JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

A hétvégén (ma és holnap) két jazz „stream”-elés (Snétberger Trió + Lukács Miklós Cimbiózis) lesz a Müpából

Tegnap Berlinből írt Angela Snétberger (Feri felesége, egyben menedzsere), hogy felhívja figyelmemet a „stream”-elésre. Majd félórával később megkaptam a Müpa hírlevelét is! – A szerk.

snetberger-ferenc-trio.jpg

Snétberger Ferenc Trió & Nils Petter Molvær

2021. március 26., péntek 19.30-22.00

A nemzetközi hírű gitárművész-zeneszerző, Snétberger Ferenc az elmúlt három évtizedben önálló stílust teremtett. Egyszerre virtuóz és rendkívül érzékeny játékát, egyedi „klasszikus-jazz-brazil” kompozícióit nemcsak Európában, hanem a tengeren túl is elismerés övezi. 2016-ban szólólemezzel debütált a rangos ECM lemezkiadónál, triófelvétele ugyanott 2017-ben, legutóbb pedig idén februárban jelentkezett új albummal a Keller Kvartettel közösen. Snétberger Ferenc a triólemez anyagát mutatja be most a hazai közönségnek formációjával, amelyben a brit Phil Donkin bőgőzik és a New Yorkban élő Németh Ferenc dobol. Vendégszólistaként a skandináv jazz egyik legmarkánsabb képviselője, Nils Petter Molvaer norvég trombitás csatlakozik hozzájuk.

A felvétel a Müpa 2017. február 22-i koncertjén készült.


lukacs-miklos-cimbiozis.jpg

Lukács Miklós: A Cimbiózis világa

2021. március 27., szombat 20.00-22.20

Lukács Miklós cimbalomművész kétségkívül a magyar zenei élet egyik legkivételesebb alakja: klasszikus zenei képzettsége lehetőséget adott számára, hogy a jazzel és a kortárs zenével is elmélyülten foglalkozzon. Virtuóz játékmódja és folyamatos kísérletezése korábban ismeretlen hangzások felfedezését eredményezte. Könnyedén alkalmazkodik a legkülönbözőbb zenei stílusokhoz, és mindig magával ragadja a hallgatóságot. A jazz éppúgy inspirációt nyújt számára, mint a klasszikus és a kortárs zene, így szinte lehetetlen behatárolni, melyik műfaj jelenik meg erősebben saját kompozícióiban.

Orbán Györggyel és Baló Istvánnal 2013-ban alapította Cimbiózis elnevezésű trióját, mellyel kapcsolatban így fogalmazott: „Úgy komponáltam erre a trióra, hogy kamarazeneszerűen szólaljunk meg, ahol minden zenész egyforma súllyal van jelen. Ezért is választottam névnek a Lukács Miklós Trió - Cimbiózist, mert a köztünk lévő szimbiózis kulcsfontosságú.” Ezen az estén, mielőtt a trió a rá jellemző szabad, improvizatív zenével pódiumra állna, két, a klasszikus zene világából ismert partnerrel, Klenyán Csaba klarinétművésszel és Jankó Attila fagottossal kiegészülve bemutatják az együttes harmadik lemezének anyagát. A Lux et umbra - fény és árnyék - címet viselő album e látszólag egymással ellentétes természeti jelenségek kapcsolódási pontjai, a köztük lévő testvériség és életünkre gyakorolt hatásuk megértését tűzte ki célul.
A felvétel a Müpa 2019. május 25-i koncertjén készült.

Vissza a hírekhez