JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

A jazz-élet visszatérésének ígéretes jelei Svájcban - 3. rész - További tartalékos válogatottak és egy „bait-and-switch” zenekar a Berni Nemzetközi Jazzfesztiválon

A svájci zenei élet, ha döcögve is, de folytatódik. A Berni Nemzetközi Jazzfesztivált tavasszal természetesen (annyi sok másikkal együtt) lefújták, de most ősszel újra megrendezik. A sors úgy rendezte, hogy jelenleg hatszor (!!!) több a napi új koronavírus-eset Svájcban, mint amennyi tavasszal, a teljes karantén-állapot bevezetésekor volt. A „headliner”-ek közül Monty Alexander, Jason Marsalis, és Stanley Jordan külön engedéllyel ide tudott repülni, valamint (most úgy néz ki, hogy) Jon Faddis és Ulf Wakenius is jön (talán) novemberben, viszont Tom Harrell és Youn Sun Nah nem vállalta, és Christian Galvez-nek sem sikerült a papírokat elrendezni.

3-fesztival.jpg


A koncert-helyszín (Hotel Innere Enge) körül hiányzik a szokásos pezsgés és embertömeg; a hotelkertbe épített zene/snack-sátrak üresen konganak; kizárt dolog, hogy ez az idei koncert anyagilag megéri a rendezőknek, de, tiszteletükre legyen mondva, azért, amennyire tudták, és amilyen zenekart össze tudtak szervezni, mégis csak megtartják... amíg csak lehet. Ez van.


1-fesztival.jpg


2-fesztival.jpg


4-fesztival.jpg


Múlt héten Stanley Jordan koncertjét sikerült elcsípnem. Stanley felváltva szólóban és egy kvartettben játszott egy-egy szetet minden este egy teljes hétig. A szerdai koncerten, sajnos csak mintegy 30 főnyi közönség volt; ráadásul az együttesben nem játszott az eredetileg meghirdetett chilei basszusgitáros-isten Christian Galvez; helyette a zongorista Camelia Ben-Naceur francia triója kísérte Stanley-t (Nolvenne Leizour - bőgő, Roger Biwandu - dob), kissé darabosan és összeszokatlanul. Különösen Roger „heavy” dobjátéka abszolút nem passzolt Stanley finom gitározásához, és Camelia zongorázása is jobban illik Billy Cobham zenéihez (Camelia a Cobham zenekar tagja már régóta), mint Stanley Jordan-éihez.


5-sj.jpg


6-sj.jpg


7-sj.jpg


8-sj.jpg


9-sj.jpg


Ezen a héten az eredetileg meghirdetett Tom Harrell Quintet helyett, az utolsó pillanatban egy szinte teljesen más zenekart kaptunk, a „New York Jazz Gallery All-Stars”-t. Angolul ezt a „megmutatom-de-aztán-az-utolsó-pillanatban-visszaveszem-és-mást-teszek-oda” manővert úgy nevezik, hogy „bait and switch”. A Melissa Aldana (szaxofon), Mark Turner (szaxofon), Lage Lund (gitár), Ben Williams (bőgő), Marcus Gilmore (dob) felállásnak annyi köze van csupán az eredetileg tervezett Tom Harrell zenekarhoz, hogy abban is Mark szaxofonozott volna. Hát ez van: köszönjük meg ezt is a vírusnak. Mindenesetre ez az „All-Stars” banda is valóban elsőrangú zenészekből áll; majdnem mindegyikük saját zenekart is vezet. Melissa az „Artemis” „all-female” zenekarral jelentetett meg egy lemezt nemrég, amelyet a kritikusok nagyon szeretnek (én nem), és egy remek új szólólemezt is („Visions”). Mark-nak is megjelent nemrég egy régi/új lemeze. Ezt a felvételt az „old-school” szaxofonos Gary Foster triójával készített még 2003-ban, de csak nemrég került kiadásra: a zenei anyag egy Lee Konitz/Warne Marsh/Lennie Tristano „tribute”. Lage utolsó lemezét („Terrible Animals”) is csak ajánlani tudom mindenkinek. A rend kedvéért jegyezzük le, hogy Ben-nek is van egy új (neo-soul-jazz?) lemeze, az „I Am a Man” sok énekléssel. Erre mit mondjunk: ízlések és pofonok?


10-nyjgas.jpg


11-nyjgas.jpg


12-nyjgas.jpg


13-nyjgas.jpg


15-nyjgas.jpg


16-nyjgas.jpg


17-nyjgas.jpg


All-stars ide, all-stars oda, az első szeten 19 néző volt, a másodikon 4 (!!!). Az pedig általában nem jelent jót, ha a zenekar tagjai többen vannak, mint a nézők. Ehhez képest remek muzsikát kaptunk; a két szaxofonos, teljesen más stílusban és megközelítésben „felelgetett” egymásnak; a supergroup minden tagja abszolút elsőrangú zenész, és úgy is játszottak; a kompozíciókat az együttes minden tagja „szállította” (kivéve Marcus-t, aki „csak” dobolt, de azt frenetikusan).


14-nyjgas.jpg


A fesztivál további részéből megvan a jegyem a novemberi Jon Faddis koncertre is; kíváncsian várom, megtartják-e, és ha igen, milyen felállásban?

Szomorú hírrel kell zárnom tudósításom: ma reggel megjött a hír, hogy Bern kanton minden koncertet azonnali hatállyal leállított. Így, ahogy attól féltem, hirtelen vége lett a fesztiválnak!

Vissza a hírekhez