JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Jazzmesék avatott kézből - Tóth Viktor jazztörténete a Fonóban

Ősszel a járványügyi lezárás miatt elmaradt előadás március elején készült felvétele kerül bemutatásra a Fonó Tavasz 2021 keretében.

dsc-3685web.jpg


A sokak által várt jazztörténeti estet Tóth Viktor celebrálja, aki a magyar jazz középgenerációjának egyik legeredetibb szaxofonosa, zenepedagógusa, koncertek, workshopok világszerte várt és sikeres résztvevője. Indiától New York-on keresztül a magyarországi és erdélyi, székelyföldi jazztáborokig nagyon sok helyen lépett fel és adta tovább tudásának legjavát a tanítványoknak, érdeklődőknek. Most a Fonó Budai Zeneház az előadást több részben ingyenesen teszi hozzáférhetővé.

A nyitó előadás 2021. március 24-én, 19:30-kor volt nézhető a következő linken:

http://www.fono.hu/hu/programok/online-fono-tavasz:-jazztortenet-toth-viktorral-1.-709


dsc-3621web.jpg


dsc-3628web.jpg


dsc-3688web.jpg


dsc-3690web.jpg


Előadásában mindenki számára érthető és szórakoztató módon mesél a jazz keletkezéséről, fontos alakjairól, a különböző stílusokról, kialakulásuk okairól, hátteréről. Videó bejátszások és élő zenei illusztrációk színesítik az egyébként is nagyon szórakoztató, fantasztikus energiaszinten előadott jazztörténetet. Sok alapvető ismeret mellett azt is megtudhatjuk, hogy mi lehet a titka a mestereknek, mitől szólnak máshogy, miért van megmagyarázhatatlanul nagy hatása zenéjüknek. A „Könnyen érhető jazz” című előadás azért született, hogy az érdeklődők könnyebben megértsék, befogadják a jazzt, ezt a sokszor riasztónak beállított műfajt. Pedig egy nagyon magas művészeti forma, csak gondolkodást, megértést kíván, cserébe semmi máshoz nem fogható élményt nyújt. Társadalom formáló erő is, amit évszázados fejlődésének ebből az aspektusból történő bemutatása is bizonyít. Aki meghallgatja Tóth Viktor előadássorozatát, akár jazzértő, akár csak laikus zeneszerető, sokkal gazdagabb lesz ismeretekben. Mélyebb élményekhez juthat a zenehallgatás során azáltal, hogy az itt megismert könnyen befogadható titkokat magáévá teszi. A Tóth Viktor lelkén, szemén és fülén keresztül átszűrt tudásesszencia még a vájtfülűeknek is rengeteg újdonsággal szolgál jazzmeséi tanulságaival. Jó mesehallgatást!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez