JazzMa

Friss Hírek

Play must go on!2018. március 22.
Eick, Mathias: Ravensburg2018. március 20.
Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.

Hírek

Cseh Péter a Little Jazz Pub-ban

A havi rendszerességgel, rendkívül színvonalas jazzkoncerteket bemutató solymári Little Jazz Pub márciusi vendége Cseh Péter gitáros volt. Márkus Tibor művészeti vezetésével és zenekara, az Equinox kíséretében (ebben az esetben trió felállásban: Csuhaj Barna Tibor – bőgő, Jeszenszky György – dob és Márkus Tibor – zongora) mindig rendkívül tehetséges fiatalok, vagy már jól ismert zenészek örömzenélnek a remek akusztikájú kis pincehelyiségben.

Tördelős - a galériáról

2018. március 23-a, este 8 óra Budapest Music Center, Opus Jazz Club.
Dresch Quartet: Dresch Mihály - tenorszaxofon, fuhun; Lukács Miklós - cimbalom; Gyányi Marcell - bőgő; Baló István - dob.
Aki már járt a klubban, tudhatja, hogy más lent lenni, mint fent. Meglepetés: némi szervezési probléma miatt csak fent, a galérián kaptunk asztalt - de nem bánjuk! A teljes teltházas koncert "mindenért" kárpótolt!

Exkluzív interjú Varga Bendegúzzal

Bendegúzt viszonylag későn, 30-as évei elején egy tanszaki vizsgán hallottam először dobolni. Majd ott voltam 2007 őszén a Magyar Jazz Szövetség által szervezett Jazz Combo Verseny döntőjén, amit a Fenyvesi Márton Trió nyert meg, amiben Bendegúz volt a dobos. Az eredményhirdetés után rögtön meghívtam őket a Jazz a Márványteremben sorozatomba. 2008. január 18-án léptek fel a Magyar Rádió Marble Hall-jában. De „rest is history”, ahogy „Fish & Chips”-ék mondják…

Cool jazz – Miles Davis és Gil Evans közös gyermeke

Az utóbbi időben egy várakozással teli program előtt már előre feljegyzek pár gondolatot, mert mire a beszámoló tényleges elkészítéséhez érek, biztosan elfelejtenék jó pár szerintem fontos, vagy épp nem annyira fontos, de számomra érdekes dolgot.

A Karosi Júlia Quartet Gershwin-nel Nagykanizsán

A nagykanizsai Tavaszi Fesztivál jazzprogramként a budapesti énekesnő, Karosi Júlia Gershwin-műsorát hívta meg. A kvartettben Karosi Júlia énekelt, Tálas Áron zongorázott, Fonay Tibor bőgőzött (mert a KJQ eredeti bőgőse, Bögöthy Ádám Budapesten az Opus Jazz Clubban lépett fel a MAO Nonet-tel…), és végül, de nem utolsó sorban Julika férje, Varga Bendegúz dobolt. Sőt, ahogy a telefonba Mikola Marika elárulta nekem, nagyon jóhangulatú volt a hangverseny. Julika a ráadás számban megénekeltette a közönséget.
A tegnap esti teltházas koncertről helyi tudósítónk, Goór Gábor küldött fotóriportot! – A szerk.

Jazz Mecénás Díj – 2018

A Magyar Jazz Szövetség vezetősége a beérkezett javaslatok alapján márciusi ülésén döntött az idei Jazz Mecénás Díjak odaítéléséről.

Andersen, Arild: In-House Science

Arild Andersen-Paolo Vinaccia-Tommy Smith - In-House Science (ECM - Hangvető) Ma (2018. március 23-án) jelenik meg a 72 esztendős norvég bőgős új lemeze.
A másfél évvel ezelőtti koncertfelvétel a trió vezetőjének szerzeményeit tartalmazza. A kompozíciók csak alapot adnak a(z időnként) free-be hajló muzsikához. Hat hosszabb, 9-10 perces tétel hallható a CD-n - egységes képet mutatva. ...

Play must go on!

Az indítás nem a legjobb. A Rómer Jazz Klub háziasszonya bejelenti, hogy a tervezett koncert egyik fellépője betegség miatt nem tudott eljönni. Adódik most már a kérdés, ki tudja pótolni Szakcsi Lakatost? Talán a legjobb megoldást találták ki: egy másik Szakcsi Lakatos, a fia Róbert. Ismerjük őt, a klasszikus zenében és jazzben bázeli tanulmányai óta egyaránt otthonosan mozgó zongoristáról van szó.

Juhász Gábor Quartet - Lemezbemutató koncert

Mindenki képzelje maga elé, ahogy szép csendben, a tavaszi időben kiül a kertjébe, egy kellemes, napsütéses délutánon. Körbenéz, elmélázik, kicsit alaposabban megnézi a környezetét, és ide-oda cikázik a figyelme a kertben található dolgok között. Ha ez megvan, tegye be a lemezjátszóba Juhász Gábor zenekarának legújabb lemezét, vagy menjen el egy lemezbemutató koncertre, mint ahogyan mi is tettük szerda este…

Richter Ambrus jazz dobos a BJC színpadán

A Magyar Jazzszövetség 2018-ra is meghirdette tehetségkutató versengését. „Az év fiatal jazz-zenésze” cím közönségdíjasa, a dobos Richter Ambrus lépett színpadra a Budapest Jazz Club-ban március 19-én, hétfőn este.

Mantler, Michael: Comment c’est

Michael Mantler - Comment c’est (ECM – Hangvető)

Hogy is van ez? How It is?
Michael Mantler „Comment c’est” című lemeze 2017. november 3-án jelent meg a német ECM Records-nál.
A hetvenes éveiben járó, osztrák származású Mantler trombitásként és zeneszerzőként is jelen van a jazz világában. Igaz, művei elsősorban nagyobb együttesekre íródtak, így az improvizáció csak kisebb mértékben van jelen a darabokban. ...

Nem hagyományos perspektívából - A Budapest Jazz Orchestra koncertje Tóth Verával

Bár már egy ideje terveztem, hogy beszerzem a jegyemet, mégis 1 órával a kezdés előtt még csak várólistás voltam. A friss, ropogós jeggyel a kezemben még gyorsan hazaugrottam a téli túrafelszerelésemet valamilyen normál öltözékre cserélni, így sikeresen el is késtem a koncertről. Szerencsémre! Ugyanis nemcsak Kovács Linda szenzációs szerzői estjén, de a Budapest Jazz Orchestra mostani, Tóth Verával közös programján is sikerült az „élre ugranom”. (Akkor a karmester - Fenyvesi Marci - bal kezénél ültem, most még előrébb, a szaxofonsorral egyvonalban.)

Bábiczki Boglárka: Freedom Tastes like

Bábiczki Boglárka - Freedom Tastes like (Vienna Contemporary Voices Records)

„Valami más”

2013 óta van szerencsém a jazzma.hu számára recenziókat írni, ezek nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg hazai és külföldi művészek produktumai között. ...

Hét év után ismét a MüPa vendége volt Dianne Reeves, a rangidős nagy amerikai díva

A tengersok kitűnő amerikai énekesnő között is kiemelkedően fontos Ms. Reeves művészi tevékenysége. Napjainkban leginkább ő képviseli azt a vonalat, amely akár több műfaj legkiemelkedőbb énekeseinek hagyományait folytatja. Jazz-béli példaképei között ugyan Sarah Vaughan-t és Dinah Washington-t szokták megnevezni, de számos más irányzatban is otthonosan mozog: a pop, az R&B, a soul és a latin, a gospel és az angolszász folklór darabjait egyaránt szívesen énekli. Születésének időpontja pedig minden magyar szívét – függetlenül attól, hogy jazzbarát-e vagy sem – melengetheti: 1956. október 23.

A Studio 11 Ensemble Majsai Gáborral az élén - Talán a tűzoltóparancsnok még épp befért volna a koncertre

Tóth Gyula – gitár, zenekarvezető, Barbinek Gábor - harsona, Ducsai Szabolcs – trombita, Csejtei Ákos - szaxofon, Kalmusz Pál - szaxofon, Nagy Balázs - szaxofon, Rátonyi Róbert - zongora. Ők voltak a szombati Budapest Jazz Club nagytermében tartott frenetikus hangulatú, teltházas koncert főszereplői. No meg a további zenei hangok/tagok, akiknek a nagyszerű összhangzást köszönhetjük: Boegán Péter - dobok, Koloncsák Zsolt - billentyűs hangszerek, Magyar Ferenc - trombita, Takács Donát - basszusgitár, Zsoldos Béla - ütőhangszerek. És a sztárvendég: Majsai Gábor – ének.

Eick, Mathias: Ravensburg

Mathias Eick - Ravensburg (ECM - Hangvető) A 38 éves norvég trombitás ebben a hónapban megjelent negyedik önálló ECM-lemezét hallgathatjuk. Hasonló az összeállítás, mint az előző, "Midwest" című, 2015-ös albumán, csak az ütős Norbakken kivételével más muzsikusok a társak. Lírai, könnyed dallamok, amelyek a zenekarvezető alkotásai. Ma (2018. március 20.) indulnak lemezbemutató európai turnéra (14 helyszín!) - Ravensburg nem szerepel az állomások között... ...

Juhász Gábor 50 a Fonóban – A Wagner-család szemével

Szombaton este –dacolva a meteorológiai előrejelzésekkel- a Gödi Jazz Napok főszervezője, Wagner László és budapesti egyetemista lánya, Sára elugrott a Fonó Budai Zeneházba, hogy egy forró hangulatú estén ünnepelje Juhász Gábort! – A szerk.

(Majdnem) Jazz a Márványteremben – „A hangzáskultúra napja” – A Szakcsi Quartet a Magyar Rádió 22. stúdiójában (1995. augusztus 16.)

Habár a Jazz a Márványteremben sorozatom eddigi 58 része + a Pollack téri „Zene Világnapja” + a Garrison Fewell-Laszlo Gardony Duo (USA) (6. stúdió) + a Tony Lakatos All-Stars (22. stúdió) elé leírtam, hogy milyen áskálódás folyt a „Jazz a Márványteremben” sorozatom ellen a „so called” komolyzenei és könnyűzenei szerkesztők részéről, azt nem tudták megakadályozni, hogy a külföldön élő magyarokkal –Laszlo Gardony (Gárdonyi László) (USA), Tony Lakatos (Lakatos Antal) (Deutschland)- a nyári szünetben ne rendezzem meg az augusztus elejére féléve betervezett és szerződéssel lekötött egy-egy koncertet!

Ágoston Béla: Talking Jazz

Ágoston Frió – Talking Jazz (Ágoston Béla JazzYear 12/8) (Hunnia Records)
JazzYear – ezzel a címmel jött ki Ágoston Béla anyaga a Hunnia Records gondozásában. Nem is akármilyen anyagról van szó: 12 online lemez jelent meg sorozatszerűen a 2017-es évben, amelyek Ágoston és a jazz kapcsolatát hivatottak reprezentálni, 12 szemszögből. ...

A Hajdu Klára Quartet a Jókai Klubban

Március 9-én az idén tíz esztendős Hajdu Klára Kvartett volt a Jókai Klub vendége. A koncert gerincét a Chet Baker tribute-lemezük dalai adták, de felcsendültek saját kompozíciók és más standard-ek is.

Vidéki Jazzarcok – Teremi Nóra (Debrecen)

Nórával a mostani együtt munkálkodás előtt kb. egyszer találkoztam a MODEM udvarán, mikor is 2011-ben, a 40. Debreceni Jazz Napok hathelyszínes jubileumi jazzfergetegén engem kértek fel műsorvezetőnek.

Sheppard, Andy: Romaria

Andy Sheppard Quartet - Romaria (ECM - Hangvető) Mint a mesében. Pár napja egy barátomtól jött az e-mail: "Szia! Amennyiben már nagyon utálod, vagy egyszerűen csak lazulnál: Andy Sheppard - Romaria. Üdv, XY" És milyen a sors (?): három nappal később megkaptam a CD-t, hogy írjak róla! Nincsenek véletlenek... Elindítottam a lemezt, és nem akartam hinni a fülemnek. Pedig nem először hallottam Sheppard (és társai) játékát. ...

Gáspár Károly jazz zongorista, előadóművész a Heti Jazz-ben

A Heti Jazz egy heti rendszerességgel jelentkező beszélgetős műsor sok zenével, a Heti TV-ben. Minden kedden 21:25-kor kerül adásba, csütörtökön 21:45-kor és pénteken 17:15-kor ismétlik.
Felkérésre én, Gayer Ferenc vállaltam a szerkesztést és a műsorvezetést. Vendégeim a magyar jazz kiemelkedő művészei, újságírók, szervezők - „minden, ami jazz”.

Blue Note az Opusban, avagy a Pataj György Quintet fergeteges koncertje március idusán

A sokak által (ezek közé számít e sorok írója is) igen nagyra tartott hard bop (a műfaj legszélesebb körben játszott, és legidőállóbb stílusirányzata) legkiválóbb hazai művelője Pataj Gyuri ötös formációja. Aki kicsit is figyeli a honlapunkon megjelent koncertbeszámolóimat, az könnyen megállapíthatta, hogy jómagam, ha nem is minden alkalommal, de a lehető leggyakrabban ott vagyok koncertjeiken. Így volt ez nemzeti ünnepünk előestéjén is, és már hetekkel korábban lekötöttem a pódium közvetlen közelében lévő asztalt erre az ünnepi alkalomra.

Több stílusban csillogtak a Fekete Gyémántok a Tatabányai Tavaszi Fesztiválon

Hagyomány, hogy az ismét Black Diamond Big Band néven működő Tatabánya Big Band fellép a Tatabányai Tavaszi Fesztiválon, immár több éve A Vértes Agórájában. Az is hagyomány, hogy a Ludányi Tamás vezetésével és a friss Szabó Gábor-díjas Elek István művészeti vezetésével működő zenekar vendégeket hív a tavaszi koncertjére. Ezúttal a zongorán Oláh Kálmán, a vendégénekes szerepében pedig Gájer Bálint fokozta a hangulatot. Részben a vendégművészek miatt is, a repertoár évről évre, illetve koncertről koncertre nagyrészt megújul, így mindig érdemes és sohasem unalmas meghallgatni a BDBB-t.

JazzUp – Richter Ambrus

Richter Ambrust (1994) még életemben nem láttam dobolni. Viszont a januári „Az év jazz-muzsikusa” projekt döntője utáni eredményhirdetésen kiderült, ő kapta a Közönség-díjat.
Gondoltam, épp ideje vele egy e-mailes interjút készíteni!

Smith, Dr. Lonnie: All in My Mind

Dr. Lonnie Smith - All in My Mind (Blue Note – Universal Hungary)Azt hiszem, az lesz a legjobb, ha rögtön az elején leszögezem, hogy ez a cikk nem lemezkritika lesz. Akik ismernek, tudják, hogy meglehetősen elfogult vagyok a Doktor Úr munkássága iránt. Arra teszek kísérletet, hogy valamiféle módon kontextusba helyezzem Lonnie Smith munkásságát, és azon belül ezt a lemezt.
Kezdjük a hangszerrel. ...

Újra hazai pályán játszott a Németh Ferenc Trio

A Németh Ferenc Trio Olaszországban indult európai mini turnéja során szombaton a Budapest Jazz Clubban lépett fel. New York-ban élő dobosunk csaknem négy éve járt utoljára a Hollán Ernő utcában, akkor László Attila hívta meg egy rövid koncerttel egybekötött kurzusra, ahol a Yellowjackets két alapítója, Russell Ferrante és Jimmy Haslip a magyar duóval játszott. Németh Feri most saját, új triójával tért vissza, amelyben az amerikai Greg Tardy szaxofonozik és Oláh Tzumo Árpád billentyűs hangszereken játszik. Az új triót ebben a felállásban tavaly novemberben a K11-ben láthatták először a jazz szerelmesei, erről készült beszámolóm egyik képét használta a BJC is online programajánlójában.

Porter, Ryan: The Optimist

Ryan Porter - The Optimist (Banquet Records)

Ki ez az ember? Miért nem ismertem? A borító nem igazán tetszik.
Ilyen gondolatok cikáztak bennem, mielőtt elkezdtem hallgatni Ryan Porter “The Optimist” című albumát. A nevet a keresőbe írva meglepően kevés információt találtam a kiváló harsonásról. Zenész kollégákról általában sokkal hamarabb, sokkal többet lehet fellelni, de azért egy kicsit mélyebbre ásva sikerült közelebb jutni a válaszokhoz. ...

Cintia varázsa

Pénteken a K11-ben lépett fel Horváth Cintia, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tavaly végzett jazzének szakos hallgatója saját, még az egyetemi évek alatt évfolyamtársaiból alakult zenekarával. Szaxofonon Vidákovich Izsák, gitáron Várvölgyi Szabolcs, bőgőn Dénes Ábel, és a dobokon Kárpáti Benedek játszott.

Gyárfás Attila Trio: Cloud Factory

Gyárfás Attila Trio - Cloud Factory (Sinistra)
Gyárfás Attila március elején jelentette meg meg „Cloud Factory” című lemezét, melyet egy hete mutatott be az Opus Jazz Clubban. A lemezbemutatón trióban hallhattuk Fenyvesi Mártonnal (gitár, elektronika) és Marco Zenini-vel (bőgő). A lemezen a formáció kiegészült Felician Erlenburg-gal (altszaxofon) és Jason Alder-rel (klarinét, basszusklarinét). A lemezen szereplő kompozíciók Gyárfás Attila saját szerzeményei. ...

Rebekka Bakken, Burghof, Lorrach, Németország

Avagy: "Norvégia válasza Joni Mitchell-re." Rebekka Bakken lemezeit a jazz kategóriában (is) jegyzik, jazz-label-eknél (is) jelenteti meg őket, jazz-klubokban és jazz-fesztiválokon (is) fel szokott lépni, jazz-zenészekkel (is) készít felvételeket (Julia Hülsmann, Wolfgang Muthspiel...), de mégsem jazz, amit előad. Joni Mitchell is, egyik időszakában, körülvette magát jazz-zenészekkel (Metheny, Brecker, Pastorius...), de attól maga a zene még nem lett jazz. Tulajdonképpen Rebekka saját maga is, az egyik interjújában azt nyilatkozta: "nekem tulajdonképpen fogalmam sincs a jazz-ről". (Ezzel a kijelentéssel tökéletesen egyet tudunk érteni.)

Hamasyan, Tigran: For Gyumri

Tigran Hamasyan - For Gyumri (Nonesuch Records/MagNeoton) Még nincs egy hónapja, hogy megjelent Tigran Hamasyan új, félórás EP-je.
Az örmény muzsikus szülővárosa tiszteletére játssza a lemezen öt saját szerzeményét szólóban. Előző albumához ("An Ancient Observer") hasonlóan "egyebeket" is használ a zongora mellett - főleg a hangját. Talán folk-jazz-nek mondható a műfaj - de a harminc perc alatt mindvégig TH elsődleges hangszere dominál. Szerencsére... ...

CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN

Csütörtökön egy rendhagyónak mondható koncertre került sor a jazz egyik fellegvárában. Ezúttal nem a jazz világában jegyzett zenészek alkotta trió, a Stick Men lépett a Budapest Jazz Club színpadára. A 2007-ben alakult háromtagú zenekar „húzónevei”, az elsősorban basszusgitárosként ismert Tony Levin, és a dobos, Pat Mastelotto, leginkább ugyanis a legendás King Crimson együttesben szerzett hírnevet. A gitáros Markus Reuter 2010-ben lépett Michael Bernier helyére, azóta a felállás változatlan. Március elsején indultak európai turnéjukra, és egészen a hónap végéig minden nap más-más városban léptek, illetve lépnek majd fel. Hozzánk Bécsből érkeztek, ahol a „Porgy & Bess” klubban játszottak (előtte két nappal a milánói „Blue Note” vendégei voltak), tőlünk Szlovákia felé vették az irányt, pénteken már a vágújhelyi „Blue Note” klub volt a következő helyszín.

Vidéki jazzarcok - Csurák Erzsébet (Győr)

Csurák Erzsébet nevét kb. 20 éve hallottam először Hagymától (Kiss Zoltán), aki a mi szakmánkban a „Jazz King of the Road”. Az élet úgy alakította, hogy még soha sem találkoztam személyesen Erzsivel. Gondoltam, itt az ideje, hogy legalább e-mailen keresztül kifaggassam! Eleinte kicsit szabódott, majd beadta a derekát. Csak arra kért, hogy az legyen az interjú alcíme: „Az én jazz portrém”. Sajnos, ennek a sorozatnak nincs alcíme…

Esélyek & egyenlőségek – Juhász Gábor és Gyémánt Bálint koncertje a Nyitott Műhelyben

Csütörtökön tobzódtam a gitár hangjában. Délután Gyárfás „Gyafi” István lemezbemutatóját hallgattam meg (Gyárfás–Premecz Organ Trio: Organ Grinder’s Suite / Gyárfás István – gitár, Premecz Mátyás – Hammond B3 orgona, Jeszenszky György – dob), ahol néhány szám után már tudtam, hogy meg kell hallgatni a lemezt, és a koncertjükre is kell jönnöm egy másik alkalommal az iF-be, mert iszonyú jól hangzott együtt a Hammond és a gitár.
Majd onnét rohantam át Juhász Gábor és Gyémánt Bálint koncertjére a Nyitott Műhelybe, ahova elcsaltam Sztraka Ferencet, hogy ez a cikk kétféle nézőpontból (hallgatópontból) is létrejöjjön. Tehát lejjebb görgetve Feri derűs élménybeszámolója is olvasható. Még lejjebb pedig a fotóit is érdemes megnézni.

Gondolataim a jazz-ről - 2018 február

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések, vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

A 7 éves JazzMa.hu a magyar jazzklubok, a jazzkoncert- és fesztiválszervezők, valamint a lemeztársasági emberek szemével

A múlt hét végén körlevelet intéztem a jazzklubok munkatársainak, koncert- és fesztiválszervezőknek, valamint a jazzlemezeket is kiadó lemeztársasági embereknek, illetve a lemezforgalmazókhoz!
Abban ez állt: „Kedves XY! 2011. március 1-én indult a JazzMa.hu, tehát a jövő héten 7 éves lesz. Ebből az alkalomból kíváncsi lennék a véleményére! Írja le pár mondatban, mit jelent Önnek, hogy van egy olyan jazzfelület, ami szinte teljes egészében a magyar jazzmuzsikusokról szól! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Maloschik Róbert főszerkesztő www.jazzma.hu”
Eddig 29-en válaszoltak!
Aki csak ritkán olvassa az e-mailjeit, bátran elküldheti utólag is válaszát. Pótlólag felteszem! Ja, és senkinek sem adtam parancsot, hogy csak jót írhat a JazzMa.hu-ról!
Alább ABC sorrendben az eddig beérkezett válaszok!

A 7 éves JazzMa.hu a magyar jazzmuzsikusok szemével

A múlt hét közepén körlevelet intéztem a magyar jazzmuzsikusokhoz! Abban ez állt: „Kedves XY! 2011. március 1-én indult a JazzMa.hu, tehát a jövő héten 7 éves lesz. Ebből az alkalomból kíváncsi lennék a véleményére! Írja le pár mondatban, mit jelent Önnek, hogy van egy olyan jazzfelület, ami szinte teljes egészében a magyar jazzmuzsikusokról szól! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Maloschik Róbert főszerkesztő www.jazzma.hu”.
Eddig 114-en válaszoltak!
Aki csak ritkán olvassa az e-mailjeit, bátran elküldheti utólag is válaszát. Pótlólag felteszem! Ja, és senkinek sem adtam parancsot, hogy csak jót írhat a JazzMa.hu-ról!
Alább ABC sorrendben az eddig beérkezett válaszok! A név után zárójelben a születési dátum, és hogy jelenleg hol él!

Exkluzív interjú az idei Pernye András-díjas 86 éves ceglédi Dr. Hajdu Endrével

Bandi bácsiról már a 60-as évek végén hallottam, hisz apám, Dr. Maloschik Róbert nagy (Dr.) Garai Attila rajongó volt, és egyszer miatta leutazott Ceglédre, a Róna Jazz-re. Aztán évtizedekig nem hallottam róla… Majd az 1990-es évek végén Kármán Sándor bemutatott neki az egyik Dobos- és Ütős Gálán. Legutóbb évekkel ezelőtt találkoztam vele a BMC könyvtárában, ahol Kármán Sanyi bemutatta a Dobmúzeumról szóló könyvét. Most vasárnap délelőtt 11 órakor a BJC előterében pedig Dr. Lénárd Béla (Cegléd) mondta, hogy ő Dr. Hajdu Endrét fogja támogatni a laudációjával. The rest is history!

Vidéki Jazzarcok – Horgos Zsolt (Zsámbék)

Zsoltot 2000-ben ismertem meg, mikor feleségemmel, Szász Gabriellával elindítottuk a Zsámbék Jazz Open-t. Aztán 2011-ig (a záró akkordig) szinte valamennyi koncertünkön megjelent kedves feleségével, Kingával.

"Leütöttem három akkordot - és jött a zenekar!" - Exkluzív interjú Csík Gusztávval – 4/1. rész

A világjáró zongorista 2018. február 6-án, vagyis ma lett 75 éves - ebből az alkalomból kerestem fel otthonában. Fiatalos, nagyon kedves, hihetetlen memóriájú ember! Visszapörgettük az idő kerekét: elképesztő, hogy "mindenre" emlékszik! Születésnapi beszélgetés Csík Gusztávval - négy részben. (Mivel húsz perc után tegeződtünk - a teljes riport így jelenik meg.)

Vidéki jazzarcok – Csányi István (Gödöllő)

Ahogy azt ígértem év eleji főszerkesztői jegyzetemben, az idén felújítom az évekkel ezelőtt félbe szakadt „Vidéki jazzarcok” sorozatomat, amely innentől kezdve minden hónap első vasárnapján fog jelentkezni!