JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
Nexus LineUp: Fragments2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT

Hónap elején ajánlottam olvasóink figyelmébe a Kertész utcában nyílt Rustic Jazz Bar egyedi hangulatú duó koncertjeit. Szombaton Pest új jazzbázisán Reggie Jonas Jr. és Horváth Pluto József várta a kánikulában jazzre szomjazókat.

Stivín, Jiří: Pet Ran Do Cepice

Jiri Stivin: Pet Ran Do Cepice (GAD Records GAD CD 080, megjelenés 2018. 06. 22.)1972. februárjában készült a lemez, amely most először került CD-re. Aktualitása számunkra talán az, hogy egy hete Debrecenben a Bor- és Jazz Napok keretein belül, negyven év után újra itt köszönthették a nézők az ősz mestert.
Maga a lemez ikonikus darab. (A Csehszlovák Kultúra Boltja árusította a lemez első, majd az 1980-as második kiadását, az eredetitől eltérő borítóval. ...

Aki Takase Japanic, Opus Klub, Budapest (2018. augusztus 9.)

Világszínvonalú kortárs európai jazz a teltházas Opus-ban: Aki Takase Berlinben élő japán zongorista csapata. A zenekar az Aki Takase - zongora, Daniel Erdmann - szaxofon, DJ Illvibe - lemezjátszók, Johannes Fink - nagybőgő, Dag Magnus Narvesen - dob felállásban szerepelt.

Sárkányszelídítő Jazz Napok - 2018. augusztus 3-5.

Augusztus első hétvégéjén, első alkalommal rendeztük meg a Sárkányszelídítő Jazz Napokat Esztergomban. A három napos rendezvénynek a Szentgyörgymezői Olvasókör adott otthont, és bár a helyszín méreteiből adódóan nem alkalmas nagy tömegeket vonzó rendezvények tartására, sikerült ötvöznünk a családias légkört a fesztiválokat idéző hangulattal. Az így kialakult atmoszféra egyedi pecsétet adott ennek a háromnapos zenei rendezvénynek.

Bill Evans - Ulf Wakenius Group, Porgy and Bess, Bécs (2018. augusztus 6.)

Bill Evans (szopránszaxofon, tenorszaxofon, zongora és egy számban ének!!!), Ulf Wakenius (gitár), Per Mathieson (basszusgitár) és Keith Carlock (dobok) volt a banda felállása. Fusion-head-eknek mindez így jön le: Bill!!! "ex-Miles Davis, ex-Mahavishnu" Evans!!!, Ulf!!! "The Nordic Guitar God" Wakenius!!!, Per!!! "The Bass Viking" Mathieson!!! és Keith!!! "Steely Dan, John Mayer, Sting" Carlock!!!

Párhuzamos életutak: Snétberger Ferenc - Tony Lakatos interjú

Snétberger Ferenc kapta az idei JTI Trier Jazz Awardot

Európa egyik legrangosabb jazz-zenei elismerését korábban olyan világsztároknak ítélték, mint például Toots Thielemans, Iiro Rantala, Marilyn Mazur, Stefano Bollani vagy Markus Stockhausen. (Utóbbival Ferenc már majdnem húsz éve játszik együtt és készít lemezfelvételeket.)

Az indoklásban kiemelték Snétberger Ferenc zenei munkássága mellett azt a hátrányos helyzetű tehetséggondozási munkát, amelyet a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központtal folytat.

A díjhoz a JazzMa minden munkatársa nevében is nagy szeretettel gratulálunk.

Zárókoncert a Fórum színpadon

Elérkezett végül az utolsó nap utolsó koncertje is, amelynek tudósítását végül én vállaltam. A borfesztivál zárókoncertjén Tommy Vig Tentetje lépett fel. Tommy Vig rövid beszéddel kezdte a koncertet, megköszönte Maloschik Róbert, a szervezők és hangtechnikusok munkáját, bemutatta zenekarát, majd elkezdték a koncertet.

Snétberger Ferenc - Tony Lakatos duó, Óbudai Társaskör (2018. augusztus 5.)

Tegnap este nagy sikerű koncertet adott Snétberger Ferenc gitáros (a világ Magyaroszágon kívüli részén: Ferenc Snétberger) és Lakatos Tóni szaxofonos (a világ Magyaroszágon kívüli részén: Tony Lakatos) az Óbudai Társaskörben. A koncertet eredetileg a kerthelyiségben tervezték (képeink egy része is ott készült, a hangpróbán), de aztán a vihar miatt végül is a nagyterembe menekült át a koncert.

Végezetül

Elérkezett a debreceni Bor- és Jazznapok utolsója: a Játszótér színpadon a helyi illetőségű Debrecen Dixieland Jazz Band búcsúztatta a fesztivált vasárnap este.

Debrecen – Coda

Mindenki nagy bánatára elérkezett az utolsó napja a Debreceni Bor- és Jazznapoknak. Mindenki bánatára, kivéve, aki pont az utolsó napi koncerteket várta. Mert nagyon jó koncertek voltak ebben a „szűkös” felhozatalban is. A mi feladatunk a Jazzma színpad történéseinek bemutatása volt. Másfél óra jutott minden koncertre, itt kezdték a napot délután 17 órától.

VIA ILKA - Szőke Szabolcs az Opus Jazz Clubban

2018. augusztus 4-én lépett fel a Trio Squelini Szőke Szabolcs vezetésével és David Boato közreműködésével a Mátyás utcában, teltház előtt. A cím magyarázata: egy régebbi Szőke Quintet & David Boato (Hunnia Records, 2012) lemez adta a koncert gerincét.

Szombat esti bebop

Elérkezett a hétvége, és a jazznapokra látogató közönség száma hirtelen megugrott. Látványosan többen és korábban érkeztek, amit nagyon is jól tettek, mert a finom borok mellett kecsegtető koncertprogram várta őket. A Játszótér színpadon a kisebb jazz combo felállások, valamint a swing és bebop stílus volt a meghatározó.

Szombaton is bor és jazz

Szikrázó napsütés, három színpad, ígéretes koncertekkel és filmekkel – így folytatódott augusztus 4-én, szombaton a debreceni Bor- és Jazznapok.

Szombati nap a Fórum színpadon

Nagyon gyorsan telik az idő, ha az ember jól szórakozik. Mintha tegnap lett volna, hogy megérkeztünk az idei Debreceni Bor- és Jazznapok helyszínére – holott ez már tegnapelőtt volt… A szombati nap általában a fesztivál csúcspontja, a legtöbb nézővel, közönségcsalogató zenekarokkal, és nagy sorokkal az ételes-italos bódék előtt. Idén sem volt ez másképp, és mi Annával kiválasztottuk a legnyüzsgőbb színpadot, a fesztivál „nagyszínpadát”, a Fórum színpadot.

Tartalmas péntek este a Jazznapokon

A jazzfesztivál második napján nagyon komoly műsorral várta a Fórum színpad a látogatókat.

Mindenki másképp csinálja

A debreceni Bor- és Jazznapok pénteki rendezvényén az időjárás is kegyesnek bizonyult és zavartalanul pereghettek az események. A Játszótér színpadon öt együttes lépett fel, akik kivétel nélkül mind komolyan vették a játékot: nem csak előadták, hanem saját maguk komponálták is a megszólaló darabokat.

Fúvósok napja a JazzMa színpadon

A szerzőtársakkal folytatott hosszas diskurzus alapján kialakult a napi felosztásunk, ez alapján én a JazzMa színpadot nyertem meg a pénteki napra. Ezen a színpadon kezdődött és fejeződött be legkorábban a muzsika, és a bontott időrendnek köszönhetően 17 órától kb. éjfélig összesen öt koncert fért el egymás után.

DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON

Csütörtökön a Rákóczi út 15. szám alatt található Szlovák Intézetben adott ingyenes koncertet a Lukáš Oravec Quartet. A Zsolnán született trombitás és szárnykürtös zenekarvezető többször is járt nálunk. Különböző formációkban láthattuk őt amerikai világsztárokkal, egykori és mostani honfitársaival (azaz cseh és szlovák zenészekkel), valamint a V4, a visegrádi négyekbe tartozó magyarokkal és lengyelekkel is játszani két fővárosi fellegvárunk, a Budapest Jazz Club és az Opus vendégeként. Kvartettjében Kálmán Oláh, azaz a mi Kálcsink billentyűzött, de a cseh bőgős, Tomáš Baroš, és a szlovák dobos, Marián Ševčík szintén régi jó ismerősei a hazai jazztábornak.

E(l)ső nap a Debreceni Bor- és Jazzfesztiválon

A jazzfesztivál idén úgy kezdődött, mint ahogy tavaly befejeződött: viharral. A Jazzma színpadnál kezdtük a zenehallgatást, Kiss Attila Band koncertjével. A produkció éppen, hogy csak elkezdődött, máris leszakadt az ég. A második, „Let's Go Dance” című szám után le kellett fújni a koncertet, mert a színpadra is beesett az eső, és a hangtechnika elázott. A színpad annyira használhatatlanná vált, hogy az est további koncertjeit is törölték. Az eljátszott két szám viszont jól sikerült, nagyon szívesen hallgattam volna a smooth jazz hangulatú számokat, melyek kellemes bevezetői lehettek volna az idei jazzfesztiválnak.

Remek szervezéssel és A kategóriás programmal zajlott a 2018-as Alba Regia Feszt

A trópusi időjárás ellenére és a remekül improvizáló főszervezőknek, Vörös Tamásnak és Mits Gergelynek köszönhetően, ismét fantasztikus három napot tölthettek Székesfehérváron a jazzrajongók. Már ez első napon is át kellett szervezni a programot a Bartók téri nagyszínpadra az eleredő eső miatt. A Múzeum kert intimebb kisszínpada így csak kedden működött, első fellépőként a Vintage Dolls lánytrió és kísérői stílusos és rendkívül magas színvonalú koncertjével. Itt hangzott el aztán a számomra legkatartikusabb koncert a Dresch Quartet fellépésével. Soha nem látott tömeg töltötte meg a belső udvart és Dresch zenekara mindent bemutatott, ami felemelő a ZENÉben. A teljesen unikális jazz-zenefolyam a szvinges lüktetés mellett a kortárszene, a funky, a blues, a rock, a barokk, a szabadzene és elsősorban a magyar népzene elemeivel ragadta magával a közönséget.

Viharos kezdés

Augusztus 2-án, csütörtökön este megkezdődött a Bor- és Jazznapok 2018-as rendezvénysorozata Debrecenben. A rövid „bemelegítőnapot” egy hatalmas vihar is átszervezte még, de a nehézségek ellenére tartalmas hétvégét ígért a nyitóest mindazoknak, akik felkeresik a Nagyerdőt.

Első nap, utolsó koncert

Budapesti elfoglaltságaink után csütörtök késő este érkeztünk le Debrecenbe, ahol addigra már javában folyt a fesztivál. Mire elfoglaltuk a szállást és berohantunk a Békás-tóhoz, már csak másfél koncert volt hátra. Mivel Márta volt olyan kedves, hogy helyettünk is végighallgatta a korábbi fellépőket, mi Annával csak az utolsó koncertről tudunk beszámolni.

BEVÁLTOTT NYEREMÉNY

Szerdán a Nexus LineUp forró pillanatait kellemes hűvösben élvezhettük a Budapest Jazz Clubban. Klimatizált nézőtér várta a Hofecker Dániel vezette hattagú multinacionális zenekar lemezbemutató koncertjére érkezőket. A magyar színeket a trombitán és szárnykürtön játszó zenekarvezető mellett, az altszaxofonos Jámbor Ármin és a zongorista Gyárfás Péter képviselte, a harsonás Karl Ericsson Svédország, a bőgős Hrvoje Kralj Horvátország, a dobos Oleg Markov Ukrajna szülötte. Valamennyien Graz patinás művészeti egyeteme, a Kunstuniversität Graz hallgatói, az osztrák nagyvárosból érkeztek Budapestre.

Nexus LineUp: Fragments

Nexus LineUp: Fragments (NarRator Records, 2018)

„Játék, határok nélkül”

Közhely, de mint ahogy az szokott lenni, nagy igazság, hogy a jazz olyan közös nyelv, mely összehozza a világ legkülönbözőbb tájairól érkezett embereket, és pillanatok alatt kiválóan megértik egymást.
Ékes példája ennek a Nexus LineUp, amit graz-i tanulmányai során alapított hat nagy tudású, ifjú művész. ...

EGRI A NÉGYZETEN

Budapest jazztérképére újabb zászlócskát tűzhetünk. Oldalunk eddig is igyekezett bemutatni a jazz zenével fertőzött új területek kínálatát, így örömmel számolhatok be a Kertész utca 39. szám alatt található Rustic Jazz Bar „Egri a négyzeten” címen hirdetett, az Egri János Jr. és Egri János alkotta zongora-bőgő duó hétfő esti koncertjéről.

Gondolataim a jazz-ről - 2018. július

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések, vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

"Szeressétek egymást!" - SZAKCSI 75! - 3/3. rész

A magyar jazz történelmének egyik legnagyobb alakja Szakcsi Lakatos Béla - ehhez nem fér kétség. 2018. július 8-án töltötte be a 75. életévét. Ezen nevezetes alkalomból találkoztunk egy körúti kávéházban.
A beszélgetés befejező rész következik.

Magyar jazz zenészek transzkripciói - új kiadvány

A közelmúltban jelent meg egy hiánypótló kiadvány Möntör Mátétól, mely a "Hungarian Jazz Transcriptions" címet viseli, és tíz magyar jazz zenész kiemelkedően érdekes improvizációját tartalmazza.

Binder Quartet – Gyulai Jazz Fesztivál / 2018.07.21.

Nagyon nehéz szavakba önteni azt a zenei élményt, amit a szombati fesztiválnyitó koncerten kaptunk mi nézők. Elöljáróban feltétlen köszönet jár Dr. Elek Tibor ügyvezetőnek, aki a Gyulai Várszínház műsorában – a gyulai jazz-ikon Gedeon József sajnálatos korai halála után is – helyet biztosít a jazz koncerteknek. A vár belső udvara, a pódium közelsége remek, bensőséges hangulatot teremt ehhez a műfajhoz.

QUINCY JONES 85

Idén március 14-én 85 esztendős lett Quincy Jones. Egy nagyszabású, világsztároktól hemzsegő tavaszi „house party” után, nyáron Európában folytatta az ünneplést, London és Perugia után Budapestre is ellátogatott. Június 27-én a 02 Aréna, július 13-án a Santa Giuliana, és végül július 16-án a Papp László Aréna közönsége is köszönthette a Time Magazin szerint a 20. század egyik legbefolyásosabb zenészét és producerét. Mr. "Q" nagyon szűk stábbal kelt át az óceánon, mindhárom helyszínen helyi zenészek szólaltatták meg nagyzenekarra írt műveit, és a vendégül hívott, jórészt Európában tartózkodó amerikai sztárszólisták személye és létszáma is változott.

"És ott van a nevem, hogy: SA-CHI" - SZAKCSI 75! - 3/2. rész

A magyar jazz történelmének egyik legnagyobb alakja Szakcsi Lakatos Béla - ehhez nem fér kétség. 2018. július 8-án töltötte be a 75. életévét. Ezen nevezetes alkalomból találkoztunk egy körúti kávéházban.
A beszélgetés második része következik.

Rossy-Kanan Quartet, Bird's Eye Club, Basel, Svájc (2018. július 19.)

Jorge (Jordy) Rossy (vibrafon), Michael Kanan (zongora), Putter Smith (bőgő) és Jimmy Wormworth (dobok) volt az együttes felállása. A baseli klubban ezen a héten négy este játszott-játszik a zenekar, és - mint ez számomra csak most derült ki - a Bird's Eye klub honlapján minden koncert élőben meghallgatható (viszont nem archiválják a felvételeket). Ma este is játszik a zenekar 8:30-tól, ez lesz az utolsó koncertjük (és utána be is zár a klub a nyári szünetre).

"Hívő ember vagyok." - SZAKCSI 75! - 3/1. rész

A magyar jazz történelmének egyik legnagyobb alakja Szakcsi Lakatos Béla - ehhez nem fér kétség. Éppen ma, 2018. július 8-án tölti be a 75. életévét. Ezen nevezetes alkalomból találkoztunk egy körúti kávéházban. A beszélgetés első része következik.

BUDAPEST 1956

Különleges programra készül a MÁV Szimfonikus Zenekar. 2018. október 27-én, szombaton este 19 órakor a Vigadó Dísztermében ünneplik zenével az 1956-os forradalom 62. évfordulóját és a most nyolcvanéves Tommy Vig muzsikáját.