JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. december 02.
Dalos hangulatban2022. november 24.
Bóková, Nikol: Elements2022. november 23.
Foster, Ronnie: Reboot2022. november 19.

Hírek

www.jazzma.hu Muzsikusi Szavazólista 2022

2016 decemberében lehetett beküldeni először muzsikusoknak szavazatokat. A végeredményt 2017. január 1-én tettem közzé. A mostani tehát már a hetedik Muzsikusi Szavazólista!
Az idén is 32 kategóriában lehet leadni a szavazatokat! Az idén is már november 1-től lehet küldeni a szavazatokat az olvaso.jazzma.hu@gmail.com e-mail címre.
És ne feledjék/feledjétek: a beküldési határidő december 15-e éjfél! Utána küldött szavazatokat már nem fogadok el!

www.jazzma.hu Koncert- és Fesztivál Szervezői, Menedzseri, Jazzklub Tulajdonosi- és Alkalmazotti, Lemeztársasági Szavazólista 2022

2019 decemberében lehetett beküldeni először a szervezőknek szavazatokat. A végeredményt 2020. január 1-én tettem közzé. A mostani tehát már a negyedik Koncert- és Fesztiválszervezői Szavazólista! Viszont az idén először voksolhatnak a menedzserek, a jazzklubok alkalmazottjai, valamint a lemeztársasági emberek is voksolhatnak!
Az idén is 32 kategóriában lehet leadni a szavazatokat! Az idén is már november 1-től lehet küldeni a szavazatokat az olvaso.jazzma.hu@gmail.com e-mail címre.
És ne feledjék/feledjétek: a beküldési határidő december 15-e éjfél! Utána küldött szavazatokat már nem fogadok el!

www.jazzma.hu Olvasói Szavazólista 2022

2013 decemberében lehetett beküldeni először olvasóinknak szavazatokat. A végeredményt 2014. január 1-én tettem közzé. A mostani tehát már a tizedik Olvasói Szavazólista!
Az idén is 32 kategóriában lehet leadni a voksokat! Az idén is már november 1-től lehet küldeni a szavazatokat az olvaso.jazzma.hu@gmail.com e-mail címre.
És ne feledjék: a beküldési határidő december 15-e éjfél! Utána küldött szavazatokat már nem fogadok el!

JAZZKANIZSA – 2022. november 5. (Nagykanizsa, Móricz Zsigmond Művelődési Ház)

Nagy érdeklődés övezte az idei JazzKanizsa programját Nagykanizsán, a Kanizsai Kulturális Központ szervezésében. A legendás régi jazzfesztiválok hangulatát idéző esemény 2016 óta várja a műfaj kedvelőit. A három koncertnek ezúttal a Móricz Zsigmond Művelődési Ház adott otthont.

Újabb gondolataim (VII. évfolyam - 12. rész)

Hetedik éve olvashatják a “Gondolataim a jazz-ről” - majd a “GONDOLATAIM” - és most az “Újabb gondolataim” című sorozat részeit.
Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - havonta megjelenő írás. Újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai.
Hetedik évfolyam - tizenkettedik rész.

Újabb Hendrix interpretáció Halper Lászlótól

„Mi lett volna, ha…” jön elő sokszor a kérdés. Mi lett volna, ha Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) nem hal meg 36 évesen, viszont tudjuk, hogy alkotásai kiállták az idők próbáját (életében több mint 600 művet írt). Tudjuk, hogy Miles Davis (1926-1991) hányszor újította meg a jazz műfaját, mondhatjuk teljes életművet hagyott hátra. Mi lett volna, ha Davis két korán elhunyt kortársának, Charlie Parker-nek (1920-1955) és John Coltrane-nak (1926-1967) több idő jutott volna. Ugyanezt a kérdést feltehetjük Jimi Hendrix (1942-1970), a legnagyobb rock gitáros esetében is.

FREE JAZZ ALBUMS 2022 - 20. rész

Ez az írás (és a következők is) egyenes folytatása(i) a FIVE STARS ALBUMS című, 18 részt megért sorozatnak. Ahogyan az említett lemezek esetében - úgy ezúttal is a free jazz honlapján bemutatott alkotások közül válogatok hetente. Mivel egy ideje ritkán értékelik (látják el csillagokkal) a műveket, ezért a saját véleményem alapján döntök.
Huszadik rész: MARCO COLONNA / FRANCESCO CIGANA - SHELLS.

„AQUA”, avagy Hász Eszter a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM rádión hallható péntekenként, este hét órától, majd vasárnap 00:00 órától kerül ismétlésre.
A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik Róbert Főszerkesztő Úrnak köszönhetően, 2017 januárja óta itt, a JazzMa.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Canarro: New York-Párizs–Budapest

Canarro - New York-Párizs–Budapest (Fonó Records)

A Canarro egy újabb magyar gypsy swing (szakszerűbben fogalmazva manouche swing) formáció, melynek „New York-Párizs–Budapest” című lemeze a Fonó gondozásában jelent meg. ...

Magyar Jazz ABC – 349. rész: Extreme Harsona Quartet

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
139 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és most az Extreme Harsona Quartet-nél tartunk.
11 év és 8 hónap alatt eddig 349 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Jazzpresszó EXTRA – GITÁRŐRÜLET

December 11-én, vasárnap 18 órától rendhagyó évzáró koncertet tartunk a Vigyázó Sándor Művelődési Központ JAZZPRESSZÓ programján!

50 éve történt+ - Jazz-rock albumok 1970-ből – Dreams „Dreams”

A Dreams jazz-rock együttest a zongorista Jeff Kent (1948-2016) és a basszusgitáros-énekes Doug Lubahn (1947-2019) alakította 1969-ben New York-ban. A lemez felét 1969-ben a New York-i A & R stúdióban, másik felét 1970-ben a Chicago-i CBS stúdióban vették fel. Az albumot 1970-ben jelentette meg a Columbia Records.

A jazz szaxofonozás nagy alakjai – 11. rész: Sherman Irby

Korántsem teljes sorozatom utolsó előtti részéhez értünk, amikor is újra egy jelenleg is koncertező, alkotó művészt mutatok be az olvasóknak. Volt szerencsém többször élőben hallani őt és nagy hatást gyakorol rám minden alkalommal, ami remélhetőleg érezhető a játékomon, mikor valamelyik hazai bigband ”lead alto” posztján ülhetek.

Spreng, Camille-Alban: Dear Uncle Lennie

Camille-Alban Spreng - Dear Uncle Lennie (Yolk Records, 2022) Egy újabb Yolk Records kiadvány látott napvilágot november 18-án: ezúttal a Brüsszelben élő zongorista, zeneszerző Camille-Alban Spreng “Dear Uncle Lennie” című albumáról olvashatnak újságunkban. (A francia cég rendszeresen “ellátja” a JazzMa-t lemezekkel. ...

Izraelből jöttünk – Csuhaj Barna Tibor

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanáraiként Lakatos Ágnessel az Erasmus program támogatásával egy hetet töltöttünk Izraelben, a „Jerusalem Academy of Music and Dance” egyetemen vendégeként.

Szlovákiából jöttem – Egri János Jr.

Tegnap az alábbi levelet kaptam Egri János Jr.-tól (aki azóta Jancsika nekem, hogy 9 éves korában felléptettem Apukájával a Jazz a Márványteremben sorozatomban a Bartók Rádióban)! – A szerk.

Bacsó Kristóf: Imaginary Faces

Bacsó Kristóf - Imaginary Faces (BMC Records)

„Világ-Csoda-Zene”
Kétszeresen örülök, hogy Bacsó Kristóf új lemezzel jelentkezett. Egyrészt nagyon szeretem fantasztikus szaxofonozását és kompozícióit, másrészt megnyugtató, hogy továbbra is maradt ideje aktív muzsikusként alkotni, játszani, az LFZE Jazztanszékének vezetése mellett. ...

ZZZ // Keserves — Csernovszky-Gyányi-Krizbai-Móser-Nagy

2022. november 23-án a Létminimum Bázisba a Jazzaj hozta el ZZZ programsorozatát, a fellépő művészek szabadon improvizáltak és csak némi előzetes iránymutatást kaptak (egy HTRK dalt, Venetian Snares, Melis László szerzeményeit és Vörösmarty Mihály egy versét), többen köztük a helyszínen először találkoztak és játszottak együtt.

Dalos hangulatban

A Müpa kedd délutáni hangulatkoncertjén a Hárs Róza Quintet és a dal voltak a főszereplők. Az együttest zeneakadémiai hallgatók alkotják, ebben a felállásban most léptek először színpadra.

Bóková, Nikol: Elements

Nikol Bóková Quartet - Elements (Soleil et Pluie, 2022) A cseh zongorista-zeneszerző hölgy Nikol Bóková (1991) negyedik albumát hallgathatjuk “Elements” címmel, amelyet a Soleil et Pluie nevű, idén alapított kiadó gondozott, és amelynek társtulajdonosa Bóková. Az “Inner Place” (2019), az “Unravel” (2020), és a “Prometheus” (2021) után ezúttal négyesben adják elő az újabb koncept-lemezt - a korábbiak közül kettőről újságunkban is olvashatnak. ...

The Bad Plus: plusz kategóriás zenekar a Magyar Zene Házában

Alapfokú angol nyelvtudás nélkül is könnyen lefordítható nevű amerikai zenekar nem New York-ban és még csak nem is a nyugati parton alakult 2000-ben, az eredeti tagok a nem éppen mély jazz gyökerekkel rendelkező Minnesota és Wisconsin államokból származnak. Mind a mai napig a zenekarban játszó két alapító tag, a bőgős Reid Anderson és a dobos Dave King mellett 2017-ig Ethan Iverson zongorista játszott a zenekarban. Az avantgárd beállítottságú újszerű zenéjükkel élénk feltűnést keltettek mind a kritikusok, mind a közönség körében. A Down Beat éves szavazásain rendszeresen a helyezettek között szerepeltek.
A szóló karriert választó Ethan Iverson-t a szintén zongorista Orrin Evans váltotta fel, aki 2021-ben döntött úgy, hogy saját neve alatt szeretne a továbbiakban dolgozni. A két alapító tag akkor határozott úgy, hogy a zenekar – legalábbis egyelőre – nem lesz a továbbiakban zongoratrió.

Kiss Zoltán „Hagyma” temetése

2022. november 20-án, vasárnap 15 óra 58 perckor az alábbi levelet kaptam Hagyma lányától, Kiss Esztertől! – A szerk.

A jazzdobolás kiemelkedő alakjai – 11. rész: Gregory Hutchinson

A Jazz Magazin „nemzedékének dobosaként” írja le, és valóban, Gregory Hutchinson korunk egyik legelismertebb jazz dobosa. Egy zenész-dobos, aki a jazz hagyományait, gyökereit hordozza játékában, minden zenei stílushoz képes a legnagyobb pontossággal és fantáziával közelíteni, alkalmazkodni. A mainstream jazz-től a groove-os hip-hop zenéig igen széles a paletta, ahol játékával találkozhatunk.

Hülsmann, Julia: The Next Door

Julia Hülsmann Quartet – The Next Door (ECM/Hangvető)

Julia Hülsmann (1968) berlini zongorista hölgy, aki 2008-as „The End of a Summer” című EMC anyagával robbant be a jazzéletbe, akkor még a triójával.
Azóta zenekara kvartetté bővült: a „The Next Door” a 2019-es „Not Far from Here” folytatása, amit szintén a négyesfogat rögzített.
A lemezen a zenekarvezető mellett Uli Kempendorff tenorozik, Marc Muellbauer bőgőzik, és Heinrich Köbberling dobol. ...

Gyárfás Attila: Minimal Distance

Gyárfás Attila - Minimal Distance (Hunnia Records, 2022) November 15-én jelent meg Gyárfás Attila szólófelvétele vinyl és digitális formátumokban “Minimal Distance” címmel. A rendkívüli tehetséggel megáldott dobos egy néhány évvel ezelőtti interjúban elmondta, hogy John Coltrane muzsikája fordította figyelmét a jazz irányába - nem rossz indulás. ...

Foster, Ronnie: Reboot

Ronnie Foster - Reboot (Blue Note Records/Universal Hungary)

„Újraindítás Ronnie-val!”
Egy legendás orgonista, Ronnie Foster (1950) új albuma, a „Reboot” pörög lejátszómban. Az amerikai művész a Blue Note által, a 70-es években kiadott lemezei reneszánszukat élik, hiszen nagyban kötődnek a manapság divatos acid jazz és neo-soul műfajokhoz. ...

A jazz harsonázás nagyjai - 11/12 - Nils Landgren

Vonjuk be Európát is. A sok kiváló amerikai harsonás mellett jó néhány brit, német, vagy akár skandináv harsonás is feliratkozott a jazz történelem könyvének fontosabb lapjaira.