JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Küzdelem az elemekkel

Szürke felhőkkel az égen indult a szombati nap is Debrecenben, a Bor- és Jazznapok rendezvényén. Később a felhők eloszlottak, a nyirkos hideg megmaradt – nem éppen szabadban üldögélős idő, de a jó koncertekért és a finom borokért vállalható kompromisszum.

Elsőként a Chris Devil Trió műsorát hallgathattuk meg a Játszótér színpadon. Paczári Viktort Hárs Viktor helyettesítette a mai koncerten a basszusgitárnál, Serei Dániel a doboknál és Ördög Krisztián a szaxofonoknál az eredeti csapatot képviselték. Nagyrészt saját számokat játszottak, néhány feldolgozással kiegészítve a programot. A triót és előadásukat csupa szuperlativusszal lehet csak leírni: érdekes, többnyire asszimetrikus lüktetésű zenék, virtuozitás és fantasztikus összecsiszoltság jellemezte a csapatot. Kicsit nehezebben emészthető, free-jellegű zenéjük és a korai időpont ellenére sokaknak tetszett a zene, és nagy sikerrel hagyták el a színpadot a zenekar tagjai.

img-20190803-161308-2.jpg

img-6832-2.JPG

img-6840-2.JPG

Őket a Dzsindzsa követte, mely név Weisz Gábor (szaxofon, fuvola, furulyák), Hock Ernő (basszusgitár, bőgő) és G. Szabó Hunor (dobok) trióját fedi. Zenéjük meglehetősen sokrétegű, melyben a Chris Devil Trióhoz hasonlóan a freeből származó elemei mellett etnós és kifejezetten táncos-ritmikus szakaszokat is találunk. A váltóhangszerek adta lehetőségeket jól kihasználták, amivel a hangzás differenciáltságát érték el, és mindig megújuló, pezsgő maradt a zene. A sok saját kompozíciót tartalmazó műsort a közönség lelkesen ünnepelte, nagy tapssal köszönték meg az előadóknak a produkciót.

img-20190803-181413-2.jpg

img-6854-2.JPG

img-20190803-183933-2.jpg

Az est legnagyobb zenekara következett, a Kollmann Gábor Quintet. A névadó vezető nem hazudtolta meg önmagát: a Budapest Jazz Orchestrában megszokott módon, mintegy levezényelte a koncertet, ezzel is segítve az együttjátékot. A standardekre épülő műsorban nem csak nagyon pontos információkat kaptunk a számokról, de mindig megtudtuk azt is, hogy mely zenekar előadása volt az ihlető a ma elhangzó változathoz. A tagok mind kiváló muzsikusok, ezen az estén is nagyszerű játékkal örvendeztették meg a publikumot. A névadó szaxofonozása és Bér Zsolt trombitálása jól kiegészítette egymást a témák bemutatásában, a ritmusszekció tagjai, úgyis, mint: Juhász Attila (billentyűk), Hárs Viktor (bőgő) és Sramkó János (dobok) finom, érzékeny alapot adtak mindehhez. A szólókból aztán mindenki kivette a részét, mind az öten virtuóz és izgalmas módon játszottak a zenei anyaggal. A nagy siker nem is maradt el: az est legdúsabb hangzású, legkönnyebbebb befogadható produkcióját hallhattuk, amelyet az előadók fantasztikus tevékenysége tett aztán felejthetetlenné.

img-6867-2.JPG

img-6859-2.JPG

img-6862-2.JPG

Az eredetileg meghirdetetthez képes fordított sorrendben lépett színpadra az utolsó két előadó, így Gányi Miklós triója követte a Kollmann Quintetet. A névadó zongorista mellett Oláh Péter bőgőzött és Gyárfás Attila dobolt. A szűkszavú konferálásból nem sokat tudtunk meg az együttesről, annak munkájáról, se a számokról, így csak figyeltük a standardeket, a kialakuló zenét. A zongorista – bár ő volt az együttes dallamhangszere, de – elég sokat tartotta magánál a kezdeményezés lehetőségét; ezzel együtt kiderült azért, hogy három érzékeny, hangszerén kiválóan játszó zenészt hallgathattunk. A műsor egyszer csak kurtán-furcsán véget ért, amit nem kommentáltak aztán a szervezők sem… Így hosszú szünet várt ránk az utolsó rész kezdetéig.

img-6869-2.JPG

img-6876-2.JPG

img-6883-2.JPG

..Akik a Zana Zoltán és barátai névre keresztelt zenekar voltak. Tagjai: a névadó szaxofonos, Balázs József a billentyűknél, Balázs Elemér a doboknál és Pecek Lakatos Krisztián a bőgőnél. A standardekre épülő műsorban igazi nagyágyúk találkoztak, mindenki nagyobb lélegzetű, virtuóz és izgalmas szólókkal tette hozzá a maga részét a produkcióhoz. A késői óra, a hűvös idő, és talán azt este folyamán a nézőtéren már elfogyott bor miatt is inkább klubhangulatúra sikeredett koncert sok értékes pillanatot hordozott, amely zajosabb ünneplésben részesült volna, ha szerencsésebbek a körülmények. Ezzel együtt nem panaszkodhatunk a Játszótér színpad szombati műsorára sem, és kíváncsian várjuk az utolsó estét is.

img-6886-2.JPG

img-6892-2.JPG

img-20190804-000115-2.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez