JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. december 09.
DzsesSzerda 922023. december 08.
Rambags, Sanne: Twigs2023. december 04.
Benjamin, Lakecia: Phoenix2023. november 28.
NoSax NoClar: No Dåhïss2023. november 26.
Jazz Grammy Nominees 20242023. november 19.

Hírek

Jazzkarácsony a Bohémekkel

A kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band november 28–án jótékonysági koncertet tartott a 3 kisgyermekkel megözvegyült Jónás Ottó egykori swingtáncos megsegítésére.

Akinmusire, Ambrose: Owl Song

Ambrose Akinmusire - Owl Song (Nonesuch Records/Magneoton)

„A (nagyon) csendes bagoly dala”
Amborose Akinmusire (1982) napjaink egyik legkeresettebb trombitása. A nagyszerű afro-amerikai művész ezúttal a műfaj két, immáron az idősebb generációhoz tartozó nagyágyújával, Bill Frisell (1951) gitárossal, és Herlin Riley (1957) dobossal vonult stúdióba, hogy elkészítsék az „Owl Song” („Bagolydal”) című lemezt, melyet a Nonesuch Records adott ki. ...

DzsesSzerda 92

Az alábbi levelet kaptam Tatabányáról! – A szerk.

„Kedvenc énekeseim” – 6. rész: Behumi Dóri

Ebben a csütörtökönként jelentkező sorozatban az itthon és külföldön élő magyar jazz énekesnőket kérem, meséljék el, eddig mely énekesek voltak rájuk a legnagyobb hatással. – A szerk.

FREE JAZZ ALBUMS 2023 - 68. rész

Ez az írás - ahogyan a FIVE STARS ALBUMS című sorozat esetében is történt - a free jazz honlapján ismertetett alkotások közül mutat be kéthetente egyet.
Hatvannyolcadik rész: RODRIGO AMADO THE BRIDGE - BEYOND THE MARGINS.

Magyar Jazz ABC – 402. rész: Földesi Attila

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
153 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Földesi Attilánál tartunk.
12 év és 10 hónap alatt eddig 402 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Mayot. Hugues: L’ARBRE ROUGE

Mayot L’ARBRE ROUGE - Invocations (BMC Records)

Micsoda izgalmas felállás egy jazz zenekarnak – gondolhatja a hallgató, mikor átböngészi Hugues Mayot francia szaxofonos „L’ARBRE ROUGE” című lemezének kísérőfüzetét. Ugyanis a három vonós (hegedű, cselló, bőgő) mellé beáll még a fagott is, amit ritkán hallhatunk ebben a stílusban.
A play gomb lenyomása után azonban hamar kiderül, hogy a jazz itt eléggé elrejtve, nyomokban jelentkezik. ...

JAZZPRESSZÓ EXTRA – GITÁRŐRÜLET (2023.12.10., vasárnap 16:00-22:00)

Adventi hangulatú jazz koncertek a „gitárőrület” jegyében, neves fellépőkkel: Canarro, Bolba Éva és a Jazzterlánc, Guitar Madness, Gyárfás István Trió.
Több mint 30 éve folyamatosan működik a Vigyázó Sándor Művelődési Központban a Jazzpresszó, amely az egyik legrégibb, folyamatosan működő fővárosi jazzklub.

A jazztörténet kiemelkedő klarinétosai – 11. rész: Az angol revival hatás - Monty Sunshine, Ian Wheeler, John Crocker, Acker Bilk (Joe Fritz sorozata)

Ha már sorozatunknak ilyen magasztos címet adtunk, mindenképpen meg kell említenünk a hazánk zenészeire is jelentős hatást gyakorló művészeket, akik Európában tevékenykedtek.
Ennek a legkézzelfoghatóbb korszaka az 50-es 60-as évek között számunkra is elérhető - lemezek tekintetében legalábbis - angliai, úgynevezett Revival Dixieland anyaga.

Rambags, Sanne: Twigs

Sanne Rambags-Vincent Courtois-Julian Sartorius - Twigs (BMC Records - 2023)

Egészen rendhagyó és különleges felállás tálal kalandos és kísérletező kedvben bővelkedő zenét a Budapest Music Center legújabb kiadványában, amelynek címe „Twigs”. ...

Mi újság? – Berki Tamás

Berki Tamást, ha jól emlékszem, 1966-ban láttam először a Gerilla együttessel a Kölcsey Gimnázium nagytermében. (Ne feledjék, az 57 éve történt!) Ő akkor már 20 éves volt, én meg 18. Aztán arra is emlékszem, hogy 1973 körül láttam-hallottam a Marczibányi téren az Interbrass-szal zenélni. Majd 1975-ben ott voltam az Egyetemi Színpadon a Gonda Sextet „Sámánének” című lemezének bemutató koncertjén.
De nem sorolom tovább, mert akkor a bevezető hosszabb lesz, mint a riport!

Jovović, Jelena: Night Bird

Jelena Jovović - Night Bird (Alessa Records)

Megjelent: 2023 november 25.
Egyszerűen: nagyszerű!
Egy különleges hang. Első hallásra fekete énekesnőre gondolnánk, mert elképesztően öblös, telt és erős hang árad a dalokból, de nem. ...

Gondolataim - 2023 (VIII. évfolyam - 12. rész)

A nyolcadik évfolyam befejező részét olvashatják - a “Gondolataim a jazz-ről”, a “GONDOLATAIM” és az “Újabb gondolataim” című sorozat folytatásaként.
Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai. (Nem részletes életrajzok, bemutatások - viszont egy-két érdekesség, köszöntés, esetleg személyes élmények, lemezajánlatok.)
Nyolcadik évfolyam - tizenkettedik rész.

The Manhattan Transfer 50th Anniversary Farewell Tour - Budapest (2023.11.29.)

A világszerte ismert és méltán híres amerikai jazzvokál kvartett, a The Manhattan Transfer tegnapelőtt este adott koncertet a MUPA Bartók Béla hangversenytermében. Ahogy a koncert címe is sejteti, egy hosszú, 1969-től napjainkig tartó sikerekben, szakmai elismerésekben méltán bővelkedő zenekari életmű, egy több, mint 50 éves karrier lezárására, méltó megünneplésére készült az együttes.

Szabó Sándor: In a Gently Flowing Presence

Szabó Sándor–Major Balázs: In a Gently Flowing Presence (Szelíden áramló jelenlétben) (Greydisc)

Önazonos örök vándorúton
Szabó Sándor (1956, Törökszentmiklós) gitárművész a magyar kortárszene és jazz évtizedek óta következetesen saját útját járó személyisége.
A nyolcvanas évek elejétől jelen van a koncertszínpadokon. ...

George Gershwin bűvöletében

George Gershwin (Georgij Gersjovics – Broohklyn, New York City) (1898. szeptember 26–1937. július 11.) amerikai zeneszerző, komponista esetében nem lehet takarékosan bánni a szuperlatívuszokkal. Szerzeményei a szórakoztató zene, a musicalek, a jazz, és a komolyzene műfajait is felölelik, jelentős mértékben merített az amerikai folklórból. Zenei tanulmányokat csak alkalomszerűen végzett, később, karrierje beindulása után több híres zeneszerzőt is megkörnyékezett, hogy elvállalják-e tanítását. Ezzel kapcsolatban két - akár igaz is lehet - történet kering a vele foglalkozó írásokban. Az egyik Ravel válasza: „Miért akar egy másodrangú Ravel lenni, mikor máris elsőrangú Gershwin?” Mikor pedig Stravinsky-t kérdezte, hogy elvállalná-e oktatását, az orosz zeneszerző Gershwin jövedelme után érdeklődött. Mikor azt meghallotta, ezt válaszolta: „Inkább én szeretnék Öntől tanulni.”

Lemezek a hatvanas-hetvenes évekből - 17. rész: Gonda Sextet – Sámánének

Ez a sorozat kéthetente keddenként mutat be (röviden) egy-egy albumot az 1960-70-es évekből. Ismert, vagy elfelejtett - népszerű, vagy alig elfogadott - neves, vagy kevésbé sztárolt muzsikusok alkotásairól olvashatnak - most, a 17. részben először magyarokról. (A válogatás - természetesen - szubjektív.)
Tizenhetedik rész: Gonda Sextet – Sámánének.

Benjamin, Lakecia: Phoenix

Lakecia Benjamin – Phoenix (Whirlwind Recordings)

A „Phoenix”, a virtuóz szaxofonos, Lakecia Benjamin (1982) legújabb, negyedik stúdióalbuma 2023. január 27-én jelent meg a Whirlwind Recordings gondozásában. Az album producere a többszörös Grammy-díjas Terri Lyne Carrington amerikai jazzdobos. ...

Fred Hersch-Esperanza Spalding: Alive at the Village Vanguard

Fred Hersch-Esperanza Spalding – Alive at the Village Vanguard (Palmetto Records)

Fred Hersch, a 15 alkalommal Grammy-re jelölt zongorista, zeneszerző és tanár, valamint a négyszeres Grammy-díjas bőgős, basszusgitátos, énekes, zeneszerző és tanár Esperanza Spalding először 2013-ban adtak duó koncertet. ...

NoSax NoClar: No Dåhïss

NoSax NoClar - No Dåhïss (Yolk Music, 2023)

A NoSax NoClar két francia muzsikus kettőse (Bastien Weeger és Julien Stella) - a No Dåhïss már a harmadik albumuk a Kahmsïn (2020) és a Rëd Sisters (2021) után.
Mindhármat a Yolk Music gondozta, amely az első lemez megjelenésének évében a legjobb francia kiadó díját is megkapta. ...

Zuraitis, Nicole: How Love Begins

Nicole Zuraitis - How Love Begins (Outside In Music)

Megjelent: 2023. július 7.
Íme, egy újabb remekmű a GRAMMY jelöltek listáján, egy fényes és könnyű, erőteljes és szenvedélyes hangú énekesnő torkából és tollából.
Ez nem az a fajta jazz album, ami csak a swing, a ballada, a blues és hasonlókból táplálkozik.
Egy lenyűgöző, provokatív témájú lemez ez, amely azonnal leköti a figyelmet, és nem enged el. ...

Jazz Grammy Nominees 2024

Az idei jelölés dömping abszolút nyertese a zongorista-énekes Jon Batiste (1986), aki négy nomination-nel a mezőny fölé nőtt!

A free jazz kiemelkedő alakjai - 47. rész: ERNST REIJSEGER

1960. december 21-e, New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a FREE JAZZ - A COLLECTIVE IMPROVISATION című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében.
A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Negyvenhetedik rész: Ernst Reijseger.