JazzMa

Friss Hírek

Jazzlista - december 08.2018. december 09.
Könyvbemutató a BMC-ben2018. december 06.
Lantos Zoltán: Sonaris2018. december 04.
Játék – 2018 december2018. december 02.
Bublé, Michael: Love2018. december 02.
HENDRIX SZÜLETÉSNAPJÁN2018. december 01.
Hegedűsök a klubban2018. november 29.
DUSKA duó nyert Pozsonyban2018. november 29.
BLANCHARD ÚJRA 2018. november 26.
A BAJNOKOK JUTALMA2018. november 21.
A szaxofon zamata - döntő2018. november 19.

Hírek

Miniinterjú Walter Schmocker-rel, a Langnau Jazz Nights fesztivál szervezőjével

Langnau im Emmental, Svájc (2018. július 28.)

- Nagyon örülök, hogy itt lehettem ezen a remek fesztiválon!

- Én is örülök, hogy tetszett, és jól érezted magad.

wolfgang-backstage.jpg

- Walter, mivel foglalkozol még koncertszervezés mellett? Itt a zenészek legendákat zengenek a borodról. A borászat a fő elfoglaltságod?

- Nem, azt is csak hobbiból csinálom. Valamikor magam is zenész voltam, bőgőn játszottam a nyolcvanas években, a Swiss Jazz Quartettel csináltunk lemezeket, és sok nagy zenésszel dolgoztam együtt, mint John Scofield, Chet Baker, Hannibal Marvin Peterson... Aztán volt egy balesetem, és sajnos már egy jó ideje nem tudok zenélni, nincs már hozzá elég energiám.


- A Wikipedia szerint, utána egy sor más fesztivál szervezésével foglalkoztál, Berlin, North Sea Jazz, Montreux... Aztán jött Langnau. Igaz az, hogy egy magánházban kezdődött a Langnai jazzfesztivál története?

- Igen, egy ismerősöm házát és az amelletti hegyoldalt használtuk az elején. Ennek már 28 éve. Jerry Bergonzi és Joey Calderazzo is ott voltak az első fellépők között.


- De azóta már kinőtte magát a fesztivál, és átkerült a helyszín ide, a Kupferschmiedebe.

- Igen, nem is emlékeszem mikor, talán ez már a tizenhetedik év, hogy itt tartjuk.


- És ki tudjátok hozni minimum nullszaldósra? Nem látom a színpad két oldalán a hirdetések és bannerek garmadát, amit más fesztiválokon megszokhattunk.

- A legtöbb évben meg tudjuk oldani, hogy ne fizessünk rá. Vannak hirdetőink, de nem a színpadra, hanem a programfüzetbe tesszük a reklámokat. A jegyárakból bejön elég sok bevétel. És az ételek is hoznak nyereséget, a "Viehmarktplatz"-on vannak felállítva standjaink a fesztivál alatt.


-Amikor felkonferálod a zenészeket, szavaidból kicseng a jazz szeretete, a fellépő zenészek iránt érzett megbecsülés és szeretet. És úgy látom, ez kölcsönös: a zenészek nagyon értékelik, amit létrehoztál: szeretnek idejönni és vissza-visszajárnak. Fogod folytatni a fesztivált?

- Hát persze, csináljuk, amig bírjuk. Láthatólag megvan rá az érdeklődés. Nagyon szeretem ezt a zenét, nagyon szeretem ezt a fesztivált.

wolfgang-onstage.jpg

- Köszönöm szépen, és további sok sikert, jó egészséget!


Vissza a hírekhez