JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Béla2021. április 23.
Kis hírek – friss hírek2021. április 23.
Batiste, Jon: We Are2021. április 21.
Lloyd, Charles: Tone Poem2021. április 19.
Mi újság? – Kész Petra2021. április 18.
Varga Dániel: Book of Navi2021. április 13.
Németh János 75!2021. április 12.
Sanders, Pharoah: Promises2021. április 11.

Hírek

Gitárosok az én szememmel – Jonathan Kreisberg – Salval Ádám sorozata

A sorozatom legújabb részében maradok a legutóbbi epizódban újra felvett tendenciánál és ismét egy aktuális hősről írom a soraim. A most tárgyalt alany már nem tartozik a legfiatalabb generációhoz, de valószínűleg még rengeteg év áll előtte, hogy elkápráztasson minket újabb és újabb csodálatos zenei anyagokkal.

jonathan-kreisberg.jpg


Névjegyét azonban már régen letette és a szakmabelieknek mind ismerősen cseng a neve. Jonathan Kreisberg a jövő évben ünnepli majd az 50. születésnapját. A jelenünk jazz fővárosában, központjában, New York City-ben született. A University of Miami egyetemén végezte el felsőfokú tanulmányait, ahol szerepelt az iskolai big band-ben; olyan kiválóságokkal játszhatott együtt, mint Joe Henderson, vagy Michael Brecker. Egy hosszabb nemzetközi turné után visszatért szülővárosába és újfent olyan nevek mellett tűnt fel az ő neve, mint Lee Konitz, Joe Locke, Ari Hoenig, vagy Don Friedman.

A saját neve alatt már tizenhárom album jelent meg; az első a "Third Wish with Wyscan” 1995-ből. A megjelenések nagyja a New for Now, valamint a Criss Cross kiadókhoz köthető. Közreműködött még a turbános orgonista, Dr. Lonnie Smith több lemezén is (például a két Blue Note Records által kiadott "Evolution" (2016) és "All in My Mind" (2018) lemezeken), de játszott már Ari Hoenig, valamint Stefano di Battista albumain is. Saját megjelenései közül talán kiemelendő a "One", mely igazán nagy kihívást jelentett Kreisberg számára, hiszen egyedül szerepel rajta; a "Wave Upon Wave" pedig népszerűsége okán emelkedik ki némileg a többi közül.

Érdekesség, hogy 2017-ben megjelentette az első saját könyvét, az "Offerings of Note"-ot, ami kompozíciókat és transzkripciókat tartalmaz, valamint egy videósorozattal is jelentkezett "Polyrhythmic Guitar" címmel. A hazai jazz rajongók egyébként már láthatták élőben hazai színpadon, például 2017 novemberében Dr. Lonnie Smith társaságában, de saját kvartettjével is fellépett már hazánkban.

Az első alkalommal akkor találkoztam a játékával, amikor szembe találtam magam az egyik kedvenc standard dalom, a "My Favorite Things" általa előadott verziójával. Az első pillanatban feltűnt, hogy itt igen komoly mesterség van a háttérben. Elképesztő technika és tudás, amihez párosul a különleges, egyéni hangzásvilág. Onnantól elmentettem az ő nevét a fejemben és bár azóta nálam nem került a kedvencek közé, a zsenijét egy pillanatig sem vitatom.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez