JazzMa

Friss Hírek

MAKOVICS JAZZ HÍRNÖKEI2018. szeptember 24.
A HIT DIADALA2018. szeptember 23.
Herold Péter: All That I Am2018. szeptember 22.
JazzUp - Klausz Ádám2018. szeptember 22.
KÖRSÉTA A JAZZMÚZEUMBAN2018. szeptember 20.
PARÁDÉS VISSZATÉRÉS2018. szeptember 17.
KÁOSZT IGÉRT, BÉKÉT HOZOTT2018. szeptember 14.
GITÁRFENOMÉN A BJC-BEN2018. szeptember 13.
Jazz az árkádok alatt2018. szeptember 10.
SZÜLETÉSNAPI JAZZÜNNEP 2018. szeptember 04.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

Freud és a jazz; avagy Szőke Szandra a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Az év fiatal jazz-zenésze - 2019. / Versenyfelhívás

A Magyar Jazz Szövetség negyedik alkalommal indítja el tehetségkutató versenyét Magyarországon, valamint a határon túl működő, jazz zenét oktató közép-, vagy felsőfokú zeneoktatási intézményben tanuló, magyar állampolgárságú fiatal jazz-zenészek részére.

MAKOVICS JAZZ HÍRNÖKEI

Az egyik legsokoldalúbb muzsikusunk, Makovics Dénes csupa nagy névből verbuvált új zenekarának bemutatkozó koncertje a Budapest Jazz Clubban kisebb szenzációt hozott tavaly december közepén. A klasszikus felállású szextett a várakozásnak megfelelően a jazz minden szépségét bemutatta. Csütörtökön a BJC színpadán végre újra találkozhattam az All Star csapattal, de a klub programajánlójában is meghirdetett eredeti felállástól eltérve, két poszton is személycsere történt az összeállításban.

Paolo Fresu, Richard Galliano, Jan Lundgren: Mare Nostrum II, Münsterlingeni Pszichiátriai Klinika, Münsterlingen, Svájc (2018. szeptember 22.)

Ugye azt a szakállas viccet már sokat hallottuk, hogy a jazz-rajongók és/vagy a jazz-zenészek a bolondokházába valók. Na, most ez szó szerint megvalósult, ugyanis a tegnapi koncertet a Münsterlingeni pszichiátriai klinikán rendezték. A koncert előtt, a Bodensee partján fekvő kertben sétálgatva, kicsit elgondolkozott az ember, vajon ki az ápolt, ki az orvos és ki a koncertre érkezett jazzrajongó.

Marialy Pacheco az Opusban október 19-én a CAFe Budapest programjában

A kubai zongoristanő, Marialy Pacheco 1983-ban született Havannában.
Hét éves korától klasszikus zenei tanulmányokat folytatott tizenkilenc éves koráig.
2002-ben megnyerte a kubai Jo-Jazz versenyt, melynek zsűri elnöke a hazánkban is ismert zongorista, Chucho Valdés volt.

A HIT DIADALA

Szerdán egyik legtöbbet foglalkoztatott zongoristánk, Neumann Balázs frissen megjelent „Faith” című lemezének bemutatójára került sor a Budapest Jazz Clubban. A triójában bőgőző Máthé László és Kaszás Péter dobos mellett a lemez vendégszólistái, a szaxofonokon és tárogatón játszó Borbély Mihály és az énekes Winand Gábor is színpadra léptek.

Mark Soskin Trio, Marian's Jazzroom, Bern, Svájc (2018. szeptember 21.)

A bern-i Marian's Jazzroom-ban is beindult a szezon: ezen a héten a Mark Soskin trió szerepelt. Mark Soskin - zongora, Jay Anderson - bőgő és Adam Nussbaum - dob - ez volt a felállás. Vagyis, három kopasz, kerek fejű, őszes pofaszakállú, hatvanas éveiben járó, komoly karriert maguk mögött tudó zenész New Yorkból.

Geröly Tamás Virtual Trio – Törökbálint, szeptember 20.

A belépés és a zene is free – fűzte hozzá megjegyzésként az FB oldalon közzétett meghívóhoz Hunka Róbert a Supersize Recording Stúdió társtulajdonosa. A meghívó a Geröly Tamás Virtual Trio lemezbemutatójára, illetve egy újabb lemezfelvétel meghallgatására szólt. Aztán később kiderült, hogy inkább az utóbbiról volt szó.

Herold Péter: All That I Am

Peter Herold - All That I Am (2018)

A hazánkban fokozatosan bővülő smooth jazz műfaj egy újabb, fontos lemezzel gazdagodott, ez alkalommal erről az albumról számolok be a tisztelt olvasóknak. Saját tapasztalatomból tudom, hogy sok év session-zenész pályafutás után szólókarrierbe kezdeni az egyik legnehezebb, ugyanakkor a legizgalmasabb vállalkozás. ...

JazzUp - Klausz Ádám

Klausz Ádámra tavaly figyeltem fel a Bartók konzi tanszaki koncertjén. Jelenleg a Nagy Emma Quintet tagja.

Téli dal a szeptemberi nyárban

Nem időjárás jelentés - a Santa Diver trió 19-én, szerdán este az Opus Jazz Clubban játszott: Kézdy Luca - hegedű, elektronika; Szesztay Dávid - basszusgitár, effektek; Szegő Dávid - dob. A beszámoló címében említett darab, a "Winter Song" egy vadonatúj kompozíció.

FORRÓ HANGULATÚ KONCERT A HÁLÓ S4 TERMÉBEN

Az Ars Sacra fesztivál keretében kedden este, kivételesen a Háló Semmelweis utcai (S4) tágas kiállítótermében, zsúfolt nézőtér előtt került sor a jazzklub 92-ik koncertjére, amely egyben a tízedik évad megnyitója is volt! Az előadók személye garantálta a jó hangulatot és a magas színvonalú előadást, hiszen a Gyárfás-trió (ezúttal két Balázzsal: Berkes és Cseh), valamint két vendégművésszel (Pocsai Kriszta és Deseő Csaba) szórakoztatta a „nagyérdeműt”.

KÖRSÉTA A JAZZMÚZEUMBAN

Ha szerda, akkor ez Győr, és újra jazz szól a Rómer Klubban. A most induló második évad Csurák Erzsébet szerkesztői és háziasszonyi ténykedését dicséri, hiszen a teltházas program szünetében épp arról beszélgettünk a barátaimmal, hogy a Mediawave idején találkoztunk talán utoljára olyan jó hangulatú koncerteken, mint ebben a belvárosi klubban.

Barron, Kenny: Concentric Circles

Barron, Kenny: Concentric Circles (Blue Note)

„Nagy körök!”

Az 1943-as születésű Kenny Barron a jazz egyik élő legendája. A zseniális amerikai zongorista hosszú karriere során - többek között - olyan nagyágyúkkal dolgozott együtt, mint Sonny Stitt, Eddie „Lockjaw” Davis vagy Stan Getz. De „sideman”-kedései mellett szinte mindig voltak triói, a legjobb ritmusszekciókkal „felszerelkezve”. ...

PARÁDÉS VISSZATÉRÉS

Csaknem két év után tért vissza fővárosunkba a Budapest Jazz Club pénteki programjait szervező Harmónia Jazzműhely újabb meghívásának köszönhetően a Londonban élő ausztrál énekesnő, Lily Dior. Orszáczky Jackie felfedezettje ezúttal Szakcsi Lakatos Róbert triójával, Pecek Lakatos Krisztián és Balázs Elemér társaságában lépett színpadra.

Neumann Balázs: Faith (kritika: László Attila)

Neumann Balázs Trio: Faith (Ebizone Records, 2018)Jó antré az, amikor egy regény izgalmas mondattal indul… Szoktak is gondolkodni rajta az írók.Nahát, ezen a lemezen Neumann Balázs beletalált, mindjárt olyan akkordokkal indít, hogy az ember háta bizseregni kezd tőle.A Faith lényegében szerzői lemez, a saját darabokat Neumann Balázs írta, ő is hangszerelte, az „Indulj el egy úton” című pedig népdal, aminek a hangszerelését szintén ő készítette. ...

Zeneszerző és hangszerelő verseny - Versenyfelhívás

A Magyar Jazz Szövetség az idei évben nyolcadik alkalommal hirdeti meg Jazz Zeneszerző és Hangszerelő Versenyét.

A verseny célja, hogy új, eredeti jazz kompozíciók szülessenek hazai szerzőktől, valamint olyan új hangszerelések, melyek magyar szerzők munkáit dolgozzák fel.

KÁOSZT IGÉRT, BÉKÉT HOZOTT

Az ősz beköszöntével felpezsdült a klubélet, a fesztiválok, szabadtéri koncertek szezonja után újra szelet fogtak a nyári időszakot hősiesen átvészelő jazzklubok félárbocra engedett vitorlái. Az óceán túlpartjáról is kezdenek útra kelni a jazz világsztárjai Európa felé. Az utóbbi években szerencsére megszokhattuk, hogy turnéik során fővárosunkba is ellátogatnak, a koncert naptárakban a rangos helyszínek között a hazai klubok is egyre gyakrabban szerepelnek. A Budapest Jazz Club világsztárokat bemutató sorozatában kedden egyszerre hárman is érkeztek a legelitebb kategóriából, a gitáros Gilad Hekselman „ZuperOctave” triójával, Aaron Parks billentyűs és a dobos Kendrick Scott társaságában a bécsi Porgy & Bess után európai turnéja második állomásán, a Hollán Ernő utcában adott feledhetetlen koncertet.

GITÁRFENOMÉN A BJC-BEN

A Gilad Hekselman-Aaron Parks-Kendrick Scott trió három egyenrangú, egyenértékű művész kollektívája. Nem véletlen tehát, hogy nem valamelyikük nevén szerepel az együttes, igaz ugyan, hogy a ZuperOctave név alatt készítenek lemezt, és a hosszú európai lemezbemutató koncertkörúton is ezt a „márkanevet” használják.

II. Csepregi Gyula Szaxofonverseny - Versenyfelhívás

Idén is szaxofonversenyt indít a Magyar Jazz Szövetség. A Magyar Jazz Szövetség egykori alelnöke emlékének tisztelegve hirdeti meg a II. Csepregi Gyula Szaxofonversenyt a fiatal, magyar állampolgárságú szaxofonosok részére. Határidő: október 26. éjfél. A gálakoncertre a Budapest Jazz Clubban kerül sor november 18-án 20 órakor.

Az East Gipsy Band koncertje október 8-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban a CAFe Budapest programjában

Balázs József nemrég ünnepelte 40. születésnapját. Pályája elején 1998-ban a Bartók Rádió Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató versenyén második helyezést ért el.
Az East Gipsy Band-ben további két olyan muzsikus található (Pecek Lakatos Krisztián – 2003, Sárközi Lajos – 2006), akik a Bartók Rádió jazz versenyein győztek.

Jazz az árkádok alatt

Talán mondhatom, hogy az érdi közönség kezdi felfedezni vagy kezd újra rálelni a jazz szépségére. Rengetegen voltak kíváncsiak a negyedik Érdi Jazz Fesztivál koncertjeire az elmúlt 5 napban. Az új helyszín (helyesebben régi, mert a legelsőt is itt rendezték) kiváló akusztikával rendelkezik, de ettől függetlenül óriási volt a különbség az első és a negyedik fesztivál között mind fény-, mind hangtechikában.

SZÜLETÉSNAPI JAZZÜNNEP

Szombaton egy rendhagyónak mondható születésnapi koncertre került sor a Budapest Jazz Clubban. Rendhagyó, mert a klub történetében még nem fordult elő, hogy egy a zenét nem művelő születésnapját koncerttel ünnepeljék a zenét művelők. Ráadásul a zenét magas szinten művelő kitűnő muzsikusok, a legfiatalabbaktól, a legidősebb korosztályig. A dolog a kevésbé bennfentesek számára is világossá válik, ha az ünnepelt neve Maloschik Róbert, aki eddigi élete során Gonda Tanár Úr mellett, hazánkban a legtöbbet tette azért a zenéért, amit úgy hívunk, JAZZ. Rendhagyó volt a koncert azért is, mert a 70. évébe lépett ünnepelt nem volt jelen, illetve sajnos nem tudott jelen lenni az őt köszönteni vágyók között. A közönség soraiból sokan ekkor tudták meg, egy szerencsésen túlélt stroke után, kitartóan épülgetve, még járását nem nyerte vissza, így csak a technika segítségével, online tudta köszönteni az egybegyűlteket.

A be nem jegyzett Guinness rekorder - Maloschik Róbert 70 éves!

Utólag tudom, látom, hogy mennyi minden kimaradt... Mármint az alábbi beszélgetésből. Koncertek a Márványteremben és máshol, hangszeresek és énekesek jazz versenye - és még sorolhatnám. A szervező-főszerkesztő az éppen ma 70 éves Maloschik Róbert! Aki a Magyar Rádió első (és eddig az utolsó) hivatalos jazz főszerkesztője (volt)! Előtte és azóta sincs ilyen státusz...

Nem akarta a riportot - aztán mégis kötélnek állt. Évtizedek a jazz szolgálatában - ez is lehetne a beszélgetés címe. Így már - talán - érthető, hogy szinte lehetetlen M.R. életpályáját megrajzolni egyetlen, viszonylag rövid beszélgetéssel.

MALOSCHIK RÓBERT 70 - Szubjektív köszöntő

Főszerkesztőnk kerek születésnapja megérdemel egy terjedelmesebb megemlékezést. Róla ugyanis nem sokat tudnak még a honlap olvasói és általában a hazai jazzbarátok, még azok sem, akik már évtizedek óta ismerik személyesen vagy a munkássága révén. „Nem szeretem a személyi kultuszt” – szokta mondani, és valóban soha nem tolakodott az előtérbe, nem ünnepeltette magát, pedig nem sokan vannak azok, akik olyan sokat tettek a műfajért kis hazánkban, mint Robi. Nevét és tevékenységét több generációnyi jazzbarát ismeri, hiszen rádióműsorok, koncertek, tehetségkutató versenyek, lapkiadás stb. kötődnek hozzá már évtizedek óta. És akkor még nem is említettem a nyolcadik évét taposó Jazzma.hu-t, amelyen ezt a köszöntőt is olvashatják.

BUDAPEST 1956

Különleges programra készül a MÁV Szimfonikus Zenekar. 2018. október 27-én, szombaton este 19 órakor a Vigadó Dísztermében ünneplik zenével az 1956-os forradalom 62. évfordulóját és a most nyolcvanéves Tommy Vig muzsikáját.