JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. február 04.
Juhász Gábor: Planets2023. január 29.

Hírek

Prim, Billy (Vaszileiosz Primikirisz): Ivora

Billy Prim - Ivora (Irida Music)

„Billy világa”
A hazánkban élő görög dobos, zeneszerző, Billy Prim (eredeti neve: Vaszileiosz Primikirisz) második albuma, az „Ivora” pörög lejátszómban.
A felvételhez a magyar jazzélet kiválóságai közül választott partnereket a zenekarvezető, hiszen Mester Dániel (szaxofon, klarinét), Blaho Attila (zongora), és Bögöthy Ádám (bőgő) alkotják a nagyszerű csapatot. ...

Gondolataim - 2023 (VIII. évfolyam - 2. rész)

Nyolcadik évfolyamába lépett a sorozat - folytatódik a “Gondolataim a jazz-ről”, a “GONDOLATAIM”, majd az “Újabb gondolataim” című, havonta megjelenő írás.
Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek – újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai.
Nyolcadik évfolyam - második rész.

Csoda a Palotában - Jazzbois feat. Kaláka (MÜPA 2023. 01. 29.)

Fantasztikus koncerttel búcsúzott a 2023. évi MÜPA Jazz Showcase. A háromnapos koncertsorozat a Művészetek Palotája hagyományos tehetségbörzéje, ahol a fiatal jazz titánok és jazz amazonok mutatkozhatnak be ideális körülmények között, nemzetközi zsűri előtt ingyenes koncerteken. Az esti fizetős hangversenyek “A” kategóriás hazai és külföldi művészek fellépésével teszik fel a koronát a napi versenyprogram zárásaként. A koncertjegyeket már tavaly októberben kezdték árusítani és jellemző az érdeklődésre, hogy napok alatt el is fogytak. A kötött program miatt a koncert duplázást nem lehetett megoldani, pedig igény lett volna rá. Sajnos idő hiányában csak a záróprogramra sikerült eljutnom, de hála a MÜPA élő internetes közvetítésének, néhány koncertbe így is sikerült belenéznem. A közvetítés hang- és vizuális minősége is kiváló volt, amit láthattam Barabás Lőrinc és vendége, Niklas Paschburg multiinstrumentalista koncertjének livestreamje alatt.

FREE JAZZ ALBUMS 2023 - 29. rész

Ez az írás (és a következők is) egyenes folytatása(i) a FIVE STARS ALBUMS című, 18 részt megért sorozatnak. Ahogyan az említett lemezek esetében - úgy ezúttal is a free jazz honlapján bemutatott alkotások közül választok hetente. Mivel egy ideje csak ritkán értékelik (látják el csillagokkal) a műveket, ezért a saját véleményem alapján döntök.
Huszonkilencedik rész: JAMES BRANDON LEWIS TRIO - EYE OF I.

Winnipeg Jazz Orchestra: Voices

Winnipeg Jazz Orchestra – Voices (WJO 2022)

A kanadai Manitoba állam fővárosa Winnipeg, aminek 1977-ben alakított neves jazz zenekara legújabb, hatodik lemezén arra vállalkozik, hogy tisztelettel adózzék az itt lakó nemzetiségek és népek kultúrájának. Természetesen a zene útján, a korongon hallható kompozíciók szerzői saját gyökerei után kutatnak, melynek hatásai egy különleges világutazásra invitálják a hallgatót a muzsika szárnyain. ...

Magyar Jazz ABC – 358. rész: Falusi János

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
143 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Falusi Jánosnál tartunk.
11 év és 11 hónap alatt eddig 358 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

A virtuozitás dicsérete - KRIZ és Jesús Molina közös koncertje a MüPában

A nagy érdeklődés árulkodó volt, másfél hónappal a koncert előtt már nem lehetett jegyet kapni, hamar meglett a teltház KRIZ és Jesús Molina közös koncertjére. Az izgalom érthető volt, hogy is lehetne a jazz kedvelőinek közömbös, hogy először jár Magyarországon a világ egyik legfelkapottabb fiatal zongoristája, aki amellett, hogy hihetetlen technikai tudással rendelkezik, érzelmes és karizmatikus előadó? Magyar társai a szakma krémjéből kerültek ki, természetesen őket is mindjárt bemutatom.

Generációk, avagy Duka László, ifj, Duka László, és Adrienn asszony a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM rádión hallható péntekenként, este hét órától, aztán 20:00 órától látható is a rádió YouTube csatornáján.
A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik Róbert Főszerkesztő Úrnak köszönhetően, 2017 januárja óta itt, a JazzMa.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

di Luzio, Luca: Never Give Up

Luca di Luzio – Never Give Up

A sokszínű és sokoldalú olasz jazzgitáros, Luca di Luzio (1973) elektromos, akusztikus és klasszikus gitáron játszik, olyan stílusban, amely a jazz standard-ektől és a bossa nova-tól a funkon, a modern jazzen, a fúzión át és a bluesig mindent lefed.
2018-ban vette fel a „GLOBETROTTER” című albumát Dave Weckl, Jimmy Haslip, George Whitty és Max Ionata társaságában.
Most új albummal jelentkezett, amely 2022. ...

Nagy Emma interjú - „A jazz egyensúlyt jelent számomra az érzelmek és a gondolatok között”

Nagy Emma páratlan hangszínnel és érzésvilággal énekel. A zenei diszharmóniával párhuzamosan megszólaltatja a játékosságot.
Az idén öt éves öttagú zenekarával az első koncertjüktől szinte minden versenyen első helyet érnek el. 2018: II. Belvárosi Jazz Verseny - I. hely; 2019: MüPa Jazz Showcase - I. hely; 2021: Getxo Jazz Festival - döntő; Jazz Juniors Krakkó - I. hely; Babel Laureate Jazz Verseny - I. hely
Legújabb lemezük már a svájci Unit Records kiadónál jelent meg. Júniusban koncerteztek Bolzano-ban a Südtirol Jazz Festival-on, augusztusban Rómában a Fara Music Festival-on, szeptemberben Barcelonában.
2023 január elején érkeztek a Jazzma Szavazólistáinak eredményei, ahol Nagy Emma 11-szer dobogós eredményt ért el, sokszor zenekarával. A Szerkesztőségi Szavazólistán négyszer első helyen vannak.
Olvasói Szavazólista eredményei (részlet)
Az év albuma: 2. Nagy Emma Quintet „Synced” 258 (!) szavazat
Az év koncertje: 3. Nagy Emma Quintet feat. Harcsa Veronika & Ávéd János 103 szavazat
Az év együttese: 2. Nagy Emma Quintet 111 szavazat
Az év énekesnője: 2. Nagy Emma 131 szavazat
Az év zeneszerzője: 2. Nagy Emma 61 szavazat

Assad, Clarice: Window to the World

Clarice Assad - Window to the World (Vectordisc Records)

Az 1978-as születésű Clarice Assad brazil származású zeneszerző, zongoraművész, hangszerelő, énekes úgy bűvöli a dallamokat ezen az albumon, hogy impresszionista módon egy világutazáson veszünk részt.
Eleve nagyon üdítő a sok angol nyelvű kiválóság után egy ilyen, már alapjaiban is éneklő nyelven (portugál) hallgatnunk az éneket. ...

Mi újság? – Bolyki Tamás

Tamást a 2010-es évek közepén láttam először gitározni, a Bartók jazzkonzi egyik vizsgakoncertjén. 2021-ben szerepeltettem a Debreceni Jazz Napokon.

Juhász Gábor: Planets

Juhász Gábor - Planets (My Reel Club)

„Együttállás”

A hazai jazz szcéna kiemelkedő egyénisége, Juhász Gábor jelentkezett új albummal, „Planets” címmel. Mindig nagy öröm számomra, ha a zseniális gitáros, zeneszerző által fémjelzett korongot hallgathatok, mert játéka és kompozíciói varázslatos világba repítenek. ...

Gardony, Laszlo: Close Connection

Laszlo Gardony - Close Connection (Sunnyside Records, 2022)

Újságunk indulása (2011. március 1-e) óta követi a bostoni Berklee jazz zongora tanszéke professzorának, Gárdonyi Lászlónak munkásságát (nevét a keresőbe írva 160 találatot kapunk!) -, illetve bemutatja azóta megjelent önálló albumait.
Tehát: Signature Time (2011), Clarity (2013), Life in Real Time (2015), és
Serious Play (2017). ...

Dagan, Ori: Click Right Here

Ori Dagan - Click Right Here (ScatCat Records 2022)

A díjnyertes jazz énekes-dalszerző, Ori Dagan (1981) egyfajta agilis swing-érzetet hoz mindenbe, amit csinál, legyen szó egy standard interpretációjáról, egy pop dallam felforgatásáról, vagy saját eredeti zenéjének és szövegeinek bemutatásáról. Másokéval összetéveszthetetlen gazdag basszus-baritonja lenyűgöző a mai jazz énekesek világában. ...

Kedvenc énekeseim – 1. rész: Winand Gábor (Szőke Nikoletta sorozata)

Amikor Maloschik Robi felkért, hogy írjak havonta egyszer a kedvenc énekeseimről, akikre példaképként tekintek, arra gondoltam, hogy nem lesz egyszerű feladat szűkíteni a kört, mivel nagyon sokan inspiráltak eddigi pályámon. Egyben biztos voltam: az első énekes, akiről mesélek, Winand Gábor lesz. Most egy nagyon személyes írás következik, nem tudok Gáborról anélkül írni, hogy ne beszélnék az énekesi pályámról közben, hiszen ő volt a mesterem és egyben legfőbb példaképem. Nem elsősorban a szakmai életét részletezem, mivel gondolom, a JazzMa olvasói pontosan tudják, mekkora művész volt. Helyette szeretettel osztom meg, hogy milyen volt ő az én szemszögemből.

Szakáll Norbert: Eszter kertje

Szakáll Norbert Quartet – Eszter kertje (Szerzői kiadás)

Egy zenei album többféle módon alkothat egységet.
Van, amelyik úgy működik, akár egy regény: történetet mesél el, szöveggel kiegészülve, explicit módon, vagy anélkül, pusztán a hangszerekre hagyatkozva. Szerelemről, háborúról, vívódásról, vagy a háromról egyszerre (ahogy az az életben gyakran lenni szokott). Van, amelyiket belső küzdelem ihlet. ...

Pintér Zoltán: Breaktrough

Pintér Zoltán & Kollmann Gábor Quartet – Breaktrough (Szerzői kiadás)

A Pintér Zoltán & Kollmann Gábor Quartet a Pege Aladár Quartet emlékére alakult, az akkori tagok közül Pintér Zoltán (zongora) és Kollmann Gábor (szaxofonok) a Pege Quartet tagja is volt a 2000-es évek elején. ...

A free jazz kiemelkedő alakjai - 37. rész: HAMID DRAKE

1960. december 21-e (62 évvel ezelőtt történt), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a Free Jazz - A Collective Improvisation című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében. A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Harminchetedik rész: Hamid Drake.