JazzMa

Friss Hírek

Kézdy Luca: MORNING AIR2023. május 29.
Beyond2023. május 26.
Bahr, Clint: Puzzlebox2023. május 19.

Hírek

Gondolataim - 2023 (VIII. évfolyam - 6. rész)

Nyolcadik évfolyamába lépett a sorozat - folytatódik a “Gondolataim a jazz-ről”, a “GONDOLATAIM”, majd az “Újabb gondolataim” című, havonta megjelenő írás.
Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai.
Nyolcadik évfolyam - hatodik rész.

A Magyar Zene Háza programjai az év második felében

Több mint 1 millió látogató és 1000 program a legkülönfélébb zenei műfajokban; ez a 2022. január 22-én megnyílt Magyar Zene Háza mérlege az elmúlt 14 hónapban. 2023 második féléve is számos kiemelkedő és izgalmas zenei programot, ingyenes családi eseményt tartogat, erről tartottak tájékoztatót június 1-én a Szabadtéri Színpadon, amit a KFT együttes pályafutását bemutató fotó és plakát kiállítás megnyitása követett.

Egy dal az élet körforgásáról - Palágyi Ildikó „Körbeér

„Körbeér” címmel jelent meg Palágyi Ildikó kislemeze, mely az énekes-dalszerző legszemélyesebb megéléseibe, történeteibe engednek betekintést. Az album címadó dalához a saját teraszukon forgattak „home session” videót.

FREE JAZZ ALBUMS 2023 – 46. rész

Ez a sorozat - ahogyan a FIVE STARS ALBUMS című írások esetében is történt - a free jazz honlapján ismertetett alkotások közül mutat be hetente egyet.
Negyvenhatodik rész: SBATAX - SPIRES.

Magyar Jazz ABC – 375. rész: Fejes Márton

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
146 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Fejes Mártonnál tartunk.
12 év és 2 hónap alatt eddig 375 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Lemezek a hatvanas-hetvenes évekből - 4. rész

Ez a sorozat kéthetente keddenként mutat be (röviden) egy-egy albumot az 1960-70-es évekből. Ismert, vagy elfelejtett - népszerű, vagy alig elfogadott - neves, vagy kevésbé sztárolt muzsikusok alkotásairól olvashatnak. (A válogatás szubjektív - és /nyilván/ a szerző ízlését tükrözi.)
Negyedik rész: HERBIE HANCOCK - TAKIN’ OFF.

Schantz, Morten: Passenger

Morten Schantz - Passenger (April Records)

„Dán Mehldau?”
Morten Schantz (1980) dán zongorista triójának új albuma, a „Passenger” kapcsán nyomtam ezúttal „play” gombot.
A skandináv muzsikus Morten Ankarfeldt bőgős, és Janus Templeton dobos társaságában vonult stúdióba, de velük tartott néhány dal erejéig négy vendégművész is. ...

Kézdy Luca: MORNING AIR

Santa Diver - MORNING AIR (Szerzői kiadás)

Friss, hajnali levegővétel és intergalaktikus energia.
A Santa Diver legújabb, ötödik albuma jelent meg CD-n 2023. május 18-án. Kézdy Luca hegedűművész, Szesztay Dávid basszusgitáros és Szegő Dávid dobos a trió legletisztultabb, legkiforrodtabb alkotásával ajándékozta meg a jazzrajongókat.
A lemez nem csak jazz hallgatóknak jelent nagy élményt, mert rengeteg hatást szintetizál a kompozíciókban. ...

Stúdió 11- 60 év - MÜPA Jazzműhely

Olyan gazdag 60 évet mondhat magáénak az együttes, hogy azt képtelenség egy műsor keretében bemutatni - gondolnánk. De a születésnapi koncert után örömmel nyugtázhatjuk, hogy mégis lehetséges.

Három Évszak nyárelőn

Pénteken, meglepően meleg nyári estén lépett volna fel a Négy Évszak formációt megtestesítő négy énekesnő a kísérő trióval a Budapest Jazz Clubban. A bevezetőben mindjárt megtudtuk, hogy csak három évszak, azaz három énekesnő produkciójához lesz szerencsénk, mivel Karosi Júlia lebetegedett. A másik három hölgy, Bolba Éva, Vörös Niki és Bencze Alma viszont színpadra lépett, méghozzá roppant elegáns ruhákban, amolyan hangulatcsináló „dúdolós” dal előadása közben.

Jean, Chloé: Fairy Tale Fail

Chloé Jean - Fairy Tale Fail (Rhythmus Records)

Megjelenik 2023.június 2.
Szelidi-tó, nyár, barátok, tábortűz.
Egy szóval: boldogság.
Ha elindítjuk Chloé Jean új albumát, azonnal bekerülünk ebbe csodálatos életérzésbe.
Mintha Chloé hozna egy jó sört, odapenderülne mellénk a tábortűzhöz, és dalolni kezdene nekünk: barátságról, szerelemről, városokról, helyekről, egészségről, betegségről felfordulásról, megnyugvásról. ...

Beyond

„Beyond” címmel hirdette meg Tóth Viktor azt a különleges koncert-előadását, amelyet a Fonóban hallgathattak meg az érdeklődők 2023. május 25-én.

Kedvenc énekeseim – 5. rész: Carmen McRae (Szőke Nikoletta sorozata)

Kedvenc énekeseim sorozatom ötödik részében egy olyan művésznőről írok, aki számomra a tökéletes “közép” Ella Fitzgerald és Sarah Vaughan között. Persze ezt a legjobb értelemben mondom, hiszen a két zseniális kortárs mellett ő is egy teljesen egyéni stílust képvisel, karcos hangját millió közül fel lehet ismerni - nem véletlen, hogy a 20. század egyik legnagyobb hatású jazzénekesnőjeként tartják számon. Természetesen rám is nagy hatással volt, mai napig vannak olyan dalok, amelyeket tőle szeretek a legjobban. Akkor most már elárulom, hogy kiről fogok írni, kedves JazzMa.hu Olvasók! Mai írásom főszereplője nem más, mint Carmen Mercedes McRae - persze az érzelmek ezúttal sem maradnak ki.

Joy,Samara: Linger Awhile (Deluxe Edition)

Samara Joy - Linger Awhile (Deluxe Edition) (Verve Records)

Megjelent 2023 május 19.
Megnyerte!!!
Ezzel köszöntöttem kedvenc főszerkesztőmet a GRAMMY átadó másnapjának reggelén, február 6-án!
Ki és mit?
Kedves Olvasó! Samara Joy-ról van szó. ...

Nelson Jr., Anthony E.: SWINGING SUNSET

ANTHONY E. NELSON Jr. - SWINGING SUNSET (Musicstand Records)

2023. június 9-én jelenik meg a Plainfield-ből (New Jersey) elszármazott ANTHONY E. NELSON Jr. szaxofonos, fuvolaművész, klarinétművész és basszusklarinétos legújabb lemeze a  „SWINGING SUNSET”, amellyel a nagy jazz orgona triók előtt kíván tisztelegni. Hozzáteszem, sikerrel!
Ez Nelson ötödik CD-je zenekarvezetőként. ...

Bahr, Clint: Puzzlebox

Clint Bahr – Puzzlebox (MoonJune Records)

Clint Bahr, a Moonjune Records egyik meghatározó arca egy idősödő basszusgitáros, a hetvenes évek prog rock hullámának ősi harcosa, aki rengeteg pengetős hangszeren játszik, de a legmeghökkentőbb talán a 12 húros basszusgitárja. ...

A free jazz kiemelkedő alakjai - 41. rész: JIMMY LYONS

1960. december 21-e (több, mint 62 évvel ezelőtt történt), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a FREE JAZZ - A COLLECTIVE IMPROVISATION című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében. A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Negyvenegyedik rész: Jimmy Lyons.

A jazztörténet kiemelkedő klarinétosai – 4. rész: Tony Scott - A klarinétos, aki az élvonalból a kívülállókhoz csatlakozott

Tony Scott az egyik legérdekesebb jazzfigura az egész zenetörténet egészét nézve. Bár klarinétosként ismerjük, igazából minden más fafúvós hangszeren játszott, mégis inkább jazzfiguraként tartják számon. Ezzel természetesen vitát kell nyitni, mert az 50-es évek elején Buddy DeFranco mellett kizárólag ő tudta a klarinétot a modern jazz világába emelni. De nézzük sorjában, hogy mit jelent a címben szereplő “élvonalból a kívülállókhoz” csatlakozás.