JazzMa

Friss Hírek

JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Hírek

Kis hírek – friss hírek

Happy birthday: Ülkei Dávid (Modern Art Orchestra) 36;
Mai cikkeink 10. évfolyam – 123. nap
Főszerkesztői jegyzet – 2020 július
GONDOLATAIM - 2020. június (V. évfolyam - 7. rész) (Dr. Nagy Sándor);
JazzUp – Kuti Laura;
Pastell Contemporro - JAZZ-CSÜTÖRTÖK A MESEHÁZBAN (Veres Krisztina);
Lemezpolc: Derrick Hodge – Color of Noize (Simády Béla);
Ezen a napon – július 2.;
Magyar Jazz ABC: Csapó Krisztián;
20 éve történt (2000) – Pat Metheny;
„The Magic Stag”, avagy Égerházi Attila a JazzKarcban (Gáspár Károly);
Lemezpolc: Ambrose Akinmusire - On the Tender of Every Calloused Moment (Dr. Nagy Sándor);
A Bodajki Jazz Tábor tanári karának bővülése (Bágyi Balázs);
Lemezpolc: Kadi Vija – Roaming in the Contemporary Society to Make Peace with It (Nagy Emma);
Lemezajánló (2020.06.29.-07.05.) (Simády Béla);
Jazz a Márványteremben – Gáspár Károly Trió (1998. szeptember 25.) - Sokszáz/144.rész;
30 év jazz - Hungarian All Star Big Band - 30 éves a Magyar Jazz Szövetég (Edelényi Szilvia);
A Beatles dalok jazz feldolgozásai – Day Tripper (1965-1980);
Lemezpolc: Leonardo Radicchi’s Archadia Trio feat. Robin Eubanks – Songs for People (Csapó Krisztián);
Egyszer volt…Zsámbék Jazz Open – 1. rész – Snétberger Ferenc (2000. június 23.);
20 éve történt (2000) – Snétberger Ferenc (Berlin);
Lemezpolc - Brad Mehldau - Suite 2020 April (Dr. Nagy Sándor);
Világsztárok Magyarországon – Jacky Terrasson Trio (2003. szeptember 27.);
20 éve történt (2000) - László Attila;
A free jazz kiemelkedő alakjai - 6. rész: ANTHONY BRAXTON (Dr. Nagy Sándor);
20 éve történt (2000) – Gyárfás István;
Gitárosok az én szememmel – Sonny Sharrock – Salvai Ádám sorozata - VI. rész;
20 éve történt (2000) – Borbély Mihály;
Charlie Haden (1937-2014) – Török Bettina sorozata – VI. rész.

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 111 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és most Csapó Krisztiánnal tartunk. Több mint 9 év alatt eddig 224 előadót és együttest mutattunk be Önöknek! Őket Lexikon rovatunkból visszakereshetik! És ha ráklikkelnek a Kis hírek - friss hírekre, akkor olvashatják mostani címszavunkat is!

GONDOLATAIM - 2020. június (V. évfolyam - 7. rész)

Minden hónap elején megjelenő írás: az előző időszakra vonatkozó évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - aktualitások, vagy kevésbé friss zenei események - egy jazzrajongó felvetései a műfajról.
Ötödik évfolyam - hetedik rész.

JazzUp – Kuti Laura

Laurát 2018 januárjában a Bartók konzi félévi vizsgakoncertjén láttam először játszani.

Hodge, Derrick: Color of Noize

Derrick Hodge  – Color of Noize (Blue Note/Universal Hungary - 2020.06.26.)
A Blue Note kiadó már hosszú évek óta helyet ad a mainstream jazz törekvések mellett a modern vonulatnak is. Érthető is a törekvés, hiszen minden kiadó szeretne az élen állni a lemezeladási listákon, az elsők között lenni az új arcok bemutatásában. Az elmúlt években a kiadó egyik favoritja, a Robert Glasper Experiment két Grammy-díjat kapott, mindkettőt R&B kategóriában. ...

20 éve történt (2000) – Pat Metheny

A 70-es évek közepétől követtem/követem figyelemmel Pat Metheny pályafutását. Valamennyi CD-je megvan a lemezgyűjteményemben, a „Bright Size Life”-tól (1976) az idén megjelent „From This Place”-ig.

„The Magic Stag”, avagy Égerházi Attila a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta, itt a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Akinmusire, Ambrose: On the Tender of Every Calloused Moment

Ambrose Akinmusire - On the Tender of Every Calloused Moment (Blue Note Records/Universal Hungary, 2020) A patinás Blue Note kiadó (1939 óta!) honlapján a sztárok – Gregory Porter, Bill Frisell, Norah Jones - mellett találjuk a 38 esztendős amerikai trombitás új CD-jét is, ez itt az ötödik albuma.
Tizenegy AA szerzemény, 48 perc (gyakran) free-be hajló modern mainstream. ...

A Bodajki Jazz Tábor tanári karának bővülése

Vasárnap az alábbi e-mailt küldte nekem (!) Bágyi Balázs a BBNQ vezetője, aki nem mellesleg a Magyar Jazz Szövetség elnőke, és egyáltalán nem mellesleg a BJT dob tanára és táborvezetője! – A szerk.

Vija, Kadi: Roaming in the Contemporary Society to Make Peace with It

Kadi Vija – Roaming in the Contemporary Society to Make Peace with It (Flame Jazz)

Egy makacsul ismétlődő ostinato egyszerre képes bennünk megállítani az időt és elindítani valamiféle megállíthatatlan és egyben mozdulatlan történést.
Vagyis, amire várunk, és ami vár ránk abban már nyakig benne vagyunk.
Kadi Vija  quartettjének új lemeze májusban jelent meg. ...

Lemezajánló (2020.06.29.-07.05.)

Íme egy szemezgetés a következő napok jazz újdonságaiból. A letöltéssel megvásárolható Hi-Res formátum, a vinyl, vagy a CD megjelenési dátuma azonos előadó esetén is eltéréseket mutathat, nem feltétlenül megegyező napra esik.
Hétfőnként jelentkező rovatunkban igyekszünk érdekességeket találni a friss kiadványok között.

Radicchi, Leonardo: Songs for People

Leonardo Radicchi’s Archadia Trio feat. Robin Eubanks – Songs for People (Alfa Music)

Harmónia harmóniák nélkül

Az olasz szaxofonos, Leonardo Radicchi negyedik szólólemeze a második album, ami a Grammy-díjas Robin Eubanks harsonás vendégszereplésével készült el. A harmónia-hangszer nélküli felállásban a két fúvóson kívül bőgő és dob alkotja a ritmusszekciót. ...

JazzUp – Dimák Patrik

A JazzUp rovatban Dimák Patrik az első olyan szereplő, akit még nem láttam élőben muzsikálni. Június 23-án Debrecenbe küldött egy e-mailt, hogy szívesen játszana az idei Debreceni Bor- és Jazz Napokon. Ezt a levelet továbbította nekem Tóth Ernő, s amikor szerdán megkaptam a levelet és benne a két felvételt, azonnal felhívtam Patrikot, hogy az idei Debrecen programja már végleges, viszont csinálnék vele egy interjút. Ezt olvashatják alább.

A jazzélet újraindulásának első jelei Svájcban... avagy Thierry Lang és Francois Lindemann szólózongora, Chorus Klub, Lausanne, Svájc (2020. június 19.)

A „social distancing” szigorú betartása mellett (maszk, két méter távolság az asztalok között, cím és telefonszám leadása... stb.. stb.) három hónapos kihagyás után végre rendeztek újra egy koncertet a Chorus-ban. De ez csak egy egyszeri esemény volt (na jó, kétszeri, mert ugyan csak egynek indult, de a nagy érdeklődés miatt rendeztek egy második napon is egy koncertet), mert beköszönt a nyári szünet. Talán ősszel indul újra a rendes program a klubban (ha addig nem lesz második COVID-19 hullám, vagy Kína nem áll elő valami újabb vírussal).

Mehldau, Brad: Suite 2020 April

Brad Mehldau - Suite 2020 April (Nonesuch/MagNeoton, 2020) Néhány napja, ezer darab sorszámozott, dedikált vinyl fomájában adta ki az amerikai Nonesuch Records Brad Mehldau legújabb szólózongora lemezét. Az alig több, mint negyven perces album egy tizenkét tételes művet (minden fórumon római számmal jelölve és a címeket kis betűkkel írva!), valamint három feldolgozás számot tartalmaz.Ha 2020 április - akkor a koronavírus világjárvány. ...

20 éve történt (2000) - László Attila

Attilát a 70-es évek közepén ismertem meg. A Zoller Attila Jazz Gitár Tehetségkutató Verseny zsűrijébe természetesen meghívtam, és nemcsak azért, mert 2000-ben ő volt a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

A free jazz kiemelkedő alakjai - 6. rész: ANTHONY BRAXTON

1960. december 21-e (éppen az idén lesz hatvan éve), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a "Free Jazz - A Collective Improvisation" című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene több évtizedre visszatekintő történelmében. A minden hónap egyik hétfőjén megjelenő sorozat a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Hatodik rész: Anthony Braxton.

20 éve történt (2000) – Gyárfás István

A “szakma” kissé meglepődött, mikor Gyafit is betettem a zsűribe… A “jóindulatú” telefonok ellenére sem voltam hajlandó megváltoztatni döntésem. Már akkor is az egyik legjobb magyar gitárosnak tartottam őt!

20 éve történt (2000) – Borbély Mihály

Mivel a 2000-es Zoller Attila Jazz Gitár Tehetségkutató Verseny döntőseit már sorra vettük, így most a zsűri tagjai következnek!
Borbély Mihály akkoriban a jazztanszék vezetője volt.

XIII. BODAJKI JAZZ TÁBOR

A tábor 2020.07.20-a és 25-e között kerül megrendezésre a Fejér megyei Bodajkon a Hang - Szín - Tér művészeti iskola épületében, bentlakásos formában. A tábor művészeti vezetője Bágyi Balázs, Gramofon-díjas jazz-dob előadóművész és zeneszerző, Artisjus-díjas zeneokató, a Magyar Jazz Szövetség elnöke.