JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Hírek

Vidéki jazzarcok – Irk Réka (Érd)

Irk Rékáról 4 évvel ezelőtt, a második Érdi Jazz Fesztivál előtt hallottam először. Gáspár Karcsi mesélte, hogy van egy fiatal, csinos hölgy Érden, aki nagyon szereti a jazzt! Aztán egyszer csak a Budapest Jazz Klubban odajött hozzám, és bemutatkozott. Azóta írt pár koncertbeszámolót lapunknak, majd tavaly év elejétől ő az arculattervezőnk. Június elsejétől pedig megbízott szerkesztőként még fontosabb láncszeme lett a JazzMa.hu-nak!

jazzmaba2.jpg
Érdi Jazz Fesztivál helyszíne

Először talán arról kellene mesélnie, hogyan került kapcsolatba a kulturális szervezéssel. Már általános iskolában, vagy a gimnáziumban is mutatkoztak Önön olyan jelek, hogy ha törik, ha szakad szervező lesz? Mikor kattant be, hogy ilyen pályára lépjen?

Nem ez a pályám, beszippantott a jazz. Webbel foglalkozom, amit nagyon jól tudtam kamatoztatni a reklámozásnál. Az Érdi Jazz Fesztivált is én szervezem, az idei lesz a negyedik (az ötből).
Miután gyerekkorom óta hallgatok jazzt és sűrűn jártam/járok jazz koncertekre is, így elég jó rálátásom van a jazz életre. Segítségem is volt. Az érdi fesztivál után kérték többen is, hogy hozzunk létre egy jazz klubot, hogy a két fesztivál között ne szakadjon meg a kapcsolat, mert a dél-budai régióban nem található klub, csak ritkán van lehetőség - egy-két művelődési házban, étteremben - ezt a zenei stílust hallgatni. Érden nem tudtam megoldani, de Törökbálinton Binder Károly segítségével sikerült meggyőznünk Papp Editet, a Törökbálinti Művelődési Ház igazgatónőjét, hogy segítsen. Alapozunk a már meglévő érdi, diósdi, százhalombattai, sóskúti közönségre is, mert ezek a városok már egybeépültek, nincs akkora távolság, hogy megoldhatatlan lenne eljutni Törökbálintra.
Február 1-jén 19 órakor indulunk egy jótékonysági koncerttel: https://www.facebook.com/events/604354519987099/

Milyen munkahelyei voltak eddig és ott miket kellett szerveznie?

Az Érdi Jazz Fesztivált szervezem negyedik éve. Nemrég a Harmónia Jazzműhely Alapítványba is beléptem, hogy ott is az online részen segítsek.
Saját cégünket viszont már 24 éve szervezzük férjemmel, de az számítástechnikával foglalkozik.

Hogyan került kapcsolatba a jazz-zel? Muszájból, vagy otthonról hozta magával a jazz szeretetét?

Gyerekkorunkban szüleinkkel jártunk jazzt hallgatni, de komolyzenét is, mert mindhárman tanultunk zenélni (zongora, gitár, szaxofon). Tehát a zene szeretete már kis korban magával ragadott. Arra emlékszem, hogy olyan 17 éves koromban csodálkoztam rá a jazzre, mikor egy ismerősömnél hallottam kazettán a Yellowjackets-et, nagy hatással volt rám. Érdekes dolog, mikor olyan jazz zenészeket hívok meg, akiket 20-25 éve hallottam már, voltam a koncertjükön többször is, de eszembe nem jutott volna, hogy egyszer én kérem fel őket szereplésre. Így viszont talán jobban látom és értékelem a befektetett energiát, munkát, a fejlődést. Amit még ennél is jobban értékelek, hogy nem cigifüstben kell végighallgatni egy koncertet.

Összeszámolta-e már, hogy eddig hány koncertet szervezett?

Nem olyan sokat, mert az Érdi Jazz Fesztivál évente csak egyszer kerül megrendezésre, tehát eddig 17-et. A Harmóniában nem én szervezem a pénteki koncerteket.

Mióta vezeti az érdi jazzklubot?

Érden nincs jazz klub. Törökbálinton viszont február 1-jén lesz az első (jótékonysági) koncert, igazán neves művészekkel indulunk 19 órai kezdéssel.

Eddig kiket hívott meg?
Az Érdi Jazz Fesztiválon eddig László Attila, Dresch Mihály, Borbély Mihály, Binder Károly, Gáspár Károly, Balázs Elemér, Oláh Kálmán, Juhász Gábor, Sárik Péter, Soso Lakatos Sándor, Kiss Attila, Zolbert, Hajdu Klára, Fekete-Kovács Kornél, Urán Orsi, Gyárfás (Gyafi) István, Tzumo, Kovács Linda, Szőke Niki, Hoff Marcell, Bende Zsolt, Ludányi Tomi, Winand Gábor, Balogh Tomi, Nagy Lili, Varga Tivadar, Oláh Kálmán Jr., Csík Dani és még sok nagyon jó zenész játszott.

Az idei évre milyen tervei vannak?

A Törökbálinti Jazz Clubban az első félévben azok a zenészek fognak fellépni, akik elvállalták a jótékonysági koncertet, ahol bemutathatjuk a közönségnek, milyen zenére számíthatnak, tehát a klub művészeti vezetője, Binder Károly több formációban is, szólóban, duóban Borbély Mihállyal és Juhász Gáborral fog játszani, aztán Elek István a zenekarával, Gyárfás István csatlakozik hozzájuk, bár az első félévben a zenekarával nem fognak fellépni, de a nemes ügyért felajánlotta a segítségét, amit nagyon köszönök. Még játszani fog Varga Gábor zenekara, talán majd meglepetés vendéggel is, és akik rögtön február végén, 22-én fellépnek, ők a Kelemen Angelika Jazz Quartet lesz. Minden koncerten szeretnénk meghívni egy egyetemista fiatalt is, hogy bemutatkozhasson. A jótékonysági koncertet Rozbora Ádám vállalta el, aki az LFZE trombita szakán tanul. Tehát elég színes programmal várjuk február 1-jén és a következő fél évben is a zenekedvelőket.

Az Érdi Jazz Fesztivál még szervezés alatt van, ez lesz az 5. sok meglepetéssel.

Mikor lesz a következő jazzklub koncert?
A megnyitó február 1-jén este 7 órakor lesz. Utána általában minden utolsó pénteken kerül sor a jazz klub koncertjeire.
Február 22-én Kelemen Angelika Jazz Quartet
Március 29-én Elek István Quartet
április 26-án Binder Károly - Juhász Gábor duó
május 24-én Binder Quartet
Június 20-án Varga Gábor Quartettel zárjuk ezt a félévet.

Vissza a hírekhez