JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A magyar jazz három nagyvadja a Budapest Jazz Clubban

2020. október 10-én „A magyar jazz ünnepe 2020” négynapos rendezvénysorozatának zárónapján a kortárs jazz három nagyágyúja mutatta be legújabb műsorát. Bágyi Balázs jazzdobos, az eredetileg tavaszi időpontra tervezett eseményt szervező Magyar Jazz Szövetség elnöke köszöntötte az élő zenére kiéhezett közönséget, és a fellépő művészeket.

pizapcom15848185500821.jpg


Az első koncertet a mainstream jazz fiatal generációjának legkiválóbbjaiból alakult Coltrane Legacy adta. A 2017-ben, Orbán György bőgős által megálmodott csapat John Coltrane nagyhatású művészetének örökségét hivatott továbbéltetni. Coltrane a jazz megújítója volt, a magyar zenekar elsősorban élete utolsó 1965 és 1967 közötti, avantgarde, spirituális, Istenhez szóló munkáit dolgozta fel a hat zenész saját zenei világának bemutatásával, tehetségének kiaknázásával. Fantasztikus energiával szólaltak meg a darabok, izgalmas és tartalmas szólókkal, és gyönyörű, kamarazenei kerettémákkal. Egy fantasztikus lelki utazást kaptunk az Orbán György – bőgő, Oláh Krisztián – zongora, Pecek Lakatos András – dob, Soso Lakatos Sándor – altszaxofon, Molnár Sándor – tenorszaxofon, valamint ifj. Oláh Kálmán – alt- és szopránszaxofon alkotta formációtól. A zenekart egyébként az idén Szabó Gábor-díjjal kitüntetett jazz művész, Ráduly Mihály ajánlásával lépett színpadra. Az elhangzó John Coltrane kompozíciók feldolgozásai a következők voltak: „Transition”, „Brazilia”, „Naima”, és a zenekar -Coltrane és Miles Davis előtt egyaránt tisztelgő- „Miles Mood” című darabja.


dsc-4752.jpg


dsc-4776.jpg


dsc-4812.jpg


dsc-4814.jpg


dsc-4818.jpg


A következő fellépő, a Budapesten már nagyon várt, székesfehésvári Vörös Tamás Project volt. A tavaly alakult, a hosszú pályafutását végre saját zenekarral megkoronázó Vörös Tamás bőgős, basszusgitáros, művészeti igazgató, kultúraszervező együttese. Rengeteg felkérést kaptak a 2020-as évre a tavalyi bemutatkozó koncert után hazai és külföld színpadokra egyaránt. Ezt az Olaszországot, Hollandiát és Ausztriát is érintő turnét hiúsította meg a világjárvány. A Miles Davis utolsó nagy zenei megújulásának stílusában komponált saját szerzemények hiánypótló és rendkívül magas színvonalú repertoárt építettek fel. Lazaság, virtuozitás és zenei alázat jellemzi a Davis-hez méltó zenészeket. Vörös Tamás a Hang-Szín-Tér Művászeti Iskola alapító művészeti vezetője is, aki remek zenészeket toborzott a tanári karba. Így került a zenelarba a nemzetközileg is nagyon sikeres, a magyar fúziós jazz egyik legnagyobb tehetsége, Gotthard Mihály gitáros, Hámori János trombitás a Székesfehérvár Big Band vezetője, Potesz Balázs sokat foglalkoztatott dobos, Horváth János billentyűs, és a komponista-zenekarvezető Vörös Tamás. Hatalmas sikert arattak a maszkban is ovációban kitörő közönség körében. Vörös Tamás következő művei hangzottak el: Black Friday, Your Eyes, Fury. Ezután a Human Nature feldolgozása Miles Davis és Michael Jackson előtt is tisztelegve, nem akármilyen minőségben. A karanténben született Cafe Shop című darab után a koncert végén egy parádés Herbie Hancock darabbal, a Hang On Your Hang Ups -szal búcsúzott a zenekar.


dsc-4872.jpg


dsc-4886.jpg


dsc-4908.jpg


dsc-4941.jpg


dsc-4944.jpg


A záró produkció – a rendkívül erős hazai mezőnyben is – az egyik legvirtuózabb magyar dobos, Szendőfi Péter nagy múltú formációja, a Fusio Group volt. Az 1992 óta működő és folyamatosan sikeres zenekar legutóbbi, „Step Away” című lemezéről mutatott be a fúziós jazz legszebb hagyományait ötvöző műsort. Szendőfi Péter eldobolhatatlan dobtémái, ritmusképletei és tempói nemcsak a zenésztársakat, de a közönséget is megizzasztotta. A három alapító tag: Szendőfi Péter ­– dob, Kormos János ­– gitár, Elek István – szoprán- és tenorszaxofon. A basszusgitárosi poszton Szuna Péter, a billentyűs hangszereken Szebényi Dániel kápráztatta el a közönséget. A svájci ösztöndíját októberben kezdő Tálas Áront „helyettesítő”, szintén rendkívüli fiatal tehetség, Szebényi Dániel egészen fantasztikus, vakmerő, újító hangvételű szólókkal járult hozzá a zárókoncert nagy sikeréhez. Elképesztő ritmus- és hangulatváltások, lírai és őrült tempójú témák egy pillanatra sem hagyták lankadni a késői időpont ellenére kitartó nézők figyelmét. A Brecker Brothers legerősebb időszakát idéző szerzemények emlékezetes élményt nyújtottak a nemzetközi nézőközönségnek.


dsc-4953.jpg


dsc-4960.jpg


dsc-4985.jpg


dsc-4992.jpg


dsc-5007.jpg


dsc-5015.jpg


Rendkívüli koncertekkel zárult a Budapest Jazz Club vendégszerető helyszínén a Magyar Jazz Szövetség 2020-as rendezvénysorozata, aminek sikerét a pandémia sem tudta elvenni.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez