JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

GONDOLATAIM - 2019 augusztus (IV/9.)

A sorozat előző részei "Gondolataim a jazz-ről" címmel jelentek meg három évig. A havi napló folytatódik (természetesen a jazz-ről): évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek röviden - vagy egy kicsit hosszabban -, ahogy egy jazzrajongó látja. Negyedik évfolyam - kilencedik rész.

Egy 1961-ben rögzített felvétel (sokadszorra történő) meghallgatásával emlékeztem meg az amerikai zenekarvezető, zongorista, zeneszerző, hangszerelő STANley Newcomb KENTON halálának negyvenedik évfordulójára. 1979. augusztus 25-én, 67 esztendős korában hunyt el (agyi történés következtében), a hagyományos (standard) és az újító (innovatív) bigbandek irányításának mestere volt. Az említett lemez: "Adventures in Blues" (Capitol); a szopránszaxofonos Gene Roland szerzeményeit hallgathatjuk 23 tagú zenekar előadásában.


stan-kenton.JPG


2008. szeptember 20-a, MOL Jazz Fesztivál, Budapest, Közraktár-sátor. John Coltrane egykori (1960-as évek közepe) dobosának nagyszerű quintetje játszott, a főszereplő az amerikai dobos Robert Patterson, ismertebb nevén RASHIED ALI volt. Josh Evans - trombita, Lawrence Clark - tenorszaxofon, Greg Murphy - zongora, Joris Teepe - bőgő; talán kevésbé ismert muzsikusok, de a zene magával ragadott. A koncert után megkerestem RA-t - a mai napig előttem van csodálkozó arca: hogyan kerülhetett az öltözőmbe ez az ember? (Nem állított meg senki...)
Itt a bizonyíték ("Judgment Day - Vol.1" - Survival Records, 2005 - aláírva) - és ki gondolta volna, hogy nem egészen egy év múlva Ali elhagyja a földi színpadokat? 76 esztendős korában, éppen tíz éve, 2009. augusztus 12-én szívroham következtében hunyt el.


rashid-ali.JPG


rashid-ali-cd.JPG


2019. augusztus 13-án lett volna száz (100!) esztendős az angol zongorista Sir GEORGE Albert SHEARING. Vakon született, munkás szülei kilencedik gyermeke volt - mindezek ellenére már három éves korában kezdhetett ismerkedni hangszerével. Hosszú, több mint hét évtizedes (!) pályafutása során olyan zenésztársai voltak, mint például: Stéphane Grappelli, Oscar Pettiford, Toots Thielemans, Jim Hall, vagy Niels-Henning Ørsted Pedersen. 91 esztendősen, 2011-ben hunyt el. (Egy szólózongora felvételét hallgattam meg tiszteletére: "My Favorite Things"; TELARC, 1997).


george-shearing.JPG


Augusztus 4-én töltötte be a 75. életévét a svéd zongorista BOBO (Bo) Gustav STENSON, aki leginkább Sonny Rollins, Stan Getz, Jan Garbarek, vagy Charles Lloyd "mellől" lehet ismerős. Most mégis az (eddigi) utolsó önálló albumát javaslom: "Contra la Indecisión", (ECM, 2018). Anders Jormin - bőgő, Jon Fält - dob; letisztult, érzékeny muzsika.


bobo-stenson.JPG


bobo-stenson-cd.JPG


Még két háromnegyed évszázados!
PAT MARTINO (született Pat Azzara) augusztus 25-én töltötte be a nevezetes évfordulót. Az amerikai gitáros "Think Tank" (Blue Note, 2003) című lemezét hallgattam újra ("szégyen", de csak ezt találtam a polcon Martino neve alatt), közreműködnek: Joe Lovano - tenorszaxofon, Gonzalo Rubalcaba - zongora, Christian McBride - bőgő és Lewis Nash - dob. Ismerős nevek...


pat-martino.JPG


pat-martino-cd.JPG


A másik 75 éves: JOHN Douglas SURMAN angol szoprán- és baritonszaxofonos, basszusklarinétos, akitől nem áll távol az avantgárd (sem). Eddigi utolsó CD-je remek "munka": 
https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/surman-john/invisible-threads/kritika/surman-john-invisible-threads


john-surman.JPG


Isten éltesse a (08.23-án) hatvan esztendős francia bőgőst, BRUNO CHEVILLON-t! (Ajánlat: Stephan Oliva - "Jade Vision" /Owl Records, 2001/.)


bruno-chevillon.JPG


Kvíz-kérdés lehetne: 2019. augusztus 20-án lett negyven éves, angol zongorista, énekes - és időnként "tornacipőben" ugrál a hangszerén? Az utóbbi kitétel után egyértelmű: JAMIE CULLUM! Már két évtizede (!) a színpadon - pop-jazz, swing - népszerű előadó, többnyire egyéni feldolgozásaival. (Személyes élmény: jó tíz évvel ezelőtt egy Montreux-i koncerten lejött a színpadról, és pár méterre tőlem egy széken állva énekelt...)


jamie-cullum.JPG


"Már" harminc esztendős az amerikai (haiti és francia gyökerekkel "rendelkező") CÉCILE Sophie MCLORIN SALVANT. Többszörös Grammy-díjas - én mégis nagyon várom, hogy "megfogjon"...


cecile-mcloran-salvant.JPG


Végül: augusztus 29-én mutatták be Budapesten az új Miles Davis dokumentumfilmet: "Birth of the Cool" - közel két óra, természetesen sok zenével. "Látnok, innovátor és alkotó..." - írják róla az előzetesben, szerintem annál sokkal több...


miles-davis-filmplakat.JPG


miles-davis-plakat-2.JPG


(Legvégül: nem számoltam meg, de azt hiszem, hogy először nincsenek többségben a "Gondolataim..."-ban az amerikai muzsikusok!)



Vissza a hírekhez