JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

10 éves a Budapest Jazz Club – Exkluzív interjú Bóna Lászlóval

Lacit kb. 20 éve ismertem meg, akkor még jazz dobos volt. Utána internetes rádiójával jelentkezett nálam a Bartók Rádióban. Majd amikor 2007 őszén suttyomban elindították a Budapest Jazz Clubot. Azóta barátok vagyunk. Legalább is én így vélem…

bona-laszlo.jpg


1) Mikor ültetek le ti három jazznyulak (Bóna László, Susszer Zoltán és Dr. Sár Csaba), hogy végleg elhatározzátok, most aztán indítunk egy jazzklubot?

Csabával régóta ismertük egymást (zenéltünk is együtt!), Zolival és feleségével, Fazekas Katával 2007 tavaszán találkoztunk először még a Múzem utcában. Az első időszakban egyébként többen voltunk tulajdonosok, aztán talán 2010-től maradtunk így négyesben.


2) Ehhez képest mikor és hol volt a legeslegelső Budapest Jazz Club koncert?

A legelső BJC koncert kalandosnak indult, mert a koncert napján a koncertteremben itt-ott még építkezési törmelék hevert, amit természetesen a koncert kezdését megelőző hangbeállásra kitakarítottunk Zolival. 2007 őszén, talán novemberben lehetett ez a nap, amire szerintem Finok Zoli Jazz Steps zenekara is kell, hogy emlékezzen, mert Ők voltak a színpad avatói, Ők játszották az első BJC bulit. A délutáni érkezésükkor elég nehéz volt őket meggyőzni, hogy lesz itt ma este koncert, nem hittek benne, a sitt látványa megrémítette őket.


3) És mikor tartottátok az első születésnapi koncertet? Emlékszel még rá, hogy ott kik léptek fel?

2008 január nemtudomhanyadikán volt a klub nyitóbulija, innét kezdődött a BJC időszámítás, így 2009 januárjában volt az első születésnapi buli. A fellépők Gereben Zita, Hajdu Klára és Myrtill voltak.


4) Egyáltalán van arról nyilvántartásotok, hogy kik és eddig hányszor léptek fel Nálatok előbb a Múzeum utcában, majd a Hollán Ernő utcában?

Nincs ilyen nyilvántartsunk, de hogy mégis szolgáljak valamiféle adattal, kb. 450 produkció zajlik évente a Budapest Jazz Clubban, ami ha belegondolsz, egy igen nagy szám. Fura, mert a klub elkötelezettjeinek (Keleti Kristóf - PR, marketing menedzser, Susszer Balázs - hangmérnök, műszaki "igazgató", Dóczi Bence – hangtechnikus, Zselinszky Zsáklin - jegykoordináció, zenekari adminisztráció, és Farkas Gabriella - pályázatokért felelős kolléga) talán fel sem tűnik, hogy tulajdonképpen milyen koncertszámhoz biztosítják a hátttérmunkát, csak amikor leírjuk a számot, ami nekem is fura, pedig mindannyian tudjuk/ismerjük ezt a számot. És ahogy szokás mondani, ezúton is köszönjük mi tulajdonosok az elhivatott munkájukat.


5) Ki állítja össze a programokat? És milyen alapon? Van profilja a BJC-nek? I mean, bármilyen stílusú együttes felléphet nálatok, vagy mondjuk főleg modern mainstream előadók szerepelnek a legtöbbet...

A programokat jómagam állítom össze. Ha stílusnak tekinthető, hogy megpróbálunk mindenkinek teret biztosítani a BJC színpadán, akkor a "nyitottság" az arcunk, a stílusunk. Viszont a zenekarok sokszínűsége miatt nincs egy határozott zenei megjelenésünk, - azt biztosan nem lehet mondani, hogy "menjünk le a BJC-be, mert ott tutti fusion van" -, ami azt gondolom nem is kell, hogy legyen, ilyen karakterisztikájuk legyen a zenekaroknak. Ha pedig nem művészeti, hanem üzleti perspektívából közelítem meg kérdésed - ilyet is kell egy jazzklubbal -, akkor pedig tudomásul kell venni, hogy az embereket a jazzen belül sok különböző irányzat érdekli, így mi megpróbáljuk az emberek ezen igényét kielégíteni. Az ma már nem megy, hogy csak ez, vagy csak az játszik, mert egy idő után tönkremész, a más ízlésérdeklődésű jazzert kiszorítod a saját klubodból.


6) És arra emlékszel-e, hogy mikor hoztalak össze a Pallai-Kerekes párossal, magyarul a Harmónia Műhellyel?

Nehezet kérdezel, de ez biztosan a Múzeum utcai időszakunkban volt, és valamikor 2008 ősze kellett legyen, mert 2009 januárjában már indult a pénteki Harmónia Jazzműhely sorozat. Ez az együttműködés és barátsággá vált kapcsolat Péterrel és Gyurival azóta is kitart, sokat dolgozunk együtt, egyeztetünk, napokat cserélünk, fellépőket tévesztünk, ami ebben a kicsit nagyiparinak mondható munkakörnyezetben előfordul, de mindent megoldunk.


7) És arra emlékszel-e, hogy ki volt az első külföldi fellépő a Múzeum utcában, lett légyen az európai, vagy amerikai?

2008-ban a Tomsits Rudolf trombitaverseny zsűri díszelnöke Gerard Presencer volt, aki a verseny döntőjét követő gálaműsorban a nyertessel (Koós-Hutás Áron) és az Őt kísérő trióval (Cseke Gábor-Hárs Viktor-Sramkó János), első külföldiként lépett fel a BJC-ben. Ez annyira emlékezetes esemény, hogy fejből tudom a dátumot: 2008. május 24.


8) Mikor és kinek a fejéből pattant ki a "Világsztárok a Budapest Jazz Clubban" sorozat ötlete? Ki volt az első a sorban?

Az első "igazi" világsztár Dave Douglas és quintetje volt. A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat indulását felidézve szeretném Robi megköszönni a segítségedet, közreműködésedet, ami nagy löket volt, hogy aztán később ráálljunk Kristóffal  a kezdetben kitaposott ösvényre, és szervezzük a külföldi sztárokat a mai napig.

9) És mikor fordultál hozzám, hogy segítsek "olcsón" tényleg első vonalbeli jazz sztárokat hozni a klubotokba? Ki volt az első ebben a sorban? Persze elsorolhatod a többit is, akit én szereztem Nektek...

Akkoriban sokat találkoztunk közös ügyeink miatt, így gondolom a külföldiek felléptetése ezen alkalmak egyikén jöhetett szóba valamikor 2009-ben, aminek eredményeként 2009 decemberben Dave Douglas lépett a BJC-ben, 2010. május 1-én a Kurt Rosenwinkel Trio, 2011-ben pedig Mike Stern, Kurt Elling, Ravi Coltrane, Victor Bailey, Miguel Zenón és Stacey Kent, majd 2012-ben Joshua Redman és Kenny Garrett.


10) Ez a sorozat aztán az én közreműködésem nélkül folytatódott a Hollán Ernő utcában is... Az elmúlt 5 évben kik léptek fel nálatok?

A lista tényleg hosszú: 2013-ban a Trio of OZ (Omar Hakim és Rachel Z), a Luis Perdomo Trio, a Benito Gonzalez Trio, a John Abercrombie Quartet, a Mike Stern Band, a Kenny Garrett Quintet, Lee Konitz; 2014-ben a Jerry Bergonzi Quartet, Liane Carroll, a James Carter Organ Trio, a Rick Margitza Quartet, a Nicholas Payton Trio, a Christian McBride Trio, a Rebbecca Martin & Larry Grenadier Duo, a Mark Turner Quartet, az Avishai Cohen Trio; 2015-ben a Gerald Clayton Trio, a Vincent Herring Quartet, a Kevin Mahogany Band, Ernie Watts, a Joshua Redman Trio, a Zbigniew Namyslovski Quintet, a John Pizzarelli Quartet, a Luise Perdomo Trio, a Mike Stern feat. Dennis Chambers, Aaron Parks, Eric Harland; 2016-ban a Joey DeFrancesco Trio, Tim Ries, a Kurt Rosenwinkel Trio, a Yellowjackets, a Terence Blanchard e-Collective, Mark Turner; 2017-ben Jeff "Tain" Watts, a Joe Lovano Classic Quartet, a Steve Coleman's Reflex Trio, a Chris Potter Quartet, a Joey Calderazzo Trio, a Children Of The Light (Danilo Pérez, John Patitucci, Brian Blade), a Dr. Lonnie Smith Trio.


11) És kiket hoztok 2018 tavaszán? Mikor lesznek az ő fellépéseik?

Február 25. - Ramon Valle, április 10. - Roy Hargrove, április 26. - The Bad Plus. Ők biztosak, de szerződés aláírás előtt áll még pár meglepetésnév is.


12) Mióta vagytok benne egyedüli magyarként az amerikai DownBeat magazin "A világ 200 legjobb jazz klubja" rangsorában?

A DownBeat minden évben felállít egy ilyen listát, amire nagy örömünkre 2013-ban került fel a Budapest Jazz Club, s azóta is masszív tagja az elitnek.


13) És kik lépnek fel a jubileumi születésnapi koncerten?

Január 12-én (péntek) 19.00 órától a Fenyves Márk Trió nyitja a születésnapot, majd őket követi 20.30-tól sztárfellépőkkel - Malek Andrea, Myrtill, Szakcsi Lakatos Béla - kiegészülve a BJC Big Band.

13-án (szombat) az Oláh Kálmán Jr. Quartet indítja az estet, aztán a mostanában egyre kedveltebb SoLaTi (Tzumo-Pocsai Kriszta-Heilig Tomi-Snétberger Tóni) lép színpadra, majd a Balázs Elemér Group zárja a koncertek sorát, amiket mindkét napon hajnalig tartó örömzenélés, jam session zár. Pénteken a Csízi László Trió jam-el, szombaton pedig a Balázs Józsi Trió.


14) Happy birthday BJC!

Köszönöm az egész csapat nevében, és reméljük, 10 év múlva újból elkészülhet ez a riport.


bjc-szines-2014-allo-feheralap.jpg


Vissza a hírekhez