JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. február 24.
Odd Day2024. február 24.
66-ik jazz Grammy-díjasok2024. február 05.

Hírek

Odd Day

Ma „Szökönap” van.

Antal Gábor: Walking on the Planet

Antal Gábor Trió feat. Szőke Szandra - Walking on the Planet (Eastern Deluxe Productions)

Megjelent 2023. március 9.
Nagyon modern, nagyon magával ragadó, nagyon életszerű.
Így foglalnám össze az Antal Gábor Trió „Walking on the Planet” című albumát.
Olyan zene ez, amely magában hordozza a fiatalság útkereső és útmutató állapotát. És nem feltétlenül csak a jazz-fiatalságét.
Számomra ez a lemez korosztályokat megszólító mű. ...

„Kedvenc énekeseim” – 17. rész: Fekete Csilla

Ebben a csütörtökönként jelentkező sorozatban az itthon és külföldön élő magyar jazz énekesnőket kérem, meséljék el, eddig mely énekesek voltak rájuk a legnagyobb hatással. – A szerk.

Magyar Jazz ABC – 413. rész: Füzi János

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
155 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Füzi Jánosnál tartunk.
12 év és 11 hónap alatt eddig 413 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Claerhout, Nabou: Trombone Ensemble Nabou Claerhout


Trombone Ensemble Nabou Claerhout - Trombone Ensemble Nabou Claerhout (W.E.R.F. Records)
Nabou Claerhout, az afrikai gyökerekkel rendelkező, 1993-ban Antwerpenben született fiatal harsonás hölgy már 9 évesen szokatlan lépésre szánta el magát: harsonázni kezdett. Akkoriban senki sem gondolta volna, hogy évekkel később a kortárs jazz színtér közepén találja magát. ...

Jazz Showcase 2024 a Müpa színpadán – A díjazottak

Vasárnap este – a két délutáni fellépő műsora, valamint a zsűri tanácskozása és a közönségszavazás lezárása után – nem nyilvánosan, zártkörben kihirdetésre került a végeredmény és megtörtént a díjak átadása. A Müpa honlapján hétfő reggel tájékoztatás jelent meg az eredményekről, amit az alábbiakban olvashatnak.

Jazz Showcase 2024 a Müpa színpadán – 2. nap

Szombat délután, esősre forduló időjárás. Meg is látszik: szinte teltház a Müpa Fesztivál Színházában. Úgy alakult, hogy két trió lesz a délutáni fellépő, egy nyugis nap a technikai személyzet számára.

Jazz Showcase 2024 a Müpa színpadán – 1. nap

Ez már a 17. rendezvény ebben a sorozatban, de - a közönség létszámából ítélve - szó sincs arról, hogy ez egy megszokásból évente megtartott esemény lenne, igény és érdeklődés van mögötte. Lényegi újdonságokról a rendezés és program tekintetében - egy kivételével - nem tudok beszámolni, tehát változatlanul három napig tart a seregszemle, délutánonként két-két pályakezdő zenekar fellépése kb. 45 percben, esténként pedig egy már ismertebb zenekar koncertje, amelyekhez időnként külföldi vendég is csatlakozik.

Egy felvillanó fényszikra a “Halványkék pöttyben”

Azt követően, hogy januárban megjelent hazánk egyik (ha nem a) legjobb jazz-gitárosának, Gyémánt Bálintnak és együttesének a legújabb lemeze, eljött az ideje a hivatalos bemutatónak is. A “Vortex of Silence” a Müpa falai között debütálhatott Budapesten február 16-án és természetesen nem maradtak üresen a Fesztivál Színházának széksorai.

Szeder Balázs: Song for My Love

Szeder Balázs Trió - Song for My Love (Magánkiadás)

Megjelent: 2022.
A méltatott jazz formációk a Blackberry Jam Combo, vagy a Szeder Balázs Jazz Project életre hívója, illetve a Morgenfunk, vagy a Joy Gospel Music tagja Dr. Szeder (Balu) Balázs (1980) kiváló jazz basszusgitáros egy, csak saját kompozíciókat tartalmazó, remek albummal jelentkezett. ...

Hang-szertartás Faremidóban

JaZZaJ / Csernovszky Márk: ZZZ-Hyéres - Kórus: Csernovszky Fanni, Nagy Emma, Takács Dorina, Tara Khozein, Fodor Orsi, Cseri Hanna, Lázár Ágoston, Balterer Bence, Rubik Ernő Zoltán, Csernovszky Márk - Vetítés: Papp Zsófia - 2024. február 14., CEU Kollégium Uszoda.

Jones, Percy: No Steps Left to Trace

PAKT - No Steps Left to Trace (MoonJune Records)

A MoonJune istálló egyik kedvenc lova a PAKT nevű supergroup formáció, melynek első stúdióanyaga (bár ez csak félig igaz, mivel duplalemezről van szó, és a második lemezt már koncerteken rögzítették) március 1-én kerülhet a rajongók kezébe.
A jazzma. ...

93. DzsesSzerda közérthető örökzöldekkel a Joe Fritz Trio előadásában

Emlékeim szerint a tatabányai koncertsorozatban ez volt az első alkalom, amikor a napjaink jazzében meglehetősen ritkán hallható klarinét a műsor minden számában hallható volt. Persze eddig is előfordult, hogy Ludányi Tamás, a DzsesSzerdák egyik szervezője és egyben a Black Diamond Big Band vezetője megörvendeztette a hallgatóságot egy-egy klarinétszólóval, vagy éppen Borbély Misi fúvóshangszer-arzenáljából is előkerült ez a hangszer, de nem egy teljes koncert erejéig.

FREE JAZZ ALBUMS 2024 - 73. rész

Ez az írás - ahogyan a FIVE STARS ALBUMS című sorozat esetében is történt - a free jazz honlapján ismertetett alkotások közül mutat be kéthetente egyet.
Hetvenharmadik rész: JOSH SINTON - COULOIR & BOOK OF PRACTITIONERS VOL. 2, BOOK ‘W’.

Extra, extra! We know about it, extra!

Munlatársunk Dr. Sümeghy László 2024. február 14-én, szerdán 10 óra 14 perckor jutatta el hozzám a szenzációs hírt! – A szerk.

A free jazz kiemelkedő alakjai - 50. rész: FRED LONBERG-HOLM

1960. december 21-e, New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a FREE JAZZ - A COLLECTIVE IMPROVISATION című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében.
A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Ötvenedik rész: Fred Lonberg-Holm.

Fritz József (Joe Fritz): Love Affair with a Clarinet

Joe Fritz-Robert Szili - Love Affair with a Clarinet (Magánkiadás)

Megjelent: 2024. február 09.
Ez az album különlegesen szép tisztelgés Buddy DeFranco a zseniális improvizátor, világhírű klarinétművész születésének 101. évfordulóján, aki hidat képezett a swing és a bebop korszak között.
Zenészeink, Joe Fritz klarinétművész és Szili Róbert gitárművész duó lemeze magasan kvalifikált stílusérzekéről tesz tanúbizonyságot. ...

66-ik jazz Grammy-díjasok

2024. február 4-én, vasárnap este (magyar idő szerint február 5-én, hétfőn hajlanban) Los Angeles-ben immár hatvanhatodik alkalommal osztották ki a legrangosabb zenei elismeréseket, a Grammy-díjakat.
Természetesen mi csak a jazz vonatkozású kategóriák nyerteseivel foglalkozunk!

Gondolataim - 2024 (IX. évfolyam - 2. rész)

A kilencedik évfolyammal folytatódik a Gondolataim-sorozat. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, köszöntések, személyes élmények, lemezajánlatok - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai, röviden.
Kilencedik évfolyam - második rész.
A januárra visszatekintő számban két 25, és egy 40 éve elhunyt, két száz
esztendővel ezelőtt született, és három “hetvenkedő” muzsikus - mások mellett.