh Kálmán, Orbán György és Balázs Elemér az iFben (hofi);
Svájci kiadónál jelent meg a Nagy Emma Quintet „Synced” című albuma - „Olyan mintha ez a lemez egy különálló alkotás lenne” (Magócsi Anikó);
Lemezpolc: Ivo Neame - Glimpses of Truth (Dr. Nagy Sándor);
Nagy Emma Quintet feat. Harcsa Veronika és Ávéd János – Koncertbeszámoló (Bessenyei Mihály);
Bán György hangszerkészítő népi iparművész, a népművészet mestere - A zenész legeslegjobb barátja – a hangszerész – VII. rész (Dr. Peller György);
Lemezpolc: Brad Mehldau - Jacob’s Ladder (Gáspár Károly);
A free jazz kiemelkedő alakjai - 29. rész: JOHN TCHICAI (Dr. Nagy Sándor);
Martien Oster Budapesten - Modern jazz, tradicionális hangzás - Szubjektív szöveg és objektív fotók (többet mondanak, mint a szöveg) (hofi);
Karosi Júlia Quartet koncert a Parker Jazz Klubban, Balatonfüreden (Szakáll Norbert);
J.D. Hive - Négy királynő egy kaptárban (Bessenyei Mihály);
Arturo Sandoval a Kölcsey Központban (Fazekas Csaba);
ZZAJ: Juhász László szabadkai EFIAP fotóművész kiállítása az iFben (hofi);
Lemezpolc: Walter Smith III & Matthew Stevens - In Common III (Dr. Nagy Sándor);
A jazz harsonázás nagyjai - Carl Fontana - 5/12 (Csapó Krisztián);
Újabb gondolataim (VII. évfolyam - 5. rész) (Dr. Nagy Sándor);
A jazz szaxofonozás jelentős képviselői – 4. rész: Ben Webster (Dennert Árpád).

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 135 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és most Cseh Péternél tartunk. 11 év és 2 hónap alatt eddig 320 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

FIVE STARS ALBUMS - 10. rész

Az idén márciusban indult sorozat egyenes folytatása a MASZK című írások egyik részének.
Még 2020 júliusában kezdtem bemutatni a szabadon improvizált zene honlapján maximálisra értékelt alkotásokat. A közelmúltban megjelent "ötcsillagos" albumokból válogatok továbbra is.
(Ez a sorozat elsősorban a free jazz kedvelőinek szól - és azoknak, akik nem idegenkednek a műfaj ezen ágától, vagy éppen ismerkedni szeretnének a nehezebben emészthető vonulattal.)

A Mester

John Scofield koncert. Élőben látni egy ekkora legendát, a gitárosok egyik nagy példaképét. Nos, igyekszem nem ezen érzés köré felépíteni az élménybeszámolóm, de az biztos, hogy különleges helyet kap egy ilyen alkalom a zenei élmények között.
Nem nagyon merülhetett fel senkiben, hogy nem lesz sold out a két egymást követő koncert a Budapest Jazz Clubban. Azért a napján is találkoztam reménykedő bejegyzésekkel, akik szabaddá vált jegyek után kutattak. Így ültünk be tehát Sco (esetemben a kettő közül a második) estjére. Trióban látogattak el a Hollán Ernő utcába, társai a dobok mögött Bill Stewart, a bőgőnél pedig Vicente Archer voltak (nem kevésbé jelentős nevek).

Újabb különleges interaktív kiállítótérrel gazdagodik a Magyar Zene Háza - A hangokkal játszhatnak a látogatók a Magyar Zene Háza új kiállításában, a Kreatív Hangtérben

Május 18-án nyit a Magyar Zene Háza új kiállítása, a Kreatív Hangtér, ahol kortól és zenei előképzettségtől függetlenül a hangok végtelenül gazdag világát fedezhetik fel a látogatók. A Liget Budapest Projekt keretében elkészült Magyar Zene Háza sikere a kezdetek óta töretlen, a január végi nyitás óta már több mint 250.000 látogatót fogadott az új zenei intézmény.

Gőzerővel zajlik a miXit! jelentkezési szakasza - Keresik a legjobb fiatal hangmérnököt - Így gondolkodnak a zsűritagok

Hiánypótló tehetségkutatót hívott életre májusban a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikum. Az iskola korábban a növendékei, valamint a már végzett hangtechnikusai számára indított pályázatokat, ám mivel hatalmas az igény az ilyen kezdeményezésekre, idén az ország bármely pontjáról jelentkezhetnek fiatalok (16-24 év között) a miXit! címet viselő hangmérnök versenyükre.

„Fúvom az énekem”, avagy Hajdu Klára a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM rádión hallható péntekenként, este hét órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik Róbert Főszerkesztő Úrnak köszönhetően, 2017 januárja óta itt, a JazzMa.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Berni Nemzetközi Jazzfesztivál 2022

Az utolsó megtartott (2020-as) berni jazzfesztivál (Marian’s Jazzroom) igencsak tartalékosra sikerült, ahogy annak idején megírtam.

A Yellowjackets 42 éve bigband-re hangszerelve

42 év hihetetlenül hosszú idő egy zenekar fenntartásához, ráadásul élvonalban tartásához. Hosszú ideig együtt játszó zenekarok között még a Modern Jazz Quartet, vagy a Keith Jarrett Standards Trio említhető, igaz ők tagcserék nélkül játszottak évtizedeken keresztül. A Yellowjackets esetében csak a zongorista Russell Ferrante alapítótag, a többiek később, vagy még később érkeztek a társulatba. Egyébként a zenekar neve egy darázsfajtát jelent, hiába fordítanák le az angol nyelvvel ismerkedők nevüket egy színes ruhadarabra.

Scofield, John: John Scofield

John Scofield - John Scofield (ECM/Hangvető, 2022) Duplán aktuális az amerikai gitáros John Scofield-ról szóló májusi írás: 6-án jelent meg új albuma, amely a muzsikus nevét viseli - és 17-én, kedden - vagyis a mai napon! - este 7-kor és 9-kor triójával (Vicente Archer - bőgő, Bill Stewart - dob) fellép a "Világsztárok a Budapest Jazz Clubban" című sorozat keretein belül a Hollán Ernő utcában. ...

Játék – 2022 május – Megfejtés és nyertes

Több mint 5 és fél éve, 2016 októberben indította el –a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező- játéksorozatát a Seattle-ből a svájci Friburg-ba költözött Dr. Szabó Csaba!

Lemezajánló (2022.05.16-22.)

Újabb szemezgetés a következő napok, hetek jazz újdonságaiból.
A letöltéssel megvásárolható Hi-Res formátum, a vinyl, vagy a CD megjelenési dátuma azonos előadó esetén is eltéréseket mutathat, nem feltétlenül megegyező napra esik.

A jazzdobolás kiemelkedő alakjai – 5. rész: Nate Smith

Pályám meghatározó dobosait bemutató sorozatom 5. állomásához érkeztünk. Kicsit rendhagyó módon, bár eddig sem követtem szigorúan az időrendiséget, most ugrunk egy elég nagyot és a jelen kor egyik kiemelkedő dobos egyéniségéről, Nate Smith-ről fogok írni. A cikk aktualitását az adja, hogy a művész május 18-án fellép Kinfolk nevű zenekarával a MUPA-ban. (A jegyek hetekkel ezelőtt elfogytak, így irigyelheti mindenki a koncertre bejutó szerencséseket...)

Gyárfás István „Gyafi” 60!

A www.jazzma.hu Olvasói Szavazólistájának állandó (!) nyertesét, Gyafit személyesen szerintem legalább 30 éve ismerem. 1995. február 6-án léptettem fel először Jazz a Márványteremben sorozatomban.

Gyárfás István Trio: In Memoriam Szabó Gábor

Idén – egész pontosan február 28-án – volt negyven éve annak, hogy elhunyt Szabó Gábor (1936. március 8. – 1982. február 28.) jazzgitáros, aki a magyar zenészek közül legmaradandóbban beírta magát a jazz történetébe. Ilyen hírnévre csak a jazz hazájában, Amerikában lehet szert tenni, persze a kiváló- és főleg egyéni gitározás alapfeltétel.

Ilyen az élet, Szeláví! Fesztivál lesz májusban jazzel fűszerezve

Pilisborosjenőn májusban az Egri vár másolatánál (igen, van ilyen!) beköltözik a jazz hangulat, legalábbis az is, ugyanis a Szeláví! Fesztivál keretén belül mindenféle izgalmakra lehet számítani, egyrészt kint lesz a természetben (ugye tudjuk milyen Budapest nyáron (“tavasszal”)… izzó beton és fém), szóval fel lehet üdülni egy kicsit zöldebb, hűsebb környezetben és koncerteken, irodalmi programokon, workshopokon, gyerek programokon kulturálódni. A fesztivál május 27-29. között lesz megtartva és mindjárt bele is vágok, hogy a jazz kedvelő olvasónak miért érdekes ez a fesztivál.

Nagy Emma: Synced

Nagy Emma Quintet – Synced (Unit Records)

Amikor Nagy Emma (1998) és kvintettje új lemezzel jelentkezik, az pirosbetűs ünnep, de nemcsak a jazzbarátoknak, hanem az alter és kortárs pop rajongóinak, sőt utóbbiaknak mostanában talán jobban.
Ez az a zenekar, aminek minden megjelenése előtt leborul a kritika (a jazzma is – az első és a második anyagról itt írtunk) és a műértő közönség is. ...

Megjelent a Coltrane Legacy „NAIROBI” című CD-je

A hattagú Coltrane Legacy formációt a magyarországi jazzszcéna egyik legkeresettebb muzsikusa, Orbán György bőgős hívta életre 2017-ben, Coltrane halálának 50. évfordulóján. Lemezük „Nairobi” címmel a Fonó gondozásában jelent meg, kapható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél.

Makovics Dénes 60!

Dénest 1993 őszén az Oláh Kálmán Sextet egyik koncertjén hallottam-láttam először zenélni.

Neame, Ivo: Glimpses of Truth

Ivo Neame - Glimpses of Truth (Whirlwind Recordings) "A felvételek 2020 júniusában, a koronavírus-világjárvány idején készültek a zenészek otthonában és stúdióiban." - olvashatjuk a CD borítóján. Ivo Neame 41 esztendős angol zongorista, billentyűs, zeneszerző - Lemezpolcunkon ez az első önálló albuma. (A szaxofonos Marius Neset zenekaraival háromszor már szerepelt. ...

Nagy Emma Quintet feat. Harcsa Veronika és Ávéd János – Koncertbeszámoló

Hétfő este dugig megtelt a Budapest Jazz Club koncertterme. A Nagy Emma Quintet (Nagy Emma – ének, Oláh Krisztián – zongora, Cseh Péter – gitár, Dénes Ábel – bőgő, Klausz Ádám – dob), Harcsa Veronikával és Ávéd Jánossal karöltve, sokadszorra is bemutatta a május ötödikén (végre!) kiadott új albumumát.

Mehldau, Brad: Jacob’s Ladder

Brad Mehldau - Jacob’s Ladder (Nonesuch Records/Magneoton)

„Jákob lajtorjája”
Brad Mehldau (1970) azon muzsikusok közé tartozik, akiknek munkásságát hosszú évek, sőt, immáron évtizedek óta figyelemmel kísérem. ...

A free jazz kiemelkedő alakjai - 29. rész: JOHN TCHICAI

1960. december 21-e (több, mint hatvan évvel ezelőtt történt), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a "Free Jazz - A Collective Improvisation" című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene több évtizedre visszatekintő történelmében.
A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Huszonkilencedik rész: John Tchicai.

Martien Oster Budapesten - Modern jazz, tradicionális hangzás - Szubjektív szöveg és objektív fotók (többet mondanak, mint a szöveg)

Martien Oster kiváló holland gitáros (a “Vincent Herring Quartet állandó tagja, lemeze jelent meg többek közt Dr. Lonnie Smith-szel és Diana Krall-lal”) és gitártanár az Amszterdami Konzervatóriumban, nagyon kedves, közvetlen, nyitott ember. Felesége magyar származású. Eddig főleg ez a tény kötötte Magyarországhoz, de néhány hónapos tartózkodása után barátságok és zenei együttműködések is kialakultak.

Karosi Júlia Quartet koncert a Parker Jazz Klubban, Balatonfüreden

A Balaton-parti kisvárosban több éve működő jazz klubban már a hazai jazzélet jeles képviselőinek szinte mindegyike megfordult, lehetőségük volt bemutatkozni a füredi közönség előtt. Karosi Julinak és csapatának mégis ez volt az első fellépése a helyi koncerthelyszínen.

A jazz harsonázás nagyjai - Carl Fontana - 5/12

Ha a magyar jazz történelemkönyvében kikeresnénk a “harsona” szót, a legnagyobb betűkkel kétségtelenül azt az eseményt találnánk, ami 1998-ban Gőz László közbenjárásával történt. Minden idők egyik legmeghatározóbb jazz harsonása, Carl Fontana érkezett Magyarországra, hogy koncertezzen és lemezt is készítsen a ‘90-es évek legkiemelkedőbb magyar harsonásaival.
Éppen ezért a generációnk számára biztosan nem kell bemutatni a címben szereplő úriembert, de azért érdekes tényekkel igyekszem összefoglalni a színes életútját.

Újabb gondolataim (VII. évfolyam - 5. rész)

Hat év után is folytatódik a "Gondolataim a jazz-ről" - majd a "GONDOLATAIM" című sorozat. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - havonta megjelenő írás. Újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai.
Hetedik évfolyam - ötödik rész.

A jazz szaxofonozás jelentős képviselői – 4. rész: Ben Webster

A nagy sorozaton belüli kis sorozat – talán lehet így nevezni – befejező része következik, hiszen az előző két művész, Lester Young és Coleman Hawkins után most Ben Webster-ről írok, aki szintén a ”kalapos tenorosok” triójának tagja.

XV. BODAJKI JAZZ TÁBOR

A tábor 2022.07.18-a és 23-a között kerül megrendezésre a Fejér megyei Bodajkon a Hang-Szín-Tér művészeti iskola épületében, bentlakásos formában. A tábor művészeti vezetője Bágyi Balázs, Gramofon-díjas jazz-dob előadóművész és zeneszerző, Artisjus-díjas zeneokató, a Magyar Jazz Szövetség elnöke.