JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Hírek

Kis hírek – friss hírek

Magyarország egyetlen naponta többször is frissülő jazz lapja, a JazzMa.hu aktuális cikkeinek tartalomjegyzéke.

Névnaposok – Júlia, Rita

Olvasóink kívánságának megfelelően újra indítottam „Névnaposok” című sorozatomat!
Ma Júlia és Rita névnap van. A magyar jazz történetében 6 Júliát és 1 Ritát találtam. előbbiek közül 1 már meghalt.

Magyar Jazz ABC – 426 rész: Gájer Bálint

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
158 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Gájer Bálintnál tartunk.
13 év és 2 hónap alatt eddig 426 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Mehldau, Brad: After Bach II

Brad Mehldau - After Bach II (Nonesuch Records / Magneoton, 2024)

Néhány napja (CD és digitális formátumokban) jelent meg az amerikai zongorista, zeneszerző Brad Mehldau (1970) új szólófelvétele After Bach II címmel.
Az album “előzménye” (ugyanennél a kiadónál) az After Bach (2018) - a német zeneszerző Johann Sebastian Bach (1685-1750) Das wohltemperierte Klavier című művének részleteit felhasználva, tovább gondolva készült. ...

Idei jazzfesztiválok, amelyekről én is tudok… - 5. rész: 23. Jazz Weekend (Solymár)

Hétfőnként jelentkező sorozatomban azokról a 2024-es magyar jazzfesztiválokról számolok be, akik válaszoltak körlevelemre. Minden esetben a fesztivál főszervezőjével készített riportot olvashatják.
Sorozatunk ötödik részében a solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház igazgatója, Varga Zsolt által küldött részletes programra hívom fel a figyelmüket! – A szerk.

A hangok világának menedéke

Kilépni a rohanó hétköznapokból elemi szükségletté vált, megtépázott napjaink nyugalomért kiáltanak. A művészet és ezen belül is a zene sokszor és sokféleképpen tud segítséget nyújtani a kilépés folyamatában.
Május 22-én Lamm Dávid a Müpában nyitja meg inspiráló világának kapuit, mindazok számára, akik egy kicsit elvonulnának a mindennapok elől.

Slow the Band: Live in Dresden

Slow the Band - Live in Dresden (SLOWmusic)

Megjelent 2024. május 03.
Ezúttal lengyel jazz zenészek kitűnő albumát ajánlom a kedves olvasónak.
Koncert felvételen rögzített kompozíciók hangzanak el valami elképesztően jó tolmácsolásban.
Életigenlés, könnyedség sugárzik át a muzsikusok játékán.
A lengyel jazz világhírű, s ezt ez az album is alátámasztja.
A Slow the Band egy fúziós jazz-zenekar, amelynek székhelye a lengyelországi Wróclaw. ...

Az alma meg az a bizonyos fa - MVM Junior Príma-díj 2024

A Magyar Zene Házában átadták a Junior Príma-díjakat 10 fiatal muzsikusnak, köztük hárman részesültek elismerésben a jazz előadók közül: Papp Mátyás - harsonás, Nagy Ábel Márton - zongorista, zeneszerző, és Drippey Máté - szaxofonos.

Junior Príma-díj 2024 díjátadó - 2024. május 15., szerda - Magyar Zene Háza

17. alkalommal kerültek átadásra a Junior Príma-díjak, és örvendetes, hogy a komolyzenészek mellett idén már 3 díjazott is jazz zenész az összesen 10 díjazott közül, ezt külön kiemelte köszöntő beszédében Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense. A Magyar Jazz Szövetség vezetősége részéről Nagy János és Dr. Peller György vettek részt az eseményen.

Életének 70. évében meghalt Körmendy Ferenc

Körit 1979-ben a 180-as Csoport tagjaként ismertem meg. Aztán láttam-hallottam brácsázni a Szabados György vezette MAKUZ-ban, sőt a Binder-Körmendy Duóval is Szegeden.

A free jazz kiemelkedő alakjai - 53. rész: EVAN PARKER

1960. december 21-e, New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a FREE JAZZ - A COLLECTIVE IMPROVISATION című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében.
A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz
legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Ötvenharmadik rész: Evan Parker.

AMP – 2024

Jedermann Jazz Kávézó, Budapest, 2024. május 11-én, este 9 után, két részben az AMP Trió, abszolút teltházzal.

Rákóczi téri jazz-punk angyaljárás - Nagy Emma Quintet

A legfiatalabb magyar jazz generáció sikert sikerre halmozó természeti csodája, a Nagy Emma Quintet lépett fel a Rákóczi téri Vásárcsarnok mellett 2024. május 10-én 17 órai kezdéssel. A péntek délutáni időpont, a szinte kánikulai meleg, tűző napsütés ellenére nagyszerű koncertet láthatott a rendkívül színes összetételű közönség.
A koncert kezdése előtt pár perccel még a helyi fedél nélküliek voltak vidám és türelmetlen (Nyomassátok má’!) többségben, de a zene felcsendülésekor már a komoly rajongótábor is megjelent. A koncert végére pedig szinte tömeg hallgatta önfeledten a semmihez nem hasonlítható zenét, táncoló kétévesektől az aggastyánokig. Pedig nem mulatós volt a menü a JazzFest Budapest szabadtéri koncertjén.

Újra Jazzklub Nagykanizsán

Anno Nagykanizsa és a nagykanizsai Jazzklub bizony országos hírű volt a műfaj térképén, sokan emlékeznek rá, hogy a Jazzfesztivál környékén található füves téren anno mennyi sátor volt ezen jeles alkalmakkor. Sajnos azóta kicsit más idők járnak a jazzre, de néhányan (Domján Attila, Baráth Zoltán) úgy döntöttek (s milyen helyesen!), hogy megpróbálják a hajdani kanizsai Jazzklubot újraéleszteni. Ebből oroszlánrészt vállalt magára Baráth Zoltán Artisjus-díjas zenetanár, aki elvállalta az első előadás lezongorázását (nemcsak képletesen).

FREE JAZZ ALBUMS 2024 - 79. rész

Ez az írás - ahogyan a FIVE STARS ALBUMS című sorozat esetében is történt - a free jazz honlapján ismertetett alkotások közül mutat be kéthetente egyet.
Hetvenkilencedik rész: JAMES BRANDON LEWIS - TRANSFIGURATION.

The Jazz Defenders: Memory in Motion

The Jazz Defenders - Memory in Motion (ITI Records)

Megjelent: 2024. április 19-én.
Amint elindítjuk a brit jazz együttes, a The Jazz Defenders frissen megjelent harmadik albumát, egy különleges utazás veszi kezdetét.
Egy szempillantás alatt egy vidám, fiatalos, lendületes jazzfesztiválra kerül a hallgató, s bizony: előferdülhet, hogy táncolni fogunk a dalok egyikére-másikára.
A szerzemények egytől egyig lenyűgözően gazdag és egyedi hangzásúak. ...

Gondolataim - 2024 (IX. évfolyam - 5. rész)

A kilencedik évfolyammal folytatódik a Gondolataim-sorozat. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, köszöntések, személyes élmények, lemezajánlatok - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai.
Kilencedik évfolyam - ötödik rész.