JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

12 ÉVES A BJC!

Az egy tucatnyi év alatt a BJC mozaikszó három betűje fogalom lett, és a működését a Múzeum utcában kezdő, 2012 őszétől a Hollán Ernő utcába, az egykori Duna mozi helyére költözött klub a főváros kulturális életének fontos részévé vált. A 2007 végén nyitott Budapest Jazz Club a főváros leghosszabb ideje aktív, és a jelenleg fennállók között, a legrégebbi jazzklubja, a kezdetektől a mai napig nagy szerepet játszik a jazz egyre népszerűbbé tételében. A hagyományokhoz hűen, idén is január második hétvégéjén ünnepelte születésnapját, ezúttal a tizenkettediket. Ahogy az előző születésnapokon megszokhattuk, a belépés ez alkalommal is ingyenes volt, és a születésnapi tortából is jutott mindenkinek. Az est háziasszonya, Micheller Myrtill énekesnő köszöntötte az idén is totál teltházat adó közönséget, a két zenekar, az Elek István Quartet és az East Gipsy Band fellépése előtt.

01-66.jpg


Az ingyenes ünnepi koncert az előző évektől eltérően, két részből állt. Az eddig jól bevált recept szerint, az este hétkor kezdődött születésnapi koncerteken a három meghívott formációból először egy fiatal tehetségekből álló, pályakezdő zenekar, majd a fővonalat képviselő, igazi, minden kalandozástól mentes jazz zenét játszó együttes, végül a hangulatot egy extázisig fokozó sztárcsapat lépett színpadra. Most, az este nyolckor kezdődött ünnepen ebből a hármasból sajnálatomra a fiatalok kimaradtak. Pedig a Magyar Jazz Szövetség rendezte Combo Verseny, vagy a Belvárosi Jazzverseny nyerteseinek nagy, akár egész későbbi pályafutásukat meghatározó lehetőség lett volna idén is egy nevükre felfigyelő, teltházas, igazi jazzközönség előtt, egy olyan színpadon játszani, ahol az évek során a hazai élvonal mellett olyan világsztárok léptek színpadra, mint Kenny Garrett, Joe Lovano, Chris Potter, Roy Hargrove, és a neveket még hosszan sorolhatnám. Ennek okáról a klub háromfős tulajdonosi vezérkarából a jelenlévő Bóna Lászlót meg is kérdeztem, aki elmondta, hogy a születésnapok ünneplése a 15-ig szép lassan egyre szolidabb formában történik majd, ennek első jelzése a mostani, 12. évforduló is. A 15-en újra nagy buli lesz, de utána megszűnik az évenkénti ünneplés, és majd a huszadikon, huszonötödiken, és így tovább, tehát csak ötévenként fognak születésnapjukról megemlékezni. Mivel megértem, és kalapot emelek a hosszú jövőt garantáló, bizonyítottan sikeres stratégiájuk előtt, (hadd ne soroljam hány nagyreményű jazzklub dobta be a törölközőt az utóbbi évtizedekben) azért nem más fontos szervével a csalánt verve, mégiscsak érvelnék a fiatalok felléptetése mellett a 15-ig hátralévő három évben. Addig sok víz lefolyik a Dunán, kedves Bóna Laci, gondoljátok át!


02-65.jpg


Az egyáltalán nem ünneprontásnak szánt interjú megszakadt, mert Myrtill már bekonferálta a társait szaxofonszóval színpadra hívó Elek Istvánt. A mintegy négy évtizedes pályája során több fúvós generációt útnak indító Tanár úr öt éve, 2015 elején alapította első saját kvartettjét, melyben Weisz János zongorázik, Cseh Balázs dobol, és most, hasonlóan a Debreceni Bor- és Jazznapokon is sikert aratott formációval, a bőgőn Soós Márton helyettesítette az egyéb szerződéseinek eleget tévő Molnár Pétert. A kvartett a tavaly márciusában rögzített, a szellemes „Jazz Elek” címet kapott első lemezének anyagát játszotta. A lemezről elsőként a Sonny Rollins „Doxy”-jára reflektáló „Dakszli” hangzott el, majd sorra került a be-bop, hard bop, cool, és a fősodrás modernebb ágainak legnemesebb jellemzőit viselő többi kompozíció is.


03-62.jpg


04-63.jpg


05-60.jpg


06-60.jpg


07-59.jpg


A mainstream vonulatot rövid átállás után fúzió követte, a koncert a világ különböző területein élő, eltérő kultúrából merítő cigányság tradicionális zenéit a jazzel mesterien ötvöző East Gipsy Band virtuóz játékával folytatódott. A zongorista-zeneszerző Balázs József vezette együttesben Balogh Guszti énekelt, Sárközi Lajos hegedült és gitározott, Oláh Vilmos cimbalmozott, Orbán György bőgőzött, és Balázs Elemér dobolt. A megbeszélt koreográfia szerint a fiát csaknem a koncert végéig ölében tartó Balázs Józsi a második szám után belekezdett a „Happy Birthday” dallamaiba, megérkezett a torta, Bóna László begyújtotta a tűzijátékot, és a szikrák kialvása után megkezdte a szeletelést is.


08-55.jpg


09-52.jpg


10-48.jpg


A szeletek kiosztása közben a koncert folytatódott, és a hangulat még forróbb lett, mikor édesapja öléből ifjú Balázs József átvándorolt a dobok mögé, és Elemér nagybátyja segítségével az utolsó számban ő diktálta a ritmusokat.


11-44.jpg


12-42.jpg


13-36.jpg


14-36.jpg


15-27.jpg


16-20.jpg


17-16.jpg


Ez a születésnap is fantasztikus hangulatot hozott, a két zenekarnak köszönhetően a közönség maradandó zenei élményt kapott. Sokan átvonultak a rövidesen kezdődő jam helyszínére, ahol a Gyárfás István Trio volt a házigazda, és az ünneplés hajnalig folytatódott. Aki ott volt, megbizonyosodhatott, hogy a BJC nem véletlenül lett a JazzMa.hu valamennyi listáján az ország legkedveltebb jazzklubja.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez