JazzMa

Friss Hírek

Ron Carter2020. július 06.
Mi újság? - Nagy Emma2020. július 05.
Játék – 2020 július2020. július 05.
Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.

Hírek

BILLY COBHAM 75!

A mai napon tölti be a 75. életévét a panamai születésű, amerikai muzsikus, zenekarvezető, zeneszerző William Emanuel Cobham Jr., Miles Davis egykori dobosa, aki a Mahavishnu Orchestra oszlopos tagja volt. Gazdag pályafutásának rövid, szubjektív, csak egy-egy állomását érintő bemutatása következik - a teljesség igénye nélkül.


A mai napon tölti be a 75. életévét a panamai születésű, amerikai muzsikus, zenekarvezető, zeneszerző William Emanuel Cobham Jr., Miles Davis egykori dobosa, aki a Mahavishnu Orchestra oszlopos tagja volt. Gazdag pályafutásának rövid, szubjektív, csak egy-egy állomását érintő bemutatása következik - a teljesség igénye nélkül. 


image1-24.JPG


Önálló bemutatkozó lemeze óriási szenzáció volt "Spectrum" címmel (Atlantic, 1973) - Jan Hammer (billentyűs hangszerek), Joe Farrell (szaxofonok, fuvola) és Ron Carter (bőgő) közreműködésével - mások mellett. 


image2-11.JPG


Ezt követte a folytatásnak tekinthető "Crosswinds" (Atlantic, 1974) - Michael (fafúvós hangszerek) és Randy (trombita) Brecker, valamint George Duke (billentyűk) voltak - többek között - a zenésztársak.


image3-10.JPG


Egy nagy ugrás: 2001 - "The Art of Three" (Blow It Hard Records). A sokoldalúság bizonyítéka: hagyományos trió koncertfelvétel, standard-ek előadása Kenny Barron (zongora) és Ron Carter (bőgő) segítségével. 


image4-12.JPG


Még tíz év - de ez már Magyarország! 2011-ben a Népligetben a Morgan Workshop vendégeként lépett fel B. C.: Vukán György, Babos Gyula és Csepregi Gyula zenésztársaként - többek között, hogy csak az azóta az égi színpadokra eltávozottakat nevezzem meg.


image5-11.JPG


Még két apróság: eddigi utolsó lemeze(i) "Red Baron" címmel 2017-ben jelent(ek) meg (utalva az első, "Spectrum"-on található felvételre). Ötven szám, több, mint öt óra válogatás a múltból.


image6-2.JPG


Végül: születésnapi koncert Montreux-ben (is): július 6-án a Jazz Clubban a régi "harcostárssal", Randy Brecker-rel lép fel B. C.!

HAPPY BIRTHDAY BILLY COBHAM!


Vissza a hírekhez