JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek - friss hírek2023. szeptember 26.
Mi újság? – Szakcsi Jr.2023. szeptember 24.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.
Születésnapi lemezbemutató2023. szeptember 17.
Bágyi Balázs: Decade2023. szeptember 16.

Hírek

Argue, Darcy James: Dynamic Maximum Tension

Darcy James Argue’s Secret Society - Dynamic Maximum Tension (Nonesuch Records/Magneoton, 2023)

1. kép
Darcy James Argue 48 esztendős kanadai zeneszerző, zenekarvezető, karmester. 18 tagú zenekara a Secret Society, amelyet 2005-ben hozott létre. ...

Újbuda Jazz Fesztivál - 2023-09-22 (Fonó Budai Zeneház)

A Fonó Budai Zeneház nagyszínpadán három fantasztikus formáció lépett fel a Újbuda Jazz Fesztivál második napján. Egy, a nemzetközi kortárs és jazz színtéren megérdemelt sikereket arató világszínvonalú duó, és két új, 2023-ban bemutatkozó formáció búcsúztatta a meteorológiai nyarat annak utolsó estéjén.

Mi újság? – Szakcsi Jr.

Augusztus végén ifj. Szakcsi Lakatos Béla megírta nekem, hogy megalakult a Szakcsi Jazz Egyesület. Én meg gondoltam most érkezett el az idő egy interjúra, hiszen közeleg a sajtótájékoztató időpontja!

Grzanna, Suzanne: The Cat's Meow Anniversary Album

Suzanne Grzanna - The Cat's Meow Anniversary Album (Diva Records)

Megjelent 2023 szeptember 08.
Fényes, tiszta, fiatalos, ragyogó.
Ezekkel a jelzőkkel tudnám érzékeltetni a benyomást, amit az ember a lemez hallgatásakor megtapasztal akár az énekhang, akár a szaxofon hangzás vonatkozásában.
Plusz: a sajátoméval egyező keresztnév kötelez. ...

Polémia a magyar jazzéletről – Bényei Tamás írása

A Kossuth-díjas Hot Jazz Band vezetője, Bényei Tamás megkért, hogy a bevezetőben közöljem, a www.jazzma.hu-n megjelenő írása másodközlés, hisz eredetileg Zelinka Tamás szakújságában, a Parlando-ban jelent meg!
Mivel Tamás értekezése a dixieland zenészek véleményét tükrözi, ezért megkérem munkatársaimat, olvasóinkat és a „so callad modern jazz muzsikusokat”, tekintsék ezt a cikket vitaindítónak, és írják meg véleményüket! Hozzászólásukat a www.olvaso.jazzma.hu e-mail címre küldjék! – A szerk.

Laufey (Laufey Lín Jónsdóttir): Bewitched

Laufey - Bewitched (AWAL)

Megjelent: 2023. szeptember 8.
Ennek a tündérkislánynak második stúdióalbuma ma reggeltől vezeti a New York-i lemezlistát!
Egy elbűvölően kristálytiszta hangú izlandi-kínai dalszerző-énekesnő légiesen kedves dalai kerültek erre a lemezre.
Laufey Lín Jónsdóttir 1999. április 23-án született Reykjavikban. Apja izlandi, anyja kínai. Családjának anyai ága Kantonból származik. ...

London Brew: London Brew

London Brew – London Brew (Concord/Universal Hungary)

Martin Terefe és Bruce Lampcov producerek fejéből pattant ki az ötlet, hogy milyen jó lenne megünnepelni Miles Davis korszakalkotó klasszikusának, a „Bitches Brew” megjelenésének az 50. évfordulóját. Össze is trombitáltak gyorsan egy tucat brit muzsikust az első vonalból, és elkezdték szervezni az európai turnét. Ám jött a COVID, ami mindent felülírt, de a teljes lezárás után, 2020. ...

FREE JAZZ ALBUMS 2023 - 62. rész

Ez az írás - ahogyan a FIVE STARS ALBUMS című sorozat esetében is történt - a free jazz honlapján ismertetett alkotások közül mutat be hetente egyet.
Hatvankettedik rész: MATTHEW SHIPP TRIO - CIRCULAR TEMPLE.

Palágyi Ildikó: Körbeér

Palágyi Ildikó – Körbeér (Szerzői kiadás)

Megjelent 2023. március 24.
Kétségkívül az egyik legmegrendítőbb album, amit hallottam.
Miért tartom annak?
Mert lelkem legszűkebb vidékeit tárta fel, olyan helyekre vitt, amelyeket már régen elfelejtettem, vagyis inkább el akartam felejteni. És mert ugyanakkor feloldozást kaptam az élet nehéz helyzetei alól.
Hallgatásakor semmit nem tudtam a számok eredetéről. ...

Magyar Jazz ABC – 391. rész: Finok Zoltán

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
150 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Finok Zoltánnál tartunk.
12 év és 6 hónap alatt eddig 391 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Younger, Brandee: Brand New Life

Brandee Younger - Brand New Life (Impulse! Records – Universal Hungary, 2023)

Majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt volt szerencsém “kritizálni” az amerikai hárfás Brandee Younger első Impulse! CD-jét (Somewhere Different) - és most itt van a második „Brand New Life” címmel.
Az új lemez egy részének - öt darabnak - Dorothy Ashby (1932-1986) néhai jazz hárfás a szerzője-társszerzője - az ő emléke előtt tiszteleg BY. ...

Lemezek a hatvanas-hetvenes évekből - 12. rész

Ez a sorozat kéthetente keddenként mutat be (röviden) egy-egy albumot az 1960-70-es évekből. Ismert, vagy elfelejtett - népszerű, vagy alig elfogadott - neves, vagy kevésbé sztárolt muzsikusok alkotásairól olvashatnak. (A válogatás - természetesen - szubjektív.)
Tizenkettedik rész: ELLA FITZGERALD & JOE PASS - TAKE LOVE EASY.

A jazzdobolás kiemelkedő alakjai – 21. rész: Peter Erskine (Berdisz Tamás sorozata)

Kedves olvasó!
Dobosokat bemutató, lassan 2 éve futó sorozatom vége felé közeledik. Még négy rész van hátra, és a számomra valamiért kedves-kedvenc dobosaimból persze még sokkal több lenne, de most már arra a négy emberre fogok fókuszálni, akik azt hiszem sokunk számára megkerülhetetlen alakjai a dobos társadalomnak, akik rengeteg meghatározó dolgot tettek a mai modern jazz dobolásért. A választás természetesen szubjektív, kinek ki épp a kedvenc meghatározó dobos-példaképe. Vannak, akik a dobos lenyűgöző technikáját, és vannak, akik a muzikalitását tartják a legfontosabb dolognak. A magam részéről (és ezt a kurzusaimon is el szoktam mondani) azokat a dobosokat szeretem igazán, akiknek elegendő és megfelelő technika áll a rendelkezésére ahhoz, hogy a benne szunnyadó kifejezésre váró zene, muzikalitás megszólalhasson, felszínre kerülhessen a dobos kezein keresztül. Technika és muzikalitás kéz a kézben, talán ez lenne a legideálisabb dolog egy dobos életében.
Nem volt könnyű a választás, ki kerüljön bele ebbe a négy fejezetbe, és kit kell, kihagyjak kényszerűségből…

Születésnapi lemezbemutató

Bágyi Balázs 50 éves lesz szeptember végén, a Bágyi Balázs New Quartet 10, a „Decade” című új album pedig szeptember 15-étől hallgatható – sok ok volt tehát, hogy nagy koncertet rendezzenek a BJC színpadán, 2023. szeptember 16-án.

III. Józsefvárosi Jazzfesztivál (2023. szeptember 15-17.)

A Józsefvárosi Jazzfesztivál mindennapi terekbe visz varázslatos koncerteket. Nem lehet tudni, hogy ki tervezetten ment a koncertre, vagy ki az, aki épp áthaladt a Rákóczi téren, vagy leszaladt a csarnokba vásárolni és közönséggé vált. Az biztos, hogy a dinamikus forgatagból több száz ember intenzív közönséggé vált a fesztivál alatt. A jazzkoncertek rezdüléseire finoman reagáló közönség gyűlt össze már az első nap. A kiinduló hálatapsok mindig tovább terjedtek.

Bágyi Balázs: Decade

Bágyi Balázs New Quartet - Decade (Tom-Tom Records, 2023)

Szeptember 16-án lemezbemutató koncert és dupla ünnep a Budapest Jazz Clubban! Most jelenik meg a tízéves Bágyi Balázs New Quartet új albuma Decade címmel - és a zenekarvezető ebben a hónapban (19-én) lesz ötven esztendős. ...

Német-amerikai quartet legendás zenészekkel

Az európai és amerikai free/avantgárd jazz két legendás zenésze által vezetett quartet lépett fel szeptember 12-én kedd este az Opus Jazz Clubban. Kétség sem fért hozzá, hogy telt ház lesz, a jegyek már a koncert előtt elővételben elfogytak.

A free jazz kiemelkedő alakjai - 45. rész: VINNY GOLIA

1960. december 21-e, New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a FREE JAZZ - A COLLECTIVE IMPROVISATION című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében.
A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Negyvenötödik rész: Vinny Golia.

Lemezek a hatvanas-hetvenes évekből - 11. rész

Ez a sorozat kéthetente keddenként mutat be (röviden) egy-egy albumot az 1960-70-es évekből. Ismert, vagy elfelejtett - népszerű, vagy alig elfogadott - neves, vagy kevésbé sztárolt muzsikusok alkotásairól olvashatnak. (A válogatás - természetesen - szubjektív.)
Tizenegyedik rész: WEATHER REPORT - BLACK MARKET.

A JAZZművelésügyi Minisztérium jelenti – Vidéki jazz klubok IV. rész: Gödöllő Királyi Váró (Gödöllő, Állomás tér 1-3.)

A cikksorozatban az országban működő vidéki jazz klubokat szeretném bemutatni, azzal a céllal, hogy a jazzszerető közönség, és a jazz zenészek előtt is ismertek legyenek. A 4. részben a világ egyik legszebb – ha nem a legszebb - jazz klubjával, a Gödöllői Királyi Váróban működő klubbal kapcsolatosan a népszerű és kiváló szaxofonos Csányi Istvánt kérdeztem.

Gondolataim - 2023 (VIII. évfolyam - 9. rész)

Nyolcadik évfolyamába lépett a sorozat - folytatódik a “Gondolataim a jazz-ről”, a “GONDOLATAIM”, majd az “Újabb gondolataim” című, havonta megjelenő írás. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó aktuális gondolatai. (Nem részletes bemutatás - csak egy-két érdekesség, köszöntés, vagy esetleg személyes élmény.)
Nyolcadik évfolyam - kilencedik rész.