JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

Miniinterjú Walter Schmocker-rel, a Langnau Jazz Nights fesztivál szervezőjével

Langnau im Emmental, Svájc (2018. július 28.)

- Nagyon örülök, hogy itt lehettem ezen a remek fesztiválon!

- Én is örülök, hogy tetszett, és jól érezted magad.

wolfgang-backstage.jpg

- Walter, mivel foglalkozol még koncertszervezés mellett? Itt a zenészek legendákat zengenek a borodról. A borászat a fő elfoglaltságod?

- Nem, azt is csak hobbiból csinálom. Valamikor magam is zenész voltam, bőgőn játszottam a nyolcvanas években, a Swiss Jazz Quartettel csináltunk lemezeket, és sok nagy zenésszel dolgoztam együtt, mint John Scofield, Chet Baker, Hannibal Marvin Peterson... Aztán volt egy balesetem, és sajnos már egy jó ideje nem tudok zenélni, nincs már hozzá elég energiám.


- A Wikipedia szerint, utána egy sor más fesztivál szervezésével foglalkoztál, Berlin, North Sea Jazz, Montreux... Aztán jött Langnau. Igaz az, hogy egy magánházban kezdődött a Langnai jazzfesztivál története?

- Igen, egy ismerősöm házát és az amelletti hegyoldalt használtuk az elején. Ennek már 28 éve. Jerry Bergonzi és Joey Calderazzo is ott voltak az első fellépők között.


- De azóta már kinőtte magát a fesztivál, és átkerült a helyszín ide, a Kupferschmiedebe.

- Igen, nem is emlékeszem mikor, talán ez már a tizenhetedik év, hogy itt tartjuk.


- És ki tudjátok hozni minimum nullszaldósra? Nem látom a színpad két oldalán a hirdetések és bannerek garmadát, amit más fesztiválokon megszokhattunk.

- A legtöbb évben meg tudjuk oldani, hogy ne fizessünk rá. Vannak hirdetőink, de nem a színpadra, hanem a programfüzetbe tesszük a reklámokat. A jegyárakból bejön elég sok bevétel. És az ételek is hoznak nyereséget, a "Viehmarktplatz"-on vannak felállítva standjaink a fesztivál alatt.


-Amikor felkonferálod a zenészeket, szavaidból kicseng a jazz szeretete, a fellépő zenészek iránt érzett megbecsülés és szeretet. És úgy látom, ez kölcsönös: a zenészek nagyon értékelik, amit létrehoztál: szeretnek idejönni és vissza-visszajárnak. Fogod folytatni a fesztivált?

- Hát persze, csináljuk, amig bírjuk. Láthatólag megvan rá az érdeklődés. Nagyon szeretem ezt a zenét, nagyon szeretem ezt a fesztivált.

wolfgang-onstage.jpg

- Köszönöm szépen, és további sok sikert, jó egészséget!


Vissza a hírekhez