JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Stephan Thelen – Fractal Guitar

A Zürichben élő Thelen első MoonJune CD-je! - A szerk.

stephan-thelen-fractal-guitar.jpg

Stephan Thelen – Fractal Guitar (MoonJune Records)


Stephan Thelen svájci gitáros, zeneszerző és matematikus. 2018 decemberében előbb Európában, majd 2019 januárjában New York-ban is megjelent szólólemeze, amelyen számos gitáros vett részt, akikkel Thelen korábban együttdolgozott: Markus Reuter, David Torn, Matt Tate, Jon Durant, Bill Walker, Henry Kaiser és Barry Cleveland. Dobon Manuel Pasquinelli és Benno Kaiser, ütőhangszeren Andi Pupato egészíti ki a zenekart.

Thelen-től nem áll messze a rock, jazz, experimentális, illetve a komoly zene sem. A számokat mind Thelen szerezte, de több szám társszerzője David Torn és Markus Reuter.

Az effektek szerves részét képezik a zenének. Főleg hosszú lecsengésű delay effekteket használnak, amivel rövid motívumokat loop-szerűen ismételnek, vagy hosszan zengő akkordokat úsztatnak be. Az előzőnek köszönhetően szépen, motivikusan építkezik a zene, az utóbbi által pedig különböző színek jelennek meg a háttérben. A delay mellett egyéb effekteket is használnak, például torzítókat, zengetőket. A sok visszhangnak köszönhetően hatalmas tere van a zenének, a különböző torzított hangzások pedig elkülöníthetővé teszik a gitárokat. A lemezen öt track van, amelyek mind nagyon hosszúak. A zeneszerzési technikának köszönhetően egy harmóniára épülnek a számok, és a tempók között sincs nagy különbség. Nincsenek általános értelembe vett témák, dallamok, szólók, inkább csak kisebb motívumok, amelyek néha előtérbe kerülnek, máskor pedig a kíséretet gazdagítják.

A lemez igazán szépen szól, nagyon ügyeltek, hogy a sok gitár, ne eredményezzen kaotikus hangzást, és ez sikerült is. A különböző gitármotívumok, részletek szépen kihallatszanak. A hosszú, egy harmóniára épülő, közepes tempójú számoknak köszönhetően egy idő után meditatív hatásúvá válik a zene. Az első percekben még inkább feszült, jól épülő, lüktető progresszív rockos hatása van, ami nem éri el azt a rockos csúcspontot, amit várnánk, megáll egy szinten, és pár perc múlva már teljesen más világba repít.

Vissza a hírekhez