JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Yuri Storione Quartet featuring Perico Sambeat, Bird's Eye Club, Basel, Svájc (2019. április 2.)

Yuri Storione (zongora), Perico Sambeat (altszaxofon), Stephan Kurmann (bőgő), és egy bizonyos Marton Juhasz (vagyis a „mi” Juhász Mártonunk) (dobok) - ez volt az együttes felállása.

Yuri Storione 25 éves, és a Valencia-i Berklee-n tanult, valamint a Basel-i JazzCampus-on. Valencia-ból az ismeretsége Perico Sambeat-tal (aki Yuri egyik tanára volt, és akit nyilván nem kell bemutatni: ő Európa egyik legkiemelkedőbb altszaxofonosa). Stephan Kurmann-t (a helyi jazz-élet egyik oszlopos alakja) pedig Basel-ből ismeri Yuri, és Juhász Mártont is (aki ugyancsak a Basel-i JazzCampus-on volt aktív egy évig, mint a „Focusyear” projekt egyik tagja – de erről majd később...)

Szóval, a „kísérőzenekar” tagjai sokkal ismertebbek és – mi tagadás – sokkal rutinosabb és érettebb zenészek, mint a zenekar vezetője. Yuri játékában fel-felcsillantak briliáns elemek, de sokszor mintha idegességet, feszültséget éreztem volna. Talán zavarta a félház, talán feszélyezték a „nagy név” zenésztagok, talán úgy érezte, nem volt elég az az 1-2 órás próba/beállás, ami megelőzte a koncertet (és ebben talán igaza is volt). Storione kompozíciói nagyon komplexek, és a zenekar folyamatosan kottából olvasva játszott-kísért, és azért ez a spontaneitás rovására ment.

Én speciel nem Yuri-ért mentem, hanem egyrészt Perico-ért, akinek brilliáns a sound-ja, akármi is a zenekari felállás, képtelen rosszul, vagy akár csak átlagosan játszani. Ma este is, játéka azon a pár Bud Powell standarden, amivel Yuri a saját kompozíciókat váltogatta, egyenesen fenomenális volt. Ezekért a pillanatokért már önmagában megérte lemenni a klubba. A másik ok, természetesen a „,mi” Juhász Marcink, a Boston-i Berklee-t és a Basel-i JazzCampus-t megjárt világjáró dobos-zeneszerző (és többszörös Jazzma „poll” győztes). Marci remekül kísért (úgy, hogy ő is kottát olvasott szinte végig). Igazi szólólehetőséget nem sokszor kapott, de amikor igen (pl. Bud Powell „Poco Loco”-jában), azok a pillanatok is az este legjobb részei közé tartoztak, Perico szólói mellett.

Elkezdtem egy mini-interjút Marcival a szünetben, de nem tudtuk befejezni. De be fogjuk, és a JazzMa virtuális lapjain olvasható lesz. És – erről jut eszembe, ha már svájci vonatkozású magyaroknál tartunk – elfelejtettem elküldeni Robinak egy korábbi Lausanne-i koncertről a képeket, ahol a „mi” Spányi Emilünk (a.k.a. Emil Spanyi) zongorázott. És tulajdonképpen nem ártana Csík Guszti bácsi új, Svájcban megjelent, szupersztárokkal felvett lemezéről sem egy kritikát írni a Jazzmának.

Szóval, folyt. köv.


ys1.jpg


ys2.jpg


ys3.jpg


ys4.jpg


ys5.jpg


ys6.jpg


ys7.jpg


ys8.jpg


ys9.jpg


ys10.jpg


ys11.jpg


ys12.jpg


ys13.jpg


ys14.jpg

Vissza a hírekhez