JazzMa

Friss Hírek

JazzUp – Hász Eszter2019. február 21.
Váczi Dániel: Reticular2019. február 20.
DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.

Hírek

Grencsó István: Do Not Slam the Door!

Grencsó Collective Special 5 with Ken Vandermark - Do Not Slam the Door! (BMC, 2019)

Az ezen a héten megjelenő lemezen - amelyet a BMC stúdiójában vették fel - három Grencsó és két Vandermark szerzemény, valamint további öt, a sextet minden (teljesen egyenrangú!) tagjának (különböző változatokban történő) részvételével alkotott darab hallható. ...

JazzUp – Hász Eszter

Hász Eszter (1996) nyerte meg az Év fiatal jazz-zenésze verseny szakmai díját. Ezzel nyert egy fél tucat fellépést. Ráadásul olyan zenészekkel dolgozhat együtt egész évben, akik mentorálják, tanítják, kapcsolatokat építhet a segítségükkel.

LAMU; avagy Tóth Viktor a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Váczi Dániel: Reticular

Váczi Dániel: Reticular (FMR Records, 2018)

„Jazz-evolúció”

Váczi Dániel 1998-ban diplomázott, mint ökológus és evolúcióbiológus. Persze mindezek előtt, 17 évesen kezdett el altszaxofonozni, hegedű tanulmányait befejezve. Azt gondolom, az előző két mondatból jól kiviláglik, olyan művészről beszélünk, aki igen komplexen látja a világot. ...

Pénteken újra jazz klub Törökbálinton

Február 22-én este 7 órakor a Kelemen Angelika Quartet fog koncertet adni a törökbálinti művelődési házban. Vendégük ezúttal egy fiatal, tehetséges, egyetemista gitáros lesz, Cseh Péter.

A Jazz Showcase kulisszatitkai - 2. rész

Idén tizenkettedik alkalommal került sor a Jazz Showcase-re a Müpában, ahol a fiatalok kaptak bemutatkozási lehetőséget délután, este pedig feltörekvő zenekarok mutatták be zenéjüket külföldi vendégművészek részvételével.

Megkértem Binder Károlyt, a zsűri elnökét, hogy avassa be az olvasókat is, mi alapján történik a szavazás, mit változtatna, ha tehetné, és hogy látja a mai jazz helyzetét.

Játék 2019 február – Megfejtés és nyertes

Lassan 2 és fél éve, 2016 októberben indította – a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező - játéksorozatát a Seattle-ből a svájci Friburg-ba költözött Dr. Szabó Csaba! – A szerk.

A Jazz Showcase kulisszatitkai - 1. rész

Idén tizenkettedik alkalommal került sor a Jazz Showcase-re a Müpában, ahol a fiatalok kaptak bemutatkozási lehetőséget délután, este pedig feltörekvő zenekarok mutatták be zenéjüket külföldi vendégművészek részvételével. Összesen 9 zenekar kapott lehetőséget délután, hogy betekintést nyerhessen zenei világukba a közönség. A fiatalok előadását egy 8 tagú neves zenészekből, fesztivál szervezőkből és szakértőkből álló zsűri értékelte, és közülük választottak ki egyet, mely zenekar a szakmai zsűri különdíját nyerte el. Egy közönségdíjas is kikerül a fellépők közül, mert a közönségnek is lehetősége volt szavazni, sőt akik jól meg tudták mozgatni kedvelőiket, azok az internetes szavazásra is buzdíthattak a három nap folyamán.

Kézdy Luca a Puskin Kávézóban

A Iuventus Művészeti Alapítvány fiatal képzőművészek és zenészek támogatására jött létre 2018-ban. Az első ösztöndíjasok kiállításának ünnepélyes megnyitója 2019. február 13-án volt a Puskin Kávézóban.

Mintha tegnap történt volna! - DESEŐ CSABA 80! (1. rész)

Születésnapi beszélgetés: látva és hallgatva - szinte hihetetlen, hogy már 80 esztendős a brácsás, hegedűs Deseő Csaba! Szívélyesen fogadott otthonában. Rendhagyó riport: nagyrészt "közös emlékeinket" próbáltam felidézni.

DESEŐ CSABA 80!

A Háló Klub 2008 októbere óta minden hónap második keddjén rendezi jazz koncertjeit, melynek sorozatszerkesztője és művészeti vezetője a kezdetektől Deseő Csaba. Ez a szép hagyomány a Ferenciek terén a Háló Közösségi Központban indult, és a kényszerű költözés után 2012-től a Horánszky utcai Loyola Caféban folytatódott. A közelmúltban lehetőségük nyílt a jóval tágasabb Semmelweis utcai S4 kiállítótermében is alkalmi közösségi és kulturális rendezvényeket tartani, így idén itt került megrendezésre a február második keddjére hirdetett koncert is. A nagyobb befogadóképességű S4 nézőtere zsúfolásig megtelt, erre a koncertre már jóval előbb kikerült a „minden jegy elkelt” felirat a Háló közelgő eseményeit közzétevő világhálós oldalakon. A szokásosnál is nagyobb érdeklődés egyszerűen magyarázható, ezen a koncerten ünnepelte 80. születésnapját az 1939. február 15-én született Deseő Csaba.

Katché, Manu: The Scope

Manu Katché – The Scope (Anteprima Productions, 2019)

A 61. életévébe lépett francia dobos kilencedik szóló albumát jelentette meg a hónap elején. Az ECM kiadótól való távozása után a második lemeze, és ez is az Anteprima kiadónál került kiadásra.
Elöljáróban el kell árulnom, hogy imádom Katché játékát. Ő és Németh Feri jelentik számomra a modern dobolás csúcsait. A francia dobos Sting és főleg Peter Gabriel mellett lett híres, és elismert zenész. ...

Jazz-Február Los Angelesben

Ígértem "nagyobb neveket" az előző tudósításomban. Úgy alakult, hogy múlt héten Los Angelesben voltam egy kongresszuson, és "nem lopom én az időt" mottóval megnéztem, mi a helyzet a városban "jazzileg".

A Makovics Sextet a 69. tatabányai DzsesSzerdán

Már régen vártam, hogy a kiváló szaxofonos-fuvolista Makovics Dénes bekerüljön a műsorba. Rá aztán igazán illik az „underrated” jelző, azaz érzésem szerint nem méltányolják tudásának megfelelően, legalábbis nem túl gyakran bukkan fel a neve a jazzkoncert programokban. A Downbeat régi kategóriája szerint mondhatnánk, hogy ő egy „TDWR” (talent deserving wider recognition), azaz „szélesebb körű elismerést érdemlő tehetség”, vagy inkább annál több.

Jensen, Ingrid - Treseler, Steve: Invisible Sounds: For Kenny Wheeler

Ingrid Jensen / Steve Treseler - Invisible Sounds: For Kenny Wheeler (Whirlwind Recordings, 2018) A londoni lemezkiadó a kanadai trombitás hölgy, Ingrid Jensen új lemezével tiszteleg az öt éve elhunyt Kenny Wheeler emléke előtt, aki a zenekarvezető honfitársa volt, ugyanazon a hangszeren játszott, és huszonéves kora óta az angol fővárosban élt. Wheeler kompozíciói hangzanak el kettő kivételével: a "Duet" Treseler, az "Ingalude" Ingrid Jensen szerzeménye. ...

Wingfield, Mark: Tales from the Dreaming

Mark Wingfield: Tales from the Dreaming City (MOONJUNE, 2018)

A lemez minden száma egy-egy különálló történet mond el, melyet 19. századi épületek vagy régi vidéki tájak hangulata inspirált. Ezt jól vizualizálja a CD borítója, melyen nagyon szép, látványos grafikákat találunk.
A lemez anyaga letisztult, koncepciója egyértelmű – talán túlságosan is. ...

CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM

Csütörtökön, a Kertész utcából a Kossuth Lajos utca 20-ba költözött Fészek pinceklubban, egy új jam session sorozat indult. Egyelőre kéthetente, minden páros hét csütörtökén, este 10-től várják a szabadnapos vagy a koncertek után betérő zenészeket, akik kedvet éreznek egy kis kötetlen, szabad együttmuzsikálásra, amely akár kifulladásig is eltarthat. A nyitó bulin Soso Lakatos Sándor barátaiból összeállított zenekara töltötte be a házigazda szerepét. Ők alapozták meg a hangulatot, és mini koncertjük után kezdődött a jam, ahová bárki beszállhatott. Szerencsére önként jelentkezőkből már az első alkalomkor sem volt hiány.

Exkluzív interjú a JazzShowcase nyertes együttes vezetőjével, Nagy Emmával

Emmát (aki a napokban lett 21 éves) tavaly januárban a Bartók konzi féléves vizsgakoncertjén hallottam először énekelni. Rögtön hallottam, hogy egy párját ritkító tehetségről van szó. Kb. egy fél évvel később megnyerte a II. Belvárosi Jazzversenyt. Majd újabb fél év teltével, most hétvégén a Müpa JazzShowcase-t. Mivel JazzUp rovatunkban Emma már szerepelt 2018. január 14-én, így most főoldalra készítettem vele egy villáminterjút!

Pátkai Rozina: Taladim

Pátkai Rozina: Taladim (Tom-Tom Records, 2018)

„Elrévedezni, némely, némely szavadon”

Pátkai Rozina nevét a bossa-nova hazai mestereként ismerhettük meg. A nagyszerű énekesnő hitelesen, nagy átéléssel interpretálja a brazil életérzést kifejező melódiákat. Most azonban más oldalát mutatja meg a 2018. végén megjelent „Taladim” című albumán, mely a Tom-Tom Records gondozásában látott napvilágot. ...

Arura Trió és a hármas egység

Csütörtökön a Budapest Jazz Club színpadán lépett fel a Tóth Viktor vezette formáció, az Arura Trió. Régen nem jártam koncertjükön, és nagyon vártam, hogy elengedjem magamban azokat a „köteleket”, amik a napi rutintól ráncokat formálnak az arcomon. Jelentem, a koncert után tíz évet fiatalodtam. Lehet ezen mosolyogni, de a három nagyszerű zenész jazz-játéka olyan hatással van lélekre, mint másnak egy wellness hétvége.

Molnár Gyula 75 éves jubileumi koncertje

A mellékelt plakáton két fontos évszám szerepel, 55 és 75. Az első szám Magyarország jelenleg legrégebbi együttesét jelenti, mert a szegedi Molnár Dixieland Band 55 éves. A második szám 75 Molnár Gyula éveinek száma. A jubileumi koncerten ezt a két számot ünnepelte a telt házas MOM hallgatósága. Egy zenekar életében nagy jelentősége van, hogy ennyi idő után is együtt maradtak és folyamatos munkával kitartóan részt vettek a hazai és nemzetközi tradicionális jazzéletben.

Hárs Viktor: Bigbandica Symphonica

Hárs Viktor: Bigbandica Symphonica (Szerzői kiadás, 2019)

„Nem feledünk, Mohay Andris!”

2014. júliusában veszítettük el - egy tragikus baleset következményeként - a hazai jazz szcéna kiválóságát, Mohay Andrást. Mindössze 36 évet kapott a Teremtőtől a földi léthez, azonban így is hatalmas életművet hagyott maga után a zseniális dobos. ...

BEVÁLTOTT ÍGÉRET

Pénteken a 2018-ban rendezett II. Belvárosi Jazz Verseny jazz combo kategóriában győztes Nagy Emma Quintet lemezbemutatójára került sor az Aranytíz Kultúrház Tolnay Klári termének nagyszínpadán. A verseny legjobb énekese díját is elnyerő Nagy Emma együttesével az este hétkor kezdődött kétrészes jazzgála második felében mutatta be első saját CD-jüket, az első részben a nemzetközi szinten is magasan jegyzett honi zongorista generációból a tehetséges fiatal Horváth Balázst, majd a középkorosztály ünnepelt sztárját, Gáspár Károlyt szólította színpadra az est háziasszonya, Fekete Csilla.

Lovano, Joe: Trio Tapestry

Joe Lovano - Trio Tapestry (ECM - Hangvető, 2019)
Tizenegy új Joe Lovano kompozíció került az ECM kiadványára - szaxofon-zongora-dob felállásban. A tavaly márciusban készült stúdiófelvételre a trió vezetője két honfitársát, Marilyn Crispellt és Carmen Castaldit hívta meg.
Lassú, elmélkedésre ösztönző, többnyire halk zene (újkori ECM...): a modern mainstream és a free jazz között valahol félúton - kicsit (talán) az utóbbihoz közelebb. ...

OLD MUSICIAN AND THE SEA
Szakcsi Lakatos Béla triója a győri Rómer klubban

Miért jutott eszembe Hemingway? Mert belebotlok néhol olyan megfogalmazásokba, hogy Szakcsi Lakatos Bélának az ötvenes évek óta töretlenül felfelé ível a pályája. Hova kellene felfelé ívelnie egy művész pályájának, aki évtizedek óta nyűgöz le minket tehetségével, képzettségével, kreativitásával? Fiatalkoromban a keszthelyi kikötőben volt olyan borozó, ahova azért volt érdemes beülni, mert a tóról a friss fogással érkező halászok oda ültek be egy kicsit beszélgetni. A Balatonról senki nem tudott annyit, mint ezek a ráncos, őszülő, cigarettázó öregek.

3. Belvárosi Jazzverseny

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat kulturális tanácsnoka meghirdeti a
3. Belvárosi Jazzversenyt

SZÓLÓ és JAZZ COMBO kategóriában

Az év fiatal jazz-zenésze - döntő - 2019. február 2.

Idén már negyedik alkalommal került megrendezésre Az év fiatal jazz zenésze verseny, amit az NKA támogatott idén is. Talán a nagyobb reklámnak köszönhetően vagy annak, hogy 2018-ban a nyertesek egész évben koncerteztek, vagy mert a határon túli magyar diákok is lehetőséget kaptak a nevezésre, idén nagyon sokan jelentkeztek. Pintér Zoltán - aki a versenyt megálmodta és létrehozta,- elmondta, hogy már a döntősök kiválasztása is nehéz feladatnak bizonyult, annyi tehetséges zenész küldte be a munkáját.
A közönség is hallhatta, hogy idén még erősebb a verseny, mint tavaly volt, és ebben az évben ismét egy fővel bővült a döntőbe jutottak száma, így 8 fiatal mutathatta be tudását, tehetségét a Budapest Jazz Club színpadán, akik közül egy közönség- és egy szakmai nyertes került ki. Idén is telt ház fogadta a színpadra lépőket.

NEM TILTOTT HATÁRÁTLÉPÉS

Igazi csemegét ajánlott február második napjára a budai Fonó a jazz és a world music határterületén otthonosan mozgó zenerajongóknak: egy estére két koncertet, két trió fellépését. Az előzetes várakozások teljesültek: a Kézdy Luca vezette Santa Diver (SD) és a Szőke Szabolcs irányításával működő Trio Squelini (TS) egyaránt kiváló produkcióval állt színpadra. Egyidejű szereplésük alkalom némi összevetésre.

ÚJ SOROZAT INDULT

Csütörtökön Jazz Generációk címmel új sorozat indult a Budapest Jazz Clubban. A jövőben havonta jelentkező történeti előadással, beszélgetésekkel és visszaemlékezésekkel fűszerezett élőzenés bemutatókon a jelenkor ikonikus előadóit, a középgeneráció aktív jazz zenészeit és a most tanuló új generációt szólaltja meg a sorozat középgenerációhoz tartozó dobos ötletgazdája és művészeti vezetője, Bordás József. Talán nem véletlen, hogy a Magyar Jazz Szövetség és az NKA támogatásával létrejött sorozatban elsőként a dobosok generációja került bemutatásra „JAZZ DOBOSOK KOVÁCS GYULÁTÓL NAPJAINKIG” címen, de ennyi részrehajlás igazán megbocsátható, főleg ha a nyitányon olyan muzsikusokkal sikerült a múltat és a jelent felidézni, mint Kőszegi Imre, Bágyi Balázs és Szabó Dániel Ferenc. Mindhárom dobos generáció zenéinek megszólaltatásában Pecze Balázs (trombita), Balogh Zoltán (zongora), Oláh Péter (bőgő) segített.

Erős idénykezdés a Jazz Kocsmában – 2019.02.01.

Másfél hónappal az édesapa triójának fellépése után, most a családi vonalat a fiú, Gyárfás Attila triója vitte tovább a szegedi jazzkedvelők kedvenc helyén. A tavaly megjelent „Cloud Factory” című lemez szolgáltatta az alapot, a közreműködő trió hiánytalanul megjelent a fellépésen, azaz Gyárfás Attila dobolt, Fenyvesi Márton gitározott, Marco Zenini pedig bőgőn játszott.

Új jazz klub a dél-budai régióban – Törökbálinton

Egy új jazz klub indítása mindig sok izgalommal jár. Nem tudja a szervező, hogy lesz-e rá igény, eléri-e a zenét szeretőket, jó helyen és jó időben nyílik-e a klub, nem üti-e hasonló program a környéken a megnyitót? Törökbálinton a felsoroltakból több kérdésre is tudtuk már a választ. Mert az Érdi Jazz Fesztivál miatt, - ami kevesebb mint 10 km-re van csak a klubtól, - tudtuk, hogy van egy jazz kedvelő bázis, aki a két jazzfesztivál között is szeretne igényes jazz zenét hallgatni. Nincs messze Budapesttől Törökbálint, de annyira pont nagy a távolság, hogy ha van jó program a fővárosban és ebben a dél-budai régióban is, akkor a közelebbi jót választják a környéken élők (ez vonatkozik Dél-Budára is). Az idei zord téli időjárás is megkegyelmezett nekünk, nem volt méteres hó vagy jégpáncél az utakon, ami mi tagadás nem szokatlan ezen a vidéken. És hát a legnagyobb vonzerőt se hagyjuk ki, mert akik az ingyenes koncertet elvállalták, azok között ott vannak a jazz zene kulcsfigurái: Binder Károly, Borbély Mihály, Juhász Gábor, Elek István, Kelemen Angelika, Weisz János, Gyárfás István, Varga Gábor, Gayer Ferenc, Dorogi Ákos, Weszely János, Rozbora Ádám