JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Snétbeger Ferenc és diákjai üzenete

Snétberger Ferencet még azok is ismerik, akik nem szeretik a jazzt, s ezt tapasztalatból mondom, bizony még ők is csettintenek a művész zenéjét ismerve. Viszont sokan nem tudják, hogy létrehozott egy olyan intézményt, ahol nehéz sorsú, tehetséges roma gyerekeket oktatnak, akik neves zenészek, pedagógusok által zenei kurzusokban vehetnek részt iskolán kívüli rendszerben. A Snétberger Zenei Tehetség Központban 12 hetes benntlakásos intenzív, speciális zenei oktatást kapnak a gyerekek évről évre, és gyakran szerveznek koncerteket is számukra, megmutatván nem hiába dolgoznak elhivatottan 2011 óta.

Legutóbbi koncertjüket, a 8. évfolyamos hallgatók záró koncertjét, 2019. április 28-án tartották a Vigadóban, ahol ismét bebizonyosodott, hogy a Snétberger Ferenc által alapított intézményben hihetetlen tehetséges fiatalokat tanítanak. Nem hagyhatom ki, hogy Snétberger Ferenc nemrég vette át Madridban a Nuevos Creadores díjat, amit a Spanyol Roma Kulturális Intézet ítélt oda a tehetséggondozásban, zenei képzésben, esélyteremtésben elért eredményeiért, ezúton is gratulálunk!

Mindig nagy meglepetés számomra, amikor hallgathatom a diákokat zenélni, mert az az életszeretet, a zene iránti alázat, amit ezek a fiatalok át tudnak adni, sok esetben a tapasztalt zenészeken is túllép. Még akkor is, ha a legtöbb esetben a fiatal zenészek sosem léptek fel ilyen illusztris helyen és ennyi ember előtt, és látszik is megilletődöttségük, izgalmuk.

Az este folyamán vegyesen adtak elő klasszikus és jazz darabokat, hol szólóban, hol kisebb zenekari formációkban, és ahogy megszoktuk korábbi koncerteken, maga Snétberger Ferenc is zenélt a gyerekekkel. Hatalmas siker volt a koncert, a közönség vastapssal jelezte csodálatát a kis tehetségek előtt. Őszintén meg kell vallanom, hogy nem tudnék kiemelni egy fellépőt sem, ugyanis ki kellene emelnem mindenkit, mert olyan csodát teremtettek ezek a gyerekek, hogy amint felcsendült egy dallam, érezhetően magával ragadta a közönséget, szárnyalt a zene a Vigadó sokat látott falai között. Sőt, azon is túl, átlépve minden korlátot és hiszem, hogy a szemközti Duna folyó hullámai viszik tovább az üzenet. Az elfogadás, a nyitottság, a szabadság üzenetét...


img-20190428-190511.jpg


img-20190428-194934.jpg


img-20190428-203624-1.jpg


img-20190428-205830.jpg


img-20190428-210134.jpg


Vissza a hírekhez