JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Exkluzív interjú Kármán Sándorral, a ceglédi Dobosgála főszervezőjével

Sanyi barátom negyedszázada töretlen lelkesedéssel, vagy inkább így írom, szenvedéllyel szervezi Magyarország legnagyobb szabású dobos- és ütős gáláját. Mivel közeleg az esemény, így épp ideje volt kifaggatni!

karman-sandor.jpg


1) Mikor és hol volt az első Dobos Gála Cegléden?

1993 áprilisában, a Városi Sportcsarnokban.


2) A plakát szerint az idei "mégcsak" a 23-ik, ezek szerint voltak kimaradó évek...

Igen, 2001-ben, 2007-ben és 2017-ben is. Kétszer forráshiány, egy alkalommal viszont egy gyászesemény voltak a kimaradás okai.


3) Miért változtattál helyszínt?

A Városi Sportcsarnokot felújítják (nagyon aktuális), ezért kellett helyszínt változtatnunk. Miután a rendezvény a kezdetek óta Ceglédhez kötődik, nem is jöhetett más szóba, mint a Kossuth Művelődési Központ színházterme.


4) Mi az idei koncepció?

Idén minden rendhagyó. A hajnalba nyúló dobos versenyeket egy elegáns koncert váltja fel. A világ valaha élt leghíresebb dobosára, a 101 éve született BUDDY RICH-re emlékezünk.


5) Ki lesz az idei európai sztár?

Ausztriából érkezik Martin Breinshmid ütőhangszeres művész, aki vibrafonon és marimbán fog játszani.


6) És az amerikai?

New York-ból érkezik Daniel Glass, aki nemcsak kiváló dobos, de az amerikai jazzdobolás történetének szenvedélyes kutatója is. Kihívásnak, egyben nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ő személyesítheti meg Buddy Rich-et ezen a koncerten.


7) Daniel Glass kikkel fog együtt játszani?

Az idén húszéves születésnapját ünneplő Budapest Jazz Orchestra-val. Kollmann Gábor volt az ötletadó, mivel ők könnyen bele tudnak bújni a Buddy Rich bigband bőrébe.


8) Más magyar fellépő is lesz?

Igen, hatodik éve szerepel énekesnő is a Dobosgálán. Wolf Kati, Radics Gigi, Myrtill, Fábián Juli és Rozina után az idén Urbán Orsi lesz a közönség kedvence.


9) Te az idén nem fogsz dobolni?

Nem fogok. Beérem a szervezés örömével.


10) Húha, azt meg elfelejtettem megkérdezni, hogy mikor lesz az idei Gála? Ja, és lesz-e az idén is a koncert előtt tárlatlátogatás a Dobmúzeumban?

Az idei dobosgála május 12-én, szombaton 19 órakor veszi kezdetét Cegléden, a KMK színháztermében, de a szokásos ütőhangszer kiállítás és vásár már délután 4 órától látogatható. Mindenkitől megértést kérek, de a Dobmúzeum a gála napján zárva tart.

Az év bármely napján megmutatom: higgyék el, megér egy másik misét!


23-dobos-gala-2018-plakat-70x100-01.jpg

Vissza a hírekhez