JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2021. március 02.
Névnapi jazz – Henriett2021. március 02.
Hnatek, Arthur: Static2021. február 28.
Shai Maestro: Human2021. február 27.
Bro, Jakob: Uma Elmo2021. február 18.

Hírek

Kis hírek – friss hírek

Tegnap 58 éves korában meghalt az amerikai dobos Ralph Peterson, Jr.;
Happy birthday: Bazsinka István 77, Ittzés Gergely (Talizmán) 52, Lakatos Attila (Django Free) 55, Lamm Dávid 43, Vas Bence 34;
Mai cikkeink 11. évfolyam – 2. nap
A www.jazzma.hu-n eddig megjelent írások összegzése – 2021 március;
Főszerkesztői jegyzet – 2021 március;
A 10 éves www.jazzma.hu a munkatársak szemével;
A 10 éves www.jazzma.hu a muzsikusok szemével;
Klub-körkép – Hegedűs Anna (Fonó);
Újabb gondolataim (VI. évfolyam - 3. rész) (Dr. Nagy Sándor);
CHICK COREA, amit nekem jelentett (Vincze Pál);
„Az üveghegyen túl”, avagy Nagy János „Yancha” a JazzKarcban (Gáspár Károly);
Ma született (magyar jazz)bárányok - 61.rész;
Névnapi jazz – Henriett;
Karantén jazz – Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint és a Terra Profonda;
Ezen a napon – március 2.;
Steve Swallow (1940-) – Török Bettina basszusgitárosokról szóló sorozata;
Lemezajánló (2021.03.01-7.) (Simády Béla);
Jazz a Márványteremben – Az Ablakos Lakatos Dezső Jazz Szaxofon Tehetségkutató Verseny I. helyezettjeinek lemezbemutató koncertje (1999. szeptember 10.) - Sokszáz/179.rész;
Mi újság? – Tálas Áron;
Lemezpolc: Arthur Hnatek Trio - Static;
Lemezpolc: Shai Maestro - Human (Gáspár Károly);
A Beatles dalok jazz feldolgozásai – Good Morning Good Morning;
Lemezpolc: Kertész Erika - Hétmilliárd történet (Szabó Gabriella);
Egyszer volt… Zsámbék Jazz Open – 36. rész – The Runners-Up (2004. június 25.);
A maszk mögül (három aktuális téma) - 21. rész (Dr. Nagy Sándor);
Magyar Jazz ABC: Csonka Emil (Csányi Attila);
Magyar bigbandek – Brass Monkey Big Band (Budapest);
50 éve történt - Jazz-rock lemezek 1971-ből – Miles Davis „Jack Johnson”;
Lemezpolc: Free Style Chamber Orchestra - Az üveghegyen túl (Gáspár Károly);
A jazz-zongorázás nagyjai – II. rész – Red Garland és Wynton Kelly (Gáspár Károly);
Lemezpolc: Archie Shepp & Jason Moran - Let My People Go (Dr. Nagy Sándor);
Julian Lage (1987) – Gitárosok az én szememmel – Salvai Ádám sorozata – 14. rész;
A free jazz kiemelkedő alakjai - 14. rész - BILLY HIGGINS (Dr. Nagy Sándor);

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 120 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és most Csonka Emilnél tartunk. 10 év alatt eddig 256 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

A 10 éves www.jazzma.hu a munkatársak szemével

A jeles évforduló kapcsán körkérdést intéztem munkatársaimhoz.
1) Neked mit jelent a www.jazzma.hu?
2) Szerinted ez az internetes újság milyen helyet foglal el a magyar jazz történetében?
3) Milyen típusú írásokat publikáltál eddig nálunk?
4) Hány publikációd jelent meg az elmúlt évek során?
5) Hogy képzeled el a következő 10 évet?

Főszerkesztői jegyzet – 2021 március

Először is szeretném megköszönni Szász Gabriellának, hogy 2011. március 1-én elindulhatott Magyarország első, csak jazz-zel foglalkozó internetes újságja, a www.jazzma.hu! Igen-igen, 10 évesek lettünk, ezzel tovább javítottuk a magyar jazzújságírás eddig is általunk tartott csúcsát!
Természetesen köszönöm munkatársaimnak is kitartó munkáját, és hogy színvonalas írásaikkal tovább emelik lapunk olvasói táborát!

A 10 éves www.jazzma.hu a magyar jazzmuzsikusok szemével

Körlevelet intéztem a zenészekhez:
1) Neked mit jelent ez az újság? Segített a pályádon?
2) Milyen sűrűn olvasod?
3) Mit olvasnál szívesen a jövőben a piacvezető magyar internetes jazz felületen?
Eddig 52-en reagáltak. A válaszokat a beérkezés sorrendjében közlöm!

Újabb gondolataim (VI. évfolyam - 3. rész)

Öt év után folytatódik a "Gondolataim a jazz-ről" - majd a "GONDOLATAIM" című sorozat. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - havonta megjelenő írás. Újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai.
Hatodik évfolyam - harmadik rész.

„Az üveghegyen túl”, avagy Nagy János „Yancha” a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta, itt a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Névnapi jazz – Henriett

Október 2-án új sorozatot indítottam, amelyben magyar jazzmuzsikusok felvételeit játszom le Önöknek névnapjuk alkalmából.
Erről jut eszembe, vegyenek magyar jazz CD-ket, ezzel támogassák a COVID-19 járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe jutott magyar jazzmuzsikusokat!

Karantén jazz – Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint és a Terra Profonda

Most, hogy november 11-től ismét bezártak a jazzklubok, újra indítom tavasszal már egyszer már működtetett Karantén jazz című sorozatom.
Arra kérem a magyar jazzmuzsikusokat, hogy készítsenek ilyen felvételeket és küldjék el nekem! Másnap már fel is teszem azokat a www.jazzma.hu-ra!
Önöket Kedves Olvasóink pedig arra kérem, azzal támogassák a szorult helyzetbe került magyar jazzmuzsikusokat, hogy vásároljanak magyar jazzlemezeket.

Lemezajánló (2021.03.01-7.)

Újabb szemezgetés a következő napok, hetek jazz újdonságaiból.
A letöltéssel megvásárolható Hi-Res formátum, a vinyl, vagy a CD megjelenési dátuma azonos előadó esetén is eltéréseket mutathat, nem feltétlenül megegyező napra esik.

Mi újság? – Tálas Áron

Tálas Áron –akit nem kell bemutatni a www.jazzma.ho olvasóinak, hisz a Keresőbe beírva a nevét 693 találat jön ki!- a második fiatal magyar jazz zenész, aki részt vesz a FocusYear programban.

Hnatek, Arthur: Static

Arthur Hnatek Trio - Static (Whirlwind Recordings, 2021) Múlt hónapban, január 22-én jelent meg a 30 esztendős svájci dobos Arthur Hnatek triójának új felvétele, amelyet a Londonban működő Whirlwind Recordings sárga (!) vinyl, CD és digitális formában is kiadott. A számomra (eddig) ismeretlen hármasban - a zenekarvezető mellett - a szintén 30 éves olasz Francesco Geminiani szaxofonozik, és Hnatek honfitársa, a 31 esztendős Fabien Iannone bőgőzik. ...

Shai Maestro: Human

Shai Maestro - Human (ECM/Hangvető)

„Az Emberiség hangjai”
Korunk egyik méltán legnevesebb zongoristája, az izraeli Shai Maestro (1987) jelentkezett új albummal, „Human” címmel, mely az ECM gondozásában jelent meg.
Azt gondolom, sokan vagyunk úgy, hogy Maestro-t a bőgős Avishai Cohen triójának tagjaként ismertük és szerettük meg. ...

Kertész Erika: Hétmilliárd történet

Kertész Erika - Hétmilliárd történet
Nagyon kíváncsian vártam ennek a lemeznek a megjelenését, nemcsak mert viszonylag jóban vagyok az énekesnővel, hanem mert érdekelt, hogy mit rejt magában “Hétmilliárd történet”. Már tudom: számtalan csodát!
Era már jópár hónapja mondta nekem, hogy szeretne egy olyan albumot készíteni, amelyen csak magyar dalokat énekelne. Nagyon jónak tartottam az ötletet, és engedélyeztem a kivitelezését is. ...

A maszk mögül (három aktuális téma) - 21. rész

Most is időszerű - és még ki tudja meddig? - a tavaly májusban indult, aztán júniusban befejezett(nek gondolt) sorozat. A koronavírus-világjárvány lassan egy éve átalakítja "előző" életünket: a (jazz)élet részben megállt, a klubok, koncerttermek időnként online közvetítenek. És szinte "mindenhol" maszkot viselünk.
A huszonegyedik részben három duófelvétel - más-más szempontból.

50 éve történt - Jazz-rock lemezek 1971-ből – Miles Davis „Jack Johnson”

Ma induló új sorozatunkban a jazz-rock berobbanása utáni tetőzés első évében 1971-ben (tehát pontosan 50 éve!) megjelent lemezeket mutatunk be –hetente egyet!- Önöknek Kedves Olvasó! Persze lesznek, majd okoskodók, akik szerint nem is úgy volt, hanem sokkal előbb… Kár, hogy feleségem, a www.jazzma.hu főmunkatársa, Szász Gabriella nem helyesli, hogy amúgy maloscikosan válaszoljak ezekre… Egyébként szerintem nyomokban Miles Davis „Filles de Kilimanjaro” című LP-jével kezdődött az egész!

A jazz-zongorázás nagyjai – II. rész – Red Garland és Wynton Kelly

Maloschik Róbert Főszerkesztő Úr kérésének eleget téve indítottam el 2021 januárjában az „A jazz-zongorázás nagyjai” című sorozatot, mely havi rendszerességgel olvasható itt, a JazzMa.hu-n. Minden hónap negyedik hétfőjén jelentkezem!
Hangsúlyozom, szubjektív listáról, vagy összeállításról beszélünk, mely kapcsán nem tagadom, szívemhez közel álló pianistákról szeretném megosztani gondolataimat Önökkel.
Lehet, hogy lesznek olyan művészek, akiket hiányolni fognak egyesek, és az is előfordulhat, hogy bizonyos esetekben csodálkozik majd némelyik kedves Olvasónk, hiszen nem csak az evidencia kategóriájába tartozókkal kívánok foglalkozni.
Fontosnak tartom még megjegyezni, hogy nem akarom Önöket lexikális adatokkal bombázni -csak amennyire szükséges és/vagy logikus-, hiszen ma már az internet segítségével, néhány másodperc alatt minden ilyen jellegű információt megtalálhatunk aktuális „alanyunkról”.

Újabb sztárfellépők hódolnak a jazz, a funk és a soul műfajainak a 9. Paloznaki Jazzpikniken

Újabb sztárvendégekkel várnak a 2021-es Jazzpikniken! Július 29-e és 31-e között ismét három felejthetetlen napot kínálnak a jazz, a funk és a soul szerelmeseinek Paloznakon. Az eddig bejelentett headlinerek – Level 42, Caro Emerald, Kraak&Smaak – a szaxofon-istennővel, Candy Dulfer-rel, a soul koronázatlan királyával, Mario Biondival, az MF Robots formációjával, és a De Phazz kollektívával bővülve örömzenélnek a dűlőkön.

Shepp, Archie: Let My People Go

Archie Shepp & Jason Moran - Let My People Go (Archie Ball, 2021) Koncertfelvétel, a 2017. szeptember 17-én Párizsban, és a 2018. november 9-én Mannheim-ben elhangzott darabokból.
A duó tagjai: a (jelenleg) 83 esztendős amerikai Archie Shepp (szaxofonok, ének) és 46 éves honfitársa, Jason Moran (zongora) - ők hallhatóak ezen a varázslatos kiadványon. Shepp szívesen játszik ebben a formációban. ...

Népzene és jazz - Új lemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

A hazai jazz színtér meghatározó szereplője, a Free Style Chamber Orchestra új nagylemezzel jelentkezik. Az „Az üveghegyen túl” című album azokat a népzenei és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.

Bro, Jakob: Uma Elmo

Jakob Bro – Uma Elmo (ECM/Hangvető)

Jakob Bro a skandináv jazz és az ECM legfontosabb művészei között szerepel, ez nem is lehet kérdés. A legendás kiadó égisze alatt pedig most megjelent a legújabb albuma vezetőként, ami az „Uma Elmo” címet kapta.
A dán gitáros már az ötödik lemezét jelentette meg néhány nappal ezelőtt az ECM Records gondozásában. A felállás kissé szokatlan, de annál izgalmasabb, amiben egy új trióval mutatkozik be. ...

Darche, Alban: Le Gros Cube 2.

Alban Darche - Le Gros Cube 2. (Yolk Records)

Alban Darche (1974) szaxofonos a francia és az európai jazzvilág elismert alkotója és muzsikusa. Rengeteg különböző világú projekt és nagyjából 30 lemez áll már a háta mögött. Szabad és innovatív szellem, aki a jazzt különböző, teljesen más stílusokkal fűszerezi a poptól az operán át egészen a slam poetry-ig. Legutóbbi megjelenése egy big band lemez, melynek címe „Le Gros Cube 2.”. ...

Gitárosok az én szememmel – 14. rész – Julian Lage (1987)

Gitáros sorozatom legújabb epizódjának főszereplője már korábbi hónapoknál is felmerült, végül az idei év februárja lett az övé. Kicsit a kezdeti elképzeléshez visszatérve esett rá a választásom, hiszen a jelenkor egyik legnagyobb mágusa a hangszerén; a sugárzó személyisége már az első pillanatban átjön a zenéin, illetve a videóin keresztül.

A free jazz kiemelkedő alakjai - 14. rész - BILLY HIGGINS

1960. december 21-e (éppen tavaly volt hatvan éve), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a "Free Jazz - A Collective Improvisation" című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene több évtizedre visszatekintő történelmében. A mindenhónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Tizennegyedik rész: Billy Higgins.